sub

Információk, érdekességek

Jöhet a nagyüzemi szülõszoba

2007. március 23.

Egyre több fõvárosi intézményt érint a szülészeti-nõgyógyászati ágyak számának csökkentése. Az ágyak egy részét más kórházak kapják, de lesz osztály, amelynek valószínûleg végképp búcsút inthetünk. A budapesti, illetve a központi régiókban összességében 25 százalékkal kevesebb ággyal kell majd számolni. Ma még kérdés, elég lesz-e, ami marad.


Veszélybe került a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Újpesti Szülõotthon, a Szent Margit, a Szent Rókus, az újpesti Károlyi Sándor és a Baross utcai, valamint a Nyírõ Gyula Kórház szülészeti-nõgyógyászati osztálya. Több szakember azt mondta lapunknak: az ágyszámcsökkentés miatt valószínûleg két szinten is gondok lehetnek.


Javításra szorul a kórházlista

2007. március 19.

Az Egészségügyi Minisztérium átdolgozza a területi ellátási kötelezettségrõl szóló, múlt hét csütörtökön nyilvánosságra hozott döntését, mert az eredeti anyagba rengeteg hiba csúszott. Az új területi ellátási kötelezettség összeállítása a besorolás lakhely alapján „osztja el" a kórházak között a betegeket, megmutatja, melyik intézményben kell kötelezõen fogadni a pácienseket. A területileg illetékes hely akár betegségenként is változhat: a napokban a sajtó többször említette példaként a celldömölki gyermekek esetét, akiknek fül-, orr-, gégészeti ellátására például gyõri, sebészetire budapesti, tüdõgyógyászatira kaposvári, kardiológiaira szombathelyi, gasztroenterológiaira pécsi kórházat jelöltek ki.

Növekvõ lakossági terhek

2007. március 13.

Jelentõsen lassult tavaly a magyarországi gyógyszerfogyasztás növekedésének üteme. Míg 2005-ben még közel ötödével több patikaszer fogyott hazánkban, mint egy esztendõvel korábban, tavaly mindössze hatszázalékos volt a bõvülés.


A GKI Egészségügykutató Intézet Kft. (GKI-EKI) becslései szerint 2006-ban 577 milliárd forint értékben adtak el gyógyszereket Magyarországon, ez 31 milliárddal több, mint 2005-ben.


Kibõvült a gyógyszerpiac

2007. március 06.

Az Európai Unió 2005-ben megalapította a Gyógyszerügyi Fórumot; a szervezet a munkáját az innováció támogatásának, a betegek gyógyszerhez való hozzáférési esélyei javításának és az államháztartás gyógyszerügyi kiadása féken tartásának szentelte.


A cikk a hármas célkitûzés magyarországi érvényesülésével foglalkozik. Az elõzõ két évben 20-30 új hatóanyag jelent meg a hazai piacon, köztük új kardiológiai, onkológiai, pulmonológiai és neurológiai készítmények. E gyógyszerek - szinte kivétel nélkül - jól behatárolt indikációkban kaptak támogatást az OEP-pel történõ támogatásvolumen-szerzõdés megkötése után (e szerint egy bizonyos összegig a biztosító támogatja a gyógyszert, e limit túllépése esetén a gyártó visszafizette az igénybe vett támogatási összeget). Az új gyógyszerek nagy valószínûséggel hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon ezen idõszak alatt tovább csökkent az öngyilkossági ráta, nõtt a születéskor várható átlagos élettartam, csökkent a szívér rendszeri megbetegedésben elhunytak száma, nem. emelkedett tovább a csontritkulásos törés, és csökkent a táppénzes napok száma (2005).


Generikusok: irány dél és kelet

2007. február 28.

A nagy generikusgyógyszer-gyártók jövedelmezõségének számottevõ csökkenésétõl tartanak az ágazati szakértõk. Bár az utángyártott patikaszereket elõállító vállalatok árbevétele - néhány, számukra kedvezõ iparági folyamat, illetve agresszív terjeszkedéspolitikájuk eredményeként - a jövõben is gyorsan bõvülhet, sokan úgy vélik, a nyereség növekedése korántsem lesz olyan dinamikus, mint a forgalomé - írja a Handelsblatt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...199200201...223