sub

Információk, érdekességek

Szabadon a szabadban

2007. május 14.

Kerti bútorok a kényelemért

A kempingszékek kora rég lejárt. Nincs olyan anyag, forma és stílus, ami ne jelenne meg a kerti bútorok piacán is. A bõséges kínálat lehetõvé teszi, hogy ma már a kert is az otthoni design része legyen. De vajon kényelmes-e az, ami mutatós?


El kell dönteni, hogy milyen stílusú és méretû bútor fér el kertünkben vagy teraszunkon. A mutatós fonott garnitúrák vastag párnáiknak köszönhetõen igen kényelmesek, ám nem összecsukhatóak, és legtöbbször nagy helyet foglalnak. A praktikus, fából készült székek és asztalok legtöbbje könnyen szétszerelhetõ-összecsukható, kis helyet foglal, de a kényelmes ülésrõl és nyújtózkodásról magunknak kell gondoskodnunk. Ma már készen is kapható mindenféle ülõ- és fekvõpárna, ágybetét, amely egyedivé tehetik a bútort. Figyeljünk rá, hogy a bútorok, a huzatok és a napernyõ színe harmonizáljon egymással. Esetleg válasszunk hozzá illõ abroszt, étkészletet és szalvétát is. Minél kevésbé harsány a textilek színe, annál szebb, harmonikusabb lesz környezetünk.


Családi kalandtúrák

2007. május 13.

A tavasz azért is jó, mert a napsütés ösztönöz arra, hogy családi programokat szervezzünk. Ugyanezen programok jelentõs részét persze össze lehetne hozni télen is, de olyankor a kutyának sincs kedve kimozdulni. Vagy csak mi nem vagyunk hidegben és sötétben elég eltökéltek.


A családi kiruccanásoknak van egy csoportja, ami fõként a szülõnek remek program, a gyerek pedig megpróbál helyet találni a szülõ szórakozásában. Tipikus példa rá az autóstalálkozó, amit – hadd szögezzem le mindjárt – nem én szervezek. Megértem viszont, hogy a férfiaknak különös vonzalmuk van számomra furcsa dolgokhoz, például a Forma-1-hez, a barkácsgépekhez vagy éppen az autóstalálkozókhoz.


Megállítható az öregedés?

2007. május 05.

A szervezet öregedésében a hormonoknak alapvetõ szerepük van. Ezért is kell küzdenünk a "hormonális környezetszennyezés" ellen! 
Budapesten tartotta 9. konferenciáját az Európai Endokrinológiai Társaság, ahol bemutatták az európai és nemzetközi endokrinológia újdonságait, és legfrissebb kutatási eredményeit.


Az endokrinológia a belsõelválasztású (hormontermelõ) mirigyek és váladékaik élettanával, valamint a hormonokra visszavezethetõ betegségekkel foglalkozó tudományág. Míg szervezetünk hormonháztartása kiegyensúlyozott és megfelelõen mûködik, szinte tudomást sem veszünk a hormonok létezésérõl, pedig hatásukat teljes szervezetünkben kifejtik.


Fél a repüléstõl?

2007. április 30.

Nemsokára itt a nyár, az üdülési szezon, és egyre többen választunk repülõgépes utakat a utazási irodák katalógusaiból. Mostanában pedig különösen nagy kísértést jelentenek, és az eddigi méregdrága utazási lehetõségek költségeit rendkívüli módon mérséklik a "fapados" légitársaságok ajánlatai. De mit tegyünk, ha viszolygást érzünk a repüléstõl, noha számos érv szólna mellette? Például, hogy nagy távolságra gazdaságosabb, sokkal kevésbé fárasztó, és olykor nem is oldható meg másképp az utazás, mint repülõgéppel. Ez esetben megfelelõ elõkészületeket kell tennünk a várható kellemetlenségek megelõzésére. Ehhez adunk most néhány jó tanácsot.

A nevetés az egyik legjobb gyógyszer

2007. április 30.

A nevetés nem az ember monopóliuma, állítja Sylvia Cardoso, aki magatartás-biológiai kutatásokat végez Brazíliában. A majmok vigyorgása, a kutyák játék közben látható jellegzetes arckifejezése szoros rokonságban van egy bonyolult mentális, testi jelenséggel: a nevetéssel. Persze amikor az ember mosolyog, kuncog, hahotázik, esetleg ironikusan elhúzza a száját, az mindig tartalmaz valami társadalmi többletet is – mondja a kutató.

 

Ez az egyik leggyakoribb változás az arckifejezésen: a semleges mimikát a nevetés valamelyik fokozatára módosítja az ember anélkül, hogy különösebben gondolkozna rajta és tudatossá válna a folyamat. A nevetésre csak az esetek 10-20 százalékában ad magyarázatot, hogy valaki elõzõleg valami humorosat látott, hallott vagy olvasott. Legtöbbször arról van szó, hogy ezzel az arckifejezéssel üzenetet küld az ember a másiknak. Ennek szándéka egészen különbözõ – jelezheti például azt, hogy élvezi azt a helyzetet, amiben van, esetleg örül az illetõ jelenlétének, magára akarja vonni a figyelmét, és így tovább. A nevetésnek biológiai, érzelmi, gondolkodásbeli és társadalmi összetevõi vannak, de mindennek a mélyén az agyban fellelhetõ különleges képlet – a boldogság, az élvezet és az öröm központjának – átmeneti izgalma rejlik. Nevetéskor ezen a bizonyos agyterületen kimutatható a fokozott ingerületátvitel. Az embernek feltehetõen az állatvilágból örökölt képessége, hogy a félelmet a jó közérzet és a nevetés kiváltásával próbálja eluzni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...626364...68