sub

Információk, érdekességek

A szelén mint védőfaktor

2016. október 01.

Sok idős embernek hiányzik a szervezetéből a szelén, amely nélkülözhetetlen mikroelem, és számos olyan létfontosságú szerepet tölt be, mint például az immunrendszer megfelelő működésének biztosítása.

Egy új lakossági vizsgálat, mely 668 idős svéd ember bevonásával készült, általánosan elterjedt hiányt mutatott a nélkülözhetetlen tápanyagból, a szelénből. A tanulmányt végző kutatók elemezték az összes résztvevő vérmintáját, és ugyanolyan alacsony szelénszintet tapasztaltak, mint amilyen a finn lakosság körében is megfigyelhető volt az 1980-as évek elején. Ez volt az a kirívóan alacsony szelénhelyzet Finnországban, ami miatt a finn egészségügyi hatóságok bevezették a mezőgazdasági műtrágya szelénnel való kötelező dúsítását Finnországban.

A mostani svéd kutatásban a vérminták átlagosan 67,1 μg/l szelénszintet mutattak. A szakértők szerint ez nagyon alacsony, és egészségügyi kockázatot jelenthet.

A testünk nem tud szelén nélkül működni

Fontos volna ellenőrizni a szelénszintet mind az embereknél, mind az állatoknál. A szelén egy esszenciális tápanyag, tehát a szervezetünk nem képes előállítani. Ehelyett a táplálékainkból kell hozzájutnunk a szelénhez. Ha nem jutunk elég szelénhez, az negatív hatással lehet számos szelénfüggő testi funkciónkra. Ezek közé a funkciók közé tartozik például az immunrendszer megfelelő működése, a termékenység, az anyagcsere és a sejtek azon képessége, hogy megvédjék magukat a DNS-károsodásokkal szemben.


Megelőzhető a szélütés

2016. szeptember 30.

A stroke sajnos sok embert érint napjainkban. Egyes esetekben azonban a bénulás csak rövid ideig tart, és legfeljebb 1 napon belül elmúlik, azt hihetjük, csoda történt. Pedig csupán arról van szó, hogy a szélütés előszobájával, a TIA-val (transient ischemic attack – átmeneti vérhiányos eset) találkoztunk, ami azonban nagyon komoly problémákat vetít előre. 

A TIA – vagyis az agyi keringési zavar - tulajdonképpen egy tünet, amely nagyon hasonlít a szélütéshez, de alapvető dolgokban különbözik tőle: ez pedig nem más, hogy 1 napon belül elmúlik. Itt is előfordul érzészavar, látászavar, bénulás, de ezek a tünetek a szélütéssel ellentétben nem tartósak.

Csak egy napig tart, de mindenképpen figyelmeztető eset.

Kiválthatja a nyaki erek szűkülete is

A TIA-t, akárcsak a stroke-ot, több minden is kiválthatja. Az egyik leggyakoribb ok a nyaki főerek szűkülete, ami vérrögképződéshez vezethet.

A TIA esetében felmerül a gyanú, hogy a problémát a nyaki verőérben létrejött szűkület, illetve az abból adódó vérrögök okozzák. Ezek elszabadulva elzárnak kis ereket az agyban, ami ehhez az állapothoz vezet. Sajnos ez azt is jelenti, hogy bármikor lehet számítani arra, hogy egy nagyobb rög szabadul el, és stroke-ot okoz, amelynek tünetei már tartósan megmaradnak, sőt, akár halálos is lehet. 


Haspuffadás és társai: mit tehetünk ellenük? - 3. rész

2016. szeptember 25.

Szabaduljunk meg a zsírpárnáktól! Ha az emésztéssel kapcsolatos problémáinkat szeretnénk orvosolni, a hastájékra rakódott felesleges kilóinktól is tanácsos megszabadulnunk. De hogyan? Eddigi táplálkozási szokásaink megváltoztatásával, és az annyit hangoztatott, mégis gyakran mellőzött, rendszeres testmozgás segítségével.

 

A felesleges kilók eltüntetését kezdjük azzal, hogy mellőzzünk minden cukrosat a táplálkozásunkból, ami zsír formájában raktározódik.  Természetesen magát a zsírbevitelt is kontrollálni kell. A legrosszabbat persze akkor okozzuk magunknak, ha egyszerre cukros és zsíros élelmiszereket fogyasztunk pld. csokoládét, süteményt, kekszeket.... Kerüljük az olyan magas glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, italokat, mint a cukros üdítők, édességek, fehér rizs, fehér kenyér, burgonyapüré stb., mert ezek emelik a GI-t, így fokozzák a zsírok raktározódást, elősegítik a zsírpárnák megjelenését. (A GI a tápláléknak a vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja.)

Álljunk ellen a nassolásnak!

A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Ezek (hirtelen) megnövelik a vércukor- és inzulin-szintet, ami azután hipoglikémiát vált ki (olyan állapotot, amikor a vércukor szintje rendellenesen alacsony), majd hirtelen támadt éhséget idéz elő. Ekkor újrakezdjük a vércukor emelését, és raktározunk... és ezért hizlal a nassolás. Magas és alacsony vércukorszintek követik egymást, amikor a sok kis raktározódás nagy zsírpárnákat eredményez! A jelenség megakadályozására kövessünk kiegyensúlyozott, változatos, rostokban és proteinekben gazdag étrendet. Legyen benne mindenekelőtt zöldség és hús, joghurt vagy gyümölcs; hal, köretnek barna rizs, vagy pld. durum lisztből készült tészta. Amikor ezek összekeverednek a gyomorban, együtt alacsonyabb GI-vel rendelkeznek, mint az összetevők egyenként. A vércukorszint rendszerint olyan mértékben nő az ilyen étkezések után, hogy később nem tör ránk a nassolási vágy, és nem áll fenn a zsírok nagyfokú raktározódásának veszélye.


Haspuffadás és társai: mit tehetünk ellenük? - 2. rész

2016. szeptember 24.

Ügyeljünk a helyes bélflóra-egyensúly fenntartására! Bélrendszerünk hemzseg a mikroorganizmusoktól – kb. egymilliárd van belőlük - melyek elengedhetetlenek az életben maradáshoz. A legnagyobb részük baktérium, melyekhez szintén az emésztőrendszer részét képező, jóval kevesebb gomba társul. Fontos a bélflóra (mikrobióta) „karbantartása” többek közt az elhízás megelőzése szempontjából.

 

Kapcsolat a bélbaktérium és az agy között

Bélrendszerünk hemzseg a mikroorganizmusoktól – kb. egymilliárd van belőlük -  melyek elengedhetetlenek az életben maradáshoz. A legnagyobb részük baktérium, melyekhez szintén az emésztőrendszer részét képező, jóval kevesebb gomba társul. Fontos a bélflóra (mikrobióta) „karbantartása” többek közt az elhízás megelőzése szempontjából. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok eltérő módon segítik elő a zsírok lerakódását szervezetünkben. Idegi összeköttetés révén hatnak az agyban. Azaz „távirányítanak” arra nézve is, hogy pld. milyen ételt szerepeltetünk az étrendünkben, mit kívánunk meg. A bélflóra állapota megváltoztathatja a táplálék adta energia felhasználását is. Egy káros mikrobiótától hízunk, míg egy kedvező mikrobióta segít a súlycsökkenésben. A tét a „hizlaló” bélflóra átalakítása egy „kiegyensúlyozott és soványító” bélflórává. A lényeg a helyes bélflóra-egyensúly és a kedvező bélflóra fenntartása.


Haspuffadás és társai: mit tehetünk ellenük? - 1. rész

2016. szeptember 24.

Felfúvódás, emésztési zavarok, bélpanaszok, zsírpárnák lerakódása a hastájékon... Sok gondot, sőt kínszenvedést is okozhatnak ezek a gyakran előforduló tünetek. Pedig általában mi vagyunk a hibásak benne - főként helytelen táplálkozásunk és mozgásszegény életmódunk miatt. Ezért ne késlekedjünk, és tegyünk lépéseket az emésztéssel összefüggő problémák ellen.

Ahhoz, hogy hasi panaszainkat, emésztési gondjainkat elkerüljük, többek közt friss, rostos élelmiszereket, elegendő vizet, sovány proteineket kell fogyasztanunk, kímélnünk kell a bélflóránkat, emellett nem árt a nyugalmas élet, a jó alvás, és fontos a rendszeres testmozgás is. Soknak tűnnek ezek a követelmények, és vajon eleget tudunk-e tenni nekik? Hiszen gyakran fogyasztunk pld. iparilag feldolgozott élelmiszereket, készételeket, vagy főzünk cukrosan, sósan, sütünk zsiradékban, emellett pedig előfordul, hogy rostokban, vitaminokban gazdag táplálékot nem eleget veszünk magunkhoz. Italaink sem mindig megfelelőek – gyakran sok az édes, szénsavas üdítő, a kávé, az alkohol köztük. És ami a mozgást illeti: egy kiadós vacsora után szívesebben heverünk le a kanapéra tv-t nézni, mint hogy elindulnánk egy hosszabb esti sétára a friss levegőn. Nem csoda hát, ha az eredmény haspuffadás, rossz emésztés, hízás a gyomor-hastájékon...

Persze nem elegendő az egyik, vagy a másik okot megszüntetni, hanem általában az emésztési ökoszisztémát kell rendben tartani. (A bélflóra olyan ökoszisztéma, mely szabályozza az emésztést.) A has, a bélrendszer jó közérzetünk energetikai, emésztési és immun- központja. Ezért minden tekintetben törekednünk kell megfelelő „karbantartására”.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...868788...171