sub

Információk, érdekességek

Ételallergiások éttermekben?

2012. július 04.

Ételallergiások éttermekben?Bár az ételallergiások, étel-intoleránsok 76 százaléka otthoni főzéssel oldja meg mindennapi étkezését, pénztárcájukat így sem kíméli a betegség. Míg a tejallergiások, tejcukor-érzékenyek 5-10 ezer forinttal, a glutén-érzékenyek akár havi 10-25 ezer forinttal is többet költhetnek élelmiszerre. derül ki egy online felméréséből.

Az ételallergiások száma évről évre nő, a kutatások szerint jelenleg az 1-3 éves gyermekek 8-10 százalékát érinti a probléma, míg a felnőttek 1-2 százaléka szenved valamiféle élelmiszer eredetű allergiában. Az étel-intoleranciások száma ennek többszöröse.

A diétát kényszerből vagy önként választóknak szóló portál felmérésében a felnőttek 43 százaléka gluténérzékenységről számolt be, míg a gyermekeknél a tejallergia, tejcukor-érzékenység szerepelt az első helyen (39%).


Parlagfű – Június 30-ig le kell kaszálni

2012. június 29.

parlagfűMagyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, becslések szerint hazánkban már minden 5. ember szenved parlagfűhöz kapcsolt allergiás, illetve asztmás megbetegedésben. A legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll a növény. Az utóbbi évek gyomfelvételezéseinek becslése szerint az ország szántóterületének több mint 5%-a borított parlagfűvel, ami az agrárszektorban éves szinten több tíz milliárdos értékű terméskiesést okoz.


Pollenallergia: ekcémát is okozhat

2012. június 27.

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet.

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Dermatica szakorvosa.


Hamarosan itt a parlagfűszezon!

2012. június 26.

Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére. A parlagfű irtása mindannyiunk érdeke, a fertőzött területek gondozása nem csak a parlagfű allergiások tüneteinek enyhítését szolgálja, de segíti az újabb allergiás megbetegedések megelőzését is.


Milyen támogatásra jogosultak az ételallergiások?

2012. június 25.

Ételallergia Magasabb családi pótlék és adókedvezmény jár az ételallergiások számára. Milyen szabályok igyekeznek könnyíteni az ételallergiások és ételintoleranciások életét?

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az allergiát és az intoleranciát is sokszor összekeverik: míg előbbi esetben kis mennyiség is akár életet veszélyeztető tüneteket okozhat (ez esetben az immunrendszer reagál, mert a szervezetre veszélyesnek ítél egy ételösszetevőt), addig az intoleranciánál gyomorban, hasban érzett diszkomfort érzetről beszélhetünk, mert ilyenkor az emésztőrendszer reakcióját érezzük (vagy az immunrendszer lassabb, enyhébb reakcióját). A gluténérzékenységet ugyan ételallergiaként emlegetik, de ez valójában egy autoimmunbetegség, amelynek sokszor olyan változatos és megtévesztő tünetei vannak, hogy sok esetben nehéz felismerni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...484950...68