sub

Információk, érdekességek

Őszi finomságok – a szőlő

2015. október 14.

szőlőMi az: ehetjük nyeresen, készíthetünk belőle levet vagy mustot, megihatjuk a belőle készült finom fehér, rózsszín vagy vörös nedűt. Hát persze, hogy a szőlő, amely méltán egyik legkedveltebb gyümölcsünk. 

A szőlő az a gyümölcs, amit „szőröstül- bőröstül” ajánlott megenni mivel a húsán kívül, a magja és a héja is értékes tápanyag-és vitaminforrás, ezenkívül hatékony a ráncok elleni harcban is.

1. A héja az emésztés, a magja a csontok miatt fontos

A lédús kis szemekben sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható, többek között A, B, C-vitamin, vas, foszfor és kálium. A bennük lévő magnézium az izom- és szívműködést segíti, a mangán pedig az idegrendszer működéséhez járul hozzá.Sokan nem szeretik megenni a szőlő magját, és olyan is akad, aki a külső buroktól is megválik. Pedig a héj ballasztanyaga segíti az emésztést és serkenti a bélműködést, így székrekedés esetén hatékony gyógyír. A magban található olaj pedig a csontok anyagcseréje miatt hasznos.


Fűszeres-csípős turmix

2015. október 14.

Vitaminokban és cinkben gazdag, jóízű smoothie.

Hozzávalók:

2 szem paradicsom
3 evőkanál gojibogyó
½ piros húsú paprika, kimagozva és kockára vágva
½ kígyóuborka, kockára vágva
1 csipet Himalája só vagy tengeri só
½ gerezd fokhagyma, összezúzva (elhagyható)
2 teáskanál hántolt kendermag
néhány csepp Tabasco vagy Worcestershire szósz, ízlés szerint (elhagyható)
2 evőkanál citromlé
1 csokor petrezselyemlevél, felaprítva
½ teáskanál őrölt macagyökér
100 ml kókuszvíz


Bence kifli - sonkás, szalonnás, hagymás uzsonna kifli

2015. október 11.

Bence kifliHázilag készült, laktató, kiadós finomság.

Hozzávalók:

• 0,5 kg liszt
• 2,5 dkg élesztő
• 1 csapott kanál cukor
• 1,5 dl aludttej
• só
• 1 dl víz
• 1 evőkanál disznózsír
• 10 dkg füstölt sonka
• 5 dkg füstölt szalonna
• 10 dkg hagyma
• 20 dkg sajt

Elkészítése:

Sajnos kisebbik fiam Bence nem él velem, de ismerve az ízlését biztos, hogy kedvence lesz az alábbi kifli, ezért is neveztem el róla ezt a receptet. Remélem, mihamarabb találkozok vele, hogy el tudjam számára készíteni ezt a finomságot.


Fokozható-e a szellemi és fizikai teljesítmény étrend-kiegészítőkkel?

2015. október 09.

Minden ember élete során előfordulnak megnövekedett fizikai, illetve szellemi igénybevétellel járó időszakok. A stressztűrő képesség egyénenként változó, és az életkor előrehaladtával csökken. A szakaszosan előforduló stressz nem feltétlenül ártalmas az emberi szervezet számára, azonban a túlzott mértékű, tartós stressz a szervezet károsodásához és számos betegség (pl. gyomorfekély, irritábilis bél szindróma) kialakulásához, súlyosbodásához vezethet. 

Fokozott fizikai és szellemi igénybevétel

Stresszhelyzetben gyakori a stimulánsok, pl. kávé és egyéb koffeintartalmú italok alkalmazása a teljesítőképesség fokozására, ezek azonban csak rövid ideig képesek segítséget nyújtani, így az emberi szervezet gyorsan kimerül. Hosszabb távú megoldást jelenthetnek azon növények, növényi kivonatok, amelyek megkönnyítik a stresszhez való alkalmazkodást, adaptációt, ezáltal megvédik a szervezetet a krónikus stressz ártalmas hatásaitól.


Smoothie – a zöldturmix dícsérete

2015. október 05.

Az egészséges életmód szempontjából nagyon örvendetes, hogy egyre népszerűbb a smoothie fogyasztása. A smoothi tulajdonképpen friss, és nyers gyümölcsök, pépesített keverékéből készült rostos energiaital. Vagyis vitaminokat, ásványi sókat, aminosavakat, és enzimeket tartalmazó tej és alkoholmentes gyümölcsturmix. Lehűtve hatásos üdítőital, magtejekkel (mandula, kókusz) hígítva, igény szerint édesítve (mézzel, nyírfacukorral, szteviával) és fűszerezve (fahéjjal, gyömbérrel, mentával) kalóriadús reggeli ital lehet. De alkalmas koktélok és gyümölcsfagylaltok készítésére is.

Az üzletek polcain található smoothi variációk piros, sárga és narancssárga színekben többnyire csak gyümölcsökből készülnek. A sok életerőt tartalmazó zöldturmix nálunk még kevésbé népszerű.

Mit tesz a zöld szín?

Talán a menzai spenótfőzelékre emlékeztető szín és állag miatt nem jött még divatba. Pedig a színskála közepén álló zöld szín az emberi szem számára is a legpihentetőbb szín. Látványa nyugtatja az idegeket, harmóniát és megnyugvást sugároz, a békesség, a kiegyensúlyozott, az elégedett és a biztonságos légkör színe (zöld lámpa a szabad átkelés jelzése). Zöld növényekkel tesszük nyugtatóvá környezetünket is, és zöld szín a fejlődés, a növekedés szimbóluma is. Az érésben levő, tapasztalatlan, naiv fiatalt zöldfülűnek is szoktuk becézni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...152153154...277