sub

Információk, érdekességek

Így csináld jól a bemelegítést és a nyújtást!

2015. június 25.

Honnan csípünk el időt általában? A bemelegítés és a nyújtás. Nyújtás közben fordul elő, hogy azt érzem, zavarjuk le, mert ez nem fontos. Nem szakadsz meg benne, olyan plusz felesleges időpazarlásnak érzed. Nem azért csináljuk, hogy megcsodálhassátok a spárgámat, hanem ezáltal akadályozom meg, hogy nagy izomlázad legyen, és teljesen összehúzódott izomzatot visszalazítsd. A megfelelően lenyújtott izom kevésbé sérülékeny, rugalmasabb is, így jobb az összehúzódása. Mit értek ez alatt?

Nagyobb erőt tud kifejteni. Növeli a hajlékonyságot, az ízületi mozgásszög kiterjedését, ezzel együtt a koordinációt. A stressz az izmok állandó, tónusos feszüléséhez vezet. Az izmok ellazításán keresztül a stressz csökkentésére is alkalmas a nyújtás. Tehát nyújtani kötelező! 

A jó bemelegítés?

A jó bemelegítés legalább 10 perc hosszúságú, a keringési rendszert fel kell pörgetni. Bemelegítés nélkül ne nyújts! Én általában negyed órát szoktam tartani, és jelezni is szoktam mindig, hogy akkor kezdjük most a rendes edzést. 

A nyújtás egyik fajtája a streching


Le a maximalizmussal! – A nyár a feltöltődés ideje

2015. június 17.

A nyár a feltöltődés idejeA nyári hónapok együtt járnak az óvodai és az iskolai szünettel, ami ugyebár nem hátrány, ha mi vagyunk a gyerekek, ám kevéssé felhőtlen, ha mi vagyunk a szülők, akiknek meg kell oldani a gyerekek elhelyezését, vagy ki kell találni a programokat. 

Higgyék el, hogy a gyerek jól tudja érezni magát a legegyszerűbb program közben is. Ami fontos, hogy a gyermek korának és mentális fejlettségének megfelelő játékot, kikapcsolódást találjunk. Ami egy 12 éves koraserdülőt kikapcsol, az egy 6 éves kisiskolást még nem. Rengeteg ingyen program és lehetőség van azok számára is, akik nem tehetik meg, hogy drága táborokba befizessék gyermeküket. Sőt tévhit, hogy ott boldogabb vagy hasznosabb lenne az időtöltés. A maximalizmus láncát le kell vetni és nem keseregni kell, hanem aktívan megtervezni a gyerek „szabadságolását”, ahogy ezt mi felnőttek is tesszük.

És, hogy kell-e nyáron „fejleszteni” a gyereket? NEM! Ön örülne, ha a főnöke maga után küldene egy paksamétát, hogy nézze át a szabadsága alatt? Jogosan ki lenne akadva, ahogy a gyerek is, aki ugyanarra vágyik, mint mi: feltöltődés, szabadságérzés, napi rutinból való kiszakadás.

Ne gondolják, hogy a gyermekük először fogja megélni a szeparációt. Igen, a gyerek nélküli nyaralás elszakadást jelent. De ez az elválás időszakos és visszafordítható. Önmagában az egy hét külön szabadságolás nem traumatikus.

Együtt vagy külön?

A gyerekben is megvan az igény a külön tevékenységre, ahol az anya vagy az apa nem lehet jelen.


Milyen legyen a dezodorom?

2015. június 07.

Amikor dezodort vásárolunk, elsődleges szempontnak tekintjük, hogy hosszan tartó, intenzív hatása legyen. És csak azután döntjük el, hogy spray, golyós, pumpás, vagy egyéb kiszerelésben vegyük meg. Az, hogy káros anyagokat tartalmaz-e, harmadsorban érdekel legtöbbünket… … megelőzve azt a kritériumot, hogy ne hagyjon foltot a ruhán. Ami pedig az összetevőket illeti, bizonytalanok vagyunk. Hogy legyen benne, vagy sem például alumíniumsó, timsó, kaolin – nem igazán tudjuk. Pedig az egyes hatóanyagok tekintetében különbséget kell tenni az izzadásgátló készítmények, dezodorok között. Mindenképp hasznos, ha megismerjük a dezodorok néhány gyakori alkotórészének tulajdonságait!

Alkohol, cink-oxid, esszenciális olajok

A verejtékezésnek az a funkciója, hogy szabályozza a test belső hőmérsékletét és eltávolítsa a méreganyagokat a szervezetből.

Az izzadság, míg nem kerül a bőrfelszínre, színtelen, szagtalan, vízszerű anyag. Amikor azonban a pórusokon keresztül hatolva a bőrünkön marad, a bőrflóra baktériumai „támadásba lendülnek”, enzimatikus bomlási folyamat útján, majd a levegőn megindul az oxidáció, ami együttesen idézi elő az izzadságszag kialakulását. A fenti hatóanyagok a dezodorban elpusztítják a baktériumokat, és megakadályozzák a kellemetlen szagok megjelenését. Más esetben, az ezeket az antibakteriális hatású anyagokat tartalmazó dezodorok semlegesítik az izzadságszagot.


Hullik a haja? - hormonzavar is okozhatja

2015. június 03.

hormonzavar

A fokozott hajhullás mind a nők, mind a férfiak esetében hatalmas megrázkódtatást okoz, főleg akkor, amikor még a fiatalabb éveikben kezd nagyobb csomókban ottmaradni a haj a fésűn. Bár egy bizonyos kor felett természetes jelenség, ám ha idő előtt következik be az hormonproblémákra is utalhat. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, pontosan mi is lehet a háttérben.

Mindenkinek hullik a haja

Először is fontos leszögezni, hogy mindenkinek hullik a haja, így ha a fürdőszobában fésülködés, vagy hajmosás után talál egy kis hajat, akkor még nincs ok aggodalomra, ugyanis egy nap akár 100 szálat is veszíthetünk. Baj ott kezdődik, amikor már 150 szálnál is több hullik ki, illetve amikor a probléma már olyan mértékű, hogy szemmel láthatóan csökken a haj mennyisége, vagy amikor foltokban fordulnak elő kopaszodó részek.


Hajhullás-az immunrendszer betegsége?

2015. június 03.

Hajhullás több formában is jelentkezhet. Immunológiai szempontból jelentősége a foltokban kialakuló hajhullásnak van, ez esetben komplex kivizsgálás szükséges a panaszokat okozó eltérések felderítésére. Az Immunközpont főorvosával, Dr. Kádár János immunológussal a kiváltó okokról és a kezelési lehetőségekről beszélgettünk. 

A hajhullás típusai

Napi szinten bizonyos mennyiségű hajvesztést normálisnak tekintünk és az is természetes, hogy ősszel és tavasszal ez a folyamat intenzívebben jelentkezik. Probléma azonban, ha a hajszálak elvesztésének ütemével egyenes arányban nem nőnek újabb hajszálak, ilyenkor a haj megritkul. A férfiakat és nőket is érintő folyamat jellemzően a fejtetőn jelentkezik először. A panaszok kivizsgálása ez esetben is indokolt: a háttérben például hormonális problémák mellett vitamin-, ásványianyag hiány, gombás fertőzés is állhat. Stressz hatására hirtelen hajvesztés is bekövetkezhet, mely az egész fejbőr területét érintheti, de bizonyos gyógyszerek, vagy kezelések, például kemoterápia miatt a haj- és szőrszálak elvesztése akár az egész test területére kiterjedhet. Az immunológiai kórkép kutatásának szükségessége a foltokban jelentkező hajhullás esetén merül fel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...737475...111