sub

Információk, érdekességek

7 csodálatos immunerősítő növény

2012. december 01.

A közelgő téllel együtt nemsokára itt a megbetegedések, hűlések időszaka, érdemes még időben felkészíteni az immunrendszerünket a megfelelő védekezésre. Ehhez jó néhány olyan gyógynövény közül válogathatunk, amelyek egyrészt megfelelően edzik a szervezetünk védekezőképességét, támogatják a saját védelmi és öngyógyító rendszerünk hatékony működését, s egyúttal ellátják vírus- és baktériumölő anyagokkal is. Nézzük, melyek a leghatásosabbak a téli felkészüléshez.


A legősibb gyógynövény a jó emlékezetért

2012. december 01.

A páfrányfenyő a legrégebbi idők óta fennmaradt gyógynövény. Segít a sokmindent megélt öregeken, gyógyítja, vagy enyhíti a rohamokat, a szívbetegséget, az impotenciát és a vakságot, süketséget és persze az emlékezetvesztést is. Az indiai ajurvédikus gyógyítók a hosszú élettel hozták összefüggésbe a páfrányfenyőt.

A páfrányfenyő a legrégebbi idők óta fennmaradt gyógynövény. Segít a sokmindent megélt öregeken, gyógyítja, vagy enyhíti a rohamokat, a szívbetegséget, az impotenciát és a vakságot, süketséget és persze az emlékezetvesztést is. Az indiai ajurvédikus gyógyítók a hosszú élettel hozták összefüggésbe a páfrányfenyőt. Bár őshazája Kína, hazánkban is meghonosították, kedvelt növénye a térrendezőknek. Oshazájában foként vallási jelentosége nagy, elsosorban templomi faként tisztelik, szinte minden szakrális hely közelében megtalálható.


Stevia: a természet bölcsessége

2012. november 03.

SteviaA Stevia (sztívia) leggyakrabban édesítőszerként használjuk. Jótékony hatását számos toxikológiai vizsgálat bizonyítja. Mivel a sztívia és a szteviozid fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják. Ráadásul a sztívia, ill. a szteviozid sütésre/főzésre is használható, mivel hőstabil vegyület. Összetétele különböző pH-viszonyok között nem változik, így ideális tejtermékek, joghurtok édesítésére is.


Mire jó a kurkuma?

2012. október 18.

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.
 

A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, kr.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta.


Illóolajok emésztési zavarokra

2012. szeptember 13.

Illóolajok Milyen hatóanyagokat tartalmaznak az illóolajok, és miként segíthetnek az emésztési zavarokban?

A legfontosabb − az emésztőrendszer normális működésének helyreállítására kedvezően ható − illóolajok között említhetők meg a következő készítmények:

  • a borsos, a mezei (Menthae arvensis aetheroleum) és a fodormenta (Menthae crispae aetheroelum) − epehajtó és szélhajtó hatásúak;
  • a görcsoldó és szélhajtó hatású édes- és konyhakömény (Foeniculi aetherolum és Carvi aetheroelum), illetve a közönséges és a csillagánizs (Anisi aetheroleum és Anisi stellati aetheroleum);
  • valamint a gyulladáscsökkentő és hámosodást elősegítő orvosi székfű vagy kamillaolaj
  • (Matricariae aetherolum).

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...252627...39