sub

Információk, érdekességek

Túlsúlyos tinédzserek, meddő felnőttek

2015. október 29.

Túlsúlyos tinédzser

Normál alkatú társaikkal szemben, a súlyfelesleggel küzdő tinédzser fiúk szervezetében 50%-kal kevesebb tesztoszteronhormon termelődik. A folyamat a későbbi években súlyos következményekkel járhat: impotenciát, meddőséget okozhat.

Hazánkban, az utóbbi években drasztikusan nőtt a túlsúlyos gyerekek, tinédzserek száma. A plusz kilók nem csak jelentős lelki terhet jelentenek a gyermekeknek, de a korábban csak felnőtt, vagy még idősebb korban jellemző, mára szintén népbetegségnek számító elváltozások: szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz is egyre gyakrabban jelentkeznek a fiatalabb korosztály körében is. A Clinical Endocrinology folyóiratban közölt vizsgálat a túlsúly egy másik, kevéssé ismert következményére: a férfi meddőségre is felhívja a figyelmet.

Plusz kilók és tesztoszteron

A tesztoszteron a legfontosabb férfihormon, amely részt vesz a férfiak erőteljes fizikumának kialakulásában. A másodlagos nemi jellegek, izomerő, csontozat fejlődése mellett ez a hormon felelős a spermiumok termelődéséért is – magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa. A kutatás adataiból azonban kiderül, hogy a 14 és 20 év közötti, túlsúlyos fiatalok esetében a tesztoszteron mértéke 50%-kal kevesebb, mint vékonyabb társaiknál. Amennyiben nem teszünk ellene, a folyamat egyenes következménye lehet a felnőttkorban jelentkező meddőség.


Mennyit képes enni egy kamasz?

2015. október 29.

Rendkívül sokat eszik reggelire, ebédre, uzsonnára, azután már koraeste farkaséhes… Kamasz gyermekünknek máson sem jár az esze, mint az evésen, hatalmas az étvágya. Ezt egyfelől természetesnek tartjuk, hiszen növőfélben van, így ebben a korban szervezetének több energiára, tápanyagra van szüksége. Másfelől gyakran aggódni kezdünk az esetleges káros következmények miatt, ha már úgy érezzük, túlzásba viszi az evést. De vajon tudjuk-e, mikor kell nyugtalankodnunk, hol lehet a határ? Endokrinológus-diabetológus szakemberek segítségével adjuk meg a választ.

Valóban több kalóriára van szüksége

Serdülőkorban látványos a táplálkozási szokások megváltozása. Leányok esetében ez általában 12 év körül következik be, amikor hirtelen növekedés áll be, és szervezetüknek kb. 2200 kalória bevitelére van szüksége naponta. A fiúknál ez később megy végbe, 14-17 éves kor között, amikor akár napi 3000-3500 kcl is lehet a kalóriaigény.


Borjú szív vadas mártásban Karcsi szerint

2015. október 25.

Borjú szív vadas mártásbanNagyon finom és kiadós főétel.

Hozzávalók:

15 dkg füstölt szalonna
70 dkg tisztított borjú szív
20 dkg hagyma
15 dkg zöldpaprika (csuma nélkül)
60 dkg paradicsom
35 dkg sárgarépa (murok)
1 kévés kanál piros paprika
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt kömény

3 babérlevél
1 nagy evőkanál csípős mustár


Evészavar? Vedd észre a jeleket, mert gyógyítható!

2015. október 20.

Cinthya diktátorról -akit, személy szerint kedvelek, mert kreatívnak gondolom, és erősnek, amiért nagyon fiatalon a nyilvánosság előtt küzdött meg a rákkal- láttam egy interjút. Úgy éreztem írnom kell egy általa testet öltött, mindig aktuális témáról. Az eddig is egyértelmű volt számomra, hogy Cinthya ugyan alkatilag is egy nagyon vékony hölgy, de emellett táplálkozási magatartási zavarai is lehetnek.

Ezt támasztotta alá az a riport, amit az egyik internetes portál készített vele. A közelmúltban ugyanis beengedte a saját lakásába a stábot, hogy megmutassa hogyan éli önálló, független életét.

Két, számomra döbbenetes, dolgot láttam az interjúba, ami arra késztetett, hogy erről a témáról aktuálisan beszéljek. Az egyik a konyha, és azon belül a hűtője tartalma. A hűtőben kifejezetten csak C-vitamin utánpótlás volt, bár egy kis vaj és két csomagolt saláta is helyett kapott a citrusfélék és a homoktövis mellett. 


„Jaj, csak vissza ne hízzak!”

2015. október 20.

„Jaj, csak vissza ne hízzak!”A jó diéta lassú fogyást eredményez, anélkül, hogy „szenvednénk” tőle, vagy rövid időn belül visszahíznánk korábbi súlyunkat. Ugyanakkor a diétázás során mindig van egy olyan szakasz, amikor a súlyunk stagnál, ahelyett, hogy csökkenne. Ami azt a kockázatot veti fel, hogy kedvünket vesztve egyre kevésbé tartjuk be az előírt étrendet, és újra gyülemleni kezdenek a kilók… Meg kell tanulnunk elkerülni ezt a csapdát! 

Amikor diétázásba kezdünk, egy vágyunk van csak: fogyni a kívánt mértékig, azután tartani a nagy nehezen elért testsúlyt. Gyakran megtörténik azonban, hogy egy darabig sikeres a diéta, mennek le a kilók, majd egy adott pillanatban – nem tudjuk miért – a súlyvesztés nem folytatódik, mozdulatlan marad a mérleg mutatója. Ebben a stádiumban van úgy, hogy „feladjuk a harcot”, és kedvenc (gyakran hizlaló) ételeinkkel, nassolással vigasztaljuk magunkat. Jobban tesszük azonban, ha helyette körültekintően járunk el, és elkerüljük azokat a hibákat, melyek a visszahízáshoz vezetnek. Segíthet, ha megfogadunk 10 jó tanácsot ez utóbbi megelőzéséhez.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...151152153...277