sub

Információk, érdekességek

Árvíz és penészgomba-allergia

2013. június 13.

penészgomba-allergiaAz árvizek nem csak a balesetveszély és az ivóvízbázis fertőzése révén fenyegetik az egészséget. A levonuló ár nyomán a beázott falakon, átnedvesedett bútorokon, elpusztult növényzeten elszaporodnak a penészgombák, amelyek allergiát és asztmát okozhatnak. A megoldási lehetőségekről dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa beszélt. 

Árvíz utáni ferttlenítésAz árvíz során az épületanyag nagy mennyiségű vizet vesz fel, mely a magas vízaktivitású gombák elterjedéséhez vezet. A vízigény alapján ugyanis más penészgomba fajokra számíthatunk egy enyhébb nedvesedés esetén, mint a tartós átázást követően.


Erősödő pollenkoncentráció a levegőben

2013. április 26.

Az országban magas a pollenterhelés, egyes allergén fák virágporából már nagyon magas koncentrációt is mértek – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). 

A ciprus- és tiszafafélék, illetve a nyír, a nyár és a kőris virágpora a legnagyobb koncentrációjú

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint a ciprus- és tiszafafélék, illetve a nyír, a nyár és a kőris virágporát mindenütt legalább közepes koncentrációban regisztrálták. A kőris pollenkoncentrációja Miskolcon a nagyon magas szintet is elérte.


Gyógyszerek az allergiára - Recept nélkül

2013. április 12.

Gyógyszerek az allergiáraSzámos recept nélkül kapható szemcsepp, orrcsepp, orrspray, gél, illetve szájon át szedendő (film)tabletta, szirup segíthet az allergiában szenvedő betegek tüneteinek az orvoslásában. A vény nélkül kapható készítmények között megtalálhatók a helyi vagy más néven lokális, valamint a szisztémás, azaz egész szervezetet érintő tünetek enyhítésére szolgálók.

Allergiát válthatnak ki a növények pollenjei, az állati szőrök, egyes vegyszerek, tisztítószerek, és hosszan lehetne folytatni a felsorolást. Függetlenül attól, hogy mi okozza az allergiát, és hogy az szezonális jellegű vagy folyamatosan jelen vannak az általa okozott panaszok, a gyógyszeres kezelések alapelve megegyező: olyan tüneti kezelés, ami a kiváltó okot nem szünteti meg, csak a fokozott hisztamintermelésre visszavezethető tüneteket mérsékli.


Ételallergia vagy ételintolerancia? - mi a különbség?

2012. december 07.

Ételallergia vagy ételintolerancia?Bizonyára sokan érezték már kellemetlenül magukat egy-egy kiadósabb étkezést követően, tévesen azt gondolva, hogy biztos az adott ételre voltak allergiásak, ezért azt többet inkább nem fogyasztják. Tényleg ilyen gyakori lenne az ételallergia?

Ételallergiáról valójában akkor beszélünk, amikor az elfogyasztott táplálék egyes alkotóelemeire az immunrendszerünk tévesen túlreagál. Az étekzést követően a szervezet azonnali válasza heves tünetekben jelentkezik. Ebben az esetben az immunrendszer túlműködésének eredményeként felszabaduló hisztamin nevezetű anyag felelős a panaszokért. Az étkezést követően kb. egy órán belül kialakulnak a tünetek, amelyek kezdődhetnek a száj viszketésével, duzzadásával, de súlyos esetben akár nehézlégzéssel és gégeödémával is társulhat. A tünetek kialakulásának a jellege attól függ, hogy a szervezet melyik részén szabadul fel a hisztamin. Klinikailag bizonyítottan a gyermekek 6-8%-át, a felnőtteknek pedig mindössze 3%-át érinti az ételallergia.


A jó időben még "feltámadhatnak" a pollenek

2012. október 23.

Lecsengőben van ugyan az allergén növények pollenszórása, de az arra érzékenyeknél még mindig jelentkezhetnek tünetek. Különösen fontos figyelniük erre azoknak a betegeknek, akik a hosszú hétvégén szabadtéri programot terveznek, túrázni indulnak.
 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint csak alacsony koncentrációban, vagy már egyáltalán nincs jelen a levegőben sem a parlagfű, sem a többi allergén növény virágpora. A múlt héten még mértek közepes szintet – kedden Kaposváron a parlagfű, csütörtökön Szegeden pedig a csalánfélék pollenjéből – azonban ez már csak a tüneteket okozó mennyiség alsó határát jelentette, és csak egy-egy napon, egy-egy városban jelentkezett.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...454647...68