sub

Információk, érdekességek

Kinek milyen típusú kutya való? Így dönthetjük el

2022. november 19.

Egy kutya érkezése mindenképpen felforgatja a család életét - mégpedig teljes mértékben. Új szokások, új rutin és teljesen új prioritási rendszer alakul ki, miközben egy életért leszünk felelősek. Ez valójában egy borzasztóan nehéz feladat, ami nem csak cuki fotókból áll, mint ahogyan azt a legtöbben gondolják.  

Ugyanakkor, ha alaposan átgondoljuk a döntésünket és sorra vesszük az alábbi kérdéseket, sokkal nagyobb eséllyel találhatjuk meg a számunkra megfelelő kutyát. Ez pedig az alapja annak, hogy harmonikusan és boldogan élhessünk együtt egy igazi családként.

Kutya – de honnan?

A fejlettebb nyugati országokhoz képest Magyarországon még gyerekcipőben jár az állatvédelem. Ez pedig sajnálatos módon azt jelenti, hogy a menhelyek és alapítványok helyzete már évek óta siralmas. Egyre több kutya kerül be, kevesebb kerül ki, így még kevesebb életet tudnak megmenteni az ezzel foglalkozó önkéntesek. Éppen ezért, amikor arról döntünk, hogy mentünk vagy vásárolunk kutyát, mi magunk is életekről döntünk. Ez szélsőségesen hangzik, de sajnos tényleg erről van szó.

Nézzük tehát a lehetőségeinket! Dönthetünk úgy, hogy tenyésztőtől veszünk kutyát, ezzel azonban támogatjuk ezt az „ipart”, ami nem tesz jót a már így is katasztrofális magyar helyzetnek. Hiszen ahelyett, hogy egy nehéz sorsú kutyát mentenénk meg, a „mi kedvünkért” születnek újabb kiskutyák. Ennél már csak az számít értelmetlenebb döntésnek, ha az olcsóságra megyünk, és szaporítótól szerezzük be az új családtagot. Jó tudni, hogy az ilyen helyeken a kutyákat a végtelenségig kihasználják, embertelen körülmények között tartják, miközben törzskönyvet sem tudnak adni a kicsikhez – mivel általában illegális a működésük.

Éppen ezért érdemes megfontolni az örökbefogadást, amivel egy kutyának új esélyt adhatunk az életre. Ma már számos – de még mindig nem elég – menhely és alapítvány foglalkozik mentéssel. Találunk közöttük olyat, ami kifejezetten kiskutyákat ment, de ha konkrét fajtát szeretnénk, akkor a fajtamentéseknél is keresgélhetünk. A kérdés már csak az: hogyan kezdjünk neki a kutatásnak?

Milyen típusú kutya való nekünk?

Ha az alábbi kérdéseket sorban megválaszoljuk, már konkrét igényekkel jelenhetünk meg a menhelyen – ahol tudni fogják, hogy ezek alapján melyik kutyus lehet nálunk a befutó. Vagy megtalálhatjuk a fajtát, ami a jellemzőink alapján megfelelhet nekünk, így megkereshetjük egy-egy adott típus fajtamentő szolgálatát.

Tapasztalat

Volt már kutyánk? Ő milyen volt? Nyugodt, problémás, reaktív, könnyen vagy nehezen tanuló? Nagytestű vagy kicsi? Értelemszerűen, ha valakinek még soha nem volt tapasztalata egy nagytestű, problémás kutyával, akkor nem jó ötlet egy ilyennel elkezdeni a közös tanulási folyamatot. Ez alapján érdemes elkezdeni a lehetőségek leszűkítését.

Idő-kérdés

Ezután tanácsos elgondolkodni azon, hogy mennyi időnk lesz a kis kedvencünkre. Vannak ugyanis kutyák, amelyek szeretik, ha békén hagyják őket, szívesen pihennek, kevésbé igénylik a folyamatos törődést. De ugyanígy akadnak olyanok is, akikre több időt kell szánnunk, legyen szó tanításról vagy mozgásról - nekik különösen fontos, hogy nap mint nap le legyenek fárasztva mentálisan és fizikailag egyaránt.


Túlélni a túlélhetetlent

2022. november 15.

A helyzet kritikus. Mondhatnám úgy is, hogy krízis van. Krízis akkor keletkezik, amikor a régi már tarthatatlan, de az újnak sincs még itt az ideje. Rengeteg könnyet látok mostanában, és sokan azt mondják, ha ennek az időszaknak hamarosan nem lesz vége, feladják. Elsősorban természetesen a párkapcsolatok azok, amelyek a legtöbb fájdalmas élményt okozzák, ezt követi a sok váratlan haláleset és a lelki összeomlások.  

Mi történik most, ami ennyire kiélezte a helyzetet? Miben és miért változtak meg az energiák, az emberek és élethelyzetek?

Nem vagyok asztrológus, de követem néhány általam hitelesnek tartott asztrológus írásait, előrejelzéseit. Egy biztos. Az elmúlt 1-2 év munkájának gyümölcsét aratjuk le most. Ha az utóbbi években foglalkoztál önmagaddal, ha kerested a válaszokat arra, mi dolgod van itt a Földön, ha elkezdted azoknak a problémáknak a gyökerét megkeresni, amelyek visszatérő vendégek az életedben, akkor hamarosan hátradőlhetsz. Így sincs könnyű dolgunk, mert rengeteg karmikus feladatot dolgozunk most le. Az elengedések idejét éljük, ami már elég régóta tart ahhoz, hogy azt mondjuk: elfáradt a lelkünk. Bizony vannak napok, amikor felkelni sincs kedvünk, amikor feladatainkat nem hogy félgőzzel de épp hogy el tudjuk végezni.

Sokan megbetegednek, így adva maguknak egy kicsi pihenőidőt. Légúti gyulladások, torokfájás, gyomorpanaszok, emésztési problémák, hányinger, hányás, hasmenés, gyakori fejfájás. Ezek a tünetek, amelyekkel most leggyakrabban találkozunk. Ha bármelyik tünetet észleled magadon, ne ijedj meg. A tested tisztul, hisz nem csak lelkileg, de testileg is szabadulunk meg a salakanyagoktól, mérgektől. Ha teheted, fogyassz több kímélő ételt, hogy szervezeted könnyebben végezhesse a dolgát. Fontos lenne a mozgás is nagyon.


Reggeli feltöltődés őszi hangulatban

2022. november 11.

Az őszi időszakban, a sokszor borongós reggeleken nehezebben kezdjük a napot, mint nyáridőben. Főként energiánkat hiányoljuk a napkezdéshez, de rendszerint kedélyállapotunk sem kielégítő. Íme 8 módja annak, hogy megbirkózzunk a lassan sötétedő reggelekkel, és jó hangulatban kezdjük a napot. 

Fotó: pixabay.com1. Meditáljunk

A meditáció serkentheti agyfunkciónkat, növelheti energikusságunkat, így többek közt javulhat általa a koncentráló képesség és a munkahelyi hatékonyság. 

Próbáljuk ki a következő testvizsgálat (body scan) meditációt 5-10 percen át: üljünk kényelmesen, és csukjuk be a szemünket. Először figyeljünk a fejtetőnkre, és tudatosan relaxáljunk, lazítsuk el ezt a zónát. A progresszív izomlazítás során haladjunk lefelé, testrészenként. Így következzék az arc, állkapocs, nyak, váll, kar, mellkas, hát, gyomor, láb és lábfej ellazítása. Ha befejeztük, szánjunk még egy percet arra, hogy értékeljük felfrissült elménket és testünket.

2. Mozogjunk 

A testmozgás gyors út a reggeli kábaság feloldásához, a jó közérzetet biztosító endorfin hormonok felszabadításához. De ahhoz is megfelelő módszer hogy „beállítsuk” napi energiaszintünket. Ami a mozgásfajtákat illeti – bármi hasznos lehet. Pl., ha gyalog megyünk a munkahelyre (vagy akár csak az út egy részét tesszük meg gyalog), illetve még ha kitérőt is teszünk zöld területen, fokozottan feltöltődhetünk energiával. A naponta végzett reggeli torna, vagy a kerékpározás (akár a napi rutin részeként, akár hétvégeken) szintén remek lehetőség, jobb általános és mentális egészséget kölcsönöz, csökkenti a stresszt.

3.  Kerüljük a képernyőket

Korán reggel a computerünk, mobiltelefonunk, más digitális, elektronikus eszközeink mellőzése az egyik legfontosabb módja annak, hogy jól induljon a nap. Az ébredés után közvetlenül eltelt időnek ugyanis békét kell hoznia mentálisan. Ezért ilyenkor ne ellenőrizzük a közösségi médiát a laptopunkon, a híreket a telefonunkban vagy az e-maileket, amíg nem kerültünk koncentrált lelkiállapotba.

A digitális világgal való kapcsolattartás, amikor éppen felébredtünk, inkább reaktív (reflexszerű), mint proaktív (cselekvő, kezdeményező) hatással van ránk. Hiszen azonnal ki vagyunk szolgáltatva annak, ami „bejön” ezekről az eszközökről, de ha időt szánunk érzelmi állapotunk kezelésére a képernyők megnyitása előtt, az hozza meg az irányítást.

4. Csendesítsük el a tépelődés vagy vita hangjait

Ha van kedvezőtlen napkezdés, amely igénybe veszi az energiánkat, az a múltbeli eseményeken való rágódás vagy pl. már a korán reggeli vitatkozás a partnerünkkel, gyerekeinkkel. Időbe telhet, de próbáljunk állandósítani olyan lelkiállapotot, amely ezt elkerülhetővé teszi. Ha sikerül, azután megújult energiával folytathatjuk a napot.


Mit néznek meg a nők először a férfiakon?

2022. november 10.

Úgy tartják, hogy a férfiak elsőként a női lábakra és dekoltázsra figyelnek fel. De hová pillantanak elsőként a hölgyek? Testalkat vagy valami teljesen más dolog érdekli őket? A Makeup feldolgozott egy kutatást, ahol elárulták legféltetteb titkaikat az ellentétes nemmel kapcsolatban.  

Cipő

Milyen cipőt kell viselnie egy férfinak ahhoz, hogy elcsábítsa a kiválasztott hölgyet? Könnyebb lenne megmondani, milyen cipőt ne. A lábbelik ne legyenek túl öregek, elhasználtak, ez nagyon igénytelen kisugárzást kelt. A túl olcsó cipő alacsony fizetésről árulkodik, de nem szükséges túl drágának sem lennie: a lényeg, hogy illeszkedjen az öltözékhez. Legyen tiszta, de nem túl feltűnő darab.

Illat

A férfiak a szemükkel szeretnek, a nők pedig az orrukkal. A férfi minden jó tulajdonsága elrontható egy rosszul választott parfümmel. A lányok nem szeretik a túl erős, megszállott illatokat, vagy amikor a kiszemelt tetőtől talpig kölniben fürdik. A egjobb, ha a pasi az első találkozón könnyű dezodort és a tiszta természetes illatot visel. Még valami: aki az első találkozáskor izzadságszagot vagy cigarettafüstöt áraszt magából, a legtöbb nő számára esélytelen. A linkre kattintva számos parfüm elérhető, a bal oldalon található alkategóriák pedig segítséget nyújtanak a leginkább személyiséghez illő parfüm kiválasztását.

Kezek

Bármilyen furcsán is hangzik, a nők kifejezetten megnézik a kezeket. Természetesen nem kell manikűröshöz járni, vagy minden este hidratáló krémet alkalmazni, csupán törekedj az ápolt megjelenésre, és figyelj a körmök tisztaságára, hosszára!

Köszönés

Az üdvözlés lehet egy szia, hello, akár egy csá... A fő, hogy elég hangos és magabiztos legyen, barátságos mosollyal párosítva. Tehát ügyelj köszönéskor a szemkontaktusra - ne ereszd le a tekinteted!

Motivációs csapdák: pénz vagy elismerés?

2022. november 09.

A pozitív visszajelzések jobb teljesítményre sarkallnak, az építő kritika fejlődésünket segíti. Visszajelzésekre tehát szükségünk van. Kérdés, hogy mi ösztönöz nagyobb teljesítményre: a pénz, vagy az elismerés? A teljesítmény a lényeg?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Motiváció: olyan belső állapot, amely cselekvésre ösztönöz

Az átlagos heti munkaidő 40 óra, de bizonyos feladatkörökben nem ritka az akár 60 órából álló munkahét sem. Időnk nagy részét tehát munkával töltjük és nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat, vagy azon szerencsések táborába tartozunk, akik számára munkájuk egyben a hobbijuk is. Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet.-mondja dr. Kocsi Anikó pszichoterapeuta. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá.

A legalapvetőbb szükséglet: a pénz

Lehet az alapbér, bónusz, vagy egyéb juttatás, de valójában ez biztosítja megélhetésünket: ezekből fizetjük a számlákat, ruházkodunk, bevásárolunk és szórakozunk. A pénz nélkülözhetetlen a legalapvetőbb szükségleteink kielégítéséhez, ezt jól szemlélteti az Abraham Maslow, amerikai pszichológus által kidolgozott Maslow-piramis, vagy másnéven Maslow-szükséglet hierarchia is, melynek egyes elemeit most a munkahelyi körülmények és feltételek vonatkozásában mutatjuk be:

  • Önmegvalósítás: továbbképzés lehetősége és döntési felelősség, önállóság
  • Elismerés igénye: karrier lehetőség és teljesítmény prémium, egyéb juttatások
  • Közösséghez tartozás igénye: jó munkahelyi légkör és jó vezető-beosztott kapcsolat
  • Biztonsági szükségletek: biztos munkahely, orvosi ellátás, stb.
  • Fiziológiai szükségletek: fizetés

Az elmélet szerint, ha bármelyik szinten kimarad a szükséglet kielégítése, elakad a motiváció, a személy megreked azon a szinten, ahol még kielégületlenek szükségletei. Megfelelő fizetés és anyagi biztonság tehát alapfeltétele a magasabb célok elérésének.

Fontos az elismerés

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatási eredményei alapján a vezetők feltételezésével szemben az alkalmazottak mégsem a pénzt tartották a legösztönzőbbnek, többségük a felettesük rájuk irányuló figyelmét jelölte meg elsődleges motiváló tényezőként. Dr. Bob Nelson, a munkavállaló jutalmazásának és motiválásának szakértője szerint is a dolgozók első sorban elismerést várnak feletteseiktől. A szakértő szerint ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a következők is szükségesek:

  • a feladatkörtől függő döntési helyzet, a felelősség tisztázása
  • mérhető eredmények és a teljesítmény elismerése
  • közös megbeszélések
  • a fejlődés lehetősége: oktatás és tréning, karrier lehetőség
  • a vezetőségtől a munkavállalók többsége pontosan közölt elvárásokat és visszajelzéseket vár.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...421