sub

Információk, érdekességek

A kezeletlen gyomorégés krónikus torokfájást is okozhat

2013. április 01.

Gyomorsav és légutakAz őszi-téli időszakban gyakori légúti megbetegedések kapcsán aligha jut eszünkbe, hogy a visszatérő panaszok hátterében gyomorégés, reflux betegség is állhat. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, tüdőgyógyász szerint idejében megkezdett kezeléssel a szövődmények megelőzhetőek.

Gyomorsav és légutak
Ahhoz, hogy a gyomorpanaszok és a légutakban jelentkező tünetek összefüggését megértsük, szükséges egy kis anatómiai kitérőt tennünk. A nyelőcsövön át a gyomorba kerülő táplálék útját a gyomorszáj zárja el, ez akadályozza meg a gyomortartalom visszaáramlását. Ha ez a záróizom nem jól működik, a savas hatású gyomornedv a nyelőcsőbe visszakerülve az érzékeny nyálkahártyát irritálja. A betegek ezt a szegycsont mögötti területen, vagy akár a torokban jelentkező, égő fájdalomként érzékelhetik. A betegség neve is erre a folyamatra utal, a jelenséget refluxnak – visszafolyás – nevezzük. 


Bevált gyógymódok frontérzékenységre

2013. március 25.

A frontok jönnek, mennek mostanában és egyre többen vannak azok, akiket az időjárás változása testileg, lelkileg megvisel. Néhány életmódbeli változtatással sokat javíthatunk a helyzeten.

Mi is a frontérzékenység?
Az időjárás változásaira adott túlzott reakció, amikor a szervezetünk képtelen megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni a hőmérséklet, a légnyomás ingadozásaihoz, a hirtelen érkező felmelegedéshez, lehűléshez, szélhez vagy csapadékhoz. Leggyakoribb a hidegfronti és a melegfronti érzékenység, de sokakat hasonlóan megvisel például a mostanában egyre gyakoribb szeles időjárás vagy éppen a napokig tartó esőzés. A hagyományos orvoslás nem ismer rá megfelelő gyógyszert, a fájdalomcsillapítókat ajánlja a fejfájás és migrénes panaszok esetén, ami átmenetileg remekül elmulasztja a panaszokat, viszont hosszú távon számos káros hatással van az emberi testre.


Mióma - elkerülhető a műtét

2013. március 20.

A mióma gyakori probléma, és az esetek többségében sebészi beavatkozásra kerül sor. Pedig a műtét sok esetben elkerülhető alternatív módszerek segítségével.

Vera racionális beállítottságú. Mégis, amikor az orvosa 6x8 cm-es miómát talált a méhében és operálni akarta, úgy döntött, más úton próbál gyógyulni. Megtalált engem. Ő volt az első miómás betegem. Reflexológiás masszázzsal stimuláltam a talpán a megfelelő pontokat, hogy szervezetében „felébredjen" az immunvédekezés, és a hormonrendszer megfelelően beinduljon. Ezt kiegészítettem egy 20 perces bioenergia-kezeléssel, és tisztító teakeveréket állítottam össze személyre szabottan. A kezelések alatt Vera enyhe fájdalmat és forróságot érzett, mintha valami összehúzta volna a hasát. 


Ne bagatellizáljuk el a rekedtséget - súlyos problémákat jelezhet

2013. március 15.

Légúti fertőzés következménye is lehet és egy koncert utáni reggelen is normális jelenség. Az elhúzódó rekedtség hátterében azonban komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak. 

Banális okok és fertőzések

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad.

  • Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat.
  • Téli időszakban gyakori kiváltó ok a vírusfertőzés is.
  • Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet – figyelmeztet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.
  • Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés.
  • Rossz szokás, vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.

Hideg-meleg terápiával a fájdalom ellen

2013. március 10.

Hideg-meleg terápiaÍnszalagszakadás, húzódás, rándulás, vagy egyszerű izomláz a végtagokban... Mikor kell alkalmazni az ilyen és hasonló bajokra a hideg gyógymódot, vagy ellenkezőleg, mely esetekben hasznos a meleg? Mindkettő jótékony hatású lehet, de természetesen nem azonos módon, és a sérüléstől, fájdalom jellegétől függően. Íme a specialisták néhány jó tanácsa.

Sportolás közben kificamítottuk a bokánkat, izomzúzódást szenvedtünk, megrándult a vállunk... De a fájdalom gyors enyhítése tekintetében kételyeink vannak: a hideg-terápia különböző eszközeit, vagy inkább a meleg gyógymód-formákat alkalmazzuk? Ha igen, nem árt minél több információval ellátni magunkat e téren. Még ha úgy érezzük is, hogy hatásos a meleg-, vagy a hideg-terápia, indikációjuk változó a sérülés, illetve a fájdalom fajtája függvényében. Nem kérdéses, hogy tévedhetünk az alkalmazást illetően, ezzel inkább növelve a fájdalmat, súlyosbítva a bajt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...99100101...155