sub

Információk, érdekességek

Kimondjuk, amit más nem mer: károkozó vagy, ha ezeket használod!

2021. november 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tampax, kapszulás kévé, nejlonzacskó a boltban, szívószál, elviteles pohár és tányér, és eleve a túlcsomagolt holmik - ha ilyesmit vásárolsz, egyáltalán nem vagy jó fej. Merész kijelentés, de gyorsan sértődés helyett olvass már utána, hogy mi a baj ezekkel, és dönts felelősen!  

 • Egy csomó településről már nem viszik el a szemetet.
 • Egy csomó kiserdő tele van lakossági hulladékkal (és még több lesz, ha nem viszik el a szemetet).
 • Egy csomó ember meg azt hiszi, hogy a szemét az valami vicces dolog, és trendi vackokkal kell virítni. De nem vicc ez - hanem nagyon komoly. 

A szemét el tud lepni minket. Figyelnünk kell, hogy kevesebb legyen belőle. Ha választhatunk, akkor érdemesebb olyan ételt venni, ami nincs előre csomagolva. Vigyél haza minél kevesebb fölösleges hulladékot! Vásárolj hentesnél, vigyél egyből edényt vagy táskát, amibe teszed a húsokat. Ne kérj nejlont. Kérj a zöldségesnél a saját hálódba vagy textil zsákodba árut - hidd el, sosem okoz problémát. Váltsd ki a fölösleges hulladékot termelő dolgokat olyannal, ami nem károsítja a környezetedet. 

Extra ciki dolgok gyors listája: 

 • Tampax tampon - hosszú kék semmire nem jó műanyag kapszula a puncidba, amit utána kidobsz. Nem elég káros a fehérítő anyag, amivel a tampont kezelik? 
 • Kapszulás kávé - értem én, hogy limitált széria, meg hogy felhasználod valami barkácsoláshoz. De a kávézacc egy szuper dolog, lebomló, egy csomó mindenre lehet használni. Miért nem tész vissza a kotyogósra, vagy a rendes kávéfőzőre? A kapszulás iszonyú sok felesleges szemetet termel - ezért ciki. 
 • Bonbonok - hatvanszor csomagolva. Válassz kézműves fajtát, amit szeretettel és neked csináltak, és ami nincs túlcsomagolva. Mindenkinek jobb, de legfőként a Földnek! 
 • Műanyag pelenkák, műanyag betétek - keresd inkább az újrahasználhatót. Igaz, hogy azt mosni kell és a víz is kincs, de még mindig természetesebb egy jó minőségű és lebomló mosószerrel kimosni, mint kidobni a használtat. Gondolkodj. 
 • Zacskó - és ezt szeretném vagy 1000x felírni. Ne figyelj oda, ha rád szólnak a pénztárban, hogy használj belőle sokat! Legjobb, ha kis öko-tasakokban vásárolsz, amit viszel magaddal és odahaza is benne tudod tartani. 
 • Pet palackra és szívószálra sincs szükség. Vigyél magaddal ivópalackot, ha szükséged van rá, hogy menet közben is fogyassz folyadékot. Készítsd szódát, vagy használj víztisztító berendezést. 
 • Becsomagolt zöldség - vásárolj olyat, ami nincs lefóliázva meg nejlonban. 
 • Gondolkodj, mielőtt elvitelre kéred az ételt! Mosogatni olcsóbb, helyben megenni jobb. Az elviteles dobozokért én szívem szerint ötször annyit kérnék. Rengeteg felesleges szemét keletkezik így. Tudatosan olyan helyen vásárolj, ahol lebomló a csomagolás. 
 • Ide az jön, ami neked eszedbe jutott a témáról - mert ez a lista sajnos végtelenül folytatható. 

4-ből 1 ember érintett lehet élete során stroke-ban

2021. november 03.

Fotó: gettyimages.com

A stroke bármikor, bárkinél és bárhol kialakulhat. A stroke az elhalálozás egyik vezető oka, a WHO adatai szerint hazánkban évente több mint 10 000 ember haláláért felelős. Az október 29-i Stroke Világnap idei fő üzenete, hogy élete során 4-ből 1 felnőtt átesik stroke-on, melyből a legtöbb elkerülhető lenne, kialakulásának esélyének csökkentésével. Ismerje meg a betegséget és csökkentse kialakulásának kockázatát.

A Világ Stroke Szervezetének (World Stroke Organization) becslései szerint az idei évben globálisan 13,7 millió ember szenvedi el életének első stroke-ját és 5,5 millió ember veszíti el életét agyi érkatasztrófában.  Hazánkban évente 40-50  ezer ember esik át storke-on,10 pedig a stroke esetek 90%-át meg lehetne előzni az olyan rizikófaktorok kerülésével vagy megfelelő kezelésével, mint például a dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás vagy a magas vérnyomás.

Az alábbi kockázati tényezők mérséklésével csökkenteni lehet a stroke kialakulásának kockázatát:

 • Évente 1 millió stroke eset kapcsolódik a mozgásszegény életmódhoz. Heti ötször 30 perc rövid edzéssel akár 25% -kal csökkenteni lehet a stroke kialakulásának kockázatát.
 • A stroke esetek több mint fele fűződik az egészségtelen táplálkozáshoz. Már az apró változtatások az étkezésben, mint például a zsíros ételek és a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése, hozzájárulhatnak a stroke kialakulásának csökkentéséhez. 
 • A túlsúly 22%-kal is emelheti a stroke kialakulásának esélyét. Ennek az oka, hogy a plusz kilók növelik a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a szív-érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát, melyek hozzájárulhatnak a stroke kialakulásához. Az Ön optimális testsúly értékét néhány egyszerű adat megadásával számos internetes oldalon ki tudja számolni.
 • Naponta 20 szál cigaretta akár hatszorosára emelheti a stroke kialakulásának kockázatát. A dohányzásról való leszokással nem csak a stroke kockázata csökkenthető, hanem más súlyos betegségé is.

Fontos a fertőtlenítés!

2021. október 30.

Itt az ősz, hagyományosan a megfázások és az influenza kezdetének időszaka, amire most soha nem látott mértékben ráerősít a Covid-járvány. Kell-e, és főleg hogyan, milyen mértékben súlyt helyezni a folyamatos fertőtlenítésre annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és szeretteinket, de közben ne essünk át a ló túloldalára?  

Hányadán is állunk vele?

Mielőtt kibillent volna az életünk a megszokott kerékvágásból, a családok alapvetően két különböző elv valamelyikét követték a fertőtlenítést illetően. Az egyik szerint nem kell azt túlzásba vinni, elég a tisztítószeres (vagy akár tiszta vizes) takarítás, és hasonlóképp a személyi higiéné: a gyerek immunrendszerének is jót tesz, ha idejekorán megismerkedik a környezetünkben előforduló mikroorganizmusokkal. A másik szemlélet hívei nem bízták a dolgot a véletlenre, és szívesen használtak fertőtlenítő le- és felmosást a háztartásban, és minimum a gyakori törlőkendős kéztörlést gyereknél-felnőttnél egyaránt, ha éppen nem volt mód rendszeres kézmosásra.

Mint ahogy az élet számos más területén, a higiéné kérdésében végképp felforgatta az elveinket és vele az életmódunkat az elmúlt másfél év pandémiás helyzete. A kezdeti információhiány és tanácstalanság után mostanra már rengeteg tapasztalatunk és tudásunk van ahhoz, hogy objektíven mérlegre tegyük ismét a kérdést: mi most a reális (szükséges és elégséges) eljárás a fertőzésekkel szembeni mindennapi védekezés terén?


Kézmosással hatékonyabban kerülhető el a fertőzés

2021. október 25.

Fotó: pixabay.com

A kézmosás, ez az egyszerű módszer az egyik leghatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésére. Most, a koronavírus világjárvány elleni védekezésben is kiemelt szerepet kap ez a kézenfekvő védekezési forma. Egyetemünk névadója, Semmelweis Ignác a világ egyik legismertebb magyar orvosa vezette be a klórvizes kézmosást, amellyel drámaian lecsökkent a gyermekágyi láz okozta halálozás, ezért is nevezik az „anyák megmentőjének”. A Semmelweis Egyetem oktatóvideójából könnyen elsajátítható a helyes kézmosás menete.

A WHO által kidolgozott, összesen hat lépésből álló módszerhez langyos vagy kézmeleg vízre és szappanra van szükségünk. A hatékony, 20-30 másodperces kézmosás kiterjed nemcsak a tenyerek és a kézhátak, hanem az ujjközök, -hátak, -begyek és külön a hüvelykujj szappanos bedörzsölésére – mutatja be dr. Németh Balázs Tamás, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika rezidense. Az oktatóvideóból az is kiderül, hogy étkezés és mosdóhasználat előtt, után, illetve hazaérkezés után van különösen jelentősége az alapos kézmosásnak.

Semmelweis Ignác kézmosás fontosságát hirdető tanai a koronavírus-járvány idején ismét előtérbe kerültek, erre hívta fel a figyelmet a Google internetes kereső nyitólapja 2020 márciusában, amikor egy napig egy Doodle videóval tisztelgett személye és öröksége előtt.


Könnyen kiégéshez vezethet a COVID-19 hulláma

2021. október 21.

Fotó: gettyimages.com

A járvány hullámaival már nemcsak a megbetegedések száma növekszik, hanem az irodai dolgozók mentális állapota is súlyosbodhat. A vírus okozta bizonytalanság, félelem és az év végi kimerültség miatt egyre gyakrabban jelentkezhetnek ugyanis a kiégés tünetei.

A munkaadóknak, illetve a dolgozóknak érdemes ezért odafigyelniük még a legapróbb jelekre is, hogy időben elkerüljék a negatív spirált – hívja fel a figyelmet a K&H, a PwC Magyarország idei felmérése alapján a bankszektor egyik legvonzóbb munkahelye. 

Bár a távmunka nagyobb rugalmasságot és kedvezőbb munka-magánélet egyensúlyt kínál, a második hullámmal járó, továbbra is fennálló több mint féléves bizonytalanság és fertőzéstől való félelem miatt kimerültek lehetnek a dolgozók. Az év végi fáradtság, a szabadidős tevékenységek, a kikapcsolódás korlátozása, a korai sötétedés miatt pedig jelentősen csökkenthet a hatékonyságuk.

„Ha munkatársunknál azt tapasztaljuk, hogy a korábbiakhoz képest többször hibázik, hosszabb időt vesz igénybe azoknak a feladatoknak az elvégzése, amiket korábban rutinosan, gyorsan megcsinált vagy a munkához, esetleg a kollégákhoz negatívabb a hozzáállása, ritkábban kapcsolódik be a közös ötletelésekbe, megbeszélésekbe, úgy könnyen lehet, hogy munkahelyi kiégésről van szó. Ebben a kritikus állapotban mielőbbi változásokra van szükség. Az otthoni nyugodt környezet kialakításán túl ugyanis a napi rutin újragondolására, rendszeres és pozitív visszajelzésekre, valamint a munkaadók részéről az elvárások konkretizálására is szükségük van a dolgozóknak ahhoz, hogy elkerülhessék a kiégését” – javasolja Végh József, a K&H HR igazgatója

Ahhoz, hogy a munkahelyi kiégés elkerülhető legyen, a K&H, a PwC Magyarország idei felmérése alapján a bankszektor egyik legvonzóbb munkahelyeként összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amikre a dolgozóknak és a vezetőknek is érdemes figyelniük a járvány második hulláma során.

Megfutamodás helyett felismerés

A tünetek felismerése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kiégést kezelni, orvosolni tudjuk. Ha a megszokottnál fáradtabbnak érezzük magunkat, gyakran küzdünk fejfájással, ingerlékenyek, frusztráltak, elégedetlenek vagyunk, többet dolgozunk, de eredménytelenül, akkor nagy az esélye annak, hogy az év végi kimerültségen túl komolyabb és akár hosszabb távon fennálló problémáról van szó. A kiégés fizikai, kognitív és érzelmi fáradtságot is takarhat, ezért ahhoz, hogy ezt kezelni tudjuk, gondoljuk át és írjuk össze, mióta és milyen tüneteket tapasztaltunk.  

Túlhajszoltság helyett érzelmi újratervezés

 A kijárási korlátozás és a korai sötétedés felboríthatja a napi rutinunkat, a túlórák és a zsúfolt hétköznapok helyett azonban érdemes inkább újratervezni az időbeosztásunkat. Írjuk össze részletesen, miket végzünk el egy munkanapon, és rögzítsük minden tevékenységhez, hogyan érezzük magunkat közben. Emiatt nemcsak jobban látjuk, mivel és mennyi időt töltünk, hanem azt is segíthet eldönteni, hogy ezekhez a feladatokhoz milyen érzéseket párosítunk: miket végzünk el szívvel-lélekkel, és mik okoznak bennünk inkább feszültséget, szorongást.

Bizonytalanság helyett konkrétumok

Ahhoz, hogy a kiégés elkerülhető legyen, érdemes egyértelműen meghatározni a munkahelyi célokat és a munkaköri elvásárokat. Ezek ugyanis segítenek abban, hogy világossá váljon, hogyan lehetünk sikeresek, illetve magabiztosak a munkánkban. Az év végéhez közeledve a munkaadókkal közösen gondoljuk át, hogyan és mivel lehet jobban körvonalazni ezeket az elvárásokat, hogy a következő évtől a bizonytalanságot csökkentve új lendülettel vághassunk bele a feladatokba. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...154