sub

Információk, érdekességek

A grandiózus gránátalma és a fiatalító goji

2023. december 06.

Fotó: pixabay.com

A gránátalmát évezredek óta kedvelik és tartják számon hasznos gyümölcsként a Közel-Keleten, Dél-Amerikában és Ázsiában, többek közt a gyomor- és bélrendszeri problémákat javító, általános erősítő, élősdiölő, fájdalomcsillapító és bőrápoló hatása miatt.

Kellemes ízű és rendkívül hatékony antioxidáns: a gránátalmalé háromszor akkora antioxidánshatást fejt ki, mint pl. a vörösbor vagy a zöld tea. Több mint 250 tanulmány – melynek többsége „in vitro” azaz laboratóriumi környezetben, vagy állatokon végzett kutatásokra, és kismértékben humán jellegűekre alapoz – jelzi a gránátalma antioxidáns- és gyulladásgátló (így reumaellenes) tulajdonságát. Egyúttal antivirális (vírus elleni) és antibakteriális (többek közt influenza elleni), a szív és az agy védelmét szolgáló hatása is előtérbe került (csökkentve az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét és javítva a vérkeringést).

Még a fog- és szájbetegségek prevenciójában is hasznos lehet a gránátalmalé, feltéve, ha cukor nélkül fogyasztják.

Természetes életerő: Goji

Vitalitás, fiatalosság, életerő, mindez az emberek természetes vágya; és mint sok mindenre, erre is megvan a válasz a természetben.

Az emberiség folyton keresi a fiatalság megőrzésének titkát, s a XXI. század embere egyre inkább rájön, hogy ennek apró megnyilvánulásait megtalálhatja a természetben.

Csak a természeti népek szokásait, életvitelét kell megfigyelni, mert a több száz, sőt ezer éves tapasztalatok hasznos megfigyeléseket tartalmaznak. Már csak a tudomány mai eredményeit kell felhasználni és a korszerű vizsgálati módszerekkel bebizonyítani a tapasztalati tényeket.


Hasznos tanácsok a téli öltözködéshez

2023. december 04.

Fotó: 123rf.com

Érkezik a rossz idő, és vele együtt azok a balesetek is, amelyek kellő óvatossággal és körültekintéssel akár elkerülhetők is lehetnének.

Bár apróságnak tűnik, de a programhoz és az időjáráshoz igazodó öltözet kiválasztása szintén életmentő lehet. Autóba ülve mit sem ér a jó vezetéstechnika, ha cipőnk a latyaktól csúszik a pedálon, vagy ha ruhánk nem teszi lehetővé a gyors reagálást és a szabad mozgást. Már a házból kilépve figyeljünk, hogy lábunkon a megfelelő cipő legyen, hiszen akár a pedálra, akár csúszós járdára lépünk, fontos, hogy rajta is tudjunk maradni. Ilyenkor fokozottan érvényes, hogy a funkcionalitás előbbre való a divatnál, hiszen egy-egy esés következménye súlyos csonttörés, agyrázkódás és több hetes ágyhoz kötöttség is lehet, autóban ülve pedig akár emberéletekbe is kerülhet, ha nem „állunk” biztos lábakon. A nedves ruhától pedig minél hamarabb szabaduljunk meg, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Magyarországon az éghajlati sajátosságoknak köszönhetően a fagyhalálok száma elenyésző, azonban a kisebb végtag elfagyásoké, kihűlésé, meg- és felfázásoké nem. Éppen ezért, ha sportolni, túrázni, szánkózni, korcsolyázni indulunk, vagy akár csak kilépünk a lakásból, fontos, hogy rétegesen öltözködjünk, egyrészt, hogy óvjuk testhőmérsékletünket, másrészt a meleg helyiségekben egyetlen vastag darabban megizzadunk, majd ha kimegyünk a hidegbe, nagy eséllyel fázunk meg, sőt, kapunk tüdőgyulladást.


Ennyivel csökkentheti a magas vérnyomást az életmód

2023. november 23.

Szerencsére egyre többen tisztában vannak azzal, hogy az életmódjuk milyen komoly hatással van az egészségükre, de csak kevesen ismerik a konkrét összefüggéseket. Dvorák Márton, a KardioKözpont mozgásterapeutája és Szabó Lucia dietetikus az életmód magas vérnyomásra gyakorolt hatásaira hívta fel a figyelmet. 

Fotó: 123rf.comA hajlam még nem maga a magasvérnyomás betegség 

 Magyarországon a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, akik közül  egyre többen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé. Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben, ám a betegség manifesztációjához, kifejlődéséhez jelentősen hozzájárulunk az életmódunkkal. Olyannyira igaz ez, hogy a már diagnosztizált magas vérnyomás betegség terápiájának is első lépcsőfoka kell, hogy legyen az életmódváltás, és csak második lépésként, szükség esetén ajánlott a gyógyszeres kezelés.

A páciensek is tisztán kell látniuk, hogy az életmód terápia olyan értékeken tud változtatni, mint a vérnyomás, a koleszterin-és a vércukorszint, amelyek pedig a krónikus betegségek jelzői. Vagyis az életmódelemeink megváltoztatásával hatással lehetünk a magas vérnyomás, a hyperlipidémia, a cukorbetegség állapotára, bizonyos mértékig vissza is fordíthatjuk azt. Minél több rossz szokásunkat cseréljük le jó szokásra, annál jobbak az esélyeink a javulásra – már kialakult betegségek esetén is. 

Így csökkennek a vérnyomásértékek az életmód hatására

Mindazoknak, akik még gondolkoznak az életmódváltáson, érdemes látniuk, hogy már az egyes változtatások is hatnak a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértékekre. Mi mennyivel csökkenti tehát az értékeket?

Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm / 10 kg
Sóbevitel csökkentése: 2-8 Hgmm
Mediterrán étrend (DASH diéta): 8-14 Hgmm
Rendszeres fizikai aktivitás: 4-9 Hgmm
Alkoholfogyasztás csökkentése: 2-10 Hgmm

Az életmód program további elemei – például izomerősítő mozgás, limitált szénhidrátbevitel, megnövelt rost- és növényi szterin bevitel, csökkentett telített zsírsavfogyasztás – szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre.  Ráadásul ezek a hatások egymással is összefüggenek, hiszen például az egészséges szív diétájának is nevezett DASH étrend önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket.

A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob (vagyis kardio) mozgást végzünk, az olyan működéseket erősít meg, melyek többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.  


Ízületeink egészsége és védelme

2023. november 17.

Az emberi szervezetben több mint 170 ízület található, amelyek védik és összekapcsolják a csontokat, továbbá lehetővé teszik a merev vázrendszer mozgását. Ízületeink egészsége jelentősen befolyásolja mozgásunkat, ily módon életminőségünkre is hatással van.

Fotó: 123rf.comPorckérdés

Az ízületi porc 70% vízből, 15% kollagénből, 10% proteoglikánból és 5% ízületi sejtből épül fel. A kollagénrostok szilárdítják és a nagyobb erőbehatással szemben ellenállóbbá teszik a porcszövetet. Felépítésükben nagy mennyiségű kéntartalmú aminosav vesz részt, ezért fontos szervezetünk számára a megfelelő kénbevitel. A porc rugalmasságát a glükózaminból és kondroitin-szulfátból felépülő proteoglikánok biztosítják. Ezen két rostrendszer térhálóként egymásba kapaszkodva alkotja a porc vázát. Ez az ízületi kötőszövet életünk során folyamatosan lebomlik és újjáépül. Sajnos a folyamat az életkor előrehaladtával jelentősen lassul, és egyre gyakrabban fordulnak elő az ízületeket érintő megbetegedések, melyek lehetnek gyulladásos illetve kopásos (degeneratív) eredetűek. 50 éves kor felett a leggyakrabban előforduló mozgásszervi megbetegedés az artrózis, amely a kopásos ízületi betegségekhez tartozik.

Legfőbb alkotók

A porcok védelme érdekében alkalmazott étrend-kiegészítőkben gyakran megtaláljuk az ízületeket felépítő anyagokat: kollagént, glükózamint és kondroitin-szulfátot.

Az ízületek megújulásának alappillére a glükózamin, melynek az ízületek felépítésén túl, a gyulladások mérséklésében is szerepe lehet. A glükózamin egy természetes vegyület, azonban még kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sem mindig biztosított a megfelelő bevitele. Vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően biztosítja az ízületi porc megfelelő rugalmasságát. Glükózaminkúra során ajánlott nagy mennyiségű vizet fogyasztani.

Az ízületi porcokon kívül a bőrben, a csontokban, a szaruhártyában és az artériák falában is megtalálható kondroitin-szulfát szintén jelentős vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, valamint serkenti az ízületi folyadék termelését, pontos hatásmechanizmusa azonban nem ismert. Feltételezhető, hogy szerepet játszik az ízületek normál működésének és épségének megőrzésében, továbbá fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Több tanulmány megerősítette a glükózamin és a kondroitin-szulfát kombinációban történő alkalmazásának előnyeit.


Álmatlan éjszakák, álmos nappalok

2023. november 16.

Fotó: gettyimages.com

A forgolódással, ébren töltött éjszakákra számtalan magyarázatunk lehet: munkahelyi, vagy családi konfliktusok, stressz, vagy ha úgy érezzük, összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Ha ez az állapot huzamosabb ideig is eltart, nem árt, ha átgondoljuk a helyzetet: könnyen lehet, hogy inszomnia, vagyis kóros álmatlanság okozza a panaszokat.

Egyedül nem megy

Akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak panaszt, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák – sorolja a kialvatlanság következményeit dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa.

Az álmatlanság lehet átmeneti, adott élethelyzethez köthető, mely a körülmények változásával, a probléma megszűnésével magától is oldódik, viszonylag rövid idő alatt. Krónikus inszomniáról beszélünk, ha az álmatlanság több héten át fennáll, ilyenkor három hét-egy hónap elteltével érdemes szakember segítségét igénybe venni a probléma orvoslásához.

Három hét után önvizsgálat

Előfordul, hogy megfelelő mennyiségű alvás ellenére reggel úgy ébredünk, „mint akin átment egy úthenger” és napközben is fáradtak, álmosak vagyunk. Nem feltétlenül jó hír, ha valaki bárhol, bármikor el tud aludni. A több órás alvás ellenére fennálló fokozott napközbeni aluszékonyság az alvás rossz minőségét jelezheti, ami mögött számtalan betegség, többek között ún. elsődleges alvásbetegségek állhatnak. Ezek közül az egyik leggyakoribb a horkolás, alvás alatti légzéskimaradás, amit gyakran a hálótárs vesz észre elsőnek.

Ne tekintsük tehát normálisnak, ha hosszú ideje a kialvatlanság tüneteivel küzdünk: nappal fáradtabbak, idegesebbek vagyunk, rosszabbul teljesítünk – figyelmeztet dr. Vida ZsuzsannaNéhány hét után érdemes átgondolni, hogy mikor kezdődtek a panaszok, egy héten hány éjszakát töltünk álmatlanul. Általános állapotunk mellett – stressz, napirend, határidők a munkában, családi gondok – figyeljünk az étkezésre, testmozgásra, rendszeresen szedett gyógyszerekre is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...146