sub

Információk, érdekességek

Csak meg ne üsse a guta!

2014. augusztus 09.

A szélütés kialakulásában számos rizikófaktor játszik szerepet. Ugyanakkor a magas vérnyomás, a dohányzás, az elhízás, és a cukorbetegség mellett a lelki tényezők is megnövelik a szélütés kockázatát, nem beszélve a pitvarfibrillációról. 

Egyre többen esnek áldozatául a szélütésnek, kortól és nemtől függetlenül. Hazánkban évente  40-50 ezer embert érint az agyi érkatasztrófa, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a rá leselkedő rizikófaktorokkal, a prevenció lehetőségeivel.

A stroke esetek 80 százaléka megelőzhető lenne, amennyiben időben sikerül felismerni a rizikófaktorokat.

Ehhez nem kell más, mint hogy odafigyeljünk önmagunkra és másokra. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a szűrővizsgálatok jelentőségével  és a kockázati tényezők karbantartásával - hívja fel a figyelmet a Magyar Stroke Társaság.


Így vigyázzunk a fogainkra

2014. július 23.

Így vigyázzunk a fogainkraA legalább naponta egyszeri, de nagyon gondosan végzett fogmosás többet ér, mint ha naponta többször, de felületesen mosunk fogat. Napközben pedig a fogmosást nagyon jól helyettesítheti a cukormentes rágógumi használata, ami mindenki számára elérhető a nap bármely pillanatában, és tökéletesen hozzásegít a fogakon képződött savas plakk semlegesítéséhez, a fogak tisztántartásához és a mechanikai tisztító hatása mellett fokozza a nyáltermelést is, amely nem csupán javítja a komfortérzetet, de elősegíti a savas bomlástermékek kimosását, és így a fogszuvasodás megelőzését. 

A fogágybtegség rizikófaktorai

A fogak és fogágy a szájüregben egészséges körülmények között is fertőzött környezetben helyezkedik el. A fogak felszíne soha nem steril, sok millió mikroorganizmust hordozhat. Ennek ellenére megfelelő gondozás mellett az ínyünk és fogaink egy egész életen át is teljesen épek maradhatnak.


Óvintézkedésekkel trombózishajlammal is ülhet repülőre

2014. július 22.

repülőBizonyára sokan tudják, miszerint a hosszas repülőút fokozza a vérrögösödés kialakulásának kockázatát, ezért ha valaki túl van már egy trombózison, speciális kezelésre szorul, ha repülőre akar ülni. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető fokozottan hajlamos a betegségre, ám ezidáig szerencsésen elkerülte a katasztrófa. Hogy van-e ilyenkor valamilyen teendő, és ha igen, akkor mi, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt. 

Hosszú repülőút, nagyobb kockázat

A mélyvénás trombózis potenciálisan egy életveszélyes állapot, mely során a vér alvadékonyságában zavar keletkezik, és kisebb-nagyobb vérrögök alakul ki, főleg a láb és a medence mélyen fekvő vénáiban. Ez jellemzően fájdalommal, a bőr elszíneződésével és lábdagadással jár, és rossz esetben a vérrög a véráramba kerülve a tüdőbe juthat, embóliát okozva, ami akár halállal végződhet.
Vannak fokozott trombóziskészséggel járó állapotok, mint pl. egy régebbi trombózis, trombofília (genetikai hajlam), visszerek és a tartós mozdulatlanság, továbbá a hosszabb repülőút is nagy veszélyeket rejt. Akiknél korábban előfordult trombózis, ők repülés előtt speciális kezelést igényelnek- leggyakrabban heparin injekció formájában, amit az út előtt kell beadnia magának a betegnek.


Űzd el a leégést!

2014. július 21.

leégésA nyár egyet jelent a napozással, a felhőtlen sütkérezéssel. Sokan, már az évszak elején szeretnének szép barna bőrszínt maguknak, ezért, a gyorsabb barnulás reményében inkább mellőzik a fényvédő krémek használatát, vagy a veszélyesebb időszakban is bátran kifekszenek a napra. Ennek következménye a napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen égő érzéssel és bőrpírral járó leégés, amelynek káros hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek. Ám azoknak, akiken sok anyajegy található, még nagyobb figyelmet kell szentelniük bőrük védelmére. Hogy miért van szükség az anyajegyek fokozott védelmére és hogyan védhetjük meg bőrünket a nap káros hatásaitól, dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk. 

„A napfénynek számos pozitív hatása van, ám a felelőtlen napfürdőzés káros is lehet. A napozás vagy a túlzásba vitt szoláriumozás ugyanis a leégés mellett az anyajegyek elváltozását is okozhatja. Akin sok anyajegy található, az kerülje az erős napsütést, és mindenképpen használjon a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő krémet. A világosabb bőrűek könnyebben leégnek, mely megnövelheti a melanoma kialakulásának esélyét, így nekik fokozottabban kell figyelniük az optimális védelemre. Annak érdekében, hogy elkerülhessük a leégést, tizenegy és három óra között akkor se tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, ha a legerősebb naptejet használjuk” – mondta dr. Tihanyi Lilla.


Egyre gyakoribb a fényérzékenység

2014. július 14.

napkiütésHa valakinél rendszeresen csalánkiütésre, ekcémára emlékeztető tünetek jelentkeznek miután nap éri a bőrét, feltételezhetően fényérzékeny. Egyre többen jelentkeznek ilyen tünetekkel a bőrgyógyászatokon, egyik gyakran észlelt kórkép az úgynevezett fotokontakt allergia – mondta dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense. 

Mindezt azzal magyarázza, hogy kémiai környezetünk nagyon megváltozott, sok anyag fényérzékenyít – például kozmetikumok, gyógyszerek. Ezeket egyre nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, használjuk az utóbbi évtizedekben, nem beszélve a környezeti hatásokról – akár étellel, vízzel is szervezetbe kerülő káros anyagokról.
 
Az allergiás bőrreakciót tehát nem önmagában a fény okozza, csak az váltja ki: átalakítja a bőrben lévő kémiai anyagot és ez okoz kiütéseket. A fényérzékenység nem összetévesztendő a napallergiával, ami rendkívül ritka –hangsúlyozza a szakember.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...899091...155