sub

Információk, érdekességek

Koraszülött babák ellátása

2008. január 23.

Minden leendõ édesanya izgalommal, bizakodva várja, magához ölelhesse, szoptathassa egészséges újszülöttjét. És lehetõleg kilenc hónap elteltével. Ez sajnos nem mindig sikerül. Magyarországon majdnem minden tizedik újszülött kis súllyal és/vagy olyan betegséggel, elváltozással születik, amely miatt már néhány órás korában különbözõ szintû, újszülött intenzív osztályra kerül.

Mi van a pelenkában?

2008. január 10.

Figyeljünk a babák székletére!


PelenkábanA gyermek nem kis felnõtt, és az újszülött sem kisgyermek. A székletük is eltérõ. Az újszülött elsõ székletét, a magzatszurkot (meconiumot) általában a születést követõ 12 órán belül üríti.


A meconium


A meconium a magzati bélben keletkezik, hámsejteket, nyálkadarabokat, epét, valamint lenyelt magzatvizet és a benne úszkáló, megemésztett szöveti darabokat tartalmaz. Nagy baj akkor sincs, ha a zöldes-fekete, sûrû, nyúlós, ragadós, nehezen lemosható magzatszurok kicsit késõbb, de mindenképp két napon belül jelentkezik. Azonban, ha az élet elsõ két napján nem ürül magzatszurok, valamilyen veleszületett elváltozásra kell gondolni, amelynek tisztázása további vizsgálatokkal jár.


Olyan szomorú a gyerek... - 2. rész

2007. december 12.

Szomorú a gyerekA szakemberek általában akkor beszélnek depresszióról, ha a következõ tünetek többsége egész nap, és több, mint két héten át tart: unottság, rossz vagy sûrûn változó kedélyállapot, fáradtság, végül közöny minden iránt, amit a gyermek azelõtt kedvelt. Különösen intõ jel, ha csemeténk nem leli örömét semmiben, hiszen a "normális" lelki válságot átélõ serdülõnek van kedve bizonyos tevékenységekhez. Mit tehet a kétségbeesett szülõ? Ehhet adunk néhány jó tanácsot cikkünk második részében.

Olyan szomorú a gyerek... - 1. rész

2007. december 10.

Szomorú a gyerek...Serdülõkorban nincs abban semmi meglepõ, ha a gyerek rosszkedvû vagy levertségi rohamai vannak... Amikor azonban a nyomott kedélyállapot állandósul, és ennek komoly következményei is vannak, a szülõnek reagálnia kell rá. De vajon milyen magatartást kell tanúsítania? Mikor vegyen igénybe külsõ segítséget? Ilyen kérdésekre keressük most a választ két részben - specialisták tapasztalatai alapján.

Készen áll az anyaságra?

2007. december 08.

Egyre több kismamát vesz észre maga körül, és gyakran rajtafelejti a tekintetét azokon, akik még tátott szájjal bámulnak a markológépre? Lássuk csak, jöhet-e már a gólya, vagy talán megéri még csitítani az ösztönöket, amíg igazán készen áll majd az anyaságra? Keresse az igazsághoz legközelebb álló választ!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...263264265...279