sub

Információk, érdekességek

Patikaadót vezetne be a tárca?

2006. szeptember 28.

Szakértõi szinten a patikaadó bevezetését is fontolgatja az Egészségügyi Minisztérium - tudta meg lapunk. Információink szerint a szaktárca a gyógyszertárak árbevételéhez mérten róná ki az Európa több országában is létezõ adónemet.

 

A fizetendõ rész százalékos mértéke nem ismert, de Németországban például a bevétel 6 százalékát fizetik ki a gyógyszertárak. Úgy tudjuk, hogy bár döntés még nincs, a kérdés várhatóan szóba kerül Molnár Lajos egészségügyi miniszter és a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke, Hávelné Szatmári Katalin holnapi találkozóján is.


Demonstráció lesz a patikákban

2006. szeptember 26.

Kétórás figyelemfelhívó tiltakozást tartanak a gyógyszerészek - döntött kibõvített elnökségi ülésén a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK). Azért hoztak ilyen határozatot, mert a szeptember 15-ei gyógyszerész nagygyûlésen megfogalmazott kompromisszumos javaslataikról, arról a követelésükrõl, hogy a kabinet vonja vissza a patikaalapítás és -mûködtetés liberalizálását, valamint a kamarai tagság eltörlését, szeptember 22-éig érdemben nem egyeztetett velük sem a kormány, sem az egészségügyi tárca. Az akció idõpontját nem hozták nyilvánosságra, mindössze azt közölték, hogy errõl csak szerdán döntenek, illetve a részleteket majd egy sajtótájékoztatón mondják el.

Tiltakozásra készülõ patikusok

2006. szeptember 22.

Várhatóan demonstrációsorozatba kezdenek a patikusok, a kormány ugyanis a határidõig nem vonta vissza a tervezett liberalizációs intézkedéseket.

 

Ma lejár a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) által szabott határidõ, hogy a kormány visszavonja a tervezett liberalizációs intézkedéseket és a kötelezõ kamarai tagság megszüntetésére vonatkozó elképzelést.


Háromszoros hiány a tb-nél

2006. szeptember 21.

Közel 32 milliárd forintra tervezték az egészségbiztosítás alap idei hiányát, ám a tényleges deficit már az év elsõ hét hónapjában elérte a 107,7 milliárd forintot. Ennek egyik oka, hogy az idei gyógyító-megelõzõ kasszát úgy tervezték több mint 30 milliárddal kevesebbre, hogy közben nem változott az egészségügyi intézményrendszer szerkezete, s más forrásból sem pótolták a rendelõk, kórházak bevételét. Így az intézményrendszer a mûködõképeség határára jutott - állítja a Magyar Kórházszövetség.

Kifütyülték az egészségügyi minisztert a gyógyszerészek nagygyûlésén

2006. szeptember 20.

Kifütyülték az egészségügyi minisztert a gyógyszerészek nagygyûlésén a Körcsarnokban Budapesten, amikor a kormányzat patikaliberalizációs elképzeléseirõl beszélt. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint a tervezett intézkedések hátrányosan érintik a szakmát és a gyógyszerellátást, ezért - mint mondta - nem fognak elmenni a változások mellett.


A patikusok szeptember 22-éig adtak haladékot a kormánynak a patikaliberalizáció visszavonására. Ha ez nem történik meg, kétórás figyelemfelhívó tiltakozást szerveznek. Gál Ildikó összefoglalója.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...147148149...164