sub

Információk, érdekességek

10 pontban a nyaralásról - allergiásoknak

2012. július 31.

Az allergiás betegek számára a nyaralásra, utazásra való felkészülés fontos része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, a gyógyszerek előkészítése. Dr. Pintér Judit, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük mi az, amire érdemes figyelni, hogy a pihenés valóban felhőtlen legyen.


Tippek az allergénmentes autóhoz

2012. július 28.

allergénmentes autóA mutatós plüsskárpit a poratkák kedvelt élőhelye, a kiömlött kávéfolt a szőnyegen ideális hely a penészgombák megjelenéséhez, a tavalyi pollenszűrővel működtetett klíma hatásfoka mellett pedig akár lehúzott ablakkal is közlekedhetnénk. Mit tegyünk, hogy az allergéneket száműzzük?

A nyári időszakban rendszerint gyakrabban és hosszabb utakra is vállalkozunk, ilyenkor pedig fontos, hogy az autóban töltött órák alatt milyen levegőt lélegzünk be. A rossz levegőminőség különösen allergiás, asztmás betegek esetén jelenthet problémát, okozhatja a tünetek súlyosbodását – magyarázza dr. Dózsa Izabella, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyász, allergológus orvosa. A következőben felsoroljuk a legfontosabb tennivalókat, melyek egy részét, még indulás előtt célszerű elvégeznünk.


Mégsem vagyok allergiás?

2012. július 10.

Az allergiavizsgálat olykor téves, álnegatív eredménnyel zárul. Mihez kezd a beteg, ha tünetei vannak, de a teszt alapján nem allergiás?

Vizsgálati módszerek - Hogyan diagnosztizálható az allergia?

Az allergia több vizsgálati módszerrel is igazolható. Légúti allergia esetén a beteg köhögésről, tüsszögésről, orrfolyásról, orrdugulásról, szemviszketésről panaszkodik, ezek a legjellemzőbb tünetek – mondta el dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többsége ekkor fordul orvoshoz. A részletes kikérdezést követően az allergia diagnózisához szükséges az alkaros bőrteszt, vagy vérvétel elvégzése. Az, hogy kinél, melyik módszert alkalmazzuk több tényezőtől is függ.


Ételallergiások éttermekben?

2012. július 04.

Ételallergiások éttermekben?Bár az ételallergiások, étel-intoleránsok 76 százaléka otthoni főzéssel oldja meg mindennapi étkezését, pénztárcájukat így sem kíméli a betegség. Míg a tejallergiások, tejcukor-érzékenyek 5-10 ezer forinttal, a glutén-érzékenyek akár havi 10-25 ezer forinttal is többet költhetnek élelmiszerre. derül ki egy online felméréséből.

Az ételallergiások száma évről évre nő, a kutatások szerint jelenleg az 1-3 éves gyermekek 8-10 százalékát érinti a probléma, míg a felnőttek 1-2 százaléka szenved valamiféle élelmiszer eredetű allergiában. Az étel-intoleranciások száma ennek többszöröse.

A diétát kényszerből vagy önként választóknak szóló portál felmérésében a felnőttek 43 százaléka gluténérzékenységről számolt be, míg a gyermekeknél a tejallergia, tejcukor-érzékenység szerepelt az első helyen (39%).


Parlagfű – Június 30-ig le kell kaszálni

2012. június 29.

parlagfűMagyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, becslések szerint hazánkban már minden 5. ember szenved parlagfűhöz kapcsolt allergiás, illetve asztmás megbetegedésben. A legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll a növény. Az utóbbi évek gyomfelvételezéseinek becslése szerint az ország szántóterületének több mint 5%-a borított parlagfűvel, ami az agrárszektorban éves szinten több tíz milliárdos értékű terméskiesést okoz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...474849...68