sub

Információk, érdekességek

Erős paprikával a fejfájás kezelésében

2014. november 22.

Erős paprikávalNapjaink egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, amelynek valamely típusában a magyar lakosság közel 50 százaléka érintett. A legismertebb fejfájás, a migrén esetében közel 1.200.000 főre tehető a betegek száma, akiknek akár 21.000.000 rohama lehet évente. A fájdalmak természetes módon történő kezelésére egyre nagyobb igény mutatkozik. Erre kínál megoldást az erős paprikából nyert kapszaicin. 

Magyarországon népbetegségnek számít a fejfájás, amelynek valamely típusával közel 5 millió ember küzd naponta. Az elsődleges fejfájások közül legismertebb a migrén, ami a lakosság 6-18%-át érinti. A fejfájások számos gyógyszeres, nem gyógyszeres és kombinált módszerrel kezelhetőek, azonban egyre több esetben mutatkozik igény a fájdalmak természetes hatóanyagokkal történő enyhítésére.


Így védje a szívét és az érrendszerét – 2. rész

2014. november 20.

rostbevitelMit együnk emelkedett koleszterinszint esetén? Leginkább a telített zsírsav bevitelünket kell mérsékelni, illetve minél több rostot és zöldséget/gyümölcsöt fogyasztani. 

TUDTA-E, HOGY:

  • hogy a növényi szterinek a természetben csak igen kis mennyiségben találhatóak meg? Almából például 150 db-ot kellene elfogyasztani a terápiás hatás elérése érdekében.

telített zsírsavak elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben lelhetőek fel, látható, vagy rejtett zsiradék formájában. A 12-16 szénatomot tartalmazó telített zsírsavak közül a rövidebb láncúak, a laurin- és mirisztinsav emelik jobban a koleszterinszintet Ezek a  zsírsavak a vajban és a zsíros tejtermékekben, húsokban találhatóak. Ezért lényeges, hogy a tej és a tejtermékek esetében általában a csökkentett zsírtartalmúakat részesítsük előnyben. Fontos, hogy ne mellőzzük ezeket az élelmiszereket, hiszen kalcium tartalmuknál fogva fontosak szervezetünk számára. A többek között a sertészsírban található palmitinsav és a húsokban is fellelhető sztearinsav már kisebb mértékben ugyan, de szintén kedvezőtlenül befolyásolja az LDL-koleszterin szintet, ezért a húsok, húskészítmények közül is a zsírszegényeket részesítsük előnyben. A látható zsiradékot mindig távolítsuk el még sütés előtt a húsokról, halakról. A szárnyasok, vadak húsa kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a sertés- és marhahús, illetve a belsőségek. Szárnyasoknál (pl. csirke) a bőr alatt halmozódik fel a zsír, ezért célszerű a bőrt az előkészítésnél eltávolítani. Zsiradékban való sütés esetén helyettesítsük a sertészsírt növényi olajokkal.


Így védje a szívét és az érrendszerét – 1. rész

2014. november 20.

védje a szívét és az érrendszerét

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak. Jellemzően a szívben (koszorúér-betegség, szívinfarktus, szívelégtelenség), az agyban (átmeneti agyi keringési zavar, szélütés, stroke), a perifériás érrendszerben (érszűkületek) és a vesében (krónikus vesebetegség, veseelégtelenség) okoznak károsodást.

TUDTA-E, HOGY

  • a koleszterin nagy részét szervezetünk maga termeli?
  • hogy a szervezet a koleszterint D-vitamin szintetizálásához is felhasználja napfény jelenlétében?

Magyarországi helyzetkép

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásukban számos tényező játszik szerepet. Rizikófaktoraik között vannak, melyek befolyásolhatóak, ilyen például a dohányzás, a stressz, az alkoholizmus, a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy elhízás. Van, amelynek hatása mindössze csökkenthető, mint például a magas vérnyomás, diabetes, zsíranyagcsere betegség. Illetve van, ami nem befolyásolható, ilyen az életkor, a nem és az örökletes tényezők.

A magas koleszterinszint bizonyítottan a szív- és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktora. Ez a tényező az egyik leginkább befolyásolható a kockázati tényezők közül.


A közelgő hideg megemelheti a vérnyomást

2014. november 19.

Bár sokáig váratott magára a tartósabb hűvös idő, ám ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor hamarosan beköszönt az igazi késő őszi idő. Ez sajnos nem csak az ember hangulatát befolyásolja, de sok esetben az egészségét is. Hiszen amint hidegebbre fordul odakint, úgy emelkedhet a vérnyomás is. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája az évszakváltás miatti problémákról és teendőkről beszélt. 

Így hat a hideg idő az erekre

Az időjárás változást szinte az egész szervezet megérzi, így több átalakulás is végbemegy, hogy a test alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Ilyen például az, hogy a hideg hatására az erek összehúzódnak, aminek következtében a vérnyomás megemelkedik. Hogy mennyivel, az természetesen több tényező függvénye, hiszen hat rá például a pontos kinti hőmérséklet, a kint eltöltött idő, az egyéni tűrőképesség, az általános egészségi állapot, és persze az, milyen melegen van az illető felöltözve.

A hideg vérnyomásemelő hatását bizonyítja többek között az a tanulmány, mely során a résztvevőket arra kérték, tegyék bele a kezüket hideg (5 Celsius fokos) vízbe három percre. A vizsgálat végén megállapították, hogy az átlagosan 113/68 Hgmm-es vérnyomás 133/90 Hgmm-re emelkedett.  Látható tehát, hogy a hőmérséklet bizony hatással van az értékekre, ám ez nem azt jelenti, hogy míg vissza nem tér a tavasz és a nyár, addig ki se mozduljunk otthonról, csupán érdemes jobban figyelemmel kísérni a vérnyomását, hiszen könnyen lehet, hogy más kezelésre van szükség ezekben a hónapokban.


Vigyázzunk a fogainkra!

2014. október 18.

fogainkMinden betegség esetében a legcélravezetőbb a betegség kialakulásának megelőzése, a primer prevenció. Ha a betegség már egyszer kifejlődött, és a betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okozott, sokszor már késő beavatkozni, fokozottan igaz ez a fogászati megbetegedésekre. A jó szájhigiéné és a prevenció alapja a helyes és rendszeres fogmosás, a jó minőségű fogkefe használata, az étkezések között rendszeresen cukormentes rágógumi rágása, és persze az évenkénti fogászati ellenőrzés. 

A két nagy fogászati betegség a fogszuvasodás és afogágybetegség lényegében bizonyos hajlamosító tényezőket leszámítva a nem megfelelő szájhigiénia miatt a fogakon felhalmozódó dentális plakk következménye.  Adentális plakk állandóan képződik és  ha már egyszer  kialakult  sem öblítéssel sem egyéb kémiai szerekkel nem távolítható el. Kezdeti stádiumban mechanikai dörzsöléssel, fogkefével vagy a fogorvosi székben polírozó kefékkel eltávolítható. Egy időn túl azonban a plakkból fogkőképződik és ezt már a kiadós fogmosás sem távolíthatja el, a kemény lerakódástól csak szakember szabadíthatja meg fogainkat speciális eszközökkel.  Egy bizonyos mennyiségű dentális plakkal mindenki együtt tud élni anélkül, hogy fogszuvasodást vagy parodontális gyulladást okozna.  Ha a fogorvos vagy dentál-higiénikus időnként tökéletesen letisztítja a fogakat, megfelelő otthoni fogmosási gyakorlat mellett a szájüreg egészséges állapotban tartható.  Ezért szükséges rendszeresen fogorvoshoz járni, még akkor is, ha nincs panaszunk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...868788...155