sub

Információk, érdekességek

Ha a gabona okoz bajt…

2014. március 04.

kenyérA manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentés céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

Egyre gyakoribb

Ahogyan az allergiák esetében is, úgy különböző ételintoleranciával összefüggő problémák terén is az esetek számának emelkedése figyelhető meg napjainkban – számol be tapasztalatairól dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus. Egyre többen küzdenek gyomorégéssel, gyomorfájással, gyakori panasz a haspuffadás is. Emellett több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét, bizonyos betegségek kialakulásában is. A ma legtöbbet gyanúba kevert élelmiszerek egyik csoportja kétség kívül a gabonafélék, különösen azok egyik alkotóeleme, a glutén. A lisztérzékenység és búza allergia mellett az orvosi szakirodalomban megjelent egy új kórforma, amit gluténérzékenységnek is nevezhetünk.


Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát

2014. március 03.

Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiátA szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész segítségével.

Pollenallergiás? – ezeket az ételeket kerülje

Kémiai szerkezetük hasonlósága miatt bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ezt a jelenséget keresztallergiánaknevezzük.

A keresztallergiák a kiváltói az orális allergia szindróma kialakulásának, melynek során az allergiás válasz először a szájüregben lép fel: kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán anafilaxia is előfordul.


Bíztató eredmények a földimogyoró-allergia kezelésében

2014. február 26.

A résztvevő gyermekek a kezelés után panaszmentesen fogyaszthatták, a korábban súlyos tüneteket okozó magvakat. Az immunterápia eredményeiről szóló kutatást a Lancet folyóirat közölte.

Gyermekek és diéta
Ami nálunk a liszt, vagy a tej, az Egyesült Államokban az a mogyoró. A táplálékallergiák gyakoriságát tekintve a földimogyoró-allergia régóta listavezető, a mindennapokat is jelentősen megnehezítő betegség becslések szerint közel 2 millió embert érint az Államokban. Dr. Balogh Katalin allergológus, kérdésünkre elmondta, hogy a földimogyoró-allergia által okozott reakciók súlyossági foka az enyhébb, arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémás tünetektől az életveszélyes, légcső duzzanattal is járó anafilaxiás sokkig terjedhet. A betegség gyermekek körében is gyakori, esetükben pedig sokszor nehéz az otthonon kívüli, iskolai étkezések alatt a diéta tartása. A kutatók ezért régóta keresik a megoldást a szervezet „deszenzibilására”, vagyis a mogyoróval szembeni túlérzékenység megszüntetésére.


Hirtelen jelentkező csalánkiütések - Mit tegyünk?

2014. január 05.

csalánkiütések A hirtelen megjelenő csalánkiütések (orvosi néven urticaria) kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó formában törnek ránk. Csalánkiütés esetén először mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben, ami a kínzó tüneteket hirtelen kiváltotta. Nagyon fontos átgondolni, hogy aznap, vagy az előző hetekben milyen változások, újdonságok történtek akár az étrendünkben akár egyéb szokásainkban -mondja Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. Az első lépés mindig a kiváltó ok felderítése és annak megszüntetése. Kiegészítő kezelésként a kifejezett viszketést antihisztamin tartalmú tablettákkal tudjuk tünetileg csökkenteni. 

Ha a gyógyszer vagy a gyógynövény a ludas

A hirtelen megjelenő csalánkiütések egyik leggyakoribb oka az új gyógyszerek bevezetése, vagy a régóta szedett gyógyszerek leváltása-cseréje. Utóbbi esetben az azonos hatóanyag mellett megjelenő különböző adalékanyagok, vagy vivőanyagok okozhatnak problémát. Alkalmanként szedett fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató, nyugtató is gyakran okoz kiütéseket. Megfázás kapcsán használt torokfertőtlenítők, szopogató tabletták, orrsprayk is csalánkiütést provokálhatnak.


Véget ért a 2013-as pollenszezon

2013. november 19.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a héten utoljára tett közzé országos pollenjelentést. 

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint néhány allergén növény virágporából egy-egy még előfordulhat a csapdákban, de legfeljebb alacsony koncentrációban. Így a parlagfű, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a fészkesvirágzatúak, a libatopfélék, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak sem okoznak már tüneteket.

Télen a beltéri allergének a legveszélyesebbek

A téli időszakban az allergén gombák koncentrációja emelkedhet meg. A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és a poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...424344...68