sub

Információk, érdekességek

Tipikus tünetek nélkül is lehet melanomás

2023. január 22.

Fotó: 123rf.com

Ha az önvizsgálat során csak az anyajegyeinkre koncentrálunk, könnyen átsiklik a szemünk az egyéb bőrkinövéseken, melyek ugyan anyajegyekhez nem hasonlóak, ám épp olyan kockázatot jelentenek. Az amelonatikus melanoma nem tartalmaz barna festékanyagot, így nehezebb diagnosztizálni. Tüneteiről és kezeléséről dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza nyilatkozott.

Mi az amelonatikus melanoma?

A melanomával szemben az amelonatikus melanoma nem tartalmaz melanint, azt a festékanyagot, amely az anyajegyek jellegzetes barnás árnyalatú színét is adja. Az amelonatikus melanoma ezért halvány rózsaszín-vöröses árnyalatú bőrkinövésként jelentkezik a bőrfelszínen. Alakja és színe miatt egy apró sérülésre, vagy gyógyulófélben lévő pattanásra emlékeztethet. Egy 2012-es tanulmány szerint a melanomás esetek 3,9, egy 2014-es felmérés szerint pedig 8 százalékában fordult elő.

Nagyobb kockázatot jelent, mint a melanoma?

A melanoma viszonylag jól felismerhető tünetekkel jelentkezik, a laikus szem számára is feltűnő az anyajegy színének, méretének, alakjának, vagy formájának megváltozása. Az amelonikus melanoma esetében azonban a tünetek nem ennyire jellegzetesek, így a gyógyulás esélyei hiába egyeznek meg a melanomáéval, rendszerint későn kerül felismerésre, emiatt a halálozási arány is valamivel magasabb. Egy 2014-es vizsgálat szerint a diagnózist követő 5 évben a túlélők aránya amelonatikus melanoma esetén 88, melanoma esetében 95 százalék.


Az elismerő szavak ereje

2022. december 12.

Fotó: gettyimages.com

Állítom, hogy általában sokkal kevesebb elismerést adunk és kapunk, mint amennyire szükségünk lenne a testi, lelki és szellemi jólléthez.

Ön mikor kapott utoljára dicséretet, elismerést? Mikor mondott utoljára valakinek elismerő szavakat?

A „dicsérésnek” nincsen hagyománya a mi kultúránkban. Sokan azt tanulták már kisgyermekként, hogy nem illik önmagunkat pozitív fényben beállítani, arról beszélni, ami nekünk jól megy. Sőt, „egy jóravaló ember” kifejezetten a negatívumokra, a hiányosságokra koncentrál. Miért olyan nehéz nekünk elismerni önmagunkat és másokat? Mitől tartunk, mi történik, ha kiemeljük, hogy mi az, amit jól csinálunk? Attól félünk, ha arra koncentrálunk, hogy mi jó, ahelyett, hogy min „kéne” változtatni, az a folyamatos fejlődésben fog minket megakadályozni. Aki tehát elismeri, hogy mit csinál megfelelően, az megreked a változásban. Aki pedig arra fordítja a figyelmét, ami rosszul megy, az rakétaként lő ki a tökéletességhez vezető úton?

A valóság ennek az ellentétje. Már pusztán annak a gyakorlata, hogy tudatosítjuk és szóvá tesszük, hogy mi az, amit jól csinálunk, megerősíti a „jó” viselkedést, és ezzel megágyaz annak, hogy minél gyakrabban tegyünk hasonlóan. Tehát a pozitív változást erősíti. Jó hatással van a kedélyünkre, hálaérzetünkre – akkor is, ha adjuk, és akkor is, ha kapjuk a dicséretet. A kölcsönös elismerés megerősíti a két ember közti kapcsolatot. Ha tehát mi magunk szeretnénk valamilyen szokásunkat megváltoztatni, keressük meg, hogy mi az, amit már teszünk a változásért, és veregessük magunkat vállon!

Fontos, hogy őszinte legyen az elismerése és ne az üresen csengő szó.

Próbáljuk ki!

• Ismerjen el önmaga számára valamit – akármilyen apróság is lehet. Pl. milyen jó, hogy sokat olvas, és próbál tájékozott lenni!
• Keressen egy személyt (érdemes családtagot), akinek szeretné kifejezni a háláját. Gondolhat mindennapi dolgokra is! Különösen nagy hatása lehet, ha olyan dolgot ismer el, amiről a másik azt gondolja, hogy ön alapvetőnek tekinti. Pl. „Köszönöm, hogy mindennap főzöl nekem kávét”, „Emlékeztetsz rá, hogy vegyem be a gyógyszereimet” stb.


Tévútra vihet az öndiagnózis, bízzunk inkább a szakemberekben!

2022. december 01.

Fotó: 123rf.com

Az internet elterjedése óta egyre többen folyamodnak ahhoz a módszerhez, hogy orvosi konzultáció helyett az online térben szerzett információk alapján diagnosztizálják saját magukat és határozzák meg a lehetséges gyógymódot problémáikra. Ez a jelenség az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hatására felerősödött, hiszen az orvosok elérése és főleg látogatása nehézkessé vált.

Gyakran halljuk, de még mindig nem tettük kellőképpen magunkévá azt a tényt, hogy az egészségünkkel nem csak akkor kell foglalkoznunk, amikor már megtörtént a baj; a megelőzésnek kiemelten fontos szerepe van. Ebben vannak segítségünkre többek között a laborvizsgálatok, amelyek egyes típusait érdemes évente is elvégeztetni, hogy ellenőrzés alatt tartsuk szervezetünk állapotát.

„Már Magyarországon is egyre több ember figyel rá, hogy egészségtudatosan éljen, és mind a táplálkozás, mind a testmozgás terén törekszik arra, hogy megőrizze az egészségét. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a különböző megbetegedések megelőzése is fókuszba került, növekszik az igény a bizonyosságra, hogy minden rendben van. A legalapvetőbb vizsgálat, ami akár ezt igazolja, akár felhívja a figyelmet valamilyen problémára, az a vérvizsgálat, amelyből számos lényeges információt megtudhatunk” – avatott be Szabó Erna, a ProLabor Kft. laboratóriumvezető-helyettese.

Mikor ajánlott a vérvizsgálat, és miért fontos?

Az általános egészségi állapot felméréséhez és az esetleges rendellenességek időben történő kiszűréséhez a laborvizsgálat évente ajánlott. Súlyos, krónikus betegségek esetén, vagy éppen a gyermekvárás hónapjai alatt nagy jelentősége van a gyakori, rendszeres vérvizsgálatnak, ezzel ugyanis folyamatosan nyomon követhetőek a szervezetünkben zajló változások.
A laboratóriumi vizsgálat nagymértékben hozzájárul a betegségek korai felismeréséhez is, valamint információkkal szolgál arra vonatkozóan, milyen további kezelésre van szükség.

„Megszokhattuk, hogy ha az orvosunk utal be minket vérvizsgálatra, azzal együtt automatikusan elrendeli a vizeletvizsgálatot is. Nem hiába! Ugyanis a vizeletvizsgálat eredményéből szintén sok mindent megtudhatunk. A vizeletvizsgálat a vese és a húgyutak betegségéről ad képet, de a segítségével fény derülhet számos belgyógyászati problémára is, mint a cukorbetegség, a májkárosodás vagy az anyagcserezavar. Magánfinanszírozásban viszont hajlamosak elhanyagolni ezt a vizsgálatot az emberek, nagyon kis arányban igénylik akár vérvizsgálat mellé, akár külön szolgáltatásként. Pedig nem jár magas költséggel, és nagyon fontos szerepe van a megelőzésben, illetve a betegségek nyomon követésében!” – hívta fel a figyelmet Szabó Erna.


Otthon is el lehet távolítani az anyajegyet?

2022. november 02.

Fotó: 123rf.com

Doktor Google korszakában meglepően sok „biztos” módszerről olvashatunk, amelyekkel akár otthon, önmagunk is megszabadulhatunk az anyajegyektől. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza arról beszélt, mi tekinthető biztonságos anyajegy eltávolításnak.

Anyajegy eltávolítás otthon – nem biztos, hogy jó ötlet

Az emberek többségének általában 10-40 anyajegy található a bőrön, amelyek zömükben legfeljebb csak esztétikailag lehetnek zavaróak. Éppen ezért néhány embernek jó ötletnek tűnhet, ha orvosi segítség nélkül próbálják meg eltávolítani a kényelmetlennek ítélt képletet.   

Az interneten meg is található néhány olyan „bevált” szer, amelyet anyajegy eltávolításra, szemölcs eltávolításra, illetve pigmentfolt halványításra ajánlanak, többek közt fokhagyma, oregánóolaj, ricinusolajjal kevert mosószóda, citromlé, teafa- és lenmagolaj, vagy éppen banánhéj és hidrogén-peroxid.

Ezekről a házi eltávolító módszerekről azonban tudni kell, hogy anyajegy eltávolításra egyáltalán nem alkalmasak, általában még a jóindulatú szemölcsök kezelése esetén sem hoznak 100 %-os sikert. Egyes esetekben pedig kifejezetten veszélyesek lehetnek. Éppen ezért az anyajegyeket, festékfoltokat, bizonytalan eredetű bőrelváltozásokat bőrgyógyásszal ajánlatos ellenőriztetni, hogy kiderüljön, áll-e kóros elváltozás a háttérben, egyúttal meghatározható az eltávolítás lehetséges, hatékony módja is.

Kizárólag orvosi módszerrel próbálkozhatnak azok, akik valamilyen alapbetegséggel, például cukorbetegséggel rendelkeznek. Aki pedig mégis kipróbál valamiféle otthoni módszert, és kellemetlen reakciókat tapasztal, például pirosságot, duzzanatot, viszketést, vagy más gyanús tünetet, mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz. 

A kimetszés a legbiztonságosabb 

Anyajegyek eltávolítására a kimetszés az egyetlen, szakmailag is elfogadott módszer. Más eljárással (például lézer, kiégetés, fagyasztás) nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a kezelés során pontosan milyen mélyen jár a kezelést végző orvos a bőrben, és sikerült-e eltávolítani az egész anyajegyet.

A sebészi kimetszéssel viszont pontosan követni lehet az anyajegy vonalát, nem roncsolódik az anyajegy szövete, így nem okoz rosszindulatú elfajulást sem – mondja dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. – Egy másik fontos érv az anyajegy kimetszése mellett, hogy a beavatkozás után az eltávolított bőrszövetből szövettani vizsgálat tud készülni, ami egyrészt megerősíti a klinikai diagnózist, másrészt rosszindulatúság esetén a kezelés további meghatározásához fontos információkat tartalmaz az orvos számára. A fagyasztás, az égetés és a lézer kiváló lehet vírusos szemölcsök, futószemölcsök vagy éppen időskori hámszemölcsök kezelésére.


Sokat mobilozol? – A nyaki gerinced bánja!

2022. október 09.

Fotó: gettyimages.com

A mobiltelefonok és a laptopok elterjedésével, egyre többet panaszkodunk nyak-és válltáji fájdalmakra. Sajnos ez az állapot kezelés hiányában akár maradandó ízületi károsodáshoz is vezethet. 

Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája arról beszél, hogy hogyan lehetséges ezt a betegséget kezelni és a fájdalmakat megszüntetni.

SMS-nyak: az új betegség

A Mail Online által, 2016 májusában publikált felmérés szerint, egy átlagos felnőtt évente 20 hétnek megfelelő időt tölt a telefonjával, vagy a tabletjével. A kutatást, az Innocent nevű brit gyümölcslé gyártó cég, 2000 brit felnőtt bevonásával készítette. A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek egy ötöde okostelefon-függő, és naponta 2 óra 13 percet böngészi a telefonját. Nem elég, hogy sokan naponta 8-10 órát töltünk a munkahelyünkön a számítógép előtt görnyedve, ezen felül még rengeteg időt, heti 15 és fél órát szánunk mobilunk nézegetésére. Sajnos ezek az eszközök nem csak pszichés függőséget okoznak, hanem rendkívül káros hatásúak a nyak- és a váll ízületeire nézve is. Ma már szokás „SMS nyak-nak” nevezni azt a gerinc deformitást, amely a tabletezés, az okostelefonozás, az sms-ezés következtében kialakul.

Mi a háttere ennek a kórképnek?

A képernyő nézegetése közben fejünket 45-60 fokos szögben döntjük meg. Ha hosszú ideig ebben a pozícióban tartjuk a nyakunkat, akkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik erre a gerincszakaszra. Ennek a többlet tehernek a hatására deformálódik a gerinc, a rendellenes tartás pedig izomfeszüléshez, nyak-és vállmerevséghez, fájdalomhoz vezet. Abban az esetben, ha ez a kényszertartás túl gyakran és hosszú ideig áll fenn, komolyabb gerinckárosodások is kialakulhatnak, mint például meszesedés, porckopás, porckorongsérv.

Hogyan szüntethetjük meg ezt a problémát?

A nyakfájdalom hátterének megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapítás, amely során kúraszerűen, speciális hatóanyag kombinációt juttatunk az érintett területre. Mennyiségét a fájdalom hátterének, mértékének, a kórelőzménynek és a páciens fizikai állapotának megfelelően választjuk meg.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...159