sub

Információk, érdekességek

Mikor érünk már oda? – Így utazzunk a kicsivel

2018. március 27.

Már tervezitek a nyaralást a gyerekekkel?… Nézzünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tehetjük kellemesebbé a kicsiknek és a nagyoknak is a hosszabb repülős utazás megpróbáltatásait. 

Tippek a kicsiknek (0–6 éves kor)

  •  Ne terheljük túl a gyerekeket túl sok aktivitással! – A kutatások is bizonyították: kisgyermekek esetén a kevesebb több, ha figyelemelterelésről van szó az utazás során. Engedjük, hogy felfedezzék a környezetüket és a körülöttük lévő tárgyakat! Sétáljunk velük fel-alá a kabinban, vagy játsszunk interaktív játékokat a többiek és a tárgyak bevonásával: például keressünk együtt egy kalapos embert vagy egy piros pólót viselő utast.
  •  Ügyeljünk rá, hogy a kézipoggyászban mindig legyen hely egy kifestőnek vagy színezőnek! A rajzolás kifejezetten kedvelt időtöltés a 9 éves vagy annál fiatalabb gyermekek körében. A színezők és matricáskönyvek leginkább a kicsik számára vonzók, míg a kvízek vagy kirakós játékok inkább az idősebbeket foglalják le.

Rövidlátás iskoláskorban

2018. március 24.

Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg leolvasni a táblára felírt szöveget – a leggyakoribb panaszok, melyekkel kapcsolatban az iskolás korú gyermekek szülei szemészhez fordulnak.

PixabayDr. Tóth Eszter szemész orvos segítségével megtudhatjuk, milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó és milyen módon kezelhetjük?

Homályos távoli képek

A környezetünkben látott tárgyak képe bonyolult folyamatok során végül az agyunk látásközpontjában jönnek létre. Egészséges fénytörésű szemben a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retina) egyesülnek, ekkor keletkezik az éles kép. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe a retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos.

Cukor, számítógép, sötétben olvasás és genetikai hajlam okozhat rövidlátást

A látásproblémák kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, így azokban a családokban, ahol a szülők, nagyszülők is szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, különösen ajánlott a látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél. A genetikai hajlamot felerősítheti a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás és számítógép használat. Egy korábbi kutatás alapján a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott szénhidrát fogyasztás következtében jelentkező fokozott inzulin termelés is szerepet játszhat kialakulásában.


Miben úszik a gyerekünk?

2018. március 19.

Tudjuk-e, milyen vízben úszik a gyerekünk? Hogyan lehet megelőzni, hogy az úszásoktatás után ne fertőzéssel érkezzen haza? Mit tudunk tenni azért, hogy se a saját gyerekünk, se a többiek ne betegedjenek meg uszodalátogatás után? Ennek járt utána a Patika Magazin.

A fenti csak néhány kérdés azok közül, amelyek a szülők fejében megfordulnak, amikor a legkisebbekkel babaúszásra járnak, nagyobb gyerekeik pedig úszásoktatáson és iskolai úszásórákon vesznek részt.

Magyarországon nem kell félni az uszodai higiénia hiányától

„Magyarországon az uszodába járó gyerekek szüleinek drámai módon megnyilvánuló fertőzésektől talán nem kell tartani. – mondta Diós András, a vízkezeléssel, ezen belül pedig a gyógy- és termálvizek fertőtlenítésével foglalkozó kft. műszaki igazgatója.

„Ugyanakkor számos, szinte már „megszokott” kellemetlen fertőzésnek és betegségnek, mint amilyen:

  • a kötőhártya-gyulladás,
  • a külső hallójárat-gyulladás,
  • a különböző bőrbetegségek,
  • az uszodaszemölcs
  • a hasmenés lehetünk szenvedő alanyai.

Mindennek elejét lehetne venni azzal, ha szülőként tisztában lennénk az uszodára vonatkozó néhány alapvető higiéniai követelménnyel.” – mondta Diós András.

Magyarországon közel 500 közfürdő  – köztük gyógyfürdők, uszodák, tanuszodák és strandok – fogad vendégeket. Ha ehhez hozzászámítjuk az elmúlt években dinamikusan bővült wellness szállodák uszodáit, rengeteg olyan létesítmény van, amely gyerekeket is fogad, és akiknek egészségére – kitettségük miatt – különös gonddal kell figyelni.


A gyereknek is kell az arckrém?

2018. március 12.

Dr. Budai Marianna szakgyógyszerészt kérdezte egy kisgyereke arcbőre miatt aggód édesanya.

  • Az egyéves kisfiamnak az arcbőre mostanában szárazabb, mint korábban volt. Azt is észrevettem, hogy erősen kipirosodik, ha a szabad levegőn vagyunk. Tudna javasolni valamit erre?

A hideg téli szél és a fűtött lakások sok esetben száraz, meleg levegője nagy igénybevételt jelent a bőrnek. Ennek száradás, hámlás, kipirosodás, viszketés lehet a következménye. Mindez leginkább a kézen és az arcon – a téli ruházatban is szabadon maradt testrészeken – jelentkezik.

  • Lehet, hogy nem is kellene foglalkoznom ezzel, mert majd tavaszra magától is javul az állapot?

Nem, épp ellenkezőleg. Nagyon jól teszi, hogy megoldást keres a bőrpanaszra.
A kipirosodott, száraz bőr nem csak az esztétikai látvány miatt ad okot aggodalomra. A viszketés miatt a gyermekek az érzékeny, sérült bőrterületeket kapargatni kezdik, és a kezükkel a legkülönfélébb baktériumokat, gombákat juttathatják be a bőrükbe, így fokozva a tüneteket, és ezzel gyulladást is okoznak.
Valamilyen alkalmas készítménnyel télen is védeni kell a gyermeke bőrét, hogy a szabadban tartózkodás csak egészséges kipirosodással járjon, ne pedig száraz, hámló, kivörösödött bőr legyen az eredménye.


Konyha, gyerek, tablet? – Hogy jön ez össze?

2018. március 11.

Sokat tehetünk azért, hogy a konyha ne anya remetekunyhója, hanem az egész családot összefogó, élményekben és persze ízekben gazdag központja legyen. Nem gondolnánk, de az együtt főzőcskézést ráadásul még egy app is segíti. Az pedig már csak hab a – közösen sütött – tortán, hogy észrevétlenül, de minőségi időtöltés és élvezetes percek közben tanulhatnak a gyerekek egészséges étkezésről, higiéniáról, gasztrotörténetről. Jól hangzik? 

 A konyha és a képességfejlesztés

Nyilvánvaló, hogy közösen elkészíteni, majd jóízűen elfogyasztani valamit egyszerre jelenti az együttlét, a jól végzett munka és a finom étek örömét. Plusz pozitívum, hogy a gyerekek készségei észrevétlenül fejlődnek: a szeletelés, hámozás, gombócgyúrás, kavargatás során a finommotorika, a koncentráció és az együttműködési készség is fejlődik, az ízlelés, a szaglás és az ízlés is kifinomul. Ráadásul nem is hinnénk, milyen izgalmas titkokra derülhet fény, amikor közösen nekiállunk főzni a gyerekekkel.

Mi az a szalmonella, és miért szolgálja az egészségünket a húshőmérő? Miért kell már megint kezet mosni? Igaz, hogy a bécsi kifli megállított egy egész török hadsereget? Csak csínján a nyers tojással? És vajon mit művel az, aki blansíroz?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...127128129...280