sub

Információk, érdekességek

A gyermekek és az influenza

2018. március 05.

Az influenza különösen nagy veszélyt jelent az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a gyermekek, főként a csecsemők számára...

Az influenza fertőzés tünetei - főként csecsemőkorban - súlyosan érintik a gyermekeket, jelentős a szövődmények kialakulásának kockázata. A fertőzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban, influenzajárvány idején 3 gyermek közül 1 biztosan megfertőződik. Összehasonlításképpen, a fertőzésveszély a 18 év feletti lakosság esetében 10-ből 1 felnőttre módosul. A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében egy-egy közösségen belül.

Megfigyelték, hogy más gyermekes családhoz viszonyítva azok a családok, ahol iskoláskorú gyermek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének. Azokban a családokban, ahol a gyermek influenza vírussal fertőződik, 36 százalékban a gyermek legalább egy családtagját továbbfertőzi.

A tünetek felismerése

Az influenza tünetei könnyen megkülönböztethetőek a megfázástól, a szülők mégis gyakran összekeverik a betegségeket. Ismeretek hiányában influenzajárvány idején a vírus futótűzként terjed a családok, iskolák közösségében. Az influenzát hirtelen fellépő magas láz, köhögés, végtagokban és a hátban érezhető fájdalom, fejfájás és 2-3 hétig tartó kimerültség tünetei jellemzi. A gyermekeknél további tünetként orrfolyás, hányinger és hányás, valamint hasmenés jelentkezhet. Ezzel szemben a megfázás fokozatosan jelentkezik, jellemzője a kaparó vagy gyulladásos torok, orrfolyás, tüsszentés, köhögés és néhány esetben 38C-fok alatti láz. A gyermekek évente 6-8 alkalommal fáznak meg. Szemben az influenzával a közönséges megfázás esetében a tüneteket gyors felépülés követi.


RSV-fertőzés

2018. március 03.

Egy kis náthába nem lehet belehalni: meggyötör, de aztán ahogy jött, úgy megy is - gyakori vélekedés ősszel-télen. Így is van ez a felnőtteknél. Ám az újszülöttekre, csecsemőkre nézve életveszélyes is lehet az RS-vírus fertőzése.

A nátha leggyakoribb kórokozója az RSV - sokkal gyakrabban okoz megbetegedést az őszi-téli időszakban, mint az influenzavírus! Az RSV-fertőzés nagyobb gyermeknél, felnőttnél csak enyhe hurutos tünetekkel jár, akár tünetmentes is lehet. A gyenge ellenálló képességű koraszülöttek, újszülöttek RS-vírus (respiratory syncytial vírus) fertőzése bizony nagyon súlyos, sokszor életveszélyes állapothoz vezethet.

A betegség néhány napos lappangási idő után kezdődik (a beteg már ebben az időszakban is rendkívül fertőz, annak ellenére, hogy semmi tünete nincs). A betegség kitörését az egyre súlyosbodó és gyakoribbá váló, száraz, kínzó köhögési rohamok jelzik. A kis beteg szaporán, kapkodva veszi a levegőt a köhögési rohamok közt is. A súlyos légzési elégtelenség akár légzéskimaradáshoz vagy légzésleálláshoz vezethet. A légszomj a szívet és a keringést is károsítja.

A betegséget elsősorban tüneti szerekkel kezelhetjük, mivel a vírus leküzdésére még nem rendelkezünk megfelelő gyógyszerrel. Nagyon fontos a légzés és a keringés támogatása, esetenként gépi lélegeztetés is szükségessé válhat. A megfelelő kezelés biztonsággal csak intenzív gyermekosztályokon oldható meg. A betegség legtöbb esetben csak lassan, elhúzódva gyógyul és utána még hetekig, hónapokig köhöghet a beteg.


A kicsik és az influenza

2018. március 03.

Az influenza tünetei – főként csecsemőkorban – súlyosan érintik a gyermekeket, jelentős a szövődmények kialakulásának kockázata. A fertőzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban: influenzajárvány idején 3 gyermek közül 1 biztosan megfertőződik.

Összehasonlításképpen, a fertőzésveszély a 18 év feletti lakosság esetében 10-ből 1 felnőttre módosul. A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében egy-egy közösségen belül.

Megfigyelték, hogy más gyermekes családhoz viszonyítva azok a családok, ahol iskoláskorú gyerek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének. Azokban a családokban, ahol a gyerek influenza vírussal fertőződik, 36 százalékban a gyerek legalább egy családtagját továbbfertőzi.

A tünetek felismerése

A gyermekek évente 6-8 alkalommal fáznak meg. Szemben az influenzával a közönséges megfázás esetében a tüneteket gyors felépülés követi.

Az influenza tünetei könnyen megkülönböztethetőek a megfázástól, a szülők mégis gyakran összekeverik a betegségeket. Ismeretek hiányában influenzajárvány idején a vírus futótűzként terjed a családok, iskolák közösségében.

Az influenzát hirtelen fellépő magas láz, köhögés, végtagokban és a hátban érezhető fájdalom, fejfájás és 2-3 hétig tartó kimerültség tünetei jellemzi. A gyermekeknél további tünetként orrfolyás, hányinger és hányás, valamint hasmenés jelentkezhet.

Ezzel szemben a megfázás fokozatosan jelentkezik, jellemzője a kaparó vagy gyulladásos torok, orrfolyás, tüsszentés, köhögés és néhány esetben 38C-fok alatti láz.


Életmódod lenyomata a gyermekeden

2018. március 01.

Pár csupasz statisztikai adat, ha úgy gondolod, nem számít az életmódod a teherbeesés szempontjából. Az ASRM kutatásai szerint a kor, a dohányzás, betegségek, illetve a túlsúly, és a kóros soványság mind befolyásolhatják a termékenységet. Tehát célszerű már a babatervezés előtt átváltani egészséges életmódra.  

A meddőségek 12%-át a nem megfelelő testösszetétel okozza. Túl sok zsírszövet túl sok ösztrogént termel, amire a test úgy reagál, hogy lecsökkenti a teherbeesés esélyét. A nagyon kevés zsírszövet eredményeként nagyon kevés ösztrogén termelődik, ami zavart okozhat a ciklusban, ergo be kell állítani egy egészséges testsúlyt lehetőleg minél előbb.

Csóti-Kovács Anikó tőlünk ment férjhez, szült babát és most kisbabával is hozzánk tartozik.

„..nagyon hamar várandós lettem köszönhető az állandó sportnak, és ezáltal egészségesebb életmódnak! Majd mikor kiderült, hogy babát várunk, követtem az instrukcióid és úgy mozogtam, ahogy mondtad! Nyugtató volt a tudat, hogy bármi kérdésem van, hozzád mindig fordulhattam és rögtön válaszoltál is szakszerűen, tanácsokat adtál és nem sablon szövegeket, hanem személyre szabottan figyeltél, legyen az táplálkozással kapcsolatos vagy mozgással! Egész kismama létem alatt a mozgás fontos volt, sosem hagytam el magam és amiket jóváhagytál gyakorlatokat mindig végeztem is és mellette rengeteget gyorsgyalogoltam! Közben pedig mindig néztem, hogy már milyen sokan vannak a Bajnokok edzésén :) Biztos vagyok benne, hogy az állandó mozgásnak köszönhető, hogy könnyen vettem az akadályokat a kismamaság alatt, szülés előtt három héttel pedig még dolgoztam! A szülés előtti napon pedig annyit gyalogoltam, hogy még most is sok lenne, de jól esett :)


A nők önbizalmának legnagyobb pusztítója a gyerek?

2018. február 26.

Folyamatosan küzdesz magaddal amiatt, hogy anyaként elégedett és kiegyensúlyozott legyél? Bizonytalan vagy, hogy elég jó anya vagy-e? Nem tudsz megfelelni annak a képnek, amit magadban kialakítottál az ideális anyaságról? Tele vagy megfelelési kényszerrel? Úgy érzed, nem tudsz megszabadulni az elkeserítő érzéstől, hogy mennyire türelmetlen, ezáltal rossz szülő vagy? Sokáig azt hittem azt, hogy nők többsége ideális családi helyzetben boldogan nevelik gyermekeiket. Sokan ugyanis szívesen tetszelegnek a tökéletes anya képében, miközben belülről szétfeszítik őket a fent említett problémák. A nők többségében én azt látom, hogy saját önbizalmukat módszeresen rombolják a gyermekeikkel kapcsolatos problémákkal. Hajlamosak saját maguknak tulajdonítani a felelősséget, ha a gyerek nem jól tanul, ha az óvónők vagy tanárnők panaszkodnak a magaviseletére, ha nem tud szépen viselkedni az asztalnál. Pedig…  

Időnként minden szülőnek elfogy a türelme, vagy éppen elbizonytalanodik egy-egy nevelési kérdés terén. Ha folyamatosan jó anyaként szeretnénk élni a mindennapjainkat, akkor szinte előre garantáljuk magunknak a csalódást, már pedig ez rombolja az önbizalmunkat.

Ha őszinték akarunk lenni magunkkal, be kell vallanunk, senki sem képes a nap huszonnégy órájában kipihent, türelmes, mosolygós, jókedvű, optimista, kedves, egyszóval tökéletes anya lenni. Mindenkinek vannak rosszabb pillanatai. A kérdés sokkal inkább az, hogyan éljük meg és hogyan dolgozzuk fel ezeket a rosszabb pillanatainkat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...128129130...280