sub

Információk, érdekességek

Így együnk a hideg hónapokban

2012. november 23.

Így együnk a hideg hónapokbanA tél közeledtével sokszor hajlamosak vagyunk a szabadtéri programokat kihagyni. Szabadidőnket kényelmes otthonunkban töltjük el inkább egy forró csokoládé vagy gőzölgő almás pite társaságában. Ilyenkor kevésbé kívánjuk a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, pedig ebben a hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és influenzás megbetegedések. Ezek megelőzéséhez szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. A nyomelemek pótlásának fontosságáról és lehetőségeiről Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikai tanácsadója lát el bennünket 4+1 jó tanáccsal.

„A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, előállítani azonban nem tudjuk őket, így más módon kell pótlásukról gondoskodnunk, a táplálékkal kell bevinni azokat. Télen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztani. Ráadásul kevesebb napfény ér minket, ezért fokozottabban oda kell figyelnünk a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására, hogy immunrendszerünk elég erős legyen a betegségek elkerüléséhez, legyőzéséhez” – figyelmeztet a szakember.


Őszi estékre - sajtos fokhagymakrém leves

2012. november 15.

Ízes, finom leves az hűvös estékre! Gyorsan elkészül, közben megpirul a kenyér és már lehet is falatozni!

Őszi estékre - sajtos fokhagymakrém leves

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 púpos ek. liszt, 7 dl tej, 3 dl víz, 4-5 nagy gerezd fokhagyma, ízlés szerint só,bors,bio ételízesítő

Betétként: ízlés szerint reszelt sajt (bármilyen félkemény vagy kemény sajt amit szeretünk) és sajtos pirító


Hidegben is kiegyensúlyozottan - 2.

2012. november 14.

Hidegben is kiegyensúlyozottanAz alapanyagok okos kiválasztása mellett az elkészítési módra is figyeljünk oda, ha finom és tápláló ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni! A konyhában a főzés, sütés során számos olyan bevethető módszer létezik, mellyel mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a hidegben különösen kritikus vitaminveszteség.

Mennyi vitamint veszítünk? 
(C, B1, B2, B6)
- Forralással: 35 – 60%
- Lassú főzéssel: kevesebb, mint forralás során
- Gőzöléssel: 10 – 25%
- Főzéssel mikrohullámú sütőben: 5 – 25%
- Sütéssel: 10 – 47%
- Párolással/Dinszteléssel: 10 – 12%
- Grillezéssel: 10 – 12%
- Sütéssel zsiradék nélkül: 10 – 12%
- Sütéssel olajban: 7 – 10%

Hidegben is kiegyensúlyozottan - 1.

2012. november 13.

Hidegben is kiegyensúlyozottanNovemberre eltűnnek az üzletekből a gusztusos zöldség- és gyümölcsstandok. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, vége a nyári vitamindömpingnek és jöhetnek a téli nehéz ételek, hiszen nem árt feltankolni egy kis „fókazsírt” a nagy hidegre. Ne dőljünk be a könnyebb megoldással kecsegtető kísértésnek, hiszen a hideg őszi és téli hónapokban is számtalan módja van annak, hogy könnyű és tápláló fogásokat készítsünk.

Tudta-e?
Egy ebéd vagy vacsora ideális összetétele
  • kb. 15-20 dkg zöldség grillezve, párolva vagy friss saláta formájában
  • 15-20 dkg burgonya, tészta vagy rizs
  • 10-15 dkg hús vagy 15-20 dkg hal

A kiegyensúlyozott menü elkészítésének néhány fontos lépésére hívjuk fel a figyelmünket.


Limoncello: édes citromos bűnbeesés

2012. november 10.

Ez a különleges, édes-keserű citromlikőr önmagában is nagyon finom, de fagylaltok, gyümölcssaláták ízesítésére is használhatjuk. Már most gondoljunk a karácsonyra és készítsük el édesszájú ismerőseinknek - ajándéknak is remek ötlet!

A limoncello olasz eredetű, édes-keserű citromlikőr, önállóan is fogyasztható, de gyümölcssaláták, fagylaltok ízesítésére is kiváló. Házilag könnyen elkészíthető, így semmi nem ment minket, hogy mindig legyen otthon egy-egy üveggel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...207208209...277