sub

Információk, érdekességek

Allergiás rhinitis, azaz a szénanátha

2012. szeptember 27.

Allergiás rhinitisAz egyik leggyakoribb allergiatípus az allergiás rhinitis, hétköznapi nevén a szénanátha. Aktualitását az adja, hogy az egyik formája éppen a nyár végén, illetve az ősz elején okoz megbetegedést.

Mi az az allergiás rhinitis vagy szénanátha?

Az allergiás rhinitis egy olyan felső légúti gyulladás, amelyet a korábban már említett ún. allergének váltanak ki. Az allergiás rhinitisnek két formáját különböztetjük meg: az egyik az ún. szezonális forma, amelyre jellemző, hogy a különböző virágporok (pollenek) okozzák a tüneteket, és csak évszakhoz kötötten betegítenek. Szél útján terjedve virágporokkal mindenki találkozik, de megbetegedést csak az azokra érzékeny embereknél vált ki. Az egyik főszezonja tél végétől kora tavaszig tart, és a panaszokért az ekkor virágzó nyír, mogyoró és fűzfa pollenjei tehetőek felelőssé. Késő tavasztól kora nyárig a pázsifűfélék borulnak virágba, míg az év utolsó allergiás szezonja késő nyártól a hideg őszig tart, ekkor a gyomnövények, köztük a parlagfű és az üröm virágporai jelennek meg, mint kiváltó tényezők


Autogén tréning stressz és allergia ellen

2012. szeptember 26.

Autogén tréning stresszParlagfűszezon idején sokan keresik a megoldást az allergiás tünetek csillapítására. A gyógyszeres kezelés mellett hatékony alternatíva lehet az autogén tréning, mely egyrészt a stressz csökkentésével, másrészt a hatékony légzéstechnika segítségével teheti könnyebbé a pollenszezont.

Allergia: a lélek betegsége?

„Az allergiás – atópiás – hajlam genetikailag meghatározott. Ahhoz, hogy az öröklött hajlamból betegség legyen, sok környezeti tényező kell. Mai tudásunk szerint a környezeti faktorok azok, amik valójában előhívják, felszínre juttatják a tüneteket. Többek közt ezért is javasoljuk, hogy az édesanyák kerüljék a terhesség alatti dohányzást, az atópiás gyermek lehetőleg ne a nyári, pollendús hónapokban szülessen.″ – sorolta az allergia megelőzésének lehetséges módjait dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.


Megelőzhető és gyógyítható az allergia

2012. szeptember 05.

Budapesten és több nagyvárosban a parlagfű pollenkoncentrációja már elérte a figyelmeztetési szintet. A virágzás csúcsa augusztus második felében várható és egészen az első fagyokig elhúzódhat. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfűre, a betegek száma egyre nő, a gyerekek közül már minden harmadik allergiás.


Mit (t)egyen az ember, ha allergiás?

2012. augusztus 19.

Folyamatosan fújja az orrát? Nincs egyedül! Javában tombol az allergiaszezon, s bizony még jó néhány hétig megkeseríti valamennyi allergiás életét! Nem szemlélhetjük hát tétlenül, ahogy eluralkodik rajtunk a nyavalya! Íme néhány hasznos élelmiszer, amivel elviselhetővé teheti a tüneteket.


Méh- és darázsméreg allergia

2012. augusztus 15.

Méh- és darázsméreg allergiaA rovarcsípés-allergia az egyes rovarok csípése következtében, az egyén immunrendszerének válaszkészségétől függően kialakuló túlérzékenységi reakció. Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy vízparti nyaraláskor a medúza és a tengeri sün is.

Magyarországon a lakosság mintegy 2 százalékát veszélyezteti túlzott érzékenység a rovarcsípések miatt. A leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok Európában a méhek és darazsak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...464748...68