sub

Információk, érdekességek

Szoptatás vagy cumisüveg?

2008. szeptember 09.

Egymásnak ellentmondó üzeneteket kapnak az édesanyák arról, hogy a szoptatás, vagy a tápszeres táplálás jobb a kisbabáiknak.

 

 

Szülés után az amerikai kórházakban azzal az üzenettel bocsátják haza a kismamát, hogy a gyermekének a szoptatás a legjobb, ugyanakkor ingyenes tápszermintát is kapnak, továbbá kedvezményes tápszervásárlási kupont is.

Annak ellenére így történik, hogy a Betegségmegelõzési és Ellenõrzési Központ állami tisztviselõi ellenzik a tápszerminták osztogatását a kórházakban, csakúgy, mint az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, a Szülészek és Nõgyógyászok Szakmai Kollégiuma és az Egészségügyi Világszervezet.


Öröklõdõ vírus okozza a roseolát

2008. szeptember 09.

Egy kora gyermekkorban gyakori fertõzõbetegséget, a roseolát okozó vírus sokszor a DNS révén öröklõdik.

 

 

A herpeszvírusok családjába tartozó humán herpeszvírus-6-ot (HHV-6) még 1986-ban fedezték fel. Két évvel késõbb a roseola infantum, vagy más néven az exanthema subitum kórokozójaként azonosították. A primer infekció az esetek többségében tünetmentesen zajlik, de megnyilvánulhat a csecsemõk és kisgyermekek heveny lázas betegségeként. A lázas állapot jellemzõen 3 napig tart, majd megszûnése után a törzsön, végtagokon, esetleg arcon apró, rózsaszín, néha összefolyó, nem viszketõ kiütések jelennek meg. Ezek néhány nap után elmúlnak.


Ha szétveti a méreg...

2008. szeptember 08.

Az agresszió féken tartása rajtunk múlik!

 

Elönti az epe? Elsápad a méregtõl? Szétfeszíti a düh, szétveti a méreg? Rágja magát, eszi a fene? Még egy csepp, és kicsordul a pohár? Legszívesebben a "fejéhez vágna" valamit a másiknak? Ha gyakran érez így, valószínûleg rosszul kezeli a konfliktusokat!


Gének hálózata nehezíti a rák legyõzését

2008. szeptember 07.

Az egyetlen gént megcélzó terápiák nem jelenthetnek megoldást a rák legyõzésében.

 

 

Az egyik legnehezebben kezelhetõ tumor, a hasnyálmirigyrák és egy agresszív agydaganat, a glioblasztóma génváltozatait térképezték fel amerikai kutatócsoportok. Az amerikai Science és a brit Nature tudományos folyóiratok eheti számában megjelent tanulmányok mérföldkövet jelenthetnek a rákkutatásban.


Elhízhatnak az ideges anyák gyermekei

2008. szeptember 07.

Azok a gyerekek, akiknél otthon elég ennivaló áll rendelkezésre, finom falatokkal kárpótolják magukat.

 

Az Egyesült Államokban a szerény körülmények között élõ több millió gyerek már 10 éves kora elõtt elhízhat, mivel anyjuk sokat idegeskedik, így az egészségtelen ételekben keresnek vigaszt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...355356357...451