sub

Információk, érdekességek

Ne fázzon rá idén nyáron!

2017. július 07.

Kánikula, lenge ruhák, vízpart, napozás, pihenés. Ha a nyárra gondolunk, ezek jutnak eszünkbe leghamarabb, pedig a legtöbb időt a nyári hőségben is a munkahelyünkön töltjük. Hogy a nagy meleg az irodában is elviselhető legyen, klímát kapcsolunk, ami könnyen egyet jelenthet azzal is, hogy napokon belül náthásan, torokfájósan fekszünk otthon, míg kint 36 fok felett táncol a hőmérő higanyszála.

Megfázni 40 fokban? Mi sem egyszerűbb!

„A náthás megbetegedéseket okozó kórokozók leggyakrabban a száraz, alacsony páratartalmú időszakokban, a téli mínuszokban támadnak meg bennünket.  Azonban a klímaberendezések is hasonló körülményeket teremthetnek otthonunkban, munkahelyünkön.

A hideg, száraz levegő kiszárítja, elvékonyítja nyálkahártyánkat, védtelenné téve minket a kórokozók ellen. A másik ok, ami elősegítheti a kórokozók terjedését, a klímaberendezések karbantartásának elhanyagolása. A nem ellenőrzött berendezések szűrőjében, víztartályában, rossz elvezetéskor a csövekben pangó vízben könnyedén megtelepedhetnek különböző gombák és baktériumok, amelyeket a klíma a hűtött levegővel együtt szétszórhat a helyiségben. Ezek belélegezve náthás megbetegedéseket okozhatnak, ritkább esetben akár ún. légiós betegséget is” – mondta dr. Nagy-László Nóra, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezető szakorvosa.


Natúr- és biokozmetikumok – Nem minden az, aminek látszik

2017. július 05.

A bio– és natúrkozmetikumok népszerűségét meglovagolva a szépségipar ontja magából a természetes ezer szinonimáját felsorakoztató feliratokat.

A szaporodó jelölések világában egyre nehezebb eligazodni, kizárólag a csomagolás alapján ugyanis nem könnyű megtudni, pontosan miben tér el a termék átlagos társaitól.

Hagyományos, natúr- és biokozmetikum

A natúr-, organikus vagy biokozmetikumoknak minden olyan biztonsági, gyártási és egészségügyi követelménynek meg kell felelniük, amelyeket a hagyományos kozmetikumokkal szemben is támasztanak. Ám a lényeg, hogy ezeken felül mit tesz a gyártó az egészségre és a környezetre káros anyagok kiiktatásáért. Elvileg ennek megítélésében segítenek a különböző védjegyek, logók a kozmetikumok csomagolásán. De honnan ismerhető fel a valódi biokozmetikum?

Attól, hogy zöld a csomagolása, vagy hogy a nevében szerepel a bio szócska, nem biztos, hogy valódi biokozmetikumról van szó. Ha valaki tényleg ilyen termékeket keres, jobban teszi, ha a megbízható minősítő szervezetek logóját keresi. Bár a védjegyek odaítélésének szempontjai különbözőek lehetnek, abban általában hasonlítanak egymásra, hogy ellenőrzött minőséget takarnak.

Demeter jelölés

  • Szigorúbb még a bio előírásoknál is

A biokozmetikumokat minősítő védjegyek Rolls Royce-a a Demeter jelölés. A Demeter International e.v. a biodinamikus termelést és az ezzel előállított – vagy ilyen alapanyagokat tartalmazó – illatszereket tanúsítja. A növényeket kizárólag növényi (gyógynövény) és állati alapanyagokkal kezelik, és igyekeznek megőrizni a talaj tápanyagtartalmát. Egy termék akkor használhatja a Demeter védjegyet, ha mezőgazdasági összetevőinek legalább 90%-a biodinamikus gazdálkodásból, a fennmaradó rész pedig biogazdálkodásból származik.


Amit a pihe-puha bababőrről tudni kell

2017. július 05.

A bőr testünk fontos szerve. Számos funkciója van: védi a szervezetünket, az egyetlen érzékszerv, amely a külvilág többfajta ingeréről is tájékoztat bennünket, lényeges szerepe van a hőszabályozásban és részt vesz a kiválasztásban is. Ezeknek a feladatoknak az ellátásához egészséges bőrre van szükségünk. Ehhez pedig nemcsak védeni kell a bőrt a sérülések, hőártalmak stb. ellen, hanem rendszeres tisztán tartásáról is gondoskodnunk kell.

Testünk felszínét a külvilág szennyeződéseitől és a bőrön át kiválasztódó bomlástermékektől, salakanyagoktól, levált hámsejtektől egyaránt meg kell tisztítani. Ezzel óvjuk szervezetünket a bőrön át bejutó kórokozóktól, a szennyeződésektől, az elhalt sejtek felszívódó káros anyagaitól, és megkönnyítjük a bőrlégzést.

Miért olyan érzékeny a bébik bőre?

Az újszülött és csecsemő testfelszíne relatíve sokkal nagyobb, mint a felnőtté. A bőr áteresztőképessége, sérülékenysége is kifejezettebb. Ez a kisebb ellenálló képességgel, a fertőző bőrgyulladások iránti nagyobb fogékonysággal magyarázható. Ugyanakkor éppen az újszülött, csecsemő és kisgyermek bőre van állandó fertőzési lehetőségnek kitéve azáltal, hogy folyamatosan nagy felületen szennyeződik széklettel, vizelettel. A szervezetből kiürülő salakanyagok egyrészt számos bomló és fertőző anyagot tartalmaznak, másrészt és főként feláztatják a bőrt, növelik áteresztőképességét és ezzel a fertőzések veszélyét.


Erre figyeljünk, hogy gondtalan legyen a családi pihenés

2017. június 14.

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a kikapcsolódásra szánt idő a négy fal között teljen. A K&H gyógyvarázs a gyermekek egészségének elkötelezett támogatójaként összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, amelyekkel a nyaralás valódi élmény lehet az egész család számára.

Alaposan mérjük fel úti célunk higiéniás viszonyait!

Ha külföldi országot választunk a családi nyaralásra, mindenképp tájékozódjunk a higiéniás körülményekről! Útikönyvekből és utazási blogokból könnyedén feltérképezhetjük, hogy iható-e a csapvíz, melyek az adott ország leggyakoribb egészségügyi panaszai, hol van a legközelebbi ügyeletes orvos és gyógyszertár. Fontos, hogy ha nem javasolt innunk a csapvízből, akkor még a nyaralás előtt tanítsuk ezt meg gyermekünknek, hiszen akár egy korty is súlyos panaszokat okozhat.

Szerezzünk be egészségbiztosítási kártyát és kössünk biztosítást is!

Ha az Európai Unión belül utazunk, érdemes egészségbiztosítási kártyát is igényelnünk az utazási biztosítás mellett. Az EU kártya ingyenes, gyorsan igényelhető, és rendkívül nagy segítséget nyújthat, ha sürgősségi ellátásra van szükség. Ne felejtsük el az utazási biztosítást sem, mely ma már egyszerűen megköthető online is, és védelmünk akár már másnaptól érvénybe léphet.


Szépülj alvás közben!

2017. június 01.

Vajon miért van az, hogyha este megfürdünk, és a tiszta, illatos ágyból kelünk is ki újra, csak egy zuhany után érezzük magunkat frissnek és egésznek? Vajon miért van az, hogy egyes vallások az alvást beszennyezőnek gondolják, noha életünk legértékesebb időszaka? Az alvás kiváló méregtelenítő is lehet. Miért és hogyan? Erről értekezünk! 

 

Ingyenes és a legjobb!
Az alvás a legtökéletesebb méregtelenítés, hiszen alvás közben a szervezetünknek nem szükséges másra figyelnie, végre roborálhat, és kilökheti a méreganyagokat. Alvás közben hihetetlen mértékben megnyugszunk, a légzésünk lelassul, a gondolataink a múlton persze pörögnek, álmodunk, de újabb élmények, ingerek nem érnek. Amíg alszunk, a szervezetnek nem kell annyira résen lennie. Végre foglalkozhat helyreállítással. Ilyenkor a máj, a vese valóban képes kiválasztani. Nem iszunk folyamatosan vizet, és nem terheljük a vizelet kilökésével hólyagunkat, hanem a szervezetünkben lévő vizet valóban meg tudja tölteni testünk méreganyagokkal. A reggeli első pisilésben távozik a legtöbb felesleges anyag, és éppen ezért ez az, amit a laboratóriumokban le kell adnunk. Az alvás során azonban nem csak a máj és a vese tud fokozottan működni, más módon is sikert érhetünk el. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...565758...111