sub

Információk, érdekességek

Szauna mesterfogásai - a felöntések

2017. július 14.

A szaunázás nem csak a hideg, téli hónapokban jelent élményt és felfrissülést. A termohatás ősszel is kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. A különleges felöltésekkel pedig még intenzívebbé válik az élmény 

Kincses Zoltán, az Oxygen Wellness szaunamestere mutatja be a szaunázás titkait.

Bőrtisztító, méregtelenítő, és még edz is

A szaunában uralkodó melegre és páratartalomra élénken reagál az egész szervezetünk: az ereinktől a bőrünkig. A bőr anyagcseréje például a forróság hatására két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is. Pattanások ellen is bevethető ez a módszer, hiszen a melegben megfolyósodik a bőrsejtekben raktározott faggyú, és a felszínre jutva az izzadtsággal együtt távozik.

A szaunázás igazi tréning az erek számára is. Amikor ugyanis a forró kabinból kilépve a hideg tus alá állunk, a kitágult véredények villámgyorsan összehúzódnak. A szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett szükségleteknek. Így tehát a szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a például futás a lábizmoknak. Ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók, így kifejezetten ajánlott például egy kis „gőzölés” megelőzésként is.


A meleg miatt nem alszik vagy alvászavara van?

2017. július 10.

A tartós kánikulában sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsannától, a JóAlvás Központ neurológus főorvosától, szomnológustól megtudhatjuk, mikortól gyanakodhatunk alvászavarra, és mit tehetünk a valóban pihentető alvásért. 

Az időjárás változására sokan érzékenyen reagálnak

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember kisebb-nagyobb mértékben érzékenyen reagál, különösen azok, akik szív-érrendszeri betegséggel küzdenek, túlsúlyosak, a menopauza időszakánál tartanak és/vagy idősebbek.  Tudniillik minél idősebbek vagyunk, annál lassabban tud a szervezetünk alkalmazkodni a változásokhoz, és egy-egy időjárási front vagy éppen az enyhülés nélküli, tartós meleg bizony nagy tehertétel még az egészséges fiataloknak is. Ilyenkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a kimerültség, az idegesség, a szédülés, a szív- és érrendszeri problémák és az alvászavar. Ez utóbbi ellen magunk is sokat tehetünk.


Mi és mennyi van a kozmetikumokban?

2017. július 08.

Lépten-nyomon arról hallani, hogy nem mindegy, hogy mit kenünk magunkra és gyermekünkre. A kozmetikumok egyes komponensei ugyanis száríthatják a bőrt, annak kipirosodásához vezethetnek, netán allergizálhatnak is. Az összetevők milyensége mellett a készítményekben található koncentráció is lényeges; minél magasabb töménységben fordul elő egy nem kívánatos összetevő egy kozmetikai termékben, annál inkább kerülendő a használata.

Egy, az Európai Unióban, így hazánkban is érvénybe lépett szabályozásnak köszönhetően ma már viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet arról tájékozódni, hogy melyik összetevő, mekkora mennyiségben lelhető fel egy adott termékben.
Három éves türelmi időszakot követően 2013. július 11-e óta az 1223/2009 rendeletnek megfelelően minden kozmetikai terméken a Kozmetikai Összetevők Nemzetközi Nevezéktanának, vagy röviden az INCI-nek (International Nomenclature of Cosmetics) megfelelően kell feltüntetni az összetevőket.

Mit jelent ez a mindennapi gyakorlatban?

A kozmetikai készítmény valamennyi komponensét fel kell sorolni az összetevők listáján (angolul: Ingredients), mégpedig a koncentrációik csökkenő sorrendjében. Ennek értelmében a lista legelején az adott készítménynek az az összetevője áll, amiből a legtöbbet tartalmaz a termék, míg a felsorolás végén azoknak az alkotóknak a nevei sorakoznak, amiket kisebb mennyiségben adtak a kozmetikumhoz.

  • Az 1%-nál alacsonyabb koncentrációjú anyagok

Azoknál az összetevőknél, amik 1%-nál alacsonyabb koncentrációban vannak jelen a termékben, a felsorolásra vonatkozóan nincsenek szabályok. Ezeket az anyagokat tetszőleges sorrendben lehet a lista vége felé elhelyezni,- természetesen csak azokat a komponenseket követve, amik 1%-nál nagyobb töménységben vannak a termékben.

  • A színezőanyagok feltüntetése

A kozmetikumokban esetlegesen előforduló színezőanyagok nevének a feltüntetésére sem vonatkozik a koncentrációk sorrendjét érintő szabályozás. Tény, hogy ezek az összetevők alacsony koncentrációban használva is intenzív színt adhatnak egy-egy terméknek. A színezőanyagok általában CI (azaz színindex, angolul Colour Index) és egy számként pl. CI 17200 kerülnek megnevezésre, feltüntetésre.


Ne fázzon rá idén nyáron!

2017. július 07.

Kánikula, lenge ruhák, vízpart, napozás, pihenés. Ha a nyárra gondolunk, ezek jutnak eszünkbe leghamarabb, pedig a legtöbb időt a nyári hőségben is a munkahelyünkön töltjük. Hogy a nagy meleg az irodában is elviselhető legyen, klímát kapcsolunk, ami könnyen egyet jelenthet azzal is, hogy napokon belül náthásan, torokfájósan fekszünk otthon, míg kint 36 fok felett táncol a hőmérő higanyszála.

Megfázni 40 fokban? Mi sem egyszerűbb!

„A náthás megbetegedéseket okozó kórokozók leggyakrabban a száraz, alacsony páratartalmú időszakokban, a téli mínuszokban támadnak meg bennünket.  Azonban a klímaberendezések is hasonló körülményeket teremthetnek otthonunkban, munkahelyünkön.

A hideg, száraz levegő kiszárítja, elvékonyítja nyálkahártyánkat, védtelenné téve minket a kórokozók ellen. A másik ok, ami elősegítheti a kórokozók terjedését, a klímaberendezések karbantartásának elhanyagolása. A nem ellenőrzött berendezések szűrőjében, víztartályában, rossz elvezetéskor a csövekben pangó vízben könnyedén megtelepedhetnek különböző gombák és baktériumok, amelyeket a klíma a hűtött levegővel együtt szétszórhat a helyiségben. Ezek belélegezve náthás megbetegedéseket okozhatnak, ritkább esetben akár ún. légiós betegséget is” – mondta dr. Nagy-László Nóra, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezető szakorvosa.


Natúr- és biokozmetikumok – Nem minden az, aminek látszik

2017. július 05.

A bio– és natúrkozmetikumok népszerűségét meglovagolva a szépségipar ontja magából a természetes ezer szinonimáját felsorakoztató feliratokat.

A szaporodó jelölések világában egyre nehezebb eligazodni, kizárólag a csomagolás alapján ugyanis nem könnyű megtudni, pontosan miben tér el a termék átlagos társaitól.

Hagyományos, natúr- és biokozmetikum

A natúr-, organikus vagy biokozmetikumoknak minden olyan biztonsági, gyártási és egészségügyi követelménynek meg kell felelniük, amelyeket a hagyományos kozmetikumokkal szemben is támasztanak. Ám a lényeg, hogy ezeken felül mit tesz a gyártó az egészségre és a környezetre káros anyagok kiiktatásáért. Elvileg ennek megítélésében segítenek a különböző védjegyek, logók a kozmetikumok csomagolásán. De honnan ismerhető fel a valódi biokozmetikum?

Attól, hogy zöld a csomagolása, vagy hogy a nevében szerepel a bio szócska, nem biztos, hogy valódi biokozmetikumról van szó. Ha valaki tényleg ilyen termékeket keres, jobban teszi, ha a megbízható minősítő szervezetek logóját keresi. Bár a védjegyek odaítélésének szempontjai különbözőek lehetnek, abban általában hasonlítanak egymásra, hogy ellenőrzött minőséget takarnak.

Demeter jelölés

  • Szigorúbb még a bio előírásoknál is

A biokozmetikumokat minősítő védjegyek Rolls Royce-a a Demeter jelölés. A Demeter International e.v. a biodinamikus termelést és az ezzel előállított – vagy ilyen alapanyagokat tartalmazó – illatszereket tanúsítja. A növényeket kizárólag növényi (gyógynövény) és állati alapanyagokkal kezelik, és igyekeznek megőrizni a talaj tápanyagtartalmát. Egy termék akkor használhatja a Demeter védjegyet, ha mezőgazdasági összetevőinek legalább 90%-a biodinamikus gazdálkodásból, a fennmaradó rész pedig biogazdálkodásból származik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...555657...110