sub

Információk, érdekességek

Végzetes is lehet a rovarok csípése

2006. július 24.

A bőrgyógyász szerint a hártyásszárnyúak szúrásai a legveszélyesebbek.  Pónyai Györgyi bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtan Klinikájának tanársegédje a Magyar Nemzetnek kifejtette, hogy nyáron sok kellemetlenséget okoznak a különféle rovarcsípések, amelyek következményei fajtól és egyéni érzékenységtől függően apró, alig viszkető foltoktól a hólyagos gyulladásig terjedhetnek. A csípés kezelését megkönnyítheti, ha sikerül megőrizni a kiváltó rovart. A hideg borogatás, viszketéscsillapító rázókeverékek, vény nélkül kapható antihisztaminok, gélek vagy kenőcsök gyorsan megszüntetik a kellemetlen érzést. Ha azonban elfertőződnek, akkor antibiotikumot kell szedni, amit csak orvos írhat fel.

A napsütés bajjal is járhat...

2006. július 22.

Azt már talán mindenki tudja, hogy a túlzásba vitt napozás káros, azt azonban valószínűleg kevesebben, hogy a napfény bizonyos komponensei veszélyesebbek a többinél. A leégésért elsősorban az ibolyántúli, azaz ultraviola (UV) sugárzás a felelős, amely önmagában is három sugárzási tartományra oszlik.
 

Az UV-C nem éri el a Föld felszínét, ami jobb is, hiszen az UV-C fény elpusztítja a mikroorganizmusokat. Az UV-B-t a napfény hatására kialakuló bőrrák első számú felelősének tartják. Ezek a sugarak okozzák a leégést, melynek következtében 4–6 óra elteltével a bőr erős pirosodása észlelhető, ezt égető, viszkető érzés, súlyosabb esetben hólyagképződés kíséri.


Leégtem… Mit tegyek?

2006. július 19.

A mértéktelen napozással járó negatív következményeket rendszerint meg sem halljuk. Pedig életbe vágó, hogy gondoljunk rájuk, ugyanis a fiatalkorban elszenvedett rendszeres napégés következményeként az 50 éven felülieknél bizonyítottan halmozottan jelentkeznek a különböző bőrbetegségek, a bőrrák, illetve annak legveszélyesebb formája, a melanóma.

 

Utóbbi halált is okozhat. Érdemes tehát az egészség megőrzése érdekében megfogadni a szakemberek tanácsait. Dr. Vágó Áron bőrgyógyász és Kecskeméti Viktória kozmetikus egybehangzóan állítja, hogy a bőr egészségének megőrzése alapvetően nem pénz kérdése. Ám ha már nem vettük figyelembe a megelőzésről szóló intelmeket, nézzük, mit tehetünk a leégett bőrrel!


A dohányzás akár vakságot is okozhat

2006. július 15.

Az időskori látásromlás (vagy akár vakság) egyik gyakori oka a szem sárgafoltjának a degenerációja. Egy amerikai kutatás szerint a dohányzás ezt az elváltozást serkenti, míg a halolaj lassítja.

 

A sárgafolt (makula) a retina fényérzékeny sejtekben leggazdagabb része, az éleslátás helye, időskorban gyakran károsodik és vezet vaksághoz.


Elkerülhető epebántalmak

2006. július 09.

„Elönti az epe” – mondják arra, aki dúl-fúl a méregtől. Nem is véletlenül, hiszen az epének fontos feladata van a méreganyagok kiválasztásában és kiürítésében.

 

Az epehólyag megbetegedése, az epe működésének zavara a legtöbbször megelőzhető a helyes étrend megtartásával, különösen azoknak, akiknek érzékeny az epéjük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...100101102...108