sub

Információk, érdekességek

Elõbb a lélek hízik, aztán a test

2006. szeptember 23.

Evészavarok: a modern civilizációs betegségek prototípusai címen rendeztek a napokban tudományos konferenciát Budapesten.

 

Az evés – pszichológiai nevén a táplálkozási magatartás – zavarai az utóbbi két évtizedben a pszichiátria elõterébe kerültek, és a közgondolkodásban is egyre nagyobb teret kapnak. Ezek leggyakoribb formája az elhízás, s a két másik, klasszikus betegség a kóros lesoványodás (anorexia), illetve a falásrohamokkal járó típus, a bulimia.


Ritmusban napról napra

2006. szeptember 18.

Tekintsen biológiai órájára is, s éljen megfelelõ ritmus szerint! A különbözõ napszakokban a szervezetünk többé-kevésbé készen áll bizonyos tevékenységekre. Profitáljon hát biológiai órájából, idõzítse tevékenységeit a legmegfelelõbb idõpontra, s hozza ki magából a maximumot. 

 

Hormonok, testhõmérséklet, éberség... minden pillanatban ki vagyunk téve biológiai ciklusunk ingadozásainak. Testünk precíziós mûszerhez, leginkább egy pontos órához hasonlatos. Az agynak két része játssza az összehangoló szerepet. A hipotalamusz az "inga", amely olyan külsõ hatások alapján mozog, mint például a nap és az éjszaka váltakozása. Másfelõl a tobozmirigyet tartják a szervezet "homokórájának". Szinte állandó ritmust követ a nap 24 órájában.


Erekciós problémák: merjünk beszélni róla!

2006. szeptember 14.

Az erekciós (merevedési) zavarok számos férfi és partnere életét keserítik meg. Félelem a probléma megbeszélésétõl, az esetleges orvosi kezeléstõl, netán a férfiasság elvesztésétõl - mind-mind lelki válságba sodorhatja a férfit. A szakorvosi segítségen kívül a társ szerepe, intelligens reagálása döntõ fontosságú lehet az állandósulni látszó aggodalom eloszlatásában és a kudarcélmény megszüntetésében. 


"Úgy vágyom a feleségemre, mint 20 éves koromban, de amikor tettekre kerül a sor, megszûnik az erekcióm. Már a válás határán állunk". - panaszkodik András, a negyvenes éveinek vége felé járó vállalkozó. Õ, számos férfitársához hasonlóan, nehezen éli meg ezt a problémáját, amely miatt úgy érzi, férfi mivoltában leértékelõdik, és veszélybe sodorja a házasságát is.


Testápolás

2006. szeptember 09.

A legtöbbször rajtunk múlik, hogy milyen a bõrünk. Különösen nyáron kell vigyáznunk, amikor könnyen szárazzá válhat annak ellenére, hogy a verejtékezéssel együtt finom olajsavak is "zsírozzák".
Az esztelen napozás és a túl gyakori fürdés szárazzá, rugalmatlanná, végsõ soron sérülékennyé teheti a bõrt. A vízmegtartó anyagok és a védõ zsírköpeny hiánya miatt dehidratálttá válhat. A száraz, vízhiányos bõr nemcsak feszül, viszket, hanem hajlamosabbá válik a bakteriális és a vírusos fertõzésekre, valamint a ráncosodásra is. Ésszerû napozási szokásokkal, szükséges fényvédelemmel és alkalmas bõrápoló készítmények rendszeres használatával természetesen ezek a bõrproblémák is megelõzhetõk.

Antioxidánsok és szabadgyökök – Riadó az immunrendszernek

2006. szeptember 08.

A színes növényekben lévõ antioxidánsok, a mozgás, a szauna egyaránt „Vigyázat, veszély!” jelzések a szervezet számára, és felszólítanak az önvédelemre. Ha az ártalommal könnyedén elbánunk, akkor a kár a javunkra válik.

 

A rengeteg vitamin és táplálék kiegészítõ reklám hatására lassan akár úgy is elképzelhetjük az életfolyamatainkat, mint a betegségeket, öregedést okozó szabadgyökök és az ellenük ható csodálatos antioxidánsok küzdelmét. Tehát minél több antioxidáns molekulát veszünk magunkhoz, annál több szabadgyököt tesznek ártalmatlanná. És boldogan élünk amíg meg nem halunk. Legalábbis a mesékben. Mert ha van is igazság ebben, a valóság azért sokkal összetettebb. Az ellenfelek egyszerre lehetnek jók és rosszak. Ráadásul az sem biztos, hogy test-test ellen harcolnak. Sõt, zajlanak bennünk olyan folyamatok is, amelyekben szövetségesekké válnak. Errõl beszélt Sõti Csaba stresszkutató, a Semmelweis Egyetem Orvos-Vegytani Intézetének az adjunktusa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...154155156...163