sub

Információk, érdekességek

Sportolás hőségben: hogyan védekezzünk?

2016. augusztus 19.

sport hőségbenOlimpiai játékok, futball EB, úszó EB... Az idei nyarat fontos sportesemények fémjelzik – hatalmas érdeklődés kísérte az EB-ket, és nem kisebb figyelmet szentelünk a világ legjobbjai megmérettetésének, az Olimpiának is. Gyakori jelenség, és a felmérések is azt mutatják, hogy ilyenkor azok is kedvet kapnak a sporthoz, akik addig nemigen űzték egyik ágát sem. De nemcsak a kezdőknek, hanem a rutinosabbaknak is ügyelniük kell a nyári melegben történő testmozgás során arra, hogy testük alkalmazkodni tudjon a sokszor hirtelen felforrósodó kinti hőmérséklethez.

Fektessünk tehát kellő erőfeszítést a sportolásba anélkül, hogy kimerítenénk magunkat, belefáradnánk, mert esetleg nem védekeztünk kellően a nyári meleg hatásai ellen. Igaz/hamis állítások a meleg időben történő testmozgás kezelésével kapcsolatban:

Nedves sapka, törülköző a nyakon testmozgáskor hasznos

  • IGAZ

Futás, gyaloglás, túrázás közben a hegyek között, ha vizet látunk – patak csörgedez, tó van a közelben – merítsük meg benne a sapkánkat, egyéb fejfedőnket, majd jól kicsavarva hűtsük vele a fejünket. Egy ideig biztosan enyhíteni fogja a nagy meleget, csakúgy, mint egy nedves ruha/törülköző a nyakon, vagy az arc permetezése vízzel. Az arc és a nyak a testnek azok a zónái, melyek bővelkednek olyan receptorokban, melyek „informálják” a hőszabályozó központokat, és befolyásolják a testhőmérsékletet. Ezzel szemben nem tanácsos nedves inget, vagy más felsőruhát hordani testmozgás közben, mert az akadályozza  az izzadság elpárolgását.


Lassú anyagcsere

2016. augusztus 10.

Az anyagcsere definícióját, hogy mi befolyásolja az alapanyagcserét már annyiszor végigrágtuk, hogy nem húznám azzal az idegeiteket. Röviden, ennek a gyorsasága határozza meg, milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat. Az alapanyagcserét növeli pl. a lázas állapotok, ha megemeled a testhőmérsékletedet, a növekedés, edzés /fizikai aktivitás kb. 10-szer annyi kcal-t éget, mint a szellemi/, illetve fontos azt tudni, hogy minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd.

Null kcal- s diéta, napi 3-szori fehérjeporra épülő diéták, káposztaleves kúra, 90 napos, és társai hatása az anyagcserédre

Az éhezésre épülő „diéták” –ha lehet ezeket így nevezni, mert a diéta valójában céltudatosan szabályozott étrend bizonyos cél érdekében, leépítik az izmokat is rólad. A tested feszességét, formáját eleve az izmok adják meg. Tehát ha ezeket nem táplálod, akkor lógni fog a bőröd. A fehérjeporra épülő diéták azzal reklámozzák magukat, hogy megadják a szükséges tápanyagot szervezetednek. Valóban, napi 3-szori fehérjepor még mindig jobb, mint a káposztaleves kúra, 90 napos kúra, viszont azt kifelejtik, hogy maximum 600 kcalt engednek fogyasztani mellette. A szervezet a fehérjéből is tud energiát nyerni, azaz szépen fel fogja használni a fehérjeport, és éhezik a szervezeted. s

 


Makacs és káros tévhitek a hajápolásról

2016. augusztus 05.

Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja. A magyar hagyomány szerint, Magdolna napján vágni kell a lányok hajából, hogy szép hosszúra nőjön . Minden nemzetnek megvannak a maga hiedelmei, miközben ma is élnek a tévhitek a hajápolásról – és némelyik egészen káros. Ezeket gyűjtötte csokorba Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

A skót nők nem fonjak ki a hajukat, amíg a család valamelyik tagja hajón utazik, nehogy tengeri beteg legyen. A japánok szerint nem szabad kölcsön adni fésűt, mert kihullik a hajunk. A franciák szerint, ha találsz a válladon egy hajszálat, akkor jó hírt fogsz kapni.  Ezekkel az ártalmatlan hiedelmekkel szemben viszont manapság számos kártékony tévhit él a hajápolásról.

Nem kell sokat fésülködni!

„Az egyik legmakacsabb tévhit, hogy a sok fésüléstől szép lesz a haj. Valójában elég naponta egy-két alkalommal fésülködni, mert a túl sok fésülködés serkenti a faggyúmirigyek működését, ami könnyen zsírosodáshoz vezethet.” – mondta Lafferton Annamária.


3 kínos helyzet, amikor nagyon ciki a sárgás fogsor

2016. augusztus 02.

Fogazatunk természetes színe törtfehér, azonban az idő múlásával elszíneződhet, sárgássá, de akár barnás árnyalatúvá is válhat. Ennek oka, hogy rágás közben a fogzománcon mikro-repedések keletkezhetnek, melyekben jobban megtelepszik az elfogyasztott ételekből származó lepedék, mely lepedék a felelős elsősorban a fogak elszíneződéséért.

Életvitelünk és étkezési szokásaink is nagyban hozzájárulhatnak a fogak elszíneződéséhez. Bizonyos ételek, italok rendszeres fogyasztása ugyanis károsítja a fogzománcot. Az elszíneződést okozó tea, kávé, vörösbor, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek mellett a savas gyümölcslé, kólafélék egyenesen rongálják a fogzománcot. A fogzománc eróziója során a fog áttetszővé válik, s egyre jobban láthatóvá válik a sárgás színű dentin, fogbél. 

Számos kínos szituáció adódhat, amikor szégyenkeznünk kell sárga fogsorunk miatt, legyen szó egy állásinterjúról, ahol a jó benyomás elengedhetetlen, vagy akár gondoljunk egy fotózásra, pl. érettségi tablókép, esküvői fotó, önéletrajz mellé kerülő fénykép. Azonban nemcsak az esztétikum miatt érdemes odafigyelni fogainkra, ugyanis a tartós elszíneződés esetén a lerakódások elérhetik a dentint, s olyankor már visszafordíthatatlan a folyamat. 

 


A dühös jógi

2016. július 30.

A jógi, vagy női megfelelője a jogini alatt azokat a jógázókat értjük, akik nem pusztán jógáznak, hanem "élik is" a jógát a szürke hétköznapokban. Jóval több ez, mint a vegetáriánus élet vagy épp az ászanák rendszeres gyakorlása. Alkalmazzák a jóga azon alapelveit és útmutatásait, melyek segítenek megtalálni Önvalónkat. De vajon hiteles lehet-e egy olyan jógi, aki időnként felrobban a dühtől?

Patandzsali, akinek a jógairodalom alapművét tulajdonítják, i.e. 500 körül elsőként foglalta rendszerbe a jóga legfontosabb elveit a Yoga Sutra című munkájában. Ahogyan a keresztény vallás szent könyve, a Biblia Tízparancsolata, úgy a Yoga Sutra is konkrét követendő és kerülendő magatartásokat jegyez le, melyeket egy jógi követ, illetve elkerül. A Yoga Sutra azonban nem tilt és nem követel meg semmit, inkább afféle ajánlások formájában rögzíti, hogyan élhet valaki tiszta, jógikus életet. 

Jógafilozófia ide vagy oda, azt azért joggal feltételezhetjük, hogy egy jógi számára sem követendő példa, hogy a düh, vagy bármilyen heves érzelem a birtokába kerítse, és ez alapján reagáljon az őt ért helyzetekre.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a jóga egy olyan út, melyet nem született szentek és guruk járnak. A jógi egyszerű, hétköznapi ember, ösztönös és időnként heves érzelmekkel éppúgy, mint bárki más. A legtöbb, amit tehet, hogy folyamatos gyakorlással és önfejlesztéssel tágítja világképét, saját magáról alkotott énképét és az ajánlott/kerülendő magatartásformák figyelembe vételével törekszik elérni egy sokkal harmonikusabb életet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...626364...111