sub

Információk, érdekességek

Az alvási apnoe magas vérnyomást okozhat

2013. december 08.

alvási apnoeA néma gyilkosnak nevezett magas vérnyomás okai igen sokrétűek lehetnek, viszont van egy tényező, ami egyre gyakrabban fedezhető fel a betegség hátterében. Ez pedig nem más, mint az alvási apnoe, aminek kutatások szerint sokszor túl kevés figyelmet szentelnek. Hogy hogyan függ össze vele a magas vérnyomás, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő beszélt. 

Az American Academy of Sleep Medicine (AASM) legújabb közleménye szerint magas vérnyomás esetén érdemes kivizsgálni a beteget alvási apnoe (OSA) tekintetében is. Dr. M Safwan Badr, az AASM elnöke szerint ugyanis náluk sokkal nagyobb eséllyel fordul elő az OSA.
Ez azért is fontos, mert ez az alvási zavar és a rosszul kezelt hipertónia együttesen nagyobb eséllyel vezethet szív-és érrendszeri problémákhoz.
A tudósok szerint azonban sajnos magas vérnyomás esetén csak ritkán fordítanak kellő figyelmet az alvási apnoe-ra, pedig könnyen állhat a másodlagos hipertónia (tehát amikor a magas vérnyomás csupán egy tünet) hátterében.


DASH diétával a magas vérnyomás ellen

2013. november 30.

A magas vérnyomás Magyarországon népbetegségnek számít, ráadásul olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. Bár a rendszeres orvosi konzultáció és kezelés elengedhetetlen a hipertóniában szenvedőknek, azonban a betegek emellett étkezésükkel is sokat tehetnek az állapotukért. Hogy milyen diétát érdemes követniük, arról Dr. Kapocsi a magas vérnyomás specialistája beszélt.


Védekezzen a hideg ellen!

2013. november 19.

A téli időszakban gyakori bőrszárazság ellen új módszer segítségével vehetjük fel a fegyvert. A mindössze 6 hét alatt tartósan hidratált, megújult arcbőrt eredményező eljárást Peterman Krisztina szépség-terapeuta mutatta be.

Hyaluronsav-kisokos
A hyaluronsav egy fehérje, amely természetes formában megtalálható az emberi testben: szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. A hyaluronsav a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítva az adott szerv – például a bőr - rugalmasságát és feszességét. Termelődése az életkor előrehaladtával folyamatosan – negyvenéves korra felére – csökken, 60 év körül pedig mindössze 10 %-a az eredeti mennyiségnek. Idősebb korban ezért gyakrabban jelentkezik a száraz bőr problémája az arcápolásban, de bőrtípustól függően már fiatalabb korban, különösen a szabadban hűvös és a lakás fűtési szezonban száraz meleg levegője hozza elő a panaszokat. A hyaluronsav több, otthoni használatra javasolt krém összetevői közt is megtalálható de igazán látványos és tartós eredmény a kozmetikában használt készítményekkel érhető el.


Csúnya, de nem feltétlenül veszélyes

2013. november 17.

Jellemzően barnás esetleg szürkés színű, megvastagodott, száraz felszínű bőrképlet az úgynevezett szeborreás keratózis, amely sokakat zavarhat, különösen, ha az arcon vagy más látható testrészen jelenik meg. Dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász arra figyelmeztet, hogy bár nem rosszindulatú az elváltozás, de rendszeres kontrollt igényel.

Viaszos növedék 
A szeborreás keratózis egy meglehetősen gyakori, pigmentált, nem daganatos növedék a bőrön, amely sokszor a háton, a vállon, a mellkason és az arcon jelenik meg, de a test bármely részén előfordulhat. Időskori szemölcsnek is nevezik, mert elsősorban az 50 év feletti korosztályban fordul elő nagy számban, de akár huszonéveseknél is megjelenhet. A szeborreás szemölcsnek is nevezett képlet sokszor ijesztőnek tűnik, de az American Academy of Dermatology állásfoglalása szerint nem fertőző és nem daganatos jellegű. A megjelenése azonban sok laikusban félelmet kelthet, ugyanis van, hogy nagy, sötét szemölcsre, bőrdaganatra, vagy feltűnő anyajegyre emlékeztet. Ugyanakkor a szeborreás keratózis jóval viaszosabb jellegű, kissé kidomborodó, szinte mintha odaragasztották volna a bőrre. Színe jellemzően barna, de számtalan árnyalatban megjelenhet a fehértől a feketéig, gyakran viszket is, ám nem okoz fájdalmat. 


Immunerősítés felsőfokon

2013. november 07.

Immunerősítés Ne mindig ugyanarról a helyről vásároljunk zöldséget-gyümölcsöt, főleg az őszi-téli időszakban fontos ez immunrendszerünk erősítése érdekében. Az sem mindegy, hogy milyen színűt választunk, számít a tárolás is, ugyanis a sérült vagy megvágott a gyümölcs veszít vitamintartalmából – mondja Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. 

Az őszi-téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk. A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel.  Nem mindegy azonban mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk – mondja a dietetikus.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...939495...153