sub

Információk, érdekességek

A kütyük szenvedélye - Önvizsgálat a Szilícium-völgyben

2012. augusztus 17.

Stuart Crabb, a Facebook egyik vezetője nem győzi hangsúlyozni a személyi számítógépek és az okostelefonok rendkívüli előnyeit, de hallgatóit arra is felszólítja, hogy időnként tegyék le ezeket az eszközöket. A Szilícium-völgyben, ahol mindenre a még modernebb technológiában keresik a megoldást, egyre többen vélik úgy, hogy az túlságosan elhatalmasodó technológia függőséget okozó szenvedéllyé válhat.

Ennek az aggodalomnak számos technológiai cég vezető beosztású illetékesei adtak hangot az utóbbi időben, visszatérő témává vált az, hogy az állandó stimuláció csapdája, a szüntelenül megújuló igény a különböző kütyük, figyelmeztető csengőhangok és frissítések iránt olyan mély fizikai sóvárgást teremthet, ami már a termelékenység és a személyes kapcsolatok rovására megy - írja a The New York Times.


A halál sem visszatartó erő - Drog edzés és táncpróba után

2012. augusztus 02.

Nem minden kipróbáló válik függővé, gyógyult szenvedélybeteg viszont nincs - mondja Telek Ervin salgótarjáni addiktológus. A 23 éve a pályán lévő szakember az ENSZ kábítószer-ellenes világnapján Elige Vitam (Válaszd az életet)-díjat vehetett át Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől.


– Visszatekintve úgy tűnik, hogy 23 évvel ezelőtt tényleg nem volt komoly probléma a drog.

– Jelei, tünetei voltak. A szipuzás már gyakori volt, megjelent a gyógyszer és az alkohol együtt való fogyasztása, és megjelentek az első marihuánás gyerekek. Azóta minden felborult. A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a mai magyar középiskolások dohányzása, alkohol- és kábítószer-fogyasztása jóval felülmúlja az európai átlagot. A dohányzás már alsó tagozatban beindul, az alkoholfogyasztás az 5-6. osztályban már természetessé válik, a rohamivás középiskolás történet. Trendi az is, hogy fogalmam sincs, mit fogyasztok, ha lehet, akkor mindent. És a legszörnyűbb, hogy a lányok élen vannak.


Évente 5 kilót híznak a volt dohányosok

2012. augusztus 01.

Az egykori dohányosok több mint 5 kilót szednek fel évente, miután elhagyták káros szokásukat. Brit és francia kutatók felfedezték, hogy a korábbi dohányosok átlagosan 4,5 kilót híznak 12 hónapon belül, miután elnyomták az utolsó cigit. Az első három hónapban a legnyilvánvalóbb a súlygyarapodás, de van megoldás.

A legnagyobb súlygyarapodás az első három hónapon belül tapasztalható. Mindez 62 tanulmány végeredményéből tűnik ki – a szerzők megállapítása szerint a korábbi dohányosok átlagosan kicsit több mint 2 kilót híznak a leszokást követő három hónapban.


Dohányzás Magyarországon - tények

2012. június 26.

Dohányzás MagyarországonAz Országos Egészségfejlesztési Intézet A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon című tanulmányában válaszolja meg mennyit is fizetünk a dohányzás miatt. Az össztársadalmi egyenleg mínusz 80 milliárd.

Dohányzási szokások Magyarországon

  • A naponta dohányzók aránya 2000 óta a férfiaknál csökkenő tendenciát mutat, míg a nőknél számottevő változás nem tapasztalható.
  • 2009 óta 1%-kal nőtt a rendszeresen dohányzó nők aránya.
  • 2012 első negyedévében végzett felmérés szerint a férfiak 32.3%, a nők 23.5%-a dohányzik naponta.
  • Az elszívott cigaretták száma közel 8%-kal csökkent 2009 óta.
  • A gyári és sodort cigaretták aránya jelentősen megváltozott: 2012-ben a sodort cigaretták száma majdnem a duplájára növekedett, elérte az elszívott cigaretták mennyiségének egyharmadát.

Miért jó nem dohányozni?

2012. június 04.

Ma van a nemdohányzók világnapja, ez alkalomból számtalan negatív, tiltó propagandára épülő írás, cikk és riport olvasható. Mindezeket egyértelműen az a jó szándék vezérli, hogy az elrettentő statisztikai adatok és példák révén leszoknak az emberek a dohányzásról és pont ezen a napon fognak megvilágosodni. Sokat gondolkoztam, addiktológiai szakemberként milyen üzenetem lehetne nekem ezen a napon dohányzó, nem dohányzó társaimhoz, ezért úgy döntöttem, a jól bevált személyes megosztás technikáját használom, mint az Anonim Alkoholisták vagy más hasonló önsegítő szervezetek tagjai.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...212223...45