sub

Információk, érdekességek

Közép-Európa zarándokútja a Caminoval fog vetekedni

2022. augusztus 09.

A zarándokutak egyidősek a kultúránkkal, ám mostanában megújult népszerűségre tettek szert. Az elmúlt 40 évben exponenciálisan növekszik a zarándokok a világban, száma, amihez most egy magyar kezdeményezés is hozzátehet, a Magyar Turisztikai Ügynökség ugyanis fejlesztené a Máriautat, Közép-Európa zarándokútját.  

Mi készteti az embereket arra, hogy zarándokútra induljanak? Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a vallási ok: egyre többen kerekednek fel önismereti okokból, sport kihívásként, vagy pusztán azért, hogy kiszakadjanak az örökké nyüzsgő hétköznapokból.

Az eredmény, hogy a zarándoklás exponenciális növekedésen ment keresztül az elmúlt 40 évben - mondja Dr. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke. Az El Camino például a 80-as évek közepén mindössze mintegy 700 embert vonzott egy évben. Most volt év, hogy több mint 300 ezren fordultak meg rajta, ami a spanyoloknak évente több mint 10 millió vendégéjszakát jelentett.
 
Az évszázados búcsújáró helyek újraéledésére jó példa Csíksomlyó és Mariazell, a magyar alapítású osztrák kegyhely is. Mindkét helyszín tőlünk is immáron 30 éve látogatható, ám a covid miatt két évig szüneteltek a csoportosan szervezett utak. “Most a zarándokok újra közösségben vághatnak neki az útnak” - hangsúlyozza az elnök.

Közép-Európa zarándokútja a Máriaút

De vajon mi a helyzet nálunk? Milyen kegyhelyek találhatók Magyarország területén, és hogyan lehetne élénkíteni az ide irányuló turizmust?
Dr. Szabó Tamás szerint Közép-Európa zarándokútja haladhatna át nálunk, amely népszerűségében akár az El Caminóét is elérheti. A Mária tisztelet hagyománya ugyanis olyan jelentős a régióban, hogy már ma is az UNESCO szellemi-kulturális örökségének részét képezi:
 
“A történelmi Magyarországon 130-nál is több Mária-kegyhely van. Sokukhoz ma is búcsúsok tömege jár, talán egymillió ember is ellátogat évente ezekre. A máriás kegyhelyek természetes hálózata a Máriaút, ami nyolc országot ölel össze zarándokút rendszerré, úgy, hogy a Máriaút mentén a történelem, a kultúra és a természet kincsei is feltárulnak a zarándokok előtt.

Mit árul el rólad szemszíned?

2022. augusztus 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szem színe kisgyermekkorban majdnem minden gyermeknél egységesen szürkéskék, amolyan bébi-acélkék. Sok anya ilyenkor álmodozik - hátha kék marad! Ám a barna szemű szülőktől származóknál genetikai okból többnyire besötétedik. Általában már 6 hónapos korban látható a végleges szemszín.  

Másoknak tinédzserkorban, sőt akár húszas éveikben is változhat szemük árnyalata. Az európai emberekre a legjellemzőbb a (kevert árnyalatú) kék szemszín – legnagyobb százalékban az izlandiakra. Mint azt egy kísérlet tudósai nem régiben felfedezték, ezek a kék szemű egyedek szívesen választanak maguknak szintén kék szemű párt, különösen a férfiak, hiszen az apa kiléte így biztosabban megállapítható.

Az Európán kívüli népességeknél leggyakoribb a barna szem, annak azonban rengeteg különböző finom árnyalata megtalálható az egyes népeknél.

Akikben jobban megbíznak
Pszichológiai tény, hogy a világos, tiszta tekintetű egyedekben jobban megbíznak társaik, mivel szemük rostjai, s így egész belsejük áttekinthetőbbnek tűnik. A vakító kék szemű, barna hajú, fehér bőrű, igazi lovag külsejű férfiakban viszont nem mindenki képes megbízni, mivel kisugárzásuk olyannyira leveszi a legtöbb nőt lábukról, hogy az az állandó partnerekben gyakran félelmet kelt.

A legritkább szemszín
A legérdekesebb észrevétel a kutatók részéről azonban az, hogy a valódi tiszta zöld szemszín a legritkább a Földön, mindössze 2% büszkélkedhet ezzel. Gyakran zöld színű szemünk ugyanis nem tiszta, hanem barnás, ún. savószínű.

És amelyik nem is létezik…
Ma már azt is tudjuk, hogy az embernek miért nem lehet lila szivárványhártyájuk színe; egyszerűen nincs ilyen színű pigment testünkben. A szemben található melanin ugyanis egy barna festékanyag. Ha szemünk sok pigmentet tartalmaz, akkor szemünk kékes, áttetszőbb lesz, ha sokat egészen sötétbarnának fog ez hatni. Aki lila szemmel megy a buliba, annak tehát vagy bemostak egyet, vagy kontaktlencsét hord - abból ugyanis egész őrült színek kaphatók ma már - vagy egy UFO.

A zöld szeműeknél bizonyos esetekben jelen van egy másik fehérje is a szemben, ez a xantin – máskor csak szimplán közepes mennyiségű melanin-koncentrációtól jön létre - , ami sárga színű pigment, s valójában a színkeverésnek köszönhetően – kevés kéknek ható melanin – optikailag tűnik csak zöldnek.


Hogyan segíti az asztrológia a karriert?

2022. július 22.

Sokszor hallhattunk már az asztrológia világában az aszcendens, a Nap-, Hold-jegye és házhelyzete, Szaturnusz, sorsfeladat és egyéb kifejezésekről. De vajon tudjuk-e azt is, hogy valójában milyen beszédes és fontos ez a személyiségünk, életutunk megismerésében és az ideális karrierünk megtalálásában is?

Fotó: gettyimages.comA születési paraméterek alapján számítógépes program segítségével készíthető el az egyénre jellemző képlet, amelyből láthatjuk, a Nap, a Hold, a bolygók, a csillagok milyen életterületen, azaz melyik házban és milyen állatövi jegyben álltak a világra jöttünk pillanatában. Ha nem biztos a születési időpontunk, nagy segítségünkre lehet az aszcendens jegye, ugyanis ez határozza meg a külső tulajdonságainkat.

Ha két jegy határán áll az aszcendens (például Ikrek és Rák), akkor a testalkatunkat kell szemügyre venni. Ikrek esetében vékony, nyúlánk, mozgékony alkat jellemző. Végtagjaink hosszúak, kezünket aktívan használjuk járás és beszéd közben is. A Rák aszcendens esetén kerekebb a testalkat, vizesedésre hajlamos, és főleg hasi területre hízunk.

Életünk értelmezése a nap jegy- és házhelyzete mutatja a szellemi utunkat. Ebből következtethetünk, hogy milyen pályán tevékenykedhetünk, milyen területen vagyunk tehetségesek.

• Akiknek a Napjuk például a 3-as házban van, azoknak a feladatuk emberi kapcsolatokat teremteni, információkat kezelni, tanulni, kommunikálni. Jó érzékük lehet íráshoz, nyelvekhez, kereskedelemhez. Minden olyan foglalkozás jó, ami a fenti tevékenységekkel kapcsolatos (tanár, jogász, ingatlanközvetítő, újságíró).

• A Nap jegye szintén nagy jelentőséggel bír. Például a Rák jegyűeknek a tanulási feladatuk az önállóság, a felelősségvállalás, a tudatos cselekvés és a gondoskodó szeretet megvalósítása. Az óvónő, szülésznő, szakács, kertész, cukrász foglalkozások kiváló megélései e jegynek.

A Hold a lélek szimbóluma
• Akiknek pl. a 11-es házban van a Holdjuk, azoknak sok barátjuk, támogatójuk van. Lelki szükséglet náluk, hogy csoporthoz tartozzanak. Egyedül lelkileg letörtek és kiegyensúlyozatlanok. Ilyen házhelyzetnél érdemes olyan munkát választani, ahol közösségekben tevékenykedhetnek.

• A Hold jegyhelyzete is információt szolgáltat. Halak Hold esetén intuitív személyiségek, könnyen átérzik mások fájdalmát, érzelmeit, de lehetnek túlságosan hiszékenyek is. Általában nehezen tudnak nemet mondani, így sokszor áldozatszerepbe kerülhetnek. Jó érzékük lehet a művészetekhez, kiteljesedhetnek a spiritualitásban. Érthetővé válhat ezáltal, miért van az, hogy egyesek könnyen tudnak nemet mondani, mások nehezebben, vagy miért vonzódhatnak jobban a spiritualitáshoz, mint társaik.

Ha jönnek a nehézségek…

Az elemzés során azt is látjuk, hogy mely életterületen van nehezítés. A sorsszerű, karmikus nehezítést a szaturnusz hozza.

• Ha például a 10-es házban van a Szaturnuszunk, a hivatás, karrier terén jönnek a nehézségek. Ilyenkor nem az a cél, hogy nagy karriert fussunk be, hanem kitartó munkával, lépésenként haladva, alázatosan érjünk el sikereket. Azoknak, akik nehezebben boldogulnak a munkában, óriási segítséget tud adni, ha meglátják a háttérben húzódó okokat, karmikus jeleket.

• A Szaturnusz jegye meghatározza azokat a feladatokat, melyeket sorsszerű beteljesítenünk. Például ha Vízöntő Szaturnusz van a képletünkben, akkor gondolkodhatunk dogmatikusan, vagy problémánk lehet a függetlenség megélésével. Éppen ezért, hogy ezt megtapasztaljuk, sokszor kerülhetünk társ nélküli vagy társas magányba. Ezáltal formálódunk, és beteljesíthetjük a sorsfeladatunkat, mely jelen esetben a közösségek lelki szinten való felemelését jelenti.


Utálsz dolgozni? 5 vidító tipp, hogy kibírd!

2022. július 21.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egyre nehezebben bírod zárt helyen és zárt időben? Legszívesebben lelépnél egy hátizsákkal? Úgy vonz a szabad ég, hogy már egy kicsit sem tudsz a munkádra figyelni?  

 1. Reggel próbáld nagyon intenzíven kezdeni a napot! Indíts ginseng teával, vedd előre azokat a feladatokat, amiket már napok óta halogatsz! Azt a munkád csináld meg először, amihez legkevésbé fűlik a fogad. így kisebb lesz a lelkiismeret furdalásod.
   
 2. Ha végeztél, akkor nézz meg a barátnőid által küldött vicces e-mailek közül néhányat. Ha csupa viccmentes barátod van, akkor játssz a HarmoNet húsvéti oldalán egy kicsit, gurítsd a tojásokat, vagy kérj vicces locsoló versikéket!
   
 3. Ebéd előtt végezz valami olyat, ami legalább 3 másik embernek jó. Cináljatok valami közös munkát a kollégákkal, vagy legalább főzz nekik egy teát, vagy szaladj ki te a büfébe. Ezzel is legalább egy kicsit kiszabadítod magad a rabigából.
   
 4. Az ebédszünetet indítsd sétával – ma ne az üzemi kajáldában egyél, ha lehet, hanem sétálj ki egy közeli étkezdébe, élvezd a napsütést. Elhívhatod magaddal pár kollégádat is, ha éppen nem túl nagy a hajtás.
   
 5. Az utolsó tippünk éppen az, amit egyébként is éppen csinálsz. Olvasgass a neten! Egész ártatlan dolog, és meseszép nyaralós, képeket nézegethetsz. Ezen kívül itt bukhatsz le legkevésbé, hogy eszed ágában sincs dolgozni!

A léhűtés nem mehet túl sokáig – egyszer csak lebuksz – tehát nem érdemes túl sokszor bevetni, de egy-egy napot mindenki kibír. Te főleg – mert a tudatos léhűtés néhanapján tuti kaland, - a cég szintén, az ügyfelek, a munkatársak is elnézik. Ha azonban végleg teli a hócipőd a melóhelyeddel, akkor nem a kibúvó trükköket kell keresni, hanem ideje van váltani!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


63 titok, amit eddig nem tudtál a csókról

2022. július 17.

Mi lehet érzékibb egy buja csóknál? Talán egy másik csók. Szerencsére sokféle létezik, ráadásul mindegyiknek más a jelentősége. Hogy mi? Ez benne a titok. Leplezzük le együtt, reméljük, hosszan és sokáig tudja gyakorolni minden Harmonet olvasó ezen a forró nyáron!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az alapos, mélyreható csók az érzéki vágy mélységét jelzi. Bár az ajkat alig érintő, puha csók is utalhat a szenvedélyre. A csókolózásnak nincsenek szabályai, nincs jó, nincs rossz technika, hiszen mindenki másként szereti. Hilda Hutcherson izgalmas könyvében nemcsak a csókokat ismerheted meg alaposabban, de a szex szinte minden titkára fény derül.

Embere válogatja, milyen csókot tart igézőnek és mely fajtától undorodik. Ami bevált a régi udvarlóddal, egyáltalán nem biztos, hogy kedvére lesz a következő kedvesednek. Akár hiszed, akár nem, a csókolózás tanulható! Ha megismerkedsz minden fogásával, csókkirálynője lehetsz a társadnak, bármilyen gyakorlott.

 A következőkből mindent megtudhatsz az ajkaidról, a puszilkodásról és a csókról 

Sőt! A kedvesedet is rávezetheted, hogy átvegye a te stílusodat. Ne legyints, hogy úgyis tudod, mert nem tanultál meg mindent a csókról a középiskolában. Ha netán tökéletes volnál a csókolózásban, akkor sem árt kissé felfrissíteni ennek az elhanyagolt művészetnek a fogásait. Rengeteg nő azt hiszi, hogy egyetlen merész csókból következtethet leendő kedvese vérmérsékletére és szerelmi jártasságára. Ugyanebből az okból sokan elhiszik, hogy az ajkait ügyetlenül használó férfi közösüléskor szintén ügyetlenkedni fog, mert ha nem ura a szájának, hogyan lehetne ura egyéb testrészeinek. Mielőtt te is e hölgyek pártjára állnál, és meggondolatlanul ejtenéd kedves, szeretnivaló társad egy félresikerült csók miatt, gondolj arra, hogy a csókolózás csínját-bínját is meg lehet tanulni, mint bármit az életben!

A nők általában szeretnek csókolózni

Rendszerint a puszi és a csók az első tényleges fizikai kapcsolatunk a szerelmünkkel. Intim kapcsolatainkban a csók vezető szerepe egész életünkön át kitart, néhány asszony számára erotikusabb és izgatóbb élmény a szeretkezésnél. Miért? Mert a csók meghitt, ígéretes, és olyan elkötelezettség árad belőle, amit a legtökéletesebb közösülés sem képes sugallni.

Mások számára a szeretkezéshez vezető út egyik lépése

Szó, ami szó, képes felkelteni a vágyat, mert érzelmi hatása endorfinokat szabadít fel a szervezetben, amitől javul a közérzetünk. S minthogy testi és érzelmi értelemben egyformán ösztönző hatású - egyszerre érinti az összes érzékszervünket -, valószínűleg a létező leghatásosabb afrodiziákum, ráadásul egyszerre hat mindkét félre.

Olykor meglepően hatásosan feltüzeli a nemi vágyat, hiszen egyes nők képesek az orgazmusig eljutni pusztán a csókolózás révén, egyetlen panaszuk, hogy olykor nem csókolózhatnak eleget. Sokszor éppen a csókolózás hiánya miatt szakadnak félbe a kapcsolatok, máskor a tüzes csókok készítik elő az utat a legelső szerelmeskedéshez. Egy kiadós csókolózás a megfáradt kapcsolat tüzét is képes felszítani. lapozz tovább, és megtudod a 63 titkos igazságot a csókról.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...416