sub

Információk, érdekességek

Gyanús anyajegyek?- Figyelj oda rájuk!

2013. szeptember 19.

Anyajegyekkel mindannyian rendelkezünk, a rendszeres szűrésről azonban sokan megfeledkeznek. Pedig a bőrünkön megjelenő változásokat a lehető leghamarabb érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatni. A gyanús tünetekről, az eltávolítás lehetőségeiről Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász- kozmetológus szakorvost kérdeztük!

Anyajegyek mikroszkóp alatt
A dermatoszkóp több, mint 10 éve a bőrgyógyászok leghatékonyabb eszköze az anyajegyszűrésre, hiszen az eszköz több, mint tízszeres nagyítást biztosít, és olyan képletek válnak láthatóvá alatta, melyeket szabad szemmel nem látnánk. Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül mindenkinek évente egyszer el kell látogatnia a bőrgyógyászához, aki ilyenkor megvizsgálja szabad szemmel a teljes bőrt, illetve egyesével dermatoszkóppal az összes anyajegyet. 


Többféle módon is mérgezhetjük magunkat a hőségben

2013. szeptember 05.

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás - a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

Nem csak a tojás okozhatja
Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre, vagy húsokra gondolunk, pedig a zöldség-, vagy gyümölcsfélék is okoznak panaszokat – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket. A sokszor kórházi ellátást is igénylő, vagy akár végzetes kimenetelű esetek többsége azonban az ételek helyes tárolásával és elkészítési módjával, illetve alapos tisztítással megelőzhető. A fertőzések többsége a várandósokra, idős, legyengült immunrendszerű egyénekre és kisgyermekekre jelent nagyobb veszélyt, így esetükben mindig nagy körültekintéssel járjunk el az ételek elkészítése során.


A meszesedés ellen a diéta egyedül nem segít

2013. augusztus 25.

A meszesedés ellen a diéta egyedül nem segítAz érelmeszesedés korunk egyik népbetegsége. Nem válogat, egyaránt érintheti a fiatalabbakat és az idősebbeket is, de a kor előrehaladtával mindenképpen megjelenik. Hogy mit tehetünk ellene, és hogyan kezelhetjük, arról professzor dr. Blaskó György főorvos, a Trombózisközpont szakmai vezetője beszél. 

„Hogy pontosan mi okozza az erek meszesedését, nem lehet tudni, mindenesetre szerencsére egyre többet tudunk róla. A kor mindenképpen fontos tényezője ennek a jelenségnek, ráadásul a meszesedés mértéke fokozódhat nem megfelelő táplálkozás, és mozgásszegény életmód miatt is. A betegség kialakulásért felelős bizonyos folyamatai jól kezelhetőek gyógyszeresen, de teljesen nem szűntethető meg.”


Vigyázzunk a szemünk fényér

2013. július 27.

Vigyázzunk a szemünk fényéreÉrzékszerveink közül a legösszetettebb, de egyben a legérzékenyebb a szemünk. A túl erős sugárzással szemben a szem védekezik, a pupilla összehúzódásával válaszol.

Természetes védelem

Láthatatlan veszélyt jelent a 380 nm hullámhossznál rövidebb, szemmel nem látható ultraibolya sugárzás, valamint a nagy energiájú kék fény (400-475 nm), mely a napsugarakból érheti szemünket. A természet szerencsére gondoskodott a szem automatikus védekezéséről ezekkel a sugarakkal szemben is egy „belső napszemüveg” által, amely képes elnyelni őket és nem engedi, hogy az éleslátás helyén, a makulán kárt okozzanak. Ezt a védelmet a makula felszínén koncentrálódott védőanyag: a lutein és a zeaxantin eredményezi.


Elsavasodhat-e a szánk?

2013. július 22.

A fogszuvasodás valójában egy hosszabb időtartamot magába foglaló folyamat: a szájüregben lévő baktériumok - amelyek savat képeznek - lebontó munkájának mellékterméke, mely csökkenti a szájüreg pH értékét.

Ez normál esetben az enyhén savas kémhatástól a semleges, pH 7- ig terjed. Az erózió elsősorban akkor alakul ki, amikor a szájüreg pH-értéke 5,5 alá esik, tehát kimondottan savas kémhatásúvá válik. Ilyenkor jelentős ásványi anyagok oldódhatnak ki fogainkból. A fogszuvasodást az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, mint a kor, a nem, genetikai tényezők, a nyál összetétele, de akár a földrajzi elhelyezkedés vagy szociális és gazdasági tényezők is. A fogszuvasodás kialakulásának két kulcsfontosságú szereplője a Streptococcus mutans nevű baktérium és a cukor. A Streptococcus mutans az elfogyasztott cukor lebontása közben savat termel, amely jelentős mértékben megbontja a fogzománcot és fogszuvasodást okoz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...969798...155