sub

Információk, érdekességek

Hogyan tudjuk a szervezetünket erősíteni az őszi időszakban?

2014. október 14.

A kínai gyógyászat szerint minden évszakváltás megterhelő lehet a szervezetünk számára, s ha már előtte is megbillent az energetikai egyensúlyunk, de még látható jelei nem voltak a betegségnek -ez a változás láthatóvá teheti az egyensúlyvesztést, és megnyilvánulhat betegség formájában. Sokaknak ehhez jön még a nyári pihenő időszakot felváltó iskola, óvoda elkezdése, ami megint egy komoly kihívás lehet a testünk számára. Az immunrendszer megerősítésével,a stressz csökkentésével megelőzhetjük a betegségeket, vagy ha kialakult a betegség-lehetőségünk van arra, hogy szelídebb módszerekkel segítsünk magunknak. Nagyon sok olyan egyszerű módszer - életmódbeli változtatás, gyógytea, homeopathia, akupresszura, aromaterápia alkalmazható, melyhez nem mindig szükséges felkeresni egy gyógyítót.

Az édesanyák általában ösztönösen megérzik, mire van szükségük a gyermekeknek és tudják azt is, hogy az ő pillanatnyi állapotuk - lelki egyensúlyuk - nagymértékben befolyásolja gyermekük egészségét. Természetesen nem csak az édesanyák képesek erre, saját magunkat is meg tudjuk figyelni és tudunk magunknak segíteni.

Vannak olyan estek, mikor ez nem elegendő és érdemes felkeresni egy tapasztalt természetgyógyászt, orvost.


Megelőző kezelés szükséges, ha trombózis után gipszbe kényszerül

2014. október 02.

Azoknak, akik már átestek életükben trombózison, fontos tudniuk, hogy ha hosszabb ágynyugalomra kényszerülnek, akkor nem hanyagolható a megelőző kezelés, ugyanis annak hiányában sokkal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki vérrögök. Hogy pontosan milyen terápia szükséges fekvőgipsz esetén, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt. 

Azok, akik már átestek trombózison, esetleg trombofíliásak, jól tudják, hogy vannak olyan állapotok – pl. a várandósság, amikor fokozottá válik a vérrögösödés kockázata. A baj azonban az, hogy sokan mégsem gondolnak arra, hogy a fekvőgipsz ugyanilyen hajlamosító tényező lehet, pedig végtag tartós mozdulatlansága szintén trombózishoz vezet, azáltal, hogy az „izompumpa” nem működik, lelassul vér áramlása és egyéb trombogén tényezők kerülnek előtérbe.


Napi fél óra gyaloglás csökkenti a nők mellrákkockázatát

2014. szeptember 20.

Napi fél óra gyaloglás tíz százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát azoknál az idősebb nőknél, akik éveken át folytatják a testmozgást - állapította meg egy nagy létszámú, hosszú távú francia kutatás. 

A napi 30 perces testmozgás tíz százalékkal mérsékli a mellrák kialakulásának esélyét a változó koron átesett nőknél, ám ha felhagynak a mozgással, a kockázat gyorsan növekszik - idézte a The Daily Telegraph a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című rákkutatási szaklapban megjelent tanulmányt.

Fő a rendszeresség

Majdnem 60 ezer nő adatainak elemzése azt mutatta, hogy akik heti négy órának megfelelő idejű testmozgást végeztek, azoknál tíz százalékkal kisebb volt a mellrák esélye, mint a mozgásszegény életet élőknek. A kedvező hatás eléréséhez azonban négy éven át kitartóan el kell végezni ezt a mozgásmennyiséget.

Azoknál a nőknél, akik mozogtak, ám több mint öt éve abbahagyták, több mint 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint azoknál, akik folytatták a könnyű testedzést. Az eredményeket nem befolyásolta sem a nők testsúlya, sem a derékbősége, ami azt bizonyítja, hogy az előnyök a mozgásból származtak, nem a fogyásból.


Zöldség- és gyümölcslevek az elbutulás ellen

2014. szeptember 16.

Zöldség- és gyümölcslevekEgyértelműen igazolták, hogy a gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében.

Az Alzheimer-kór állandó kutatások és tanulmányok témája. E szörnyű szellemi leépüléssel, emlékezetcsökkenéssel és az intellektuális funkciók folyamatos romlásával járó betegség néha hónapok, máskor néhány év alatt teljes elbutuláshoz vezet. A kutatások számos biokémiai eltérést igazoltak, de kialakulásának vagy okának meghatározásában a mai napig nagyszámú kérdőjel van. Nem található hajlamosító vagy egyértelmûen előrejelzô tényező, ami alapján megmondhatnánk, hogy kiknél alakul ki ez a betegség.

Az amerikai King Countyban úttörő kutatást végeztek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban. A Kame Projekt keretében 1836 japán származású személyt vizsgáltak 1992-től 2001-ig. Érdekes módon fordított arányosságot fedeztek fel a természetes vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség- és gyümölcslevek fogyasztásának mértéke és a betegség kialakulása között, vagyis minél többször fogyasztottak a levekből a személyek, annál kisebb volt a szellemi leépüléssel járó betegség előfordulásának a kockázata.


Előzze meg a visszerek vérzését műtéttel!

2014. szeptember 14.

visszerek Sok nő és férfi napjait teszik tönkre a bőrből kitüremkedő visszerek, melyek olyan súlyos szövődményeket is okozhatnak, mint a mélyvénás trombózis. Bár ez az egyik legsúlyosabb lehetséges következménye, ezen kívül még számos más gondot okozhat. Ilyen például a visszerek vérzése. Hogy ilyenkor mi a teendő, arról dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa beszélt.

Sérülékeny terület

Az elhanyagolt, kezeletlen visszerek fölött az idő folyamán a bőr elvékonyodik, így egyre nagyobb veszélynek lesznek kitéve és előfordulhat, hogy egy-egy óvatlan mozdulat után a kitüremkedő ér elkezd vérezni. A vérzés nagyon látványos és tetemesnek tűnő, de életet nem veszélyeztet, bizonyos esetekben spontán megszűnik, viszont érdemes megfelelő óvintézkedéseket tenni, hogy elkerülhető legyen a nagyobb baj.

Mit tegyen vérzés esetén?

„Ha a vérzés nem szűnik meg spontán, célszerű lefeküdni és a vérző területre nyomókötést felhelyezni. Ez az esetek nagyobb részében megállítja a vérzést. Ha a nyomókötés hatástalannak bizonyul célszerű szakemberhez fordulni.”- tanácsolja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...878889...155