sub

Információk, érdekességek

Gyönyörű tapéták melyek felöltöztetik a szobát

2022. május 23.

Feldobják az unalmas falakat, jókedvre derítik a családot, előnyére változtatják a térérzetünket, elősegítik a nyugodt alvást, vagy épp a hatékony koncentrálást, és akár még webáruházunk forgalmát is feldobhatják! Vajon hogyan lehetséges ez?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyönyörű tapéták legtöbbje olasz és svéd dizájnerek mestermunkája, olykor valódi grafikusművészek, fotóművészek alkotásainak sokszorosított nyomata, melyekkel álomba illő tereket, igazán különleges atmoszférákat teremthetünk.

A tapéták mai modern kínálata elképesztő változatosságával tényleg minden egyedi igényt, személyes elképzelést kielégít.

Amennyiben jól választjuk meg őket az adott helyiség stílusához, fekvéséhez, fényviszonyaihoz és persze szobáink méreteihez igazítva a minták léptékét, jellegét, a színek és kontrasztok látványát, akkor a gyönyörű tapéták képesek egészen megújítani, felfrissíteni tereinket.

Pár apró optikai trükkel ugyanis – mint amit a vízszintes vagy függőleges csíkok, a térhatású óriásfotók, vagy az izgalmas, egyedi textúrák képesek behozni egy belső tér látványába, s ez által a mi térérzetünkbe - mesés átalakulásokban lehet részünk. Így pedig jóval többet is kapunk e gyönyörű tapéták által, mint csupán magát egy szép tapétát.

Napjaink elképesztően széles, sokszínű tapéta választéka ugyanis igazi gyöngyszemeket rejt, melyekből most a teljesség igénye nélkül mutatunk néhány tippet, hogy mi mindenre is képes egy álomszép tapéta.

1. Amikor csak egy szolid hátteret keresünk…

Műalkotásaink fotózásához, egy iroda tárgyalóterméhez is jól jön egy kellemes, nyugodt háttér, ahogy az otthoni előszoba, dolgozósarok vagy étkező is bizony igényel némi otthonosságot, finomságot – ami a falak megjelenését illeti. Ide is biztosan találunk kedvünkre valót az innovatív, gyönyörű tapéták rendkívül széles választékából, akkor is, ha ezúttal éppen egy egészen szolid mintát, textúrát, vagy csak egy enyhe színt keresünk.

2. Még a legkisebb, legunalmasabb sarokból is meleg, otthonos, kis kuckót varázsolhatunk a gyönyörű tapéták által!

Ugye, mennyivel otthonosabb, bájosabb lett ez a kis olvasókuckó a meleg színek, a kedves őszi virágminták által? A gyönyörű tapéták elképesztő szín – és mintaválasztékban a rendelkezésünkre állnak, csak győzzük kiválasztani és megtalálni a hozzánk és persze otthonunkhoz leginkább illő szépséget!


Burkolat kisokos: milyen burkolatot hova érdemes választani?

2022. május 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Akik építkezés vagy felújítás előtt állnak idővel elkerülhetetlenül szembe találják magukat a kérdéssel: milyen burkolatot válasszunk az egyes helyiségekbe? Akik kevésbé jártasak a burkolatok világában, azok számára kicsit ijesztő lehet a hatalmas kínálat, amelyek rendelkezésre állnak napjainkban. Cikkünkben összeszedtünk néhány ötletet, hogy melyik burkolat típust hova érdemes választani.  

Előszoba 

Az előszoba a lakásnak egyik azon pontja, ahol folyton meg a sürgés-forgás, gyakran ráadásul nem is zokniban vagy mezítláb, hanem cipőben. A családi házaknál különösen érzékeny helyiségről beszélünk, mivel a kertből általában közvetlenül ide lépünk be – ez pedig extra koszt, sarat és kavicsot jelent. Ezért ezen térrész burkolatának igen strapabírónak kell lennie, hogy idővel is szép maradjon.
 
Az előszobára ezek alapján lehetőleg egy magas kopásállósággal rendelkező kő vagy kőhatású burkolatot válasszunk. Nemcsak sokáig megőrzi vonzó megjelenését, de a karbantartással sem kell sokat vesződni.

Nappali 

A nappali a felhőtlen szórakozás és a közös családi programok színtere, így itt inkább a melegebb hatású burkolatokat érdemes előnyben részesíteni. Ennél a helyiségnél nem is a burkolat kopásállósága a legfontosabb, hanem inkább az, hogy kompatibilis-e a padlófűtéssel. Így egy meleg árnyalattal rendelkező laminált padló, esetleg egy puha szőnyegpadló ideális választásnak bizonyulhat.

Konyha 

Amennyiben a konyhapadló nincs kitéve túl nagy terhelésnek, egy megfelelő kopásállósággal bíró kerámialappal nem tévedhetünk nagyot. Ebben az esetben azonban ne hagyjuk ki majd a fugák impregnálását sem, ugyanis pl. a mészkő vagy a gránitlapok csak ezután válnak vízhatlanná. Hazánkban még annyira nem gyakori a PVC padló étkezői használata, pedig számos előnnyel rendelkeznek, pl. könnyen tisztítható, dekoratív fapadlóra hasonlító megjelenésű, ráadásul ízületkímélő.

Fürdőszoba 

Talán mondani sem kell, hogy a fürdőbe vízhatlan burkolatot szükséges választani a folyamatos vízzel való érintkezés miatt. Vízálló burkolat lerakásához azonban mindig hívjunk szakembert – egy rosszul kivitelezett burkolás ugyanis utóbb sokkal nagyobb anyagi ráfordítást fog eredményezni. A hagyományos kerámialapok mellett egy másik remek választás a márvány.

Esküvői babonák - Te mernél kockáztatni?

2022. május 06.

Számos jelkép és szokás létezik az esküvőkön, aminek az eredeti jelentése egészen más volt, mint napjainkban. Bölcs magyar nyelvünk szavaiban őrzi ezeknek a spirituális jelentőségű eseményeknek az ősi gyökerét.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Menyasszonytánc: eladó a menyasszony!
Régen az apák leányukért cserébe pénzt, értékes javakat kaptak a vőlegénytől. Manapság már nem erről van szó. A pénzt a fiatalok a közös háztartás elindításához kapják, szórakoztató táncos műsor formájában. A vőfély persze gyakran az eredeti jelentéssel viccelődik. Gyakori, hogy a menyasszonytáncon a menyasszony rokonai, unokabátyjai vagy fiú testvérei megpróbálják "visszavenni" az ifjú arát, többször megpróbálják elrabolni, vgy viccesen egy alósnadrágot rejtve a zsebükbe "még a gatyájukat is odaadják" a párnak, vagy az aráért ...

A harisnyakötő viselése
A menyasszonyi ruha a hiedelem szerint szerencsét hozott. A vendégek próbáltak hazavinni egy-egy darabot a ruhából. A menyasszonyt a harisnyakötője védte meg a teljes ruhátlanságtól. Ma a harisnyakötőt annak a lánynak ajándékozza a menyasszony, akinek a legközelebb lesz az esküvője, mert ez a tárgy szerencsét hoz.

A fátyol felhajtása
A házasság régen elsősorban üzlet volt két család között. A fátyol oltár előtti felhajtásával a vőlegény ellenőrizte, hogy tényleg azt a hölgyet kapta-e, akire megállapodást kötött. Ma a leány kikérésénél szoktak "hamis menyasszonyt" kiküldeni, lefátyolozva. Hatalmas a nevetés, ha a vőlegény siettében elindul például a valódi menyasszony hasonló alkatú unokahúgával, vagy nővérével.

Üvegtörés - cseréptörés
Egyes nézetek szerint a szüzesség elvesztését szimbolizálja. Más vidékeken a cseréptálat teli pénzzel az ifjú párnak úgy kell összesepernie, hogy a vendégsereg széttáncolja az összesepert cserepeket. A vőlegény tartja a lapátot, jelezve, hogy a "hátteret biztosítja" a menyasszony dolgos házimunkában, vagyis seprésben gyakorlott kezéhez.

A menyasszony kezének megkérése
A vőlegény az apától kéri meg a leendő menyasszony kezét. Régen ez a találkozás jó alkalom volt a hozomány nagyságának megbeszélésére. Ma a fiatalok döntenek a házasságról, de szokásból és udvariasságból a szülők beleegyezését kéri a vőlegény. A tradícionális szokásokat követők ma a vőféllyel mennek a menyasszonylért és kikérik a háztól, a szülők pedig kiadják.


Az a híres régi kerékvágás

2022. április 29.

A régi kerékvágás a kitaposott út, ahol a kocsi szabályosan, erőlködés nélkül haladhat előre. Kíméletes a maga módján, nehogy új és járatlan utakon kelljen haladnia. A kitaposott út a biztos ismertbe vezet, és ez biztonságot nyújt az úton levőnek.  

Kép forrása: unsplash.comAz a híres „régi kerékvágás” időszerű kifejezéssel élve, átültetve az élethelyzetünkre, maga a komfortzóna. Ismerjük, a határain belül jól elvagyunk, még akkor is, ha adott esetben szenvedünk – bár nyilvánvaló, hogy valamin, valamiken változtatnunk kellene.

A komfortzóna sajátja, hogy mindenből a lehető legkényelmesebbet nyújtja. Innen a neve is. Telis-tele van sablonokkal, azonnal bevethető sztereotípiákkal, előítéletekkel.

A kényelem nagy úr, de van nála nagyobb úr is, mégpedig a fejlődés, az evolúció megállíthatatlan szükségszerűsége. A régi kerékvágás marad a régi, ahol minden mozdulatlan, esély sincs hát a fejlődésre.

Egy pillanat műve, és az élet hozhat olyan eseményeket, helyzeteket, amik egész egyszerűen lehetetlenné teszik a komfortzónánkon belül maradást. Felborul a napirend, a biztosnak hitt egy csapásra megszűnik, és ha megbillen az első dominó, sorra dől a többi is…

Mindannyiunknak volt és van ilyesmiben része. Kihúzzák a lábunk alól a talajt, és az eredmény szempontjából tökéletesen mindegy, hogy ki vagy mi okozta ezt. Nem marad más hátra, mint körülnézni a saját házunk táján, kikukucskálni a komfortzónán, mit tehetünk mi magunk azért, hogy a helyzetünk változzon, legalább elfogadhatóvá váljon, és békével viseljük a látszólagos kiszolgáltatottságot, a megoldhatatlannak hitt helyzetünket.

Minden könnyebb, ha igyekszünk magunkat a jelenben tartani. Most vagyunk képesek változni, és éppen most nem arra kell koncentrálnunk, hogy mi lesz. Ha a jövőben vagyunk, sorozatos csalódásnak tesszük ki magunkat – hiába. Az időnket használhatjuk arra, hogy arra figyeljünk, ami éppen most van. Amennyiben esetleg ebben a pillanatban nem áll a rendelkezésünkre az a forrás, amivel eddig számoltunk, ez a helyzet bármelyik pillanatban, már most (nem majd a jövőben, nem „majd ha vége lesz” és nem valamikor) változhat. Az aggodalmaink, a félelmeink nem szolgálnak semmire. Ráadásul arra hangolnak, amit nem szeretnénk bevonzani az életünkbe. Annyira el vagyunk foglalva a negativitásunkkal, hogy még véletlenül sem vesszük észre az adódó lehetőségeket.

Megkönnyíti a jelenlétet, ha számba vesszük mindazt, amiért hálát adhatunk – van bőségesen. Elég magunkban folytonosan azt ismételni: köszönöm, köszönöm, köszönöm. Nem szükséges átérezni, csak mantrázni. Ez automatikusan emeli a rezgésünket, és békét ad. Érdemes máris kipróbálni.


Így ellenőrizheted le, hogy bejelentette-e a munkáltatód a munkaviszonyodat

2022. április 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Rengeteg rémtörténetet lehet arról hallani, hogy egy munkáltató hogyan használt ki egy ártatlan, védtelen munkavállalót, és alkalmazta törvénytelenül akár éveken át. Annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen helyzetek, érdemes alaposan utánajárni egy potenciális vagy leendő munkáltatónak, hogy megbizonyosodjunk, minden a törvényi előírások szerint halad, és élhetünk munkavállalói jogainkkal. Ennek az egyik legalapvetőbb lépése hogy leellenőrizzük, bejelentett-e a minket a főnökünk.  

Melyek a megbízható munkáltató ismérvei?

Egy törvényesen és etikusan működő munkáltató esetében átlátható a működési rendszer, szabályosak a kifizetések, és egyeznek a bejelentett adatok a nyilvántartásokban szereplő információkkal. Fontos, hogy egy munkavállaló akkor élhet a törvényi jogaival, amennyiben a munkaviszonyt írásban, közös megegyezéssel egy szerződés keretein belül aláírja. Ugyanez vonatkozik a munkáltató követeléseire is, például a felmondási idő meghatározásával. Ezért nagyon fontos, ha egy állásajánlatot kapunk, töviről-hegyire olvassuk el a munkaszerződést. Szükség esetén jogi segítséget is kérhetünk az értelmezés kapcsán, emellett a szerződést módosításáról is érdemes tájékozódni.

Egy megbízható munkáltatóról interneten tájékozódva is elérhetünk nyilvános adatokat, például tájékozódhatunk arról, hogy legális-e a működésük, rendelkeznek-e szükséges engedélyekkel és bejegyzett cégjegyzékszámmal. Amennyiben ilyen adatokat nem találunk róluk, felmerülhet a gyanú, hogy „feketén”, azaz illegálisan foglalkoztatnának.

Így ellenőrizheted le, hogy bejelentette-e a munkáltatód a munkaviszonyodat

Azt, hogy a munkáltató törvényes keretek között bejelentette-e a munkaviszonyt, az Ügyfélkapu segítségével ellenőrizhetjük. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a munkáltató illegális foglalkoztatásban részesítené a munkáltatót, ez a lépés nagyon fontos az igazság kiderítése érdekében. Amennyiben túl későn derül ki a nem legális munkaviszony, már nagy tartozások halmozódhatnak fel a be nem fizetett egészségügyi biztosítás miatt.

Kattintsunk a https://magyarorszag.hu oldalra, majd az „Összes ügyleírás” menüpont után a „Biztosított jogviszony lekérdezés” gombra kattintsunk. A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes lehet a jobb felső sarokban található keresőt használni! Ezt követően a rendszer átirányít az Ügyfélkapu oldalára, ahol a lekérdezés során megtekinthetőek a korábbi bejelentett biztosítási jogviszonyok, valamint ellenőrizhetőek a munkáltató adatai is. Ilyenek adatok lehetnek cégnév, nyilvántartási szám, munkaviszony fennállásának időtartama, és a FEOR szám.

Ezeket az adatokat lementhetjük fájl formátumban, és szükség esetén bizonyító erejűek lehetnek az ilyen lekérdezések, például munkaügyi per esetében. Amennyiben a lekérdezés során biztossá vált, hogy a munkaviszony nem került bejelentésre, írásban vagy személyesen szükséges bejelentést tenni a foglalkoztatás helye szerinti Kormányhivatalnál.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...412