sub

Információk, érdekességek

Börfi - indiai tejkaramella, avagy a tökéletes reggeli édesség

2015. október 03.

Börfi Az édességgel a szeretetet fejezhetjük ki!

Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki – a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat és ez a lekvárfőzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz. A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Gyermekek, ügyesebb lányok kerek labdákat készítenek belőle és egyesével díszítik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel. Jó étvágyat kívánunk!


Moho Sapiens - Az evés a túlélés záloga?

2015. szeptember 29.

evés Igaz, hogy számos túlsúlyos ember esetén a hájréteg, az "úszógumi" egyfajta védekezési eszköz, mely elszigeteli, ugyanakkor meg is védi őket a külvilág támadásaitól. Egyfajta védőpajzsnak tekinthető, nem véletlen, hogy sok esetben az obesitas nem más, mint menekülési alternatíva a depresszió és a szorongás ellen. Az evés örömöt jelent. A túlsúly korábban társadalmi rangot jelzett. Mi magyarázza az olykor féktelen vágyunkat az evéssel kapcsolatban?

Tény, hogy az emberi történelem során nem volt mindig ilyen bőségben részünk.
Az emberek általában nélkülöztek, táplálékhoz akkor jutottak, ha egy vadászat sikerrel járt. Akkor viszont hirtelen rengeteg húst kellett elfogyasztaniuk, méghozzá együtt, hiszen a tartósítást a történelem hajnalán nem lehetett megoldani.

A nagy lakomák, mikor összegyűlik a társaság, épp ezért a mai napig elképzelhetetlenek valamilyen húsétel nélkül, nem beszélve az elfogyasztott ételmennyiségről. 
Nem véletlen az sem, hogy míg egyedül enni elszomorító – talán épp ezért szoktuk önkéntelenül is bekapcsolni a tévét, vagy cikket olvasni – a társaság önmagában étvágyfokozó hatású. 


Egyre kevesebb tejet iszunk

2015. szeptember 23.

tej

Gyermekkorunktól kezdve tudjuk, hogy a tej alapvető élelmiszerünk. A tej és tejtermékek fogyasztása fontos a szervezet fejlődése szempontjából, a benne lévő kalcium a csontváz és a fogak természetes építőköve. Ennek ellenére hazai viszonylat a tejfogyasztásban csökkenő tendencia figyelhető meg, miközben a tejtermelés egyre nő. 

 A statisztikák alapján évről évre csökkenő tendenciát mutat a tejfogyasztás. A KSH* adatai szerint 2005-ben az egy főre eső 180 literrel szemben 2013-ban már csak 168 liter volt a tejfogyasztás tejegyenértékben mérve, vagyis az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve. A 2013-as adat tejtermékekre bontva az alábbiak szerint alakult fejenként:

  • tejből 47 litert
  •  joghurtból, kefirből, tejfölből 11,3 litert
  • sajtból, túróból, tejporból és hasonlókból 5,6 kg-t ettünk és ittunk meg éves szinten.

Ezért kell a tej

A tejben és tejtermékekben található vitaminok és ásványi anyagok pedig fontosak a szervezetünk számára, például a kalcium a fiatalok csontjainak fejlődéséhez és erősödéséhez szükséges, idősebb korban a csontritkulás megelőzésében kap fontos szerepet. Ráadásul nagyon kedvező, kiegyensúlyozott, jól hasznosuló és felszívódó aminosav-összetétele van a tejnek, ahogy erre dr. Plósz János gasztroenterológus is rávilágított.

„A tejben található aminosavak az izomfehérje és a neurotranszmitterek, vagyis az ingerületátvivő anyagok felépítéséhez, valamint az anyagcsere folyamatokhoz szükségesek. Sokan vannak azonban, akik alaktózérzékenységük miatt kerülik a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket, pedig a már rágótabletta formában is elérhető laktáz enzim bevitelével ők is élvezhetik a tejtermékek jótékony hatásait” – mondta el a szakember.


Okosabb lesz az a gyerek, aki reggelizik?

2015. szeptember 22.

ReggeliMegkezdődött az iskola, a gyerekeknek a vakáció helyett ismét az iskolára kell koncentrálniuk… Teljesítményük jelentős részben a táplálkozásukon múlik, mivel a kiegyensúlyozott étrend pozitívan képes befolyásolni a koncentrálóképességet és a szellemi funkciókat. A nem megfelelően vagy hiányosan táplált gyermekek szellemi teljesítménye viszont 15-20 százalékkal alacsonyabb lehet. Mit adjunk a gyereknek, hogy energikusan, frissen vegye az akadályokat?

Reggeli: a legfontosabb étkezés

A táplálkozással foglalkozó szakértők szerint a reggeli talán a nap legfontosabb étkezése. Szerepét több klinikai kutatás is vizsgálta, és ezek szerint elmondható, hogy a tartalmas reggelit fogyasztó gyerekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését. A rendszeresen reggeli nélkül iskolába induló gyerekek körében az elhízás is gyakrabban fordulhat elő. Azonban az sem mindegy, mivel indítjuk a napot.


3 ötlet házi készítésű tízóraihoz

2015. szeptember 19.

Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos, és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető, és a szeptembertől végre valóban életbe lépő menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló – rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.

Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 90 g sárgarépa
  • 50 g apró szemű zabpehely
  • 35 g zabpehelyliszt
  • 20 g kókuszzsír
  • 1 db tojás
  • 1 citrom héja
  • 20 g xilit

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...153154155...277