sub

Információk, érdekességek

A kompromisszum művészete

2023. március 29.

A mindennapi nyelvhasználatban a kompromisszum nagyjából „engedményt” jelent, de etimológiailag pontosabb a „kölcsönös ígéret”.Hiszen lényege az, hogy két vagy több fél, bízva a másikban/többiekben, olyan ígéretet tesz, melyért cserébe valami más, számára fontos ígéretet vár el, illetve kap meg. Vagyis a kompromisszum legtömörebben nem más, mint engedményekkel járó megegyezés. Amit nem mindig
könnyű elérni, de rendszerint megéri törekedni rá.

Fotó: 123rf.com„A vitákban a kompromisszum a vitarendezés egy olyan formája, ahol az eredeti célokból vagy kívánságokból kommunikáción és a többszörösen megváltoztatott feltételek kölcsönös elfogadásán keresztül alakul ki a megegyezés” – írja a Wikipédia, és már ebből az elnagyoltabb definícióból is látszik, hogy a kompromisszum rendszerint a vitás helyzetekhez, ill. a mögöttük meghúzódó nyílt vagy rejtettebb konfliktusokhoz kapcsolódik.

Mert bár az egyének vagy csoportok közti konfliktusokat leggyakrabban valami eleve negatív dolognak tekintjük, az összeütközések nem feltétlenül rosszak. Például létezik a konstruktív konfliktus is, aminek lejátszása segít tisztázni egy adott helyzetet, és „beállítani” a felek közti erőviszonyokat. (Mint mikor egy veszekedésben végre tisztázódik, hogy a civódóknak valójában mi is a bajuk egymással, ill. egymás viselkedésével. Mert kimondásra kerül az is, amit addig inkább elhallgattak.) És ez már alapja lehet valamiféle megállapodásnak, egy új egyensúly kialakításának.

A kompromisszum tehát lehet egy lejátszott konfliktus eredménye, de lehet eszköz a nyílt konfliktus kirobbanásának megakadályozására is. Ha érzékeljük, hogy valakivel feszült a viszonyunk (ha úgy tetszik, még csak lappang a lehetséges konfliktus), megelőző jelleggel is köthetünk kompromisszumot, hogy ne szimbolikus sebeket adva és kapva kelljen ezt feloldani. A kompromisszum központi eleme így a béke(teremtés), vagy legalább a konfliktusos helyzetek kiéleződésének elkerülése. De emellett vannak egyéb összetevői is.

Valamit valamiért

A kompromisszumkötés egyik legfontosabb motiválóereje a kompenzáció. Hisz a megegyezés során lemondun valamiről valami másért cserébe (és itt fontos a kölcsönösség), abból kiindulva, hogy végső soron jól jövünk ki az egyezségből. Mert a kompromisszum lényege,
hogy nem egy zéróösszegű játszma eredménye. A játékelmélet ugyanis megkülönböztet zéróösszegű és nem zéróösszegű játszmákat. Előbbinél az egyik fél a másik rovására nyerhet csak, azaz minden, ami nála nyereség, az a másiknál veszteségként jelentkezik. Tipikus példa erre két ember fogadása, mondjuk azzal kapcsolatban, hogy holnap esik-e az eső. Amennyit egyikük nyer, a másik pont annyit veszít, az időjárástól függően ezt a helyzetet nem lehet kihozni döntetlenre. (Leszámítva azt az esetet, mikor összevitatkoznak azon, hogy
a kinti csöpörgés már esőnek számít-e, de ezt most elméletileg zárjuk ki.)

A kompromisszumok azonban jellemzően a nem zéróösszegű játszmák eredményeképp alakulnak ki, ezek lennének a win-win (azaz a mindenki győztes) szituációk. Ezeknek az a lényege, hogy a játszmának nincs vesztese, minden fél el tud könyvelni a maga számára valami pozitív hozadékot. Például, ha én el akarok adni öt ritka bélyeget, darabját mondjuk 2 ezer forintért, de valaki megvenné az egészet egyben 8 ezerért, akkor az üzlettel mindketten jól járhatunk. Ő olcsóbban jut hozzájuk, mint ha darabonként venné meg, én pedig egyszerre és gyorsan túladhatok a sorozaton. Vagy ha én külföldre szeretnék utazni (mondjuk egy városlátogatásra), a párom meg a Balatonra, akkor win-win helyzet lehet egy tengerparti nyaralás, mert nekem külföld, neki meg vízpart. Ez már maga kompromisszum, a valamit valamiért elve mentén.


Segítség! Mostoha lettem

2023. március 25.

A válások számának növekedésével megnőtt azoknak a száma is, akik a párjuk gyerekeivel kerülnek kontaktusba. Amikor már van saját anyai vagy apai gyakorlat, talán nem is annyira bonyolult ez a helyzet, de mi van akkor, amikor amikor egyedüllétből rögtön a mostoha szerepbe penderülünk?  

Fejest ugrani egy családba nem egyszerű, ezért íme pár gondolat, ami talán segíti a beilleszkedést, az együttlétet és egymás megismerését. A gyerek mindkét szülőjét szereti és mindkettőt a sajátjának érzi. Ez így is van jól. Tartsuk a fókuszt a gyereken, ne saját önigazolásunkat keressük. Nagyon nagy ajándék az, ha gyakorolhatunk a saját gyerek előtt, jól jön ez a tapasztalás.

1. Talán az első és legfontosabb szempont, hogy nagyon figyeljünk arra, hogy ne akarjunk a gyerek vagy gyerekek szülőjévé válni. A gyereknek megvan az édesanyja és az édesapja, ezek a helyek már foglaltak. Nem kell neki még egy vagy kettő. De jóbarát, pajtás, bizalmas pozíció állhat a rendelkezésünkre, elsőre ez is bőven elegendő.

2. Ne adjunk nevelési tanácsot a párunknak. A gyerekek nevelése, terelése maradjon meg a szülők kompetenciája. Persze észrevételeinket, ötleteinket megoszthatjuk, de ne próbáljunk beleszólni a gyereknevelésbe. Vegyük tudomásul, hogy a döntési jog nem a mi kezünkben van.

3. Próbáljuk meg a saját elvárásainkat elengedni. Minden szülőpár másként gondolkodik a gyereknevelésről, ezt kívülről megismerni is nehéz, nemhogy megérteni. És lehet, hogy a párunk exe másképp gondolkodik dolgokról, mint mi magunk, de attól nem több vagy kevesebb, csak más. Nem mindenkinek egyformán fontos a napi százszori kézmosás, de attól nem lesz kevésbé jó szülő.

4. Vegyük figyelembe, hogy attól, mert párcsere történt, a gyerekeknek szükségük van mindkét szülőjükre. Engedjünk magánidőt a társunknak a gyerekeivel. Bár az új család másként épül fel, a gyereknek szüksége van mindkét szüleje kizárólagos és osztatlan figyelmére.


Játékok borús napokra

2023. március 23.

A gyerek ilyenkor csak kummog a szoba sarkában, vagy éppen az éppen kéznél lévő szülő zsebében túrkál, annak telefonjáért, vagy éppen azért lobbizik, hogy kibővítse az időablakot, amikor telefonozhat, vagy számítógépezhet. Robbantsuk ki a gép elől, és irány a nappali vagy a friss levegő! Játsszunk!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Játsszunk!

A picikkel könnyebb a dolgunk, ők még bármiben benne vannak. A homokozó, egy jópofa célbadobálás, vagy a felfújt gyerekmedencében való "horgászás" éppen úgy szórakoztatja őket, mint egy memória játék, vagy színkirakó. A lényeg, hogy a szülő velük legyen.

Kamaszok és szülők

A nagyobbacska gyerekek is szívesen játszanak a szülővel, ha az elfoglaltság nem "cikis" vagy "dedós". Már az is előrelépés lehet, ha a befordult kiskamasszal képesek vagyunk kiülni az erkélyre vagy a teraszra és egy táblás játékot játszani. Ne eröltessük a szobában olyan sikeres Aktivityt, ha a gyerek szégyenlős, elképzlehető, hogy nem akar idegenek szeme láttára hülyén mutogatni, nevetség tárgyává válni. Az ő lelkük nagyon érzékeny! Vannak más, fejlesztő játékok, például a scrabble, vagy a betűtorony, vagy bármi olyan társasjáték, vagy kártyajáték, ami egy-egy online ismert játékhoz kötődik. 

Nagyon jó kerti játék lehet a lengőteke is, de ehhez egy picit több előkészület, beszerzés szükséges. Ezt is játszhatja együtt minden korosztály, szabályai egyszerűek.A darts is ilyen, mivel a táblát kint és bent is felakaszthatjuk, sőt edzésként akár egyedül is lehet célba dobálni.

Játszhatunk tétben is!

Nyugodtan kitalálhatunk afféle "téteket" is, hogy ki megy el fagyiért a többieknek, vagy éppen ki moshatja le az autót, ha kisüt a nap. A tét soha ne legyen olyasmi, ami veszteségre bűntet, csak olyasmi, ami a nyerséget jutalmazza. (Például nem lehet tét, hogy hány oldalt kell olvasni a kötlező olvasmányból, ha nyer és ha veszít!) Figyeljünk arra is, hogy a fejlesztés ne legyen kioktató jellegű, vagy eröltetett, ha a gyerek valmit nem tud, ne fitogtassuk fölényünket és néha engedhetünk egy picit az ő javára, de úgy, hogy ebben ne legyenlenézés.


Káros-e az ideálkép?

2023. március 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egy mondás szerint a nő a barátait elfelejti, a szerelmeit soha, a férfi a szerelmeit elfelejti, a barátait soha. Ebből annyi mindenesetre igaz, hogy a nők évtizedek távlatából is képesek nemhogy nagy szerelmeikre emlékezni, de "kis szerelmeik" nevét is föl tudják idézni.  

Fontosabb kapcsolataikra vagy imádottjaikra pedig akár nap-nap után gondolnak. Nincs is ezzel semmi baj addig, amíg nem akadályozza új kapcsolat kialakítását.

Ha az emlékezetes férfiből ideálképet alkotunk, akkor ahhoz már semmilyen hús-vér férfi nem lesz fogható. Vajon miért vannak a nők életében olyan férfiak, akiket sosem felejtenek el, akikből ideálképet alkotnak?

Az apafigura

Több oka lehet az ideálalkotásnak, de alapvetően két tipikus helyzet a gyakori. Az egyik az, amikor a nő életében apafigura volt az emlékezetes szerelem, és ezért még erősebb nyomot hagyott benne. Ilyenkor hasznos onnan megközelíteni a problémát, hogy az illető földolgozza az apjához fűződő viszonyt. Ez a tisztázási folyamat magától is végbemehet, ahogy az ember érettebb lesz.

Ha ez nem történik meg, akkor a megbeszélésre, tisztázásra nem csak az apa, hanem másik apa-figura is alkalmas lehet, akivel a nő nem áll szerelmi viszonyban. Mindenestre önismereti terápia sokat segíthet.

Pályamódosítás és szakmaváltás 50 felett

2023. március 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Karrierváltás 50 felett is előfordul, új életet kezdeni nem lehetetlen. Természetesen ennek is oka van, hogy miért most, miért azt a szakmát gyakorlod a jövőben. Tervezéssel azért biztonságosabb a szakmaváltás. Kérdés persze, hogy vannak-e pénzügyi tartalékaid, mert anélkül nem tanácsos belekezdeni.  

Kinek a támogatására számíthatsz?
Miután a döntésed egy egész család életét megváltoztatja, ezért az a normális, ha mindenkivel tudatod a döntésedet. Ha felnőttképzési tanfolyamon szeretnéd elvégezni, az mindig időigényes, és ezt a család is érezni fogja, hiszen kevesebb idő marad rájuk. Fontos, hogy tudatosítsd velük, hogy ez nem örökre szól, de addig nyugodt légkörre van szükséged a tanuláshoz.

Jobban jársz anyagilag egy új szakmával?
Ha nagyon rosszul érzed magad a jelenlegi állásodban, akkor is megfontolandó a váltás, ne maradj olyan munkahelyen ahol boldogtalan vagy, az se legyen akadály, ha kevesebb lesz a fizetésed az új szakmádban.

Új szakmát vagy karriert is szeretnél?
Igaz ugyan, hogy a nyugdíjas korodig még bőven van időd, de azért nézz körül, hogy az adott szakmában van-e még esélyed a karrierre.

  • Ha régóta adott munkakörben dolgoztál észre fogod venni, hogy a munkaerő-piac nagyot változott azóta, hogy dolgozni kezdtél. A technika fejlődése miatt rengeteg szakma meg fog szűnni, ezért ezen is gondolkodj el.
  • Ha még nem tudod mit szeretnél csinálni, nézz körül a cégek állásajánlataiban.
  • Ha tudod mivel szeretnél foglalkozni nézd meg, hogy az adott szakmában milyen állásajánlatokat kínálnak az adott szakmában, és milyen feltételek, elvárások vannak a jelentkezők felé.

Nem csak a végzettség a lényeg, gondold végig megvan-e a képességed az állás betöltéséhez, bírod-e az ülőmunkát, és az álló munkát? Bírod-e a fizikai munkát, szeretsz-e csapatban dolgozni, bírod-e az egész napos monitor nézést?

Ezek alapján nagyjából meg tudod ítélni, hogy milyen gyorsan találsz majd állást, de ha vállalkozóként szeretnéd majd végezni a munkád, akkor tanulj vállalkozó ismereteket és marketinget is.

Ne hallgass másokra, lehet még 50 évesen is pályát módosítani, és állást is lehet találni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...426