sub

Információk, érdekességek

Önnek is hullik a haja?

2015. június 02.

hullik a haja?

A hajhullás időben történő megfékezésére fokozottan ügyelnünk kell, hogy ne csak akkor essünk pánikba, amikor már jelentős a baj... Ajánlott gyorsan reagálni rá, ha észrevesszük, hogy a szokottnál mind több hajszálunk hullik ki fésülködéskor, vagy hirtelen „összeesik”, ritkul a hajkoronánk. Nem szabad megvárni, míg a jelenség tartósan fennáll, illetve növekszik a hajvesztés mértéke. Hatékony lépésekkel és óvintézkedésekkel – egyes betegségekkel összefüggő esetektől eltekintve - megelőzhetjük a haj tömöttségének csökkenését, megállíthatjuk a hajhullást 

Az egészséges haj mennyisége tükrözi a szervezet belső egyensúlyi állapotát, de minőségét természetesen számos külső tényező is befolyásolja. Amikor ez az egyensúly bármely okból megbomlik, vagy az időjárás okozta megpróbáltatások, esetleg a helytelen kezelés miatt a haj-fejőr állapota romlik, annak egyik következménye lehet a hajhullás.

A hajsűrűség és -térfogat csökkenése mindnyájunk számára aggasztó, nyomasztó jelenség, amit rosszul élünk meg, sokszor kétségbe esünk. Vigasztalhat viszont az a tény, hogy bármennyire is felkavaró, és sokszor reménytelennek tűnő vállalkozás, mi magunk is tehetünk ellene! Hiszen a hajhullás miatt megromlott állapot a nők többsége esetében – amennyiben nem valamilyen betegség, és emiatt a szedett gyógyszer mellékhatása áll a háttérben – helyrehozható akár néhány hét alatt is.  Íme 5 jó tanács hozzá.


Háziasszonyok dilemmája

2015. május 18.

Saját tapasztalatomból (is) tudom, hogy mennyire nehéz a családi életet összehangolni a munkával és ÖNMAGUNKKAL. Pedig, fontos, sőt elengedhetetlen, hogy magunkra is fordítsunk időt. Csak így lehetünk ugyanis működőképesek, harmóniában magunkkal és a világgal.

Egy külföldön élő kedves olvasóm keresett meg sportoláshoz kapcsolódó személyes dilemmájával. Nagyon örültem levelének, hiszen ő is azok közé az elfoglalt háziasszonyok tartozik, akik felismerték a sport jótékony hatásait, mégis a gyakorlati megvalósítás akadályba ütközik. Problémafelvetése valószínűleg nagyon sok mozgásra vágyó nőtársunkban felmerült már. A kisgyermekes anyuka élethelyzetéből járom körbe most a dilemmát, de minden elfoglalt lánynak és asszonynak is szánom a következtetéseket.

Idézet az olvasói levéből

” … Rendszeresen szoktam olvasni irományaidat a mozgásról. Most egy személyes kérdéssel fordulnék hozzád… Olyan szívesen olvasnék arról, hogy akik már baba után visszamentek dolgozni, azok hogyan iktatják be a mozgást/fogyókúrát a mindennapokba. Én tudod nem sokat híztam terhesség alatt, és a szoptatás is alaposan vitte még le a kilókat. Azonban mióta nem szoptatok felszaladt rám néhány kiló. 5-kor erek haza a munkából fáradtan és akkor vacsorát készítek illetve a gyerekemmel foglalkozom, s ha nekiállok tornázni, úgy érzem tőle veszem el azt az időt. Fél 10 -10 mire elalszik, s olyankor már csak zuhanyozni, hajat mosni van erőm, mert reggel 6-kor kelek. Próbáltam a 4 éves fiammal közösen sportolni, de nem könnyű, talán majd pár év múlva jobb lesz, ha tud majd korizni vagy bicajozni…”


Ettől a 3 lépéstől lesz tökéletes a frizurád - a hajszárítás mesterfogásai

2015. május 05.

Mesterem, Vidal Sassoon azt mondta, hogy a mai frizurák alapja a jó hajvágás. Fodrászmesterként tökéletes hajvágást tudok készíteni és figyelek arra, hogy minden vendégem elégedetten távozzon. De már arra is figyelek, hogy mindenki ismerje azt a három dolgot, amitől a frizura odahaza, bármennyi hajmosás után is majdnem olyan szép lesz, mintha épp az imént lépett volna ki tőlem a fodrászüzletből. A profi vágás mellett ugyanis megtanítom a vendégeimet és most téged is a hajszárítás alapjaira! Íme!

A jó hajvágás mellett nagyon fontos a hajszárítás! A hajszárítás azért fontos, hogy ne rontsd el a professzionális hajvágás által kialakított formát és ne kelljen gyakran fodrászhoz szaladgálni. 

Ezért beavatlak a hajszárítás kulisszatitkaiba!

A hajszálban levő hidrogén-kötések felelősek a frizura formájáért. Ezek a kötések nedvesség és hő hatására változnak. Amikor megmosod a hajad ezek a kötések elernyednek, nem adnak stabilitást a hajszálnak. A másik módszer a kötések bontására a hőhatás. Akkor történik, amikor a hajszárítóval meleg levegőt fújsz rá. A hő szintén bontja ezeket a kötéseket.


Te sem hiszel már a mesékben?

2015. április 30.

Ahhoz, hogy az álomalakunkat el tudjuk érni, tiszta étkezés területén néhány alapvető dologban nincs kompromisszum. Annyi csodadiéta, bogyó, fogyasztókapszula kering, vagy krémek, amiket magadra kensz, és centikkel fogyni fogsz, gépek, amikkel napi 5 percet edzel, és eléred azt, amiért az élsportolók órákat dolgoznak… Ha Te sem hiszel már a mesékben, fogadd meg a soron következő néhány tippet, és 3 hónap alatt az étkezésed minimális megreformálásával heti 2 kőkemény edzéssel inkább dolgozz meg a sikeredért! Tudom, felvetődik benned, hogy a könnyebb utat válaszd, de talán a sokadik kudarc után rájössz, hogy semmit nem adnak ingyen! Adri 3 hónap alatt lett bombanő a segítségemmel, ha neki ment, neked is menni fog!

4-5 étkezés 

Nincs értelme éhezni, mert ha rendszeres időközönként eszel, az anyagcseréd jobban fog pörögni, nem leszel éhes. Az első pár órában az inzulin hormon szintje elkezd süllyedni, ezzel együtt a testünk nekilát felszabadítani a zsírsavakat a zsírszövetből, de előtte még megkezdi a májban tárolt szénhidrát (glikogén) lebontását is, hogy cukor áramolhasson a vérbe. Körülbelül fél nap után (gyorsabban, ha fizikai aktivitás is történik) a máj szénhidrát raktára kimerült. Ekkorra a vércukor alacsony-normál szintre áll be, a vérben szállítódó zsírsavak szintje magas lesz.


„Nem tudom összeszedni magam...” - Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen? (3. rész)

2015. április 25.

Nyerjük vissza energiánkat: segítő ötletek a hét minden napjára.

Csütörtök

  • Ébredés után: az ágyban fekve, majd álló helyzetben is, minden irányban nyújtsuk a kart, a lábat, a nyakat. Majd a két karunkat összetéve a fej fölött nyújtózkodjunk jobbra-balra. Arcizmainkat is mozgassuk meg a tükör előtt, grimaszoljunk...
  • Reggeli: stresszoldó zöld teával. Antioxidánsokban, különösen flavonoidokban (antioxidáns növényi hatóanyagok), C-, B2-, D-, K-, E-vitaminban gazdag, csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét.
  • Ebéd: legyen lencseleves, vagy –főzelék. A lencse  biztosítja a szervezet számára a növényi proteineket, B-vitaminokban gazdag, rostokban, ásványi anyagokban is bővelkedik, közülük a vas különösen hat a fáradtság ellen..
  • Délutáni szünet: masszírozzuk a nyakat, a halántékot, a fejbőrt, végül középső ujjunkkal gyakoroljunk nyomást a két szemöldök feletti fejrészre. Energizáló hatású.
  • Vacsora: fogyasszunk probiotikumokat (az emberi szervezet számára jótékony baktériumokat) tartalmazó tejterméket, pld. élőflórás joghurtot. Egyensúlyban tartja a bélflóra állapotát, segít a vitaminok és az olyan tápanyagok felszívódását, melyek felveszik a harcot a fertőzésekkel.
  • Elalvás előtt: szellőztessük ki a hálószobát, majd végezzünk egyszerű légzőgyakorlatot. Ellenőrizzük a szoba hőmérsékletét is (lehetőleg ne legyen több 18C foknál), valamint azt, hogy az elektronikai eszközök le legyenek zárva; a zajforrásokat szüntessük meg. (Ez minden estére vonatkozhat...).

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...747576...111