sub

Információk, érdekességek

Fűben, fában orvosság

2006. július 05.

Nagyanyáink patikája többnyire gyógynövényekből állt, minden bajra volt valamiféle kence, tea vagy borogatás. A gyógyhatású növényekért azonban nem a Herbáriába szaladgáltak – nem is volt még akkoriban ilyen –, hanem maguk termesztették, nevelték, szedték, szárították, aprították és főzték a természetes orvosságokat.


Erre napjainkban is van lehetőség bőven, érdemes kipróbálni. Aki nem próbálta még, nem is nagyon tudja, milyen jó érzés saját készítésű „gyógyszerekkel” enyhíteni mások szenvedését. Gyógynövényt bárki termeszthet otthon, nem nagy tudomány, csak az a fontos, hogy minden edénybe lehetőleg más-más betegségcsoport növényeit ültessük. Legyen közöttük kamilla, citromfű és petrezselyem is. A cserepeket a kertbe, a teraszra, az erkélyre, sőt akár az ablakba is ki lehet tenni. Nem szabad megfeledkezni a rendszeres locsolásról, különösen az ültetés utáni időszakban.


Medvehagyma ünnep és szüret Orfűn

2006. május 08.

A gyógynövény szezon első hírnökét, a medvehagymát ünneplik a baranyai üdülőparadicsomban, Orfűn.


Április első hétvégéjén rendezik az orfűi Kemencés udvarban az idei medvehagyma napokat. Az ünnep az értékes gyógynövény (allium ursinum) szüretelésének kezdetét is jelzi, hiszen a jellegzetes szagú növény már valóságos szőnyegként teríti be a közeli erdők alját. Hajtásainak intenzív illata és íze a fokhagymára emlékeztet. Taposásakor viszont erős hagymaszagot áraszt.


Terített asztal – Ehető virágok

2006. április 03.

Vannak olyan virágok,amelyek szirma ehető, és a virágzat ételeink díszítésére is alkalmas. Lényeges ismerni, mi az, amit elfogyasztunk. Ugyanis nem minden virág ehető és egyes növények mérgező hatásúak. A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúvirág, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a körömvirág, a snidling és a zsálya. Ezek a virágok kertben is könnyen termeszthetők.

Tinktúrák, cseppek főzetek - Titkok a boszorkánykonyhából

2006. április 02.

 A "jól ismert" teakészítésen túl a gyógynövények igen sokféle formában segíthetnek betegségeink tüneteinek enyhítésében és megelőzésében. Bizonyos növényeket tinktúra vagy borogatás formájában alkalmazhatunk leghatékonyabban, míg az illóolaj tartalmúak fürdő és inhalálás útján fejtik ki hatásukat. Válogatásunk ezekről a módszerekről ad rövid ízelítőt.

Körömvirág

2006. február 15.

Népies neve:
gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves kerti növény. Dél- és Kelet-Európából származik.

Hogyan gyűjtsük?

     * A magas triénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag-olajat a festékipar is felfedezte, és gyakran használja termékei előállítására, mivel a lenolajhoz hasonló, de gyorsabban szárad.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2526...27