sub

Információk, érdekességek

Rémálom nyaralás - érintett vagy? Teszteld!

2018. május 19.

Gyönyörű partok, érdekes látnivalók, finom ételek és italok, átbulizott éjszakák - ki ne várná a feledhetetlen nyári utazást! Már hónapokkal az indulás előtt gondosan tervezgetjük a programokat, lefoglaljuk a repülőjegyet és a szállást. De az egészségünk védelmére már jóval kevesebben gondolunk, pedig nem érdemes felelőtlennek lenni.  

A legtöbben szerencsére még soha nem voltunk betegek a nyaralás alatt vagy azt követően, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lehetünk! Tavaly Magyarországon másfélszeresére nőtt az utazással kapcsolatos megbetegedések száma, holott jóval kevesebben utazunk külföldre. A legtöbben egyszerűen csak legyintenek a felkészülésre, holott a szép napokat tönkreteheti egy elhúzódó hasmenés, vagy rosszabb esetben hazahurcolunk valamilyen vírust. Ha szeretnéd elkerülni a váratlan helyzeteket, fertőzéseket és betegségeket, akkor utazás előtt legalább egy hónappal látogass el a háziorvosodhoz vagy a legközelebbi oltóközpontba, és kérj utazási tanácsokat!


Hányszor lehet egymás után fogat fehéríteni? 5 módszer a hatékony fogfehérítésre

2018. május 01.

Az életkor előrehaladtával szinte törvényszerűen bekövetkező egészségi állapot hanyatlás fogainkon is megmutatkozik. A fog szerkezetét érintő elváltozásokon túl a laikus számára is szemmel látható fogzománc elszíneződéséről ejtsünk most pár szót.

Gyermekkorban a maradandó fogaink kibújása után elmondhatjuk, hogy fogsorunknak van egy természetes, egyéni színe, hófehér fogsorral senki nem születik. Ez az eredeti fogszín életmódtól függően kinél-kinél mikor színeződik el. A kávéfogyasztás, cigarettázás, a különböző ételfestékek több árnyalatot sötétíthetnek fogainkon. Ha ez az elszíneződés olyan mértéket ölt, ami már számunkra zavaró, vagy életkörülményeink, pl. munkakörünk megkívánja, hogy fogsorunk ápolt, fehér színű legyen, akkor szoktunk elgondolkodni a fogfehérítés lehetőségein.

A fogfehérítésnek több módszere ismert. A fogfehérítő hatóanyagot tartalmazó fogkrémektől sajnos nem várhatunk csodát, önmagukban nem állítják helyre egykönnyen az elsárgult fogak eredeti színét. Hosszú időn át tartó következetes alkalmazásukkal maximum egy árnyalatot tudunk világosítani fogfehérítős fogkrém használatával. Ha mindenféleképpen otthoni megoldást keresünk, ami eredményes is, az éjszaka használatos fogfehérítő sín jöhet szóba. Kissé kényelmetlen, de 100%-os hatékonyságú a végeredmény, s hatását is hosszabb ideig tartja meg. 4-6 színárnyalatot tudunk javítani fogainkon, s 1-3 évig fennálló hatást is elérhetünk, ha az előírásnak megfelelően alkalmazzuk. A lenyomatvétel után készített sín a fogív és fogak alakját követi, kényelmes, viselése nem jár fájdalommal. A sínbe helyezett speciális fogfehérítő anyagnak köszönhetően lesz fogunk újra tündöklő. Kúraszerűen kell hordani a sínt, a fogorvossal egyeztetett időintervallumnak megfelelően, egyénre szabottan.


Tavasz, mozgás, sport és (sport)sérülések

2018. március 30.

A tavasz mindenkit a természetbe csábít. Sokan sportolnak, kertészkednek vagy kirándulnak, ami a húzódások, zúzódások és ficamok rizikójával is jár. Ez azonban senkit se riasszon el a szabadtéri tevékenységektől! Sokkal inkább azzal kell tisztában lenni, hogyan láthatók el a bokát, térdet vagy csuklót érő bajok!

A leggyakoribb zárt sérülések: a húzódás, a zúzódás és a ficam

  • Húzódás: az izmok a túlzott megterhelés hatására tartósan összehúzódnak, görcsbe rándulnak. A húzódás egy elhibázott mozdulat hatására hirtelen lép fel, az izomláznál jelentősebb fájdalommal jár, emellett izommerevség és gyulladás is tapasztalható.
  • Zúzódás: a csapat- és küzdősportokban gyakori sérülés általában valamilyen külső erőbehatásra (pl. ütés, rúgás) keletkezik, és az izomrostkötegek szerkezetének roncsolódásával jár. Szemmel látható vöröses és lilás foltok jönnek létre, és erős fájdalmat érez a sérült.
  • Ficam: a túlzott erőbehatás következtében az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot, ami miatt az ízületi szalagok is megsérülnek. A ficam ízületi merevséggel, intenzív fájdalommal jár. A sérült tájék dagadt, véraláfutásos, és sok esetben szemmel látható az érintett terület deformálódása. Első teendő az elmozdult ízvégek helyretétele és a sérült szalagok helyreállítása, ha kell, műtéti úton.

Kőolaj- haj? Soha! Természetes hajápolók, amikért rajongsz majd, ha kipróbálod

2018. március 28.

A fejbőrünk a koponyánkkal és az agyunkkal van szoros kapcsolatban - és minden nő egyetért abban, hogy ez talán a legszexisebb részünk. Kinek a haja - kinek az agya. Vagy mindkettő? Legyen az utóbbi! Ha ezeket tudod a hajápolásról, akkor így lesz! (Fésülködés kisokos a cikkben)  

Tegye fel a kezét az, aki egy bőrprobléma, vagy az egészséges életmódra törekvés jegyében lecserélte a tusfürdőjét natúr szappanra, a bolti testápolók helyett natúr készítményeket használ, esetleg mosószert is tudatosan választ. És most csak az hagyja fent a kezét, aki a fentiek mellett a hajápolásban is természetes módszerekre váltott! Nagyon kevesen maradtunk, de miért is van ez így?

A tusfürdő szappanra cserélése nem jelent gyökeres változást, ráadásul hosszú távon kényelmesebbé is válik az életünk: bőrünk kevésbé szárad ki, így kevesebb testápolót kell használnunk. A természetes mosószerek, mint pl. a mosódió vagy a mosószóda a többi mosószerhez hasonló módon használható a mosógépben, így ott sem kell új módszerekre váltanunk. A hajmosással azonban más a helyzet.


Hideg szépség

2018. március 13.

A telet sokan nem szeretik, mondván rideg, szürke, komor. Az üdeség, napfény nem járja be. Sokan, sajnos hibásan, az emberi színtípusok közül a télnek is hasonló jellemzőket tulajdonítanak. A másik tévhit, hogy a "tél típusú" hölgyek jégkirálynőként tűnhetnek fel, illetve tél típus kizárólag Hófehérke lehet.  

A színcsoportokat évszakokhoz hasonlítjuk, ami nem egyenlő azzal, hogy ha valaki például szőke, akkor csak nyár típus lehet, a sötétbarnák pedig nem minden esetben tél típusok. Sokkal inkább érdemes párhuzamot vonni, a vizsgált személy és az adott évszak színei-fényei között. Továbbá megjegyezném, hogy napjainkban jóformán minden második hölgy festi a haját, esetleg szoláriummal rásegít barnaságára, tehát a színtípusok nagyrészt keverednek. Ezzel nincs semmi probléma, mégis ajánlom, ha fel szeretnénk magunkat „turbózni”, nyúljunk a számunkra előnyös palettákhoz. Meglepő eredményeket érhetünk el.

Ebben a cikkben a tél típusokról szeretnék mesélni, a tökéletesség igénye nélkül. A tél típusról elsőre mindenkinek Hófehérke jut eszébe, akinek haja, mint az ében, bőre, mint a fehér hó. A klasszikus tél típusba valóban beletartozik Hófehérke, ám a tél típus palettája ennél sokkal szélesebb. Mi jellemzi leginkább a „teleket”.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...515253...111