Információk, érdekességek
Ha ég a gyomra vagy puffadtnak érzi magát
2015. február 27.
A gyomor- és bélrendszerben tapasztalható diszkomfort érzés, a gyomorégés, telítettség, puffadás ellen számtalan recept nélküli készítmény kínál megoldást. A kellemetlen panaszok azonban természetes módon is enyhíthetőek. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusának segítségével utána jártunk mi az, ami valóban hatásos lehet.
Borsmenta a görcsök ellen
A Canada’s McMaster University kutatói szerint a borsmentából készült teafőzet segít megelőzni a gyomorgörcsök és puffadás kialakulását. Étkezés előtt fél órával fogyasztva segítségével elkerülhetők a diszpepszia tünetei is: a felhasi fájdalom és a telítettség érzet.
A szakértő véleménye: Több gyógynövény, így a borsmenta is valóban kedvezően befolyásolja a gyomor-bélrendszeri panaszokat. Fontos azonban, hogy hosszabb ideje tartó tünetek esetén mindenképp szakorvosi vizsgálat javasolt, hiszen a háttérben súlyosabb elváltozások is állhatnak, melyek kezeléséhez a természetes gyógymódok nem nyújtanak megoldást.
Nem jön a baba? Ezek a gyógynövények segíthetnek!
2015. február 23.
Teherbe esni olykor a legnehezebb dolognak tűnhet, így nem csoda, hogy egyre többen hívják segítségül a gyógynövényeket. Dr. Csókáné Török Orsolya fitoterapeuta, olyan természetes módszereket ajánlj, melyek elősegíthetik a peteérést, valamint a beágyazódást.
Palástfű és málnalevél
Ha valaki teherbeesési nehézségekkel küzd, akkor előbb-utóbb biztosan eljut hozzá a palástfű gyógyító híre. A növényből készült tea ugyanis remek hatással van a progeszteron-termelésre, ami a beágyazódásért és a terhesség megtartásáért felel, méghozzá úgy, hogy a medence vérellátását serkentve vastagítja a méhnyálkahártyát és erősíti a méhet.
Nem csak teherbeesést elősegítő gyógynövénykényt tartják számon, hanem a rendszertelen cikluson is segít.
Növeljük a teherbeesés esélyét, ha málnalevél teával kombináljuk, de nem egyszerre. A málnalevél segíti a peteérést, és hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést, ezért a ciklus első felében kell fogyasztani. A palástfű a beágyazódásnál játszik fontos szerepet, ezért ovuláció után kezdje alkalmazni!
- Elkészítése: Erdei málnalevél teából 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A palástfű teát 1 evőkanálnyi mennyiségből készítjük a fent leírt módon. Naponta 2 csésze teát nyugodtan fogyaszthatunk.
A 6 legjobb gyógynövény cukorbetegségre
2015. február 07.
A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek szabályozni az anyagcsere folyamatokat és csökkenteni a vércukorszintet. Éppen ezért a napi folyadékszükségletünk egy részét megelőzés céljából, vagy kiegészítő terápiaként fedezhetjük ezekre ható gyógyteákkal is. Az italokat készíthetjük egy-egy növényből, vagy egymással összekeverve is, hiszen a teakeverékek alkotói kölcsönösen fokozzák egymás gyógy tulajdonságait, ám összeállításuknál szem előtt kell tartani egyéni állapotunkat, életmódunkat és tüneteinket. Dr. Csókáné Török Orsolyától, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutájától megtudhatjuk, melyek a legjobb gyógynövények cukorbetegségre, és hogy miként érdemes őket felhasználni.
A teakészítés alapszabályai
- egy csapott evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük
- a gyökereket lassú tűzön 3 percig kel főzni
- fémmel nem érintkezhet a tea (kanál, szűrő esetében is)
- az emésztésjavító teákat nem szabad édesíteni
- emésztésjavításra, vércukorszint csökkentésre mindig főétkezés után 15 perccel javasolt napi egy csésze teát fogyasztani, 12 mmol/l feletti értéknél napi két csészével.
Gyógyteák a harmadik évezredben
2014. október 26.
A gyógynövények, gyógyteák a gyógyításban és a mindennapokban egyaránt fontos szerepet töltenek be az emberiség életének hajnala óta. A Könyves Kálmán korát megelőzően működő boszorkányok, későbbi időkből a javasasszonyok, manapság pedig az alternatív gyógymódok képviselői hirdetik a tea dicsőségét.
Napjainkra a különféle teák, a teakánt felhasználható gyógynövények, maga a teázás kultúrája is, kezdik visszanyerni méltó helyüket hétköznapjainkban és betegségek megelőzésében, kezelésében egyaránt. A természet kimeríthetetlen gazdagságú tárháza a hatóanyagoknak, amiket többek között a gyógynövényekben tárol. Az ember létezése óta tapasztalatai és vizsgálódásai során tett felfedezéseit igyekszik a maga hasznára fordítani. Ma egyetemi tanszékek foglalkoznak gyógynövények kutatásával. A gyógyszeripar alapanyagként használja illetve fejlesztéseinek lehetséges forrásaként, vizsgálja a növényeket. Használatuk elterjedt az élelmiszer- és kozmetikai iparban is.
Mire gondolunk, amikor a tea/gyógytea szóba kerül? Hangulat, érzés, illat, ízek, alkalmak, események, személyek. Nem csak a betegségre, bajra asszociálunk a gyógytea szónál. Nyári hőségben vagy egy késő esti baráti találkozón milyen kiváló szomjoltó, hangulatjavító lehet egy citromfű vagy eperlevél-, cseresznye netán egy csipkebogyótea.
Hasznos és káros vadon termő növények – ne tévesszük őket össze!
2014. szeptember 19.
Előfordul, hogy jóhiszeműen olyan növénnyel egészítjük ki étrendünket, ami inkább árt, mint használ, sőt akár mérgezést is kiválthat. Ráadásul a gyógynövények nem megfelelő alkalmazása, például a túlzásba vitt gyógytea fogyasztás is okozhat kárt – figyelmeztet Dr. Kéry Ágnes, a Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézet docense. Azt tanácsolja, hogy aki bármilyen szokatlan testi tünetet észlel egy számára új növény elfogyasztása után, azonnal keresse fel a legközelebbi kórház toxikológiai osztályát. Ha pedig tud, a növényből mintát is vigyen, hiszen ez meggyorsítja a diagnózis felállítását, az azonnali ellátás pedig akár életet menthet.
Egyre divatosabb a népi gyógyászat, sokan gyógynövényekkel, gyógyfüvekkel igyekeznek kúrálni betegségüket, erősíteni immunrendszerüket, csökkenteni súlyukat vagy növelni teljesítőképességüket. Ám számos növényről, melyet nagyszüleink hatékonynak véltek, mára kiderült, hogy hosszútávon kárt okozhatnak. Jó példa a fekete nadálytő, aminek teáját régen torokfájásra alkalmazták, ám azóta tudjuk: toxikus anyagai a szervezetben felhalmozódva rákkeltőek. Külsőleg korlátotozottan továbbra is alkalmazható, tehát az ebből készült megfelelő minőségű krém nem káros. A farkasalmát immunerősítésre fogyasztották, mára azonban bizonyított, hogy halálosan mérgező. A vérehulló fecskefű szintén kedvelt alapanyag volt, és ma is az epe-májbetegségek gyógyszereinek összetevője, mégsem alkalmas házi szer készítésére, hiszen nem megfelelő alkalmazása esetén súlyos mellékhatásokat okozhat. A boglárkafélék pedig saláták kedvelt alapanyagai voltak, az újabb kutatások szerint azonban nyálkahártya károsodást okoznak. A természetes gyógymód híveinek érdemes tehát a gyógynövény-szakirodalom legújabb kiadásait beszerezniük – javasolja Dr. Kéry Ágnes.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...242526...41