sub

Információk, érdekességek

Versenyképesek az SM betegek

2009. február 18.

Nemzetközivé terebélyesedett az SM betegek szlovákiai versengése, magyar sorstársak is készülnek a megmérettetésre.

 

 

Évek óta megrendezik Szlovákiában a képességek és készségek versenyét, amelyre tavaly már Csehországból is érkeztek résztvevõk, idén pedig Magyarországról is várják a jelentkezõket. A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete a közelmúltban kötött együttmûködési megállapodást a szomszédos állam betegszervezetével, ennek eredményeként az elmúlt idõszakban immár rendszeressé vált, hogy részt vettek egymás rendezvényein.


Életvédõnõk a rákhalál ellen

2009. február 16.

Márciusban indul a védõnõi mintaprogram: személyes gyõzik meg, illetve szûrik az asszonyokat.

 

 

Márciusban 84 kistelepülésen, 111 védõnõ önkéntes jelentkezése és elméleti-gyakorlati kiképzése után megkezdõdik a hazánkban még szokatlan, ám nyugaton jól bevált méhnyakszûrési mintaprogram. Az elméleti képzés már január végén lezárult, a gyakorlati pedig hamarosan véget ér a szintén önként jelentkezett nõgyógyászok vezérlete alatt – tudtuk meg dr. Péterfia Évától, a szaktárca fõosztályvezetõ-helyettesétõl.


Vérrögképzõdés-gátlás már a mentõben

2009. február 12.

Már a mentõben is a legkorszerûbb ellátást kapják az infarktusos betegek egy nagyértékû gyógyszeradomány révén.

 

 

Hazánk legnagyobb gyógyszergyártója húszmillió forint értékû vérrögképzõdést gátló készítményt  adományozott az Országos Mentõszolgálatnak, így az akut koronária szindrómában szenvedõ betegek a kórházba érkezés elõtt a szakmai protokoll szerinti legkorszerûbb kezelésben részesülnek. Az átadott készítmény kizárólag sürgõsségi felhasználásra alkalmas és több mint egy évre elegendõ, s országszerte ott lesz a mentõautókban.


Testvéreikkel együtt nyaralhatnak a súlyos beteg gyerekek

2009. február 12.

A Bátor Tábor Alapítvány 9 éve teszi szebbé a daganatos és más krónikus betegséggel kezelt gyerekek életét.

 


A nyári gyerektáborok és az õszi családi pihenések mellett a Bátor Tábor Alapítvány idén elõször tavaszi Testvér Tábort szervez, ahová a daganatos betegségben szenvedõ gyermekek a testvéreiket is elhozhatják. A tábor munkájához március 2-ig várják még önkéntesek jelentkezését.


Ketyeg a rákbomba

2009. február 08.

Ketyeg a rák idõzített bombája és a világméretû elhízás a gyújtózsinór.

 

 

2000. február 4-én Párizsban egyetértés született a rákbetegségekkel kapcsolatos tévhitek, stigmák felszámolása mellett, melyet a Párizsi Karta néven ismert okmányban foglaltak össze a konferencia résztvevõi. A felek elkötelezték magukat, hogy a Karta céljainak támogatására világméretû hálózatokat és szövetségeket hívnak életre. Ígéretet tettek arra, hogy biztosítják a célkitûzések megvalósítását. Azóta minden év február 4-e a Rák Világnapja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...119120121...163