sub

Információk, érdekességek

Hogyan működik az epinefrin injekció?

2024. október 09.

Az epinefrin vagy másnéven adrenalin egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Az epinefrin mesterségesen is előállítható, önbelövős injekció – autoinjektor – formájában van rá szükség súlyos allergiás reakció, anafilaxia esetén. Működéséről dr. Moric Krisztina allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyújt felvilágosítást.

Fotó: gettyimages.comMi az anafilaxia?

Ha valaki allergiás és a szervezetébe allergén kerül, akkor allergiás reakció jelentkezik. Ennek tünetei az egészen enyhétől a súlyos panaszokig terjedhetnek. Jelentkezhetnek légúti, gyomor-és bélrendszeri, illetve bőrtünetek is. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely nem csak helyi, hanem az egész szervezetet érintő tüneteket okoz és akár életveszélyes is lehet. 

Kiket érinthet az anafilaxia?

Anafilaxia gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája felléphet egyes élelmiszerek-, gyógyszer-, latex-, vagy rovarméreg allergia (méh- és darázscsípés) kapcsán.

Az anafilaxia tünetei

  • szem- és ajakduzzanat, ödémásodás
  • torok- és gégevizenyő
  • hányinger, hányás
  • gyenge pulzus
  • verejtékezés, sápadtság
  • nehézlégzés
  • hirtelen vérnyomás csökkenés

Így hat az epinefrin injekció

Az epinefrin injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken. Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!


9 nem tipikus tünet, ami daganat gyanúját is felvetheti

2024. szeptember 29.

A daganatos betegségek olyan sokfélék lehetnek, hogy nem lehetséges egyetlen, mindenkire érvényes check-listát összeállítani a tünetekről. Nem is szokatlan, hogy bizonyos daganattípusok a „radar alatt” maradnak, vagy összetévesztik azokat más betegségekkel.  Dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel nem minden esetben vannak nyilvánvaló és egyértelmű tünetek, a ritkább panaszok hátterének is fontos utánajárni. 

Fotó: 123rf.comIlyen tünetek okát is érdemes vizsgálni

Krónikus köhögés, rekedtség
Nem meglepő kijelentés, hogy a köhögés tüdődaganat tünete lehet, de a másként nem magyarázható rekedtség esetén is felmerülhet ez a gyanú. Néhány tüdődaganattal élő betegnek reszelőssé, halkabbá, erőtlenebbé válik a hangja, amennyiben a daganat a hangszalagokat irányító idegeket nyomja. Ugyanakkor ez lehet a gégedaganat tünete is. Természetesen a legtöbb esetben ártatlan oka van a rekedtségnek, például egy megfázás, de ha néhány hétnél tovább tart, érdemes orvoshoz fordulni.  

Nyelési nehézség
Ha úgy érezzük, hogy a falat rendszeresen megakad a torkunkon, vagy csak nehézségek árán sikerül lenyelni, az akár száj-, torok- vagy nyelőcső daganat tünete is lehet. Ezt az állapotot dysphasiának is nevezik, és az az oka, hogy a tumor elzárja vagy szűkíti a falat útját.

Indokolatlan fogyás
A gyors és mással nem magyarázható fogyás többféle állapot, betegség tünete lehet, például a demenciáé, a cukorbetegségé, a szívelégtelenségé. Ugyanakkor daganatos betegségek jele is lehet az ilyen típusú súlyvesztés, ami mindig a kiinduló súlyhoz képest számít. 

Éjszakai izzadás
Ez a tünet nem ritka a menopauza időszakában, de ha tartósan fennáll és erős (például hálóruhát kell cserélni emiatt), az akár leukémia és lymphoma gyanúját is felvetheti, ezért, ha nem rendeződik magától, ajánlatos vele orvoshoz fordulni.

Tartós gyomoréges
A hirtelen jelentkező, erős gyomorégés jól ismert tünete a szívinfarktusnak, ha pedig sokszor van jelen, akkor refluxra utalhat. A tipikusan étkezés után vagy éjszakai rendszeresen jelentkező gyomorégés viszont nyelőcső- vagy gyomor daganat miatt is kialakulhat.

Csomók, dudorok
A bőr alatt kitapintható csomóknak több oka is lehet, gyakran például zsírdaganatról van szó. Ritkább esetben azonban lágyrész szarkóma is lehet az oka, ami a testen bárhol kialakulhat, de leginkább a karokban, lábakban, mellkason, hasnál figyelhető meg. A daganatos csomó általában kemény tapintatú és fájdalmatlan, viszont folyamatosan növekszik. 


Sün! Sün! Sünvédelem!

2024. szeptember 15.

Kép: Michael Jeske / PixabayNem tudom, észrevettétek-e már, mennyivel többen mentenek macskát, mint sünt. Egyrészt ugye a macska cuki, simi-simi, doromb-doromb, szeri-szeri. A sün ehhez képest (bár lehet cuki, de) bök, büdös, és csöppet sem együttműködő.  

Aztán jön az a szitu, hogy mész át a 4 sávos Nagy Lajos király útján, már a 3. sávnál tartasz, mikor egyszer csak sün.

Tart ő is odaátra. Tempósan, mint egy másnapos ammonitesz.

Mindeközben a 32-es busz is jön a maga útján, téged még észlel tán. Mi legyen a sünnel?

Ilyenkor az lesz a sünnel, hogy fölkapod, és tényleg bök, tényleg büdös, és tényleg csöppet sem együttműködő.

Kisebb istenek segedelmével valahogy átliffensz a túlpartra sünöstül, ignorálva a 32-es busz sofőrjének megjegyzéseit, s nem elképzelve, vajon mennyire bök és mennyire büdös ő. Aztán elengeded.

Zensün, zensofőr, nyárvég, boldogság.

Te mentettél-e már sünt?


HPV-oltás: az egyetlen esély, hogy a méhnyakrák ne követeljen emberéletet

2024. augusztus 20.

A HPV-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, amelyen az emberek 50-80 százaléka átesik sokszor anélkül, hogy tudatában lenne a fertőzésnek. A vírus hosszú távú jelenléte akár rosszindulatú daganatok kialakulásához is vezethet, amelyeknek azonban nagy része megelőzhető védőoltással – ezt szolgálja a kamaszkorban az iskolai programban ajánlott oltás – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Mészner Zsófia, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadója.

Fotó: 123rf.comA méhnyakrák csak az egyik súlyos szövődmény

A HPV (humán papillomavírus) mozaikszó alatt valójában egy nagy víruscsaládot értünk, ami számtalan megbetegedésért felelős. A fertőzés terjedése elsősorban szexuális úton, közvetlen bőr-bőr, bőr-nyálkahártya kontaktus révén történik, és az anyától a csecsemőre is átadható szülés közben – mondja Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Hozzáteszi: sokszor nem is szerzünk róla tudomást, mivel immunrendszerünk megbirkózik vele, és tünetmentesen, spontán elmúlik. A huzamosabb ideig fennálló HPV-fertőzés azonban hámelváltozásokhoz vezethet, amelyekből rosszindulatú daganatok, így például méhnyakrák is kialakulhat. Ezek alapján beszélhetünk alacsony és magas kockázatú HPV-típusokról. 

„Az alacsony kockázatú HPV-törzsek jóindulatú, bár igen nehezen kezelhető és rendkívül kellemetlen szemölcsöket okozhatnak a bőrön és a nyálkahártyán (külső nemi szerveken, a végbélnyíláson, illetve a szájban és torokban). A magas kockázatú, rákkeltő HPV-törzsek valamelyikével történő megfertőződés esetén méhnyak-, szeméremtest, hüvely-, pénisz- és végbélrák, valamint a fej-nyak daganatos megbetegedése is kialakulhat. A rákos megbetegedések körülbelül 5 százalékát a HPV okozza világszerte, köztük hazánkban 4-500 nő életét követeli a méhnyakrák”.

A HPV okozta elváltozások és betegségek kezelésével több szakterület (nőgyógyász, urológus, bőrgyógyász, sebész) foglalkozik, ugyanakkor a vírus ellen nem létezik specifikus gyógymód. A fertőzés korai felismerésében és a későbbi szövődmények megelőzésében rendkívül fontosak a szűrővizsgálatok, a megelőzés egyik leghatékonyabb módja pedig a HPV elleni védőoltások alkalmazása. 

Védőoltással a HPV ellen

A leggyakoribb humán papilloma vírus (HPV) által okozott megbetegedések megelőzésére történetileg háromféle készítmény, két-, négy-, illetve kilenc komponensű oltóanyag létezik. Ezek közül jelenleg már a 9 komponensűt használjuk, mely a HPV kilenc szerotípusa ellen nyújt védelmet – magyarázza Prof. Dr. Mészner Zsófia, ám a fennálló fertőzés, rákmegelőző állapot, illetve a már kialakult megbetegedés gyógyítására nem alkalmasak. A készítmény a szerotípusok tisztított fehérjéit tartalmazza (tehát élő vírust nem tartalmaz), és védelmet ad a méhnyakrákot leggyakrabban okozó szerotípusok ellen. 

A méhnyakrák esetek mintegy 70 százalékát a HPV16 és a HPV18 szerotípusok okozzák, ezek ellen védett az első oltóanyag, majd ez egészült ki a későbbiekben két, illetve további öt szerocsoporttal:

-A 2 komponensű (bivalens) oltás: a HPV 16, 18 

-A 4 komponensű (quadrivalens) oltás: HPV 6, 11, 16, 18 

-A 9 komponensű (nonavalens oltás): HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58


Láthatatlan veszélyek a medencékben

2024. augusztus 13.

Fotó: 123rf.com

Egész nyáron, de kifejezetten a hőhullám ideje alatt sokan választják a strandolást. Legyen szó fürdőkről vagy természetes vizekről, nehéz szabad helyet találni vízközelben. A nagy melegben és strandolás közben érdemes odafigyelnünk egészségünkre: fontos ilyenkor a folyamatos folyadékpótlás, a káros UV sugarak, valamint a napszúrás elleni védelem is. Vannak azonban olyan láthatatlan veszélyforrások, amik ellen nem ilyen egyszerű a védekezés: a nem megfelelően karban tartott vizekben olyan baktériumok és kémiai anyagok lehetnek, amik komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Farkas Bencét, a SYNLAB környezetanalitikai üzletágvezetőjét arról kérdeztük, hogy honnan tudhatjuk, hogy fürdőzésre alkalmas egy strand vize, és mire figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a fertőzéseket.

A látogatók egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a vizek minőségének folyamatos ellenőrzése. A SYNLAB számos balatoni és velencei-tavi strand, illetve Magyarország több nagy fürdőkomplexumának vízminőség vizsgálatáért felel, mindemellett laboratóriumi kirendeltségeik országos szinten jelen vannak. A méréseik során mikrobiológiai és kémiai paraméterek ellenőrzésére kerül sor, melyek információt adnak a fürdővíz állapotával, szennyezettségével kapcsolatban. A vizsgált paraméterek közé tartozik pl. az E.coli, Enterococcus vagy a Legionella baktérium, illetve többek között a víz pH-ját, maradék fertőtlenítőszer (legtöbbször klór) tartalmát és egyéb kémiai összetevőit is mérik.

Bizonyos betegségek nyáron még kockázatosabbak

Strandok, fürdők esetében a vizsgálatok elvégzéséről az üzemeltetők gondoskodnak, viszont a saját, otthoni medencék esetében sem szabad elfeledkezni a víz minőségének ellenőrzéséről, ugyanis a nem megfelelő vízkezelés bőr- és szemirritációt okozhat és egészségügyi kockázatot jelenthetnek a vízben lévő mikroorganizmusok is. Egyes baktériumok, például a Pseudomonas aeruginosa jelenléte egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotban súlyos fertőzést okozhat. A pálcika alakú baktérium sebeket, szőrtüsző- és bőrfertőzéseket, a külső és belső fül enyhe, esetekben igen súlyos fertőzését okozhatja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...165