sub

Információk, érdekességek

A szénanátha terrorja

2014. június 08.

szénanátha Elkezdődött a szezon, itt a lakosság nagy részét „terrorizáló” szénanátha ideje. A tavasztól őszig tartó pollen allergia szinte már népbetegségnek számít, szinte nincs is olyan ember, akinek a családjában ne fordulna elő valamilyen légúti allergia. Jön az orrfolyás, a tüsszögés, a könnyezés, rosszabb esetben viszketés, kiütések, puffadás, sőt akár fuldokló köhögés, vagy később az asztma. Ráadásul a tünetek sokszor az évek múltával egyre csak erősödnek. Ritkán komoly a szervezet keringésének összeomlásához vezető anafilaxiás sokk is kialakulhat. 

Sok fizikai és gyógyszeres védekezési módszert ismerünk, de a tünetek enyhítését először a bennünk zajló folyamatok megértésével kellene kezdenünk.

Az allergia az immunrendszer reakciója valamire, ami mások számára korántsem biztos, hogy  problémát okoz. Az allergia kialakulásához szükség van valamilyen genetikai adottságra és környezeti faktorra. Immunrednszerünk a külső betaolakodóktól hívatott megvédeni bennünket, de allergia esetében sajnos egy téves riasztás történik, sőt az allergiás emberek sokszor többféle dologra is érzékenyek. A leggyakoribb természetes allergének (allergiát okozó anyagok) a pollenek után a házipor és poratka, a penészgomba, az állatszőrök, a rovarcsípések, és sajnos egyre növekvő jelentőséggel az ételek.


Növekvő hőmérséklet, erősödő allergiás tünetek

2014. május 27.

allergiás tünetekA múlt héten az esők és a viharos szél jelentősen csökkentették a pollenkoncentrációt, most azonban, ahogy melegszik az idő, ismét gyorsan emelkedik a levegőben lévő virágpor mennyisége. Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint a tavaszi fák pollenszórása ugyan a végéhez közeledik, viszont megkezdődött a kora nyári gyomok és a pázsitfűfélék virágzása. Az allergiások számára hasznos tanácsokkal szolgálhat az Országos Környezetegészségügyi Intézet ingyenes, Pollen Napló szolgáltatása. 

Az elkövetkező napokban elsősorban a pázsitfűfélék pollenje lehet jelen magas koncentrációban, sőt helyenként a nagyon magas szintet is elérheti. A hétvégén, a meteorológiai előrejelzés szerint ismét lehetnek záporok, zivatarok, de ennek hatására is csak átmenetileg és helyenként csökkenhet a pollenkoncentráció. Elkezdődött a csalánfélék virágzása is, pollenkoncentrációjuk várhatóan az ország nagy részén eléri a tüneteket okozó közepes szintet. Hetek óta tart a lórom és az útifű pollenszórása is, virágporuk mennyisége viszonylag lassan emelkedik, de helyenként ez is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.


Ilyenek az allergiás asztma tünetei

2014. május 13.

allergiás asztma Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál jelentkezik allergia is. A tavaszi-nyári pollenszezonban magas a levegőben található allergének száma, így különösen fontos, hogy a betegek megismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket és a megelőzés lehetőségeit. 

Eltérő kiváltó okok, azonos tünetek

Az asztmás betegségnek különböző típusai léteznek. Attól függően, hogy a panaszokat mi váltja ki, beszélhetünk például fizikai terhelésre rosszabbodó-, foglalkozási-, vagy allergiás asztmáról. – mondta el dr. Potecz Györgyi, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza. A betegség típusától függetlenül, az asztmás betegek állapotát rendszerint rontja és könnyen rohamot is provokálhat a dohányfüst, a légszennyezettség és sok esetben az erős illatok, vegyszerek belélegzése is. Allergiás asztma esetén a panaszok a környezetben található allergének – pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre - hatására is felerősödnek. A kiváltó okok tehát különbözőek, a tünetek azonban az asztmás betegség típusától függetlenül hasonlóak: köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés.


Itt a tavasz és a pollenallergia

2014. április 22.

pollenallergiaVirágzik a mogyoró, az éger, a nyárfa, a nyírfa, a kőris, a platán, a bükk, és sajnos virágoznak a különböző gyomnövények is. Az emberek több mint egynegyede szenved valamilyen allergiában, és az allergiások száma folyamatosan növekszik. Sajnos ez a növekedés a gyermekek körében még jelentősebb. 

Mi az allergia?

Az allergia a test válaszreakciója egy olyan anyaggal szemben, ami önmagában nem káros, de az arra fogékony egyénekben az immunrendszert működésbe hozza, hogy védekezzen ellene, és ez kényelmetlen, sokszor a mindennapjainkat pokollá tevő tünetekkel jár. Valójában az allergia esetén az immunrendszer túlreagál valamit, ami nem is károsítaná a szervezetünket. Tehát egy hibás reakcióról van szó.


A gyermeket is védi az allergiától

2014. április 16.

A terhesség előtt megkezdett immunterápia hatására nemcsak a kismama allergiás tünetei javulnak, de a kezelés a születendő gyermeknél is csökkentheti a betegség megjelenésének kockázatát.

Közvetlen előnyök
Az immunterápia olyan tartós megoldást jelent az allergia kezelésében, mely képes hosszú évekre megszüntetni a betegség tüneteit. A 3-5 éven át tartó terápia kedvező hatásai a betegek 80 százalékánál már az első évben jelentkeznek, a későbbiekben pedig a kezelés hatására a beteg szervezete hosszú időre megtanulja panaszok nélkül elviselni azt az anyagot, az allergént, amely korábban a tüneteit okozta – ismertette az immunterápia lényegét dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A kezelésnek ezen kívül eddig is több előnyét ismertük: képes például megakadályozni, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg és segítségével megelőzhető az allergia súlyosbodása, az asztma kialakulása is. Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia előző évi tudományos ülésén,kutatóka kezelés preventív szerepére is felhívták a figyelmet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...414243...68