sub

Információk, érdekességek

Éld át a nyarat...hálával!

2018. július 15.

Szép lassan eltelik az év legmelegebb, sokak számára legfelszabadultabb évszakának első hónapja és azon gondolkoztam, hogy az év többi időszakában, milyen sokszor, sokaktól hallom, hogy:

           „Mikor lesz már nyár, elegem van a szürkeségből!”

          „Mikor lesz már jó idő, olyan hideg van és unom a sok meleg ruhát!”

          „Most nincs időm rá, majd nyáron pihenek!”

Ha Te is azok közé tartozol, akik nyáron vannak elemükben, akik ilyenkor tudnak kiteljesedni, akkor hajrá, most adj hálát a melegért! Most adj hálát a nyári szabadságért! Most élvezd a napsütést és a kellemes nyári szellőt!

Azt látom, hogy sokszor várunk valamit, vágyjuk, hogy eljöjjön, és amikor épp benne vagyunk, épp megélhetnénk, valahogy nem tudjuk kellőképpen meghálálni, nem tudjuk kellőképpen értékelni azt.

Tipp:

Kellemes nyárestén ülj le a szabadba, hunyd be a szemed és próbáld meg tudatosan megélni, megérezni a nyarat, annak energiáját, erejét. Éld át mindazt, amit ez az évszak jelent számodra, és értékeld az összes pillanatot, melyért hálával tartozol e ragyogó évszaknak.

Ha van kedved, vedd elő a Hálanaplódat, és írd össze azokat a nyári pillanatokat, melyek sok örömet okoztak számodra és csodás, hálás emlékeket idéznek fel benned! Még jobban segít majd felidézni a hála érzését, ha egy-egy jól sikerült, emlékekkel teli képet is beragasztasz a naplódba.


Nyáron is fitten a változókorban

2018. július 13.

A nyári hőség változókorban különösen megterhelő lehet. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik a nőket, mint az izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar. Ezeket pedig sajnos csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogy miként lehet elviselni a nyári kánikulát klimax idején, arra dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adott hasznos tanácsokat.

A menopauza komoly változástokat hoz a nők életében, mind lelki, mind fizikai oldalról. Ezzel ugyanis lezárul egy korszak, ráadásul mellette igen kellemetlen tünetekkel is számolni kell. Érdemes tudni, hogy a klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem hosszú évek alatt játszódik le -  egyes esetekben akár 10-15 évig is eltarthat. Kezdetben csupán a progeszteron szintje csökken, és ösztrogéndominancia alakul ki. Később már az ösztrogén mennyisége fogyatkozik meg, míg végül egyre gyakoribbá válnak az anovulációs ciklusok, majd teljesen meg is szűnik a peteérés és a menstruáció.

Sajnos a változókor beköszöntével számos panasz teheti kellemetlenné a mindennapokat, kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben. A legjellemzőbb tünetek a hőhullámok, a csökkent melegtűrés, a fokozott izzadás, valamint alvászavarok, depresszió, libidóhiány, hangulatzavarok is jelentkezhetnek.


Miért hullik ki a hajad?

2018. július 05.

Senki sem szeretné, egy-egy fésülködés után rémülten számolni az elvesztett hajszálait, közben abban bizakodni, hogy épp elég maradt még. A haj ritkulása, a kopaszodás, a nem kívánt kopaszság, stresszfaktor, és sokszor komoly jelzés a szervezetedtől. De miért veszítjük el a hajunkat? Mit jelent a haj elvesztése, miért kell erre odafigyelni?  

Mennyi hajunk van?

A tudósokban már felvetődött, hogy vajon hány szál haja lehet az embereknek, úgyhogy nemrég készült egy vizsgálat, ami az alábbi eredményeket hozta: ha természetes szőke vagy, akkor körülbelül 140 000, ha barna, akkor 100 000, ha pedig vörös, akkor körülbelül 80-85 000 hajszálad van. Ebből naponta 60-80 szálat gond nélkül elveszthetsz, ez természetes. Ha viszont naponta 100, vagy több hajszálad hullik ki, akkor már hajhullásról beszélünk, és az a kérdés, hogy természetes, vagy egy jelzés a szervezetedtől, hogy valami nincs teljesen rendben. Mielőtt megbeszélnénk, milyen gondok lehetnek, derítsük ki, miért fontos annyira a haj?


Így szőrtelenítenek a nők világszerte

2018. július 02.

A legtöbb nő az utolsó percben szőrtelenít, és túl elfoglalt ahhoz, hogy szépségszalonba menjen gyantáztatni - derül ki a Braun globális felméréséből. A alkar szőrzete leginkább az orosz nőket zavarja, a legfegyelmezettebb szőrtelenítők pedig az ázsiai nők.  

Európai, amerikai és ázsiai nőket kérdezett a Braun egy nemrégi felmérésében arról, hogy milyen szépségápolási szokásaik vannak, például, hogy hogyan szőrtelenítenek. Egyértelmű, hogy a nők napi rutinjába világszerte beletartozik az arc hidratálása (78%), az otthoni szőrtelenítés (76%), a sminkelés (71%) és a test hidratálása (70%). Ha a szőrtelenítés kerül terítékre a nők elsősorban a lábaikat (96%) és a bikinivonalukat (93%) kezelik, ezzel szemben legkevésbé az arc (38%) és a kezek (43%) szőrszálaival foglalkoznak.

Érdekes, hogy Oroszországban majdnem minden nő (99%) szőrteleníti az alkarját, ameddig az osztrák, svájci és német nők kevesebb mint a nők fele (47%) tesz ezen testrész simaságáért. Azok a nők, akik otthon szőrtelenítenek legalább heti egyszer epilálnak, borotválkoznak (61%), míg a nők 41 százaléka havi egyszer jár szépségszalonba, hogy gyantáztasson.

A felmérésben megkérdezett nők világszerte egyetértenek abban, hogy a hosszan tartó hatás (84%), a kényelem (83%), és az állandó hozzáférhetőség (83%) a legfontosabbak a számukra, ha szőrtelenítésről van szó. A nők majdnem háromnegyedének fontos a fájdalommentesség is (73%), de az ázsiai országokban élő nőknek a legmagasabbak az elvárásai: 89 százalékuk szeretne hosszan tartó hatást és fájdalommentességet is.


Problémák, amiket csak a rosaceás bőrűek érthetnek

2018. június 29.

A rosacea elsősorban a nőket érintő bőrbetegség. A bőrpírral, égő érzéssel, olykor viszketéssel járó tünetek gyakran a menopauza időszakában jelentkeznek először. Tavasszal és nyáron rosszabbodnak a tünetek, így ebben az időszakban fokozottan ügyelni kell az egyéb rizikófaktorok kerülésére.

Egy kellemes nyári séta során is kipirul a bőrünk

A rosacea fő tünete az arcon jelentkező bőrpír, ami nyáron a meleg és a napsugarak következtében még intenzívebben jelentkezhet  ezért nagyon fontos, hogy mindig kenjük be az arcunkat fényvédőkrémmel, ha a szabadban tartózkodunk. Emellett jó, ha az érzékeny bőrre minél kevesebb terméket használunk, ezzel is csökkentve az esetleges irritáció esélyét. Keressük a fényvédős nappali krémeket, alapozókat, így egyből kettős védelmet biztosíthatunk bőrünknek, egy termékkel. Mivel a rosaceás bőr nagyon érzékeny, ezért ha új terméket próbálunk ki, azt mindig teszteljük egy kis bőrfelületen, a nyakon, vagy a könyökhajlatban. Ha 24 óra múlva sem tapasztalunk égő, viszkető érzést, akkor nagyobb felületen is bátran használhatjuk.

Amikor a kozmetikai kezelés okozza a bajt

Könnyen lehet, hogy az extra érzékeny bőrünk furcsa tünetekkel reagál az egyébként jótékony hatású kozmetikumok egyes összetevőire. Ma már egyre gyakoribbak a különböző bőrallergiák és nemcsak a mesterséges színezékek és adalékanyagok okozhatnak problémát, de sokan allergiásak a kozmetikumok egyéb összetevőkre is, fokozódó bőrpír, viszketés, apró kiütések jelentkezhetnek – magyarázza Peterman Krisztina mesterkozmetikus, a Dermatica szakembere. Az érzékeny bőrűek számára jelenthet megoldást egy kozmetikai újdonság, a plazma fényterápia, mely egyaránt alkalmas a gyulladt bőr kezelésére, az érfalak erősítésére, a bőr regenerálására és a kollagéntermelés serkentésére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...505152...111