sub

Információk, érdekességek

Apad a patikák forgalma

2007. április 05.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény januári életbe lépése óta számottevõen csökkent a gyógyszertárak forgalma. A bevételkiesés egy-egy nagyobb gyógyszertár esetében akár a havi több millió forintot is elérheti. A szakmai kamara vezetõje úgy véli: a reformintézkedésekkel a kormányzat jégmezõre vitte az ágazatot.

Gyógyszer-érdekszövetség

2007. március 29.

A hazai és a külföldi gyógyszercégek közös rádióhirdetésben tájékoztatják a betegeket: joguk van a szabad gyógyszerválasztáshoz. Úgy tûnik, az egészségügyi miniszternek sikerült összekovácsolni a sok tekintetben ellentétes érdekeket képviselõ vetélytársakat.


Az azonos platformot a januártól hatályba lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény alapozta meg, amely egyformán sújtja az eredeti molekulák és a másolatkészítmények gyártóit, sõt a gyógyszerpiac valamenynyi szereplõjét, a beteget, az orvost, a gyógyszerészt. A magyarázathoz kiinduló pontként szolgál a biztosító gyógyszer-költségvetési elõirányzata, amely a múlt évi közel 390 milliárd forinthoz képest az idén csupán 364,2 milliárd.


Szabadalmak helyett díjakat a gyógyszergyártóknak

2007. március 28.

A korszerû gyógyászat sikere részben az új készítményeken nyugszik, amelyek kifejlesztésébe dollármilliárdokat öltek a gyógyszergyárak. A cégek kiadásai a szabadalmak révén térülnek meg, amelyek átmeneti idõre monopóliumot szavatolnak, a gyártási költségeket jóval meghaladó árak alkalmazásával.


Nem várhatjuk el az innovációt anélkül, hogy az kifizetõdõ legyen. Kérdés azonban, hogy a szabadalmi rendszer által kínált ösztönzõk megfelelõek-e, a pénzt jól költik-e el, és mindez hozzájárul-e a legnagyobb aggodalmat keltõ betegségek gyógyításához. A válasz - sajnos - egyértelmû nem.


Évente kétezer tonna gyógyszerhulladék gyûlik össze

2007. március 28.

Másfél éve az összes magyarországi patikában megtalálhatók a gyógyszerhulladékok gyûjtésére alkalmas kartontartályok. Fölmérések szerint évente kétezer tonna gyógyszerhulladék keletkezik.

Jöhet a nagyüzemi szülõszoba

2007. március 23.

Egyre több fõvárosi intézményt érint a szülészeti-nõgyógyászati ágyak számának csökkentése. Az ágyak egy részét más kórházak kapják, de lesz osztály, amelynek valószínûleg végképp búcsút inthetünk. A budapesti, illetve a központi régiókban összességében 25 százalékkal kevesebb ággyal kell majd számolni. Ma még kérdés, elég lesz-e, ami marad.


Veszélybe került a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Újpesti Szülõotthon, a Szent Margit, a Szent Rókus, az újpesti Károlyi Sándor és a Baross utcai, valamint a Nyírõ Gyula Kórház szülészeti-nõgyógyászati osztálya. Több szakember azt mondta lapunknak: az ágyszámcsökkentés miatt valószínûleg két szinten is gondok lehetnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...198199200...223