sub

Információk, érdekességek

Szemviszketés és kiütések a pollenektől

2014. augusztus 13.

Szemviszketés A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet. 

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: az allergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. Az atópiás betegségek a már említett módon, több formában is jelentkezhetnek: a másik gyakori panasz, a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása pollenszezonban. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is, de van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is.


Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteit

2014. augusztus 05.

Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteitA szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet és azokat hogyan fogyaszthatja – hívja fel a figyelmet Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja. 

Fontos, hogy a zöldség, gyümölcs allergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma (száj, szemhéj, nyelv megduzzad) – figyelmeztet a dietetikus.

  • A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, sárgarépa és a petrezselyem. Ami probléma szokott lenni – mondja a dietetikus, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában, amik ugyanúgy reakciót váltanak ki, de az emberek erre már nem szoktak gondolni.
  • gyümölcsöknél pedig az alma, dinnyék, citrusfélék és a banán okoz leggyakrabban allergiát.

A nyaralásgyilkos hal- és tengeri herkentyű allergia

2014. augusztus 03.

A hal, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket vegyük komolyan, az allergiás reakció súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet! 

Új ízek az étlapon

A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül, legyen az akár a Balaton, vagy a tengerpart. A halak és a tengeri herkentyűk sokak által kedvelt főzési alapanyagok, ám nem mindenki élvezheti az így készült fogásokat. Az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.

Gyorsan jelentkeznek a tünetek

Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet – figyelmeztet Dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel.


Darázs- és méhcsípés-allergia

2014. július 08.

A darázs- és méhméreg-allergia leggyakrabban helyi reakcióban nyilvánul meg. Ez a csípés helye körül kialakuló, 10 cm-nél nagyobb átmérőjű fájdalmas, piros, viszkető duzzanat. Veszélyt jelent, ha a csípés a szájban, garatban történt, mert az ott kialakuló duzzanat, elzárva a felső légutakat, légzési nehézséget okoz. Az allergiás reakció másik formája, amikor a csípés után gyorsan (2-20 perc) általános rosszullét kezdődik. Ezt nevezzük anafilaxiának. Ilyenkor testszerte viszkető bőrpír, csalánkiütések, szénanátha, asztmás nehézlégzés, a csípés helyétől távol, legtöbbször az arcon jelentkező ödémás duzzanat, hányás, hasmenés, vérnyomásesés, súlyos esetben nehézlégzés, ájulásérzés, eszméletvesztés alakulhat ki. 

Ki a veszélyeztetettje az általános reakciónak?

Sajnos ezt nem lehet megmondani. Az általános reakciót mutató betegek nagyobb részének az előző csípés alkalmával még semmiféle tünete nem volt.

A csípés utáni nagy helyi reakció sem jelenti azt, hogy a következő csípés általános rosszullétet okozna. Ennek a valószínűsége kb. 5%.


A szénanátha terrorja

2014. június 08.

szénanátha Elkezdődött a szezon, itt a lakosság nagy részét „terrorizáló” szénanátha ideje. A tavasztól őszig tartó pollen allergia szinte már népbetegségnek számít, szinte nincs is olyan ember, akinek a családjában ne fordulna elő valamilyen légúti allergia. Jön az orrfolyás, a tüsszögés, a könnyezés, rosszabb esetben viszketés, kiütések, puffadás, sőt akár fuldokló köhögés, vagy később az asztma. Ráadásul a tünetek sokszor az évek múltával egyre csak erősödnek. Ritkán komoly a szervezet keringésének összeomlásához vezető anafilaxiás sokk is kialakulhat. 

Sok fizikai és gyógyszeres védekezési módszert ismerünk, de a tünetek enyhítését először a bennünk zajló folyamatok megértésével kellene kezdenünk.

Az allergia az immunrendszer reakciója valamire, ami mások számára korántsem biztos, hogy  problémát okoz. Az allergia kialakulásához szükség van valamilyen genetikai adottságra és környezeti faktorra. Immunrednszerünk a külső betaolakodóktól hívatott megvédeni bennünket, de allergia esetében sajnos egy téves riasztás történik, sőt az allergiás emberek sokszor többféle dologra is érzékenyek. A leggyakoribb természetes allergének (allergiát okozó anyagok) a pollenek után a házipor és poratka, a penészgomba, az állatszőrök, a rovarcsípések, és sajnos egyre növekvő jelentőséggel az ételek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404142...68