sub

Információk, érdekességek

A kávé segít megelőzni a fülcsengést?

2014. szeptember 01.

kávé Egy friss kutatás szerint, a naponta több kávét is fogyasztó hölgyeknél kisebb eséllyel jelentkezik fülcsengés. 

Az American Tinnitus Association szerint a fülzúgás valamilyen formája közel 50 millió embert érint az Egyesült Államokban. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az érintettek száma hazánkban is magas, közel fél millióan szenvednek a latinul tinnitus néven ismert betegség tüneteitől: olyan csengéshez, zúgáshoz, zümmögéshez, vagy suhogáshoz hasonló hangot hallanak, amely nem külső hangforrásból származik. A betegség elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, a The American Journal of Medicine folyóiratban megjelent vizsgálat eredménye szerint a megelőzés érdekében jobb, ha mielőbb rendszeres kávéfogyasztókká válunk, ha eddig nem tettük.


Trombózist okozhat a klimax idején alkalmazott hormonpótlás?

2014. augusztus 28.

A klimax tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár sok esetben valóban lényegesen segít a kellemetlen panaszokon, ám nem árt figyelembe venni azt is, hogy csakúgy, mint a fogamzásgátló tablettáknál, ez a fajta hormonpótlás is trombózishoz vezethet. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája éppen ezért a trombózishajlam szűrésére hívja fel a figyelmet. 

Klimax és a hormonok

A menopauza 45-50 éves kor körülire tehető, és a menstruáció tartós megszűnésével jár. A változó kort a legtöbb nő nehezen viseli. Ennek oka egyrészt a tudat, hogy most már végérvényesen maga mögött hagyta a fiatalságát és termékenységét, másrészt kellemetlen tünetek sorozata lép fel. Ilyenkor ugyanis szinte teljesen megkeserítik az ember életét a folytonos hőhullámok, a szapora szívdobogás, a fokozott izzadás és a gyakori fejfájások.


A végbélnyílás körüli rák is megelőzhető az egyik HPV védőoltással

2014. augusztus 25.

A magyarok harmada még soha nem hallott a HPV-ről, pedig a vírus a szexuális életet megmérgező nemi szervi szemölcsök mellett számos rosszindulatú daganat – köztük a méhnyakrák és végbélnyílás körüli rákok – kialakulásáért is felelős. Komoly előrelépés, hogy 2014 őszétől a külön jogszabályban meghatározott korcsoportba tartozó lányok ingyenes juthatnak hozzá a kétkomponensű védőoltáshoz, de a probléma a 13 évnél idősebb lányokat, nőket, fiúkat és férfiakat is érinti. Ezért is kell különbséget tenni az oltóanyagok között: az élete során minden tizedik magyart fenyegető nemi szervi szemölcs megelőzésére például csak a négykomponensű oltóanyag javasolt. Ez utóbbi védőoltás indikációs köre júniusban bővült, így már a végbélnyílás körüli rákok ellen is bizonyítottan hatásos. Miután a vakcinákkal szemben a lakosság egy része kevés vagy nem megfelelő információval rendelkezik, elindult a hpvdoktor.hu weboldal, amely a vírusról és a megelőzésről is tájékoztatást nyújt. 


Így kerülhetjük el a nyári fertőzések kellemetlenségeit

2014. augusztus 12.

dokiGyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük? 

Nem csak a tojás okozhatja

Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre, vagy húsokra gondolunk, pedig a zöldség-, vagy gyümölcsfélék is okoznak panaszokat – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket. A sokszor kórházi ellátást is igénylő, vagy akár végzetes kimenetelű esetek többsége azonban az ételek helyes tárolásával és elkészítési módjával, illetve alapos tisztítással megelőzhető. A fertőzések többsége a várandósokra, idős, legyengült immunrendszerű egyénekre és kisgyermekekre jelent nagyobb veszélyt, így esetükben mindig nagy körültekintéssel járjunk el az ételek elkészítése során.


Tombol a nyár – Vigyázzon a lábára!

2014. augusztus 11.

cukorbetegségA nyár, a papucs és a szandál szezon a szép lábak időszaka. Ilyenkor igyekszünk fokozottan odafigyelni lábunkra. Csinos lábbeli, pedikűr, körömlakk, körömdíszek… Rengeteg figyelmet fordítunk a külsőségekre. De vajon elegendő mindez? Sajnos a nyár, a strandszezon, a nyitott lábbelik, a kosz és a por a cukorbetegek nagy ellenségei. Márpedig Magyarországon jelenleg körülbelül 800 000 regisztrált diabéteszes él és ugyanennyi lehet a fel nem ismert betegek száma. 

Amikor a cukorbetegségnek nincs tünete

„A 2-es típusú diabétesz megjelenésének nincsenek különleges, hirtelen feltűnő jelei. Éveken keresztül fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Előfordulhat az is, hogy csak a súlyos szövődmények alapján veszik észre, több mint egy évtizeddel kialakulása után” – mondja Dr. Szolnoki Nikolett orvosigazgató.

A 2-es típusú diabéteszt időskori cukorbetegségnek is szokták hívni, mert általában 40 éves kor fölött jelenik meg, de sajnos a kór már nem csak az időseket érinti. Egyre több fiatal kénytelen szembenézni a cukorbetegség következményeivel és együtt élni vele. Érdemes tehát évről-évre elvégezni egy-egy laborvizsgálatot, amely segít vércukorszintünk ellenőrzésében, és gyanú esetén újabb vizsgálatokkal megerősíteni, illetve kizárni a betegség jelenlégét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...888990...155