sub

Információk, érdekességek

Egyre népszerűbb a kerékpár a magyarok körében

2016. szeptember 18.

Egyre népszerűbb a biciklizés Magyarországon: az Eurobarometer felmérése szerint 22 százalékra nőtt azok aránya, akik számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz. Már a kontinens élvonalában vagyunk, de fontos lenne, hogy a biztonság terén is javítsunk, hiszen a KSH adatai szerint 2015-ben 83-an haltak meg kerékpáros baleset következtében hazánkban. Íme 4+1 tipp, amivel biztonságosabbá tehetjük a biciklizést. 

Az Európai Unió megbízásából készített Eurobarometer közvéleménykutatás adatai szerint Magyarország a dobogós harmadik helyen áll kerékpárhasználat tekintetében a kontinensen, hazánkat csak Hollandia és Dánia előzi meg. 2007 és 2014 között 4 százalékponttal, 22 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a kerékpárt nevezték meg a leggyakrabban használt közlekedési eszközüknek. Ezzel párhuzamosan a felmérés szerint hazánk a 8. helyen áll az EU tagállamai között a kerékpáros közlekedésbiztonság tekintetében.

A kerékpáros balesetekről

  • A kerékpárbalesetek túlnyomó többsége városban történik.
  • A leggyakrabban kereszteződésben vagy annak közelében történnek a balesetek.
  • Szintén gyakoriak az országúti kerékpáros balesetek.
  • A legtöbb biciklistát érintő baleset nappal történik.
  • A sérültek között jóval nagyobb arányban találni férfiakat, mint nőket.
  • A haláleseteket általában a fejet ért súlyos sérülések okozzák.

Forrás: KSH


A popsi alatti zsírpárnák eltávolítása

2016. szeptember 17.

A popsi alatti zsírpárnák eltávolításaAvagy trükkök a farizmok edzésére, és leginkább trükkök arra, hogy ezzel és a kockás has 30 nap alatt szöveggel jó sok névhez jussanak azok, akikhez a hiszékeny, könnyű eredményben reménykedők feliratkoznak. És jelentkeznek, csatlakoznak szép számmal, mert kevés nő van, aki elégedett lenne a fenekével. Én például egyet sem ismerek. Ez az a terület, ami mindig csiszolásra szorul, ahol mindig van felesleg, ami sosem elég gömbölyű.

Lóg? Lapos? Formátlan?

A farizom az ún. csípő deltaizom része, mely magába foglalja a középső farizmot, a nagy farizmot, és a combpólyafeszítő izmot. A farizmod fejlesztésekor két fő rostra kell igazán koncentrálnod: a nagy farizomra, és a középső farizomra, ha kerek feneket akarsz. És egyet mindenképp kerülnöd kell: az esztelen mozgás nélküli fogyókúrákat. Miért? Mert az alultápláltság és edzéshiány miatt csak még lazábbak lesznek a szöveteid, és az a kevés izomszövet is leépül, ami némi tartást eddig adott a fenekednek. Azaz a feneked, combunk méretben lehet, hogy csökken, de ettől csak még lógósabb fenekekre számíthatsz.

 


A nyaralásból hazatérve jelentkeznek a legionella fertőzés tünetei

2016. szeptember 09.

A légiós betegséget, vagy legionellózist épületgépész-kórnak is nevezik, a fertőzések kialakulásában ugyanis döntő szerepet játszanak a különböző épületgépészeti berendezések. A fertőzést meleg vizes környezetben megjelenő baktériumok okozzák, így veszélyt jelenthetnek a nem megfelelően gondozott zuhanyzók, hűtőtornyok, pezsgőfürdők és szökőkutak is.

Csak belélegzés útján fertőz

A Legionella baktériummal számtalan helyen találkozhatunk életünk során. A kórokozó gyakorlatilag bárhol elszaporodhat, ahol 37°C feletti vizes környezetet talál. Természetes vizeinkben is előfordul, de megtalálható a háztartási melegvizes rendszerekben is. Nyugodtan kezet moshatunk vele, akár meg is ihatjuk, tüneteket ugyanis kizárólag belélegzés útján okoz, ha a tüdőbe jut – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A fertőzés forrásai így olyan vizes berendezések lehetnek, amelyek működésük közben aeroszol méretű vízcseppeket bocsájtanak ki.

40 éve jelent meg a kórokozó

A Legionella baktériumot először 1977-ben azonosították, az „Amerikai Légionáriusok” veterán segélyszervezet egy évvel korábbi ülésén kitört tüdőgyulladás-járvány kapcsán. A közegészségügyi vizsgálatok azt is megállapították, hogy a 182 megbetegedést – melyek közül 29 halállal végződött – a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedő baktérium okozta.


Szex a hajért!

2016. szeptember 05.

Szex a hajért!Ritka azon esetek száma ahol valóban csak és kizárólag a nemi élet hiánya okozná a hajhullást, de előfordul.

A felnőttkori magány, vagy egy szakítás általában senkinél nem vidám esemény, de sokunknak talán eszébe sem jutna, hogy ettől akár a haj is hullhat. A válasz erre a kérdésre sajnos nagyon egyszerű. A kialakult rendszeres nemi életben történő változás bizony hatással van a hormonrendszerünkre, ezáltal a hajra is. Ennek meghatározó körülménye egyfajta receptor érzékenység is a hajhagymáknál, amely a hormonrendszer enyhébb változásaira is reagens. A kialakult állapot már jelentős és könnyen észrevehető hajhullást tud eredményezni. A normál tesztoszteron szint elég hozzá, nem szükséges, hogy jelentős többlet alakuljon ki. Ha ehhez hozzávesszük még azt is hogy a szakítás együtt jár egy érzelmi hullámvölggyel is, (szorongás, búskomorság, hanyagabb odafigyelés a folyadékfogyasztásra és a táplálkozásra) akkor bizony akár fél évig is tapasztalható a hajhullás. Nagyon sokan szedünk be ebben a helyzetben „szépségvitaminokat”. Ha viszont végigkísérnénk a felszívódását és azt, hogy hogyan jut el a célállomásra, jelen esetben a hajhagymához, szomorúan kellene tapasztalnunk azt, hogy ez bizony nemigen sikerül. A kapilláris keringés ebben az állapotban nem a tökéletesség csúcsa. Természetesen vannak csodás kivételek, ennek örülünk, de a nagy többség nem a „csodás” kategóriában van. 

 


Mozgás szárazon és vízben

2016. augusztus 29.

Az a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát válasszunk a kicsiknek, amelyet örömmel végeznek – mondja dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának mestertanára.

Bébik

Csecsemőkorban az a legfontosabb, hogy a szülők naponta többször lehetővé tegyék a baba számára, hogy hason fekve emelgethesse a fejét. Ezt követően a kúszás és a mászás jelentősége nő meg, ami erősíti azokat a felületes és mély hátizmokat, amelyek a törzs egyenes tartását meghatározzák. Pedagógiai kutatások szerint a diszlexiás és a diszgráfiás gyermekeknél ez a mozgásfejlődési szakasz kimaradt, a négykézláb helyzetben végzett ügyességi és gyorsasági feladatok mindezek megelőzésében és korrigálásában is segíthetnek.

Kicsik

A 2-3 éveseknek a játékos mozgás a leghasznosabb, majd kisiskoláskortól érdemes bevezetni a gyerekeket az analitikus mozgásformákba. A megfelelő izomzat, mozgáskoordináció és testtartás megalapozásában segít a mozgás ábécéjének elsajátítása, erre pedig az analitikus testképzés a legalkalmasabb – hangsúlyozza a gyógytornász. Ezek a gyakorlatok nemcsak a testet, hanem az elmét is megdolgoztatják, ezért került bele korábban a gimnasztika is az óvodai és iskolai testnevelésbe.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...616263...111