sub

Információk, érdekességek

Hogyan tegyük szebbé az őszt

2017. november 13.

Beköszöntött az ősz, nem mondanám, hogy az ősz az elmúlást szimbolizálja, hiszen ha valami véget ér, az mindig egy új kezdetét jelenti. Most éppen azon vagyok, hogyan tegyem az otthonom motiválóvá a családom és persze önmagam számára. Különböző falmatricákat vásároltam, ami üzenetekkel bír. Hiszem, hogy ezek a mondatok, jelképek az éltünk részévé válhatnak, ha minden nap látjuk, olvassuk őket.  

 

Bár az ősz kezdete legtöbbünknek elfoglaltabbá tett, kit azért mert gyermekei elkezdtek iskolába járni, kit azért mert elkezdte az iskolát mindenképpen szánjuk magunkra az időt, és álljunk meg egy picit a saját érdekünkben. Használjuk ki a szeptemberi jó időt, és legyünk sokat a szabadban. Kiránduljunk, fagyizzunk, vagy épp vonuljunk el egy kicsit olvasgatni egy fa árnyékának hűsében. 
Az ősz komor hangulata majd rányomhatja bélyegét napjainkra, ezt úgy kerülhetjük el, ha nap, mint nap becsempészünk egy kis napfényt, egy kis vidámságot az életünkbe. Gondoljuk át, mit szeretünk az őszben. Nekem azonnal eszembe jut több dolog is, mint az őszi falevelek színei, esténként a családdal közös forró-csokizás miközben nagyokat beszélgetünk, sütőtök evés a nap bármely szakában, és hamarosan a kandalló előtt társasozhatunk forralt bort iszogatva. A napsütés pótlására pedig vettem egy szolárium bérletet biztos ami, biztos. Fontos, hogy jobban odafigyeljünk a vitamin bevitelre, hiszen ez az évszak felkészülés a télre. A megülés ellen pedig érdemes előre felvértezni a szervezetet elsősorban C vitaminnal. Erre kiváló tippem az aszkorbinsav, amit bio boltokban nagy kiszerelésben lehet kapni, felszívódását elősegíti a narancs, így a családdal frissen facsart narancslében fogyasztjuk minden nap.


Mit tehetek ősszel az erőteljes közérzetemért?

2017. november 13.

Iskoláskoromban minden augusztus végén és szeptemberben volt bennem egy érzés: ez a tanév sokkal, de sokkal jobb lesz, mint a tavalyi! Még most, felnőttként is van bennem ilyenkor egy várakozás. Új dolgokat tervezek, új célok jelennek meg bennem, és egyfajta belső összeszedettséget, elszántságot élek meg.  

„Itt-ott kedvetlen, lompos, sárga lomb
tollászkodik és hosszan elborong. 
A kövön nyirkos tapadás pezseg.”


Nyárutó, vénasszonyok nyara. Nagyon sokan szeretjük, de ugyanakkor sokunk számára hoz ez az időszak újdonságot, változást. A nyári pihenés után munkába állunk, gyerekeink ismét iskolába kezdenek járni, de az elmaradt felújításokat, vagy az otthonteremtést is sokan ebben az időszakban végzik el, vagy fejezik be még a hidegebb időszak beállta előtt.

Én mindig örülök ennek az időszaknak, mert úgy érzem szép, erőt adó és jó érzéseket hoz. Tapasztalok azonban egyfajta másmilyen megterhelést, más fajta terheket ró rám ez az időszak, mely átmenet a nyárból az őszbe.

A Föld elemhez köthető időszak elsősorban a változás erőit és folyamatait működteti bennünk és körülöttünk. Ilyenkor lehetünk lelkesek, de lehetünk mogorvák, savanyúk is. Szembe nézhetünk a kihívásokkal, de belesüllyedhetünk a félelmekbe és stresszbe is.
A Föld Elemhez köthető a gyomor, és a lép-hasnyálmirigy. Különösen azoknál jelentkezhetnek a gyomor és a hasnyálmirigypanaszok, akik nehezen tűrik a változásokat, félelemmel fordulnak az új helyzetek és feladatok felé. 


Ezer oka van, hogy lefogyjon!

2017. november 05.

Csinosnak lenni jó! Jóleső érzés a tükörbe pillantva egy pluszkilóktól mentes alakot látni. Mégis, sokan feladják a harcot, nem küzdenek a túlsúly ellen, beletörődnek a kövérségbe. Miközben ismert, hogy az elhízás nem csak a kinézetnek árt, számos betegség rizikófaktora is.

Hosszan sorolhatók azok a kórképek, amelyek elsősorban a túlsúlyos, elhízott férfiaknál és nőknél jellemzők. Napjainkban már a különféle betegségek, panaszok és az elhízás közötti biokémiai kapcsolat is ismert. Tudjuk, hogy milyen anyagok, hormonok felelnek azért, amiért a megfelelő testsúly túllépése egészségügyi kockázatokkal jár. Ezek közül ismertetünk néhányat.

A normálisnál nagyobb súllyal összefüggő betegségek között elsőként a 2-es típusú cukorbetegség és a különféle szív- és érrendszeri kórképek említhetők. Emellett azonban a különféle daganatok gyakorisága is jelentősen megnő az elhízás következtében, és az alvás nyugalmát megzavaró horkolással és a potenciálisan súlyos következményekkel járó alvási apnoéval is gyakrabban kell számolni.

Cukorbaj

Azoknál, akik súlyfelesleggel küzdenek, a sejtek általában úgy reagálnak a túlsúlyra, hogy érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben; aminek következtében hamarabb vagy később, de kialakul a diabétesz. Statisztikák alapján a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 80 %-a túlsúlyos, azaz a testtömegindexük (BMI) nagyobb, mint 25.

Ügyelni kellene az ideális testsúly megtartására! Ha valakinél túl sokat mutat a mérleg, de egy okos elhatározást követően sikerül lefaragnia a testtömegének 5 vagy akár 7%-át, és heti 150 percet mozgással tölt, már megelőzheti, de legalább késleltetheti a cukorbetegség kialakulását. Kialakult diabétesz esetén sincs minden veszve! A fogyás és a testmozgás segít a vércukorszint karban tartásában, késleltetheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, és lehetővé teheti, hogy a szedett gyógyszerek dózisa csökkenjen.


6 tanács, amivel visszaforgathatjuk az idő kerekét

2017. november 03.

Te is szeretnél fiatalabb lenni? 

Bárki számára elérhető a fiatalosabb, frissebb, szebb bőr, aki megfogadja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait.

1.    Arctisztítás

A lefekvés előtti időszakban kihagyhatatlan lépés az arctisztítás, ugyanis a napi szennyeződések, a baktériumok, a maradék smink irritálhatják a bőrt, eltömíthetik a pórusokat, pattanásokat, gyulladt piros foltokat okozhatnak. Mivel 40 éves kor fölött csökken a bőr faggyútermelése, reggelente nem szükséges a szárító hatású arctisztítás. Ugyanakkor életkortól függetlenül évszakonként legalább egyszer ajánlatos részt venni egy profi kozmetikai arctisztításon, hogy a bőr élettel telibbé, fiatalosabbá válhasson, és hatékonyabban feldolgozhassa a kozmetikus által személyre szabottan alkalmazott további hatóanyagokat, kezeléseket.

2.    UV-védelem

A fiatalosabb bőr érdekében az egyik legfontosabb teendő a napi fényvédelem, amelynek kritériumai a korunktól, az évszaktól, a napszaktól és a tartózkodási helyünktől függenek. Az UVA sugárzás ugyanis nem csak a bőrdaganatok kialakulásának esélyét növeli, de a ráncok kialakulásának, a bőr öregedésének is fő faktora. Jó megoldás, ha a nappali arckrém tartalmaz fényvédőt, ha nem, akkor a fényvédelemről gondoskodni kell.


Vashiány, vashiányos vérszegénység

2017. november 01.

A hiánybetegségek közül az egyik leggyorsabb hajhullásra hajlamosító tényező a vashiány. Kialakulásának okai között szerepelhet a vegetarianizmus, csökkent vasbevitel -vagy ennek csökkent fölszívódása, illetve, a B 12 vitamin hiánya is.  

 

A vas oxigénszállítóként elengedhetetlen a hajszál fejlődése szempontjából, ennek hiánya, szinte azonnali hajhagyma sorvadáshoz vezet. Oxigén hiányában az anyagcsere romlása a következmény a tüszőkben. Az erős és gyors hajhullás, -mivel az egész fejbőr érintett a vérellátásban-, rendkívül gyorsan jelentkezhet. Az állomány romlása, még egészséges hajhagymaállománynál is jelentős. A vashiány mértéke, és időbeni megléte meghatározza a kihulló mennyiséget, de a kezelések hatékonyságát is. Az étrend kiegészítőkkel történő pótlása valamelyest segíthet, de elenyésző százalékban mérhető a felszívódásuk, illetve a keringési rendszeren keresztül a hajhagymáig jutásuk. A legjobb megoldás a természetes táplálkozás lenne, (amennyiben nem igényel gyógyszeres vaspótlást), de manapság már ez sem garancia. A vas felszívódásához szükséges C-vitamin alacsony mennyisége is meghatározó tényező, de legalább ennyire fontos figyelembe venni a folsav bevitelt is. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...525354...110