sub

Információk, érdekességek

Mindent a hepatitiszről - avagy hogyan nyaraljunk biztonságosan

2006. június 28.

A külföldön töltött nyaralás több, mint puszta kikapcsolódás egy olyan országban, ahol nem értjük az emberek beszédét: nem csupán pihenni utazunk messzi tájakra, hanem azért is, hogy megmártózzunk egy másfajta világ hangjaiban-ízeiben, megismerjük az ottaniak életét, szokásait, mindennapjait. Az elmúlt években egyre többen és egyre többször utaznak külföldre Magyarországról is, hogy élményekkel, ismeretekkel gazdagodva térjenek aztán haza. És remélhetőleg csak ennyivel… A felfedezésre váró tájakon ugyanis nem csak élmények, de veszélyek is leselkednek az utazókra - még csak messzire sem kell mennünk értük. Nem csupán a távoli, egzotikus országok ismeretlen vidékein találkozhatunk például hazánkban jobbára ismeretlen fertőző betegségekkel, hanem akár keleti vagy déli szomszédainknál, vagy a Földközi-tenger közkedvelt mediterrán partvidékének országaiban is.

Ki utazhat?

2006. június 26.

Egyáltalán nem mindegy, hogy ki dönt az utazás mellett. Ha egy ereje teljében levő, egészséges ember egymagában akar nekivágni a világnak, akár úgy, hogy befizet valamilyen szervezett turistaútra, akár egyedül akarja magát belevetni az ismeretlenbe, akkor a felkészülés viszonylag egyszerű. 


Ha az egész család utazik, kisgyermekekkel, esetleg még a kedvenc állatukat is vinni akarják, ha várandós asszony szeretne utazni, vagy olyan turista, aki komolyabb és kezelt alapbetegséggel bír, számos körülményt figyelembe kell venni. Ha ezeket a szempontokat az utazni készülő kellően mérlegelte, lehet, hogy arra a következtetésre jut, hogy az előre látható egészségügyi kockázat jelentős, és jobb, ha a szabadságát otthon vagy valami közeli helyen tölti.


Termálvizek

2006. június 23.

Budapest termálvizeinek a világ egyik leggazdagabb városa, de egész Magyarország bővelkedik gyógyfürdőkben, és számtalan az eddig még kihasználatlan, illetve feltáratlan gyógy- és termálvíz.


Termálvizeknek nevezzük azokat a vizeket, amelyek a föld mélyéből törnek elő és 34 °C-nál melegebbek.


Hányszor lehet egymás után fogat fehéríteni? 5 módszer a hatékony fogfehérítésre

0000. 00 00.

Az életkor előrehaladtával szinte törvényszerűen bekövetkező egészségi állapot hanyatlás fogainkon is megmutatkozik. A fog szerkezetét érintő elváltozásokon túl a laikus számára is szemmel látható fogzománc elszíneződéséről ejtsünk most pár szót.

Gyermekkorban a maradandó fogaink kibújása után elmondhatjuk, hogy fogsorunknak van egy természetes, egyéni színe, hófehér fogsorral senki nem születik. Ez az eredeti fogszín életmódtól függően kinél-kinél mikor színeződik el. A kávéfogyasztás, cigarettázás, a különböző ételfestékek több árnyalatot sötétíthetnek fogainkon. Ha ez az elszíneződés olyan mértéket ölt, ami már számunkra zavaró, vagy életkörülményeink, pl. munkakörünk megkívánja, hogy fogsorunk ápolt, fehér színű legyen, akkor szoktunk elgondolkodni a fogfehérítés lehetőségein.

A fogfehérítésnek több módszere ismert. A fogfehérítő hatóanyagot tartalmazó fogkrémektől sajnos nem várhatunk csodát, önmagukban nem állítják helyre egykönnyen az elsárgult fogak eredeti színét. Hosszú időn át tartó következetes alkalmazásukkal maximum egy árnyalatot tudunk világosítani fogfehérítős fogkrém használatával. Ha mindenféleképpen otthoni megoldást keresünk, ami eredményes is, az éjszaka használatos fogfehérítő sín jöhet szóba. Kissé kényelmetlen, de 100%-os hatékonyságú a végeredmény, s hatását is hosszabb ideig tartja meg. 4-6 színárnyalatot tudunk javítani fogainkon, s 1-3 évig fennálló hatást is elérhetünk, ha az előírásnak megfelelően alkalmazzuk. A lenyomatvétel után készített sín a fogív és fogak alakját követi, kényelmes, viselése nem jár fájdalommal. A sínbe helyezett speciális fogfehérítő anyagnak köszönhetően lesz fogunk újra tündöklő. Kúraszerűen kell hordani a sínt, a fogorvossal egyeztetett időintervallumnak megfelelően, egyénre szabottan.

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...53...54