sub

Információk, érdekességek

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

2014. szeptember 15.

kullancscsípés Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek. 

Kiütések, testszerte jelentkező ödéma, viszketés, vagy akár anafilaxiás sokk is lehet a következménye, ha valaki a Lone Star kullancs csípését követő időszakban vörös húst fogyaszt – írja a CBS News. A probléma nem új, de a kullancsok agresszív terjedése miatt egyre gyakoribb. Hasonló eseteket Európából spanyol, német, svéd és angol területekről is jelentettek, de Ausztráliában, Japánban és Koreában is okozott már riadalmat az élősködő csípése.

Mitől ilyen veszélyes?

A jelenségre az alfa-galaktóz nevű szacharid ad magyarázatot, mely a vörös húsokban is megtalálható, és a Lone Star is hordozója. Az alfa-galaktóz az emésztőrendszerbe jutva nem okoz problémát, de a kullancscsípés során a véráramba kerül, ennek hatására pedig ellenanyag termelődik a szervezetben. A folyamatnak semmilyen jele nincs, a tünetek egészen addig nem jelentkeznek, amíg a beteg újra vörös húst nem fogyaszt. A korábban panaszmentes személyeknél a sertés-, marha-, vagy vadhús hosszabb emésztése miatt a tünetek nem azonnal, hanem átlagosan 5-7 óra múlva jelennek meg.


Küzdd le az allergiát 100 százalékig természetes vitaminok segítségével

2014. augusztus 23.

Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, tompult agy és fáradékonyság? Az allergiaszezon az idén korán kezdődött, az enyhe télnek köszönhetően a fák és virágok sokkal hamarabb kezdték meg a pollentermelést a megszokottnál, így az allergiások számára még tovább tart ez a nehéz időszak, mint a korábbi években.

A klímaváltozás következtében jelentősen megnyúlt a növények pollentermelésének ideje, így érdemes minél előbb cselekednünk, ha meg szeretnénk előzni, illetve tompítani az allergiás tüneteket. Ha valóban hatékony megoldásra vágyunk még az intenzív allergiaszezon (például a parlagfű szezon) beköszönte előtt, akkor az ablakok becsukásán túl, gyógyszerek helyett, érdemes inkább természetes módon, a vitaminok, ásványi anyagok erejével óvni szervezetünket. Egy különleges vitamin komplex, a „Kalcium Magnézium formula” nagyszerűen képes felvenni a harcot az allergia kezdeti tüneteivel szemben, sőt, a kellemetlen allergián túl kiváló feszültségoldó, valamint nagymértékben hozzájárul a csontozat és az izmok optimális működéséhez is!


A záporok lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését

2014. augusztus 21.

A záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését, de az ennek ellenére – elsősorban az ország déli és keleti részén – továbbra is elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint  a csapadékos időszak elmúltával, illetve ahogy melegszik az idő, már országszerte magas koncentrációban lehet jelen a parlagfű pollenje.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint fokozódik az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenszórása is, virágporuk mennyisége elérheti a közepes, sőt esetenként a magas szintet. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfüvek, a lórom és az útifű pollenje várhatóan csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően közepes, de helyenként elérheti a magas-nagyon magas szintet.


Szemviszketés és kiütések a pollenektől

2014. augusztus 13.

Szemviszketés A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet. 

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által okozott allergiás betegségek az atópiás betegségcsoportba tartoznak. Az atópia öröklött készséget jelent, hajlam az allergiás reakció kialakulására. Atópiás betegségek több formában jelentkezhetnek: a betegnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha: az allergiás beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. Az atópiás betegségek a már említett módon, több formában is jelentkezhetnek: a másik gyakori panasz, a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása pollenszezonban. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is, de van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. Viszonylag ritka esetekben az is előfordulhat, hogy az adott pollen csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoz, de előfordulhat szemhéj-, és arcduzzanat is.


Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteit

2014. augusztus 05.

Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteitA szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet és azokat hogyan fogyaszthatja – hívja fel a figyelmet Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja. 

Fontos, hogy a zöldség, gyümölcs allergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma (száj, szemhéj, nyelv megduzzad) – figyelmeztet a dietetikus.

  • A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, sárgarépa és a petrezselyem. Ami probléma szokott lenni – mondja a dietetikus, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában, amik ugyanúgy reakciót váltanak ki, de az emberek erre már nem szoktak gondolni.
  • gyümölcsöknél pedig az alma, dinnyék, citrusfélék és a banán okoz leggyakrabban allergiát.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...394041...68