sub

Információk, érdekességek

Az alvás csökkenti a diabétesz és az elhízás kockázatát?

2014. április 09.

A túl kevés, rossz minőségű alvás, vagy a cirkadián ritmus felborulása és egyes anyagcsere betegségek között kapcsolat van.

Az alváshiány, vagy a rossz minőségű alvás – a nehéz elalvás, vagy az éjszakai felriadások, a korai kelés - egyértelműen negatívan befolyásolja az egészséget. A kialvatlan beteg másnap ingerültebb, fejfájósabb, de korábbi kutatások bizonyítják az alváshiány és a magasvérnyomás betegség és a depresszió kapcsolatát is – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ orvosa.

A kutatók több tanulmányt vizsgáltak meg, az 1990-es évek végétől napjainkig, melyek elemzése során egyre világosabbá vált számukra az alváshiány és az anyagcsere betegségek közti összefüggés oka.


5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen

2014. március 25.

A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony, egyre melegebb időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus tanácsai a tavaszi fáradtság leküzdéséhez.

1. Túl kevés alvás

A napközbeni fáradtságot sokszor egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány miatt nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.

  • Az alvásspecialista véleménye: A felnőttek számára szükséges alvásmennyiség minimum napi 7 óra. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljünk és kipihenten ébredjünk.

Miért fontos a vesevédelem?

2014. március 19.

vesevédelemA vese optimális működése befolyással van egész szervezetünk állapotára. 

Szerveink működése egységes egészet alkot szervezetünkben. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk mindegyik szervünk megfelelő állapotára, mert az kihat más életfunkciókra is. A vese működésének támogatásával pl. a szívünknek is segíthetünk, ugyanis a beszűkült vesefunkciók több mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. A krónikus vesebetegség ugyanolyan komoly rizikófaktora a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. Éppen ezért a vese elégtelen működése súlyos következményekkel járhat a szervezet egészére nézve.


Aktív fájdalomcsillapítással az ülőidegzsába ellen

2014. március 08.

Aktív fájdalomcsillapításAz ülőmunka számtalan egészségügyi panasszal jár, ami igencsak meg tudja keseríteni az ember hétköznapjait. Azoknál, akik szinte egész napra a székhez vannak kötve, gyakran alakul ki ülőidegzsába (vagy más néven isiász), ami könnyen rányomhatja a bélyegét a dolgos napokra. Dr. Váradi Éva reumatológus elárulja, mit lehet ilyenkor tenni. 

Amikor az ülés is szenvedés

Deréktáji fájdalom, lábzsibbadás, érzékkiesés- csak pár tünet, ami isiászra utal, viszont ennél lényegesen több panaszt is okozhat. A tünetek főleg ülés közben jelentkeznek – előrehaladottabb esetben már akár nyugalmi helyzetben is-, hiszen ekkor nagyobb nyomás nehezedik a gerincre és az ülőidegre. Ekkor az illetőnél gyakran figyelhető meg aszimmetrikus testtartás, ami nem meglepő, ugyanis a beteg próbálja minél jobban kímélni az érintett oldalát.

Az isiász háttérében több ok is húzódhat, mint például gerincferdülés, porckorong sérv, kopásos megbetegedések, rossz szék, stb. Az esetek egy részében több hét elteltével előfordulhat spontán gyógyulás, azonban a tünetek megjelenésekor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, egyrészt azért, hogy az esetleges mögöttes okokra fény derüljön, másrészt mert kezeletlen esetben kellemetlen és fájdalmas szövődményeket is okozhat.


Az előrelátás - Gyerekkorban előzhető meg az időskori csontritkulás

2014. március 07.

csontritkulásBár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető. 

A kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány addigra fejlődik ki, utána már csak veszít ásványi anyag tartalmából. A kalcium beépülését a D-vitamin és a mozgás segíti elő – mondja Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.
A csontozat erősségét alapvetően az öröklött (genetikai) hajlam határozza meg, de befolyásolhatják a környezeti hatások, a táplálkozás, vagy valamilyen tartós betegség. Ha a kalciumbevitel alacsony gyermekkorban, tehát még a növekedési fázisban, akkor a csont nem képes a maximális tömegét elérni. Így 25 éves kor után már csak csökkenni fog a csont tömege, az pedig nem mindegy, hogy 45 vagy 65 éves korban éri el a csont a töréshatárt. Különösen a nőknél fontos, hogy honnan indul el a csökkenés a menopauza után. Ha gyerekkorban odafigyelnek, akár 5–10 évet lehet nyerni időskorra, és súlyos combnyak- vagy csigolyatörést lehet elkerülni. Magyarországon csaknem egymillió embert érint az időskori csontritkulás.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...929394...155