sub

Információk, érdekességek

A ketogén diéta a gyermekkori epilepszia kezelésében

2013. január 28.

ketogén diétaMeggyőző kutatások bizonyítják, hogy a ketogén diéta alkalmas lehet arra, hogy csökkentsék a rohamok gyakoriságát, megelőzzék az epilepszia okozta súlyos következményeket. Mi a ketogén diéta? Hogyan lehet alkalmazni epilepsziás gyermekeknél?

A gyermekkori epilepsziákról röviden

Az epilepszia az agy működési zavara, amelyet visszatérő, legalább két alkalommal előforduló, spontán jelentkező, más betegséghez nem köthető görcsroham határoz meg. Az eredete nem mindig ismert. Van, akinél kimutatható fejlődési rendellenesség az agyban, vagy igazolható valamilyen anyagcsere eltérés, esetleg lejátszódott agyvelő vagy agyhártya- gyulladás, vagy valamilyen trauma, de az esetek többségében nincs magyarázat a rohamok megjelenésére (alkati, vagy idiopátiás epilepszia).


Törés, ficam, rándulás - így előzd meg!

2013. január 20.

Az elmúlt napokban beköszöntött a nagy hideg, amellyel együtt járnak a jeges, csúszós utak, ugyanakkor klassz jégpályák és havas síterepek is várják az embert. A tél szerelmesei most már tényleg elővehetik korcsolyáikat, síléceiket és szánkóikat, hogy kiélvezzék a zimankó előnyeit. A téli sportokkal azonban nemcsak a móka jár együtt, hiszen bármikor érhet minket kellemetlen meglepetés. Mit tehetünk, ha sportbalesetet szenvedtünk a sípályán, vagy épp megcsúsztunk a járdán?

A járdán történő megcsúszásokat, baleseteket nyilván nem tudjuk megelőzni, egy sítábor esetén azonban érdemes megfogadni néhány tanácsot. Először is, sítúra esetén készítsük fel testünket a megpróbáltatásra, indulás előtt egy hónappal kezdjük el fokozatosan edzeni, hogy testünk bírja a síeléskor fokozott igénybevételt.  Ezen kívül fontos, hogy síeléskor nap elején alaposan melegítsünk be, hiszen így biztosabban csúszunk, és eséskor is kevesebb veszélynek vannak kitéve izmaink. A megfelelő felszerelés is fontos, a védőruházat kezdők és haladók esetében is jó szolgálatot tesz. Figyeljünk arra, hogy a kötések jól legyenek beállítva, hogy csökkentsük a balesetek kockázatát.


Prosztatarák: megelőzhető lenne a második leggyakoribb halálok

2013. január 17.

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok az ötven év feletti férfiak körében. Évente ezerötszázan halnak meg és hatezer az új beteg Magyarországon. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a halálozások számát nagy mértékben csökkenteni lehetne, ha a férfiak 45-50 év felett évente egyszer elmennének urológushoz.

A prosztatarák nem feltétlenül okoz panaszt, ezért sokszor akkor kerül felismerésre, amikor már késő, áttét alakult ki. Pedig korai felismerés esetén a prosztatarák teljesen meggyógyítható. Az egyetlen mód a betegség korai felismerésére az lenne, ha a férfiak évente járnának ellenőrzésre, ahogy a nők nőgyógyászhoz. Az urológus elismeri, hogy a vizsgálattal szemben a férfiaknak van ellenérzése (a végbélen keresztül tapintással történik), de az semmi esetre nem fájdalmas, inkább hasonló, mint a hölgyeknek a nőgyógyászati vizsgálat. A nők nagy része mégis rendszeresen eljár rákszűrésre, mert tudják, hogy a betegségnél nincs rosszabb és a megelőzés a legfájdalommentesebb megoldás.


A transzzsírsavtartalmak korlátozása életeket menthetne

2013. január 03.

Évente három-hatezer szív- és érrendszeri halálozást lehetne elkerülni Magyarországon, ha korlátoznák az élelmiszereknek az érelmeszesedést okozó, az érfalon könnyebben lerakódó transzzsírsavtartalmát - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója az MTI-nek adott interjújában. 


Elkerülhetőek a téli sérülések

2013. január 01.

A fagyos idő beköszöntével mind a hétköznapi, mind a téli sportokból eredő sérülések megszaporodnak. Törések, zúzódások és ízületi fájdalmak keseríthetik meg a téli napokat. A szakorvos tanácsait figyelembe véve azonban elkerülhetőek a kellemetlen, sőt életveszélyes téli kalandok. 

"A téli időszakra jellemző hétköznapi sérülések három tényezővel állhatnak összefüggésben: a hideggel, a csúszós utakkal és az ünnepi készülődéssel" – fejtette ki dr. Magyar Mátyás, a Fájdalom Ambulancia vezető szakorvosa. "Amikor hideg van, a réteges öltözködés mindenképpen szerencsés. A kinti időjárás miatt szükséges melegen öltözni, viszont bent, például a boltokat gyakran túlfűtik, sokkal melegebb van az optimálisnál. Ez a hirtelen hőingadozás nem tesz jót az erre érzékeny ízületeknek, mint a térd a derék vagy a váll."


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...101102103...154