sub

Információk, érdekességek

A gyógyszerspórolás ára

2007. június 04.

Biztosnak tûnik, hogy hosszú évek után az idén nem csordul túl az egészségbiztosító gyógyszerkasszája. A költségvetés és a konvergenciaprogram betartása érdekében ez örvendetes, ám a betegekre gyakorolt hatása csak késõbb mérhetõ le.

 

Késõbb derül csak ki, hogy azért csökkent-e az elmúlt hónapokban a gyógyszerekre fordított tb-támogatás, mert ugyanolyan hatású, de olcsóbb szert fogyasztanak, vagy netán mert nem váltják ki a megdrágult készítményeket. Az áprilistól hivatalát elhagyó reformminiszter terve mindenesetre bejött: szigorú gyógyszertörvénye megzabolázta a gyógyszerpiac szereplõit. Azt is mondhatjuk: Molnár Lajos jött, sebtében intézkedett, az ágazat szereplõivel összeveszett, majd a politika kihátrálását észlelve távozott. De a molnári törvények hatnak. A gyártóknak már nem érdekük a gyógyszerforgalom növelése, mert egy ponton túl extraadóval sújtják a túlfogyasztást.


Nem a kötelezõ biztosítás az üzlet

2007. május 30.

Valószínûleg több üzleti biztosító belépne a kötelezõ egészségbiztosítás rendszerébe, ha garanciát látna a stabil, hosszú távú mûködésre, s ha meglennének a szükséges feltételek - mondta a Világgazdaságnak Paál Zoltán, a Generali-Providencia ügyvezetõ igazgatója.


Bravúros vérnyomáscsökkentõ lett az év gyógyszere

2007. április 23.

Egy vérnyomáscsökkentõ és egy koleszterincsökkentõ gyógyszernek ítélte a tizedik évben kiosztott "Az Év gyógyszere" díjat a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság. A két díjazott közül a vérnyomáscsökkentõ egy olyan kombinált gyógyszer, amelynek egyszerû szedése nagyban növelheti a magas vérnyomásban szenvedõ betegek fegyelmezett gyógyszerszedését, ezáltal hozzájárulhat a szívinfarktusok és agyi érkatasztrófák számának csökkenéséhez.

Több biztosító: sok az ellenérv

2007. április 19.

Egészségügyiminiszter-jelöltként elõször beszélt terveirõl Horváth Ágnes. Egy tegnapi szakmai konferencián megerõsítette, hogy elkötelezett a több-biztosítós rendszer bevezetése mellett, ám a felszólalók többsége - köztük szakértõk és szocialista politikusok - most sem támogatták az SZDSZ elképzeléseit.


Nagy munkát végzett az elmúlt hónapokban a szaktárca. Történtek ugyan hibák - igaz, csak kisebbek -, s már a korrekciókon dolgozunk - mondta Horváth Ágnes, az SZDSZ egészségügyiminiszter- jelöltje. Hozzátette: mérföldkõhöz érkezett a reform, ahhoz, hogy a valódi értékét megadjuk, véghez kell vinni a biztosítási rendszer átalakítását. Egyértelmûvé tette: csak a több-biztosítós rendszerben látja annak reményét, hogy javuljon az egészségügyi ellátás színvonala, jobbak legyenek a körülmények, megszûnjön a felesleges pazarlás, s magasabb díjazást kapjanak a szolgáltatók és a dolgozók.


Draskovics: az egészség- biztosítási piac nyitása várható

2007. április 12.

A politikai és szakmai viták után, az állami hivatalt felváltó nyereségérdekelt, versenyzõ intézmények révén, az egészségbiztosítási piac kinyitása várható - mondta Draskovics Tibor, az Államreform-bizottság vezetõje a Citi Treasury által szervezett tegnapi konferencián.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...197198199...223