sub

Információk, érdekességek

A közlekedési zaj szívinfarktushoz vezethet

2009. február 06.

A nagy közlekedési zaj mellett élõ emberek gyakrabban szenvednek el szívinfarktust.

 

 

A nagy közlekedési zaj mellett élõ emberek gyakrabban szenvednek el szívinfarktust, mint a csendesebb környéken élõk - állítják tanulmányukban a svéd Karolinska Intézet orvoskutatói.


Hideg idõben emelkedik az idõs emberek vérnyomása

2009. február 04.

Idõs korban - kiváltképp 80 éven túl - a vérnyomás a külsõ hõmérséklettõl függõen változik: hõségben csökken, hidegben emelkedik - állítják francia kutatók.

 

 

Három városban végzett vizsgálataik eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte. A francia szívgyógyászok 1999-ben indították el a Három Város tanulmányt annak megismerésére, hogy az öregedéssel együtt járó szív és érrendszeri változások hogyan alakulnak attól függõen, milyen módon élt, táplálkozott, fogyasztott kávét és alkoholt évtizedek során a vizsgált személy. Tízezernél is több hölgy és úr jelentkezett önként a vizsgálatba és éveken keresztül járt egészségügyi ellenõrzésre. A résztvevõket Bordaux, Dijon és Montpellier lakói közül verbuválták. A sokféle adat értékelésébõl már több, érdekes dolgozat született.


Nem országos, de már járvány!

2009. február 01.

Egyelõre mérsékelt intenzitású és regionális kiterjedtségû az influenza járvány Magyarországon.

 

 

Átlépte a hazánkban hivatalos járványküszöböt az influenza-szerû tünetekkel orvoshoz fordulók száma, az idei év negyedik hetében 45 százalékkal többen voltak ilyenek, mint az elõzõ héten, összesen 21 ezren panaszkodtak a magas lázra, az elesettségre, végtagfájdalomra. Mindazonáltal még korai országos járványról beszélni, mert a betegek harmada a fõvárosban és Pest-megyében él. A járvány elismerésének másik kritériuma is teljesült: egyetlen hét alatt 19 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot, és hatnál igazolták is az A-vírusfertõzést, annyi mintában találtak tehát a vírustípusból, mint az elõzõ hetekben összesen – jelentette be az országos tisztifõorvos.


Enyhébbek az infarktusok, mint korábban?

2009. január 30.

Egyedül a panaszok fellépésétõl a kórházba való megérkezésig eltelt idõ adatai nem mutattak javulást.

 

 

Az USA területén 1987-ben indult el négy, gondosan kiválasztott területen az a vizsgálat, amely az érelmeszesedés társadalmi kockázatát kivánta fölmérni. A vizsgált régiókban a teljes népességnek megfelelõ arányban szerepeltek a városiak és hatalmas, szabad területen élõ földmûvesek, a különféle rasszok képviselõi, valamint a szociális rétegek reprezentánsai - olvasható a Circulation címû folyóiratban.


Mammográfiára toboroznak a falvakban

2009. január 27.

Csongrád és Békés megyében szûrõbusz járja a községeket, hogy minél több nõt rávegyenek az emlõvizsgálatra.

 

 

Csongrád és Békés megyében az elsõ félévben szûrõbusz járja a községeket, hogy minél több nõt rávegyenek az emlõvizsgálatra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...120121122...163