sub

Információk, érdekességek

Így teleltess növényeket!

2023. december 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Muskátli, leander és a többiek. Sokan kedvelik ezeket a kedves növényeket, gyönyörűen pompáznak a kertekben, a házak teraszain, balkonokon. Aztán eljön a fagy, a tél, és sokan hagyják őket elfagyni, mondván, hogy jövőre majd újat vesznek... Pedig meg lehet oldani, hogy túléljék a telet színpompás kedvenceink! Klassz tippek virágaink teleltetéséhez.  

Muskátli-teleltetési trükkök

A muskátli nem bonyolult növény, mégis sokan gondolják, hogy macerás, kár vele bíbelődni. Egyszerűbbnek tűnik minden évben új töveket venni. Ám mindössze néhány percbe telik, hogy télire eltegyük a muskátlikat, és tavasszal megújult szebb, frissebb növényeket ültethessünk.

  1. Tekerd újságba: A muskátlit felhúzhatjuk föld nélkül, hosszú tövenként.  Ez a legegyszerűbb, leginkább hely-takarékos módja a muskátli átteleltetésének. Akasszuk száraz, hűvös helyre, nem kell hogy fényt, vagy nedvességet kapjon. A száraz leveleket le lehet róla venni. Ezt akár egy sötétebb, nem fagyos pincében, vagy egy sötét lépcsőházban is megtehetjük.
    HarmoNet tipp: Ha tavasszal ki akarjuk ültetni, egyszerűen daraboljuk fel, majd az alsó végébe (ami a gyökér felé volt) egy-egy búzaszemet dugjunk. Helyezzük egyből a földbe, és félárnyékos helyen öntözzük bőséges vízzel. Tehetjük cserepekbe is, ha végül át akarjuk majd ültetni, vagy egyből a végleges helyére is.
  2. Balkonládás teleltetés: A muskátlit hagyhatjuk a balkonládában, vagy ha földben volt, akkor áttehetjük földes edénybe is. Ez nagyobb helyet foglal el, és tavasszal friss bujtásokkal szaporodhat a muskátli állományunk. Ilyenkor az edényt világos, de száraz és hűvös helyre kell tenni, majd legalább havi egy alkalommal meg kell locsolni egy kicsit – éppen csak annyira, hogy ne por-száraz legyen alatta a föld. A friss bujtásokat kiültethetjük, a növényszárat is darabolhatjuk, vagy ha már fás és öreg, eldobhatjuk.

Út és erény, avagy mi az a tao?

2023. december 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tao a kínai nyelvben azt jelenti: út. Ezoterikus síkon a dolgok menetét, a világ kozmikus rendjét, a mindenséget átható ősi lelkét, az őserőt jelöli. Nem vallás, nem filozófia, de mindez egyszerre. A világ szemléletének rendszere, egy teljes vallás-filozófiai irányzat. Sokak szerint a mindenség magyarázata rejlik benne.  

Ki volt Lao-Ce?
A népi hagyomány szerint a taoizmus alapítója Lao-ce kínai filozófus.  Az i. e. 6. századra tehető az az idő, amikor feltehetőleg élt. Valójában azonban személye történetileg nehezen azonosítható be. Számos legenda fűződik a kínai bölcshöz, akinek neve öreg mestert jelent. Elképzelhető az is, hogy több személy ezen a néven. Különös történet kering a Mester születéséről. A hagyomány szerint Lao-ce egy Jangce-vidéki kis faluban született, méghozzá úgy, hogy anyja már 81 esztendős volt, amikor egy napsugár teherbe ejtette, és ezután újabb 81 év telt el, amíg gyermeke a világra jött.

Lao-ce egy ideig udvari levéltárnok volt Lojangban, az akkori fõvárosban, majd élete vége felé egy fekete ökör hátán el akarta hagyni Kínát. Jellemző, hogy alakját sokszor így ábrázolják. A határszoros parancsnoka feltartóztatta, felszólítván arra, hogy elõbb írja le gondolatait a világról és az életről. Ennek a kívánságnak a teljesítéseként született meg a taoizmus alapvető műve, a Tao-te-king (Az út és erény könyve). Ezt követően a mester "nyugat barbárainak" kezdte hirdetni a taóról szóló tant.


Hova utazzunk 2024-ben? A legjobb európai úticélok

2023. november 25.

Érdemes már most elkezdeni a tervezgetést, hol töltsük a jövő évi szabadságunkat. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes egy jó időben jó helyre lefoglalt nyaralás. Íme, 5 kiváló úticél, amiket megéri felkeresni!  

1. Gaudí mester remekművei: Barcelona

Barcelona vibráló város, amely ötvözi a művészetet és a történelmet. A Gaudí által tervezett Sagrada Familia és a Güell park olyan ikonikus helyek, amelyek lenyűgözik az utazókat. És akkor még nem beszéltünk a meseszép tengerparti sétányokról, a katalán konyháról és a vérpezsdítő szórakozási lehetőségekről… Barcelonát látni és érezni kell!


Az akcióknál sokkal többet is spórolhatnánk a bevásárláson

2023. november 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Minden nap akciók tömkelege csábít vásárlásra, de valóban sikerül megtakarítást elérni velük? Az élelmiszerek és a háztartáshoz szükséges termékek árát azért érdemes tanulmányozni, mert a lakhatási költségek után minden családban ezek jelentik a legnagyobb kiadást. Az Alkuguru szakemberei, akik 20 éves kereskedelmi tapasztalattal bírnak, megosztják a tudatos vásárlás alapelveit, melyekkel minden hónapban spórolva egy nyaralásra való összeget is félretehetünk.  

Sokak számára az akció varázsszóként működik, és már teszik is a kosarukba az így hirdetett terméket. Pedig meglehet, hogy más üzletben akció nélkül kedvezőbb áron szerezhetnék be ugyanazt.

„Az akció csak annyit jelent, hogy az ár alacsonyabb, mint előtte volt az adott üzletben. Azt, hogy a termék más kereskedőnél mennyibe kerül, csak akkor tudhatjuk meg, ha összevetjük az árakat. Akkor spórolunk a legtöbbet, ha azokat a termékeket, melyekre szükségünk van, összességében a legalacsonyabb áron szerezzük be. Tehát a számla végösszege a lényeg”, emlékezteti a vásárlókat az Alkuguru csapata a logikus, ám a gyakorlatban feledésbe merülő tényre.

A kis összegek összeadódnak, éves szinten már jelentős a megspórolt összeg
Mivel egy-egy liter tej vagy egy kiló liszt pár száz forintos tétel, nem figyelünk rá, ha valamivel drágábban szerezzük be ezeket. Azonban a sok kicsi sokra megy, egy év alatt már az alapélelmiszereken is több tízezer forintot spórolhatnánk.


A megcsalás és ami mögötte van

2023. november 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A félrelépés hihetetlenül gyakori téma: elhagyott, megcsalt nők és férfiak panaszkodnak, nem értve társuk viselkedését. A legtöbb terapeuta valószínűleg ezzel a párkapcsolati problémával találkozik legtöbbet mostanság. De mi van valójában a félrelépések hátterében?  

Napjainkban valójában megnőtt az úgynevezett „félrelépők” száma. A legtöbb házasság végét egy harmadik megjelenése okozza a kapcsolatokban. Ilyenkor aztán megkezdődik a harc. Lehet, hogy a szóban forgó kapcsolat már nem is működött annyira jól, mégis foggal-körömmel próbáltunk ragaszkodni a párunkhoz. Nem értjük, miért történik ez. Keressük a hibásokat, vádoljuk a párunkat és vádoljuk önmagunkat is. Azt gondoljuk, ha másképp csináltunk volna valamit, akkor most nem omlana össze körülöttünk a világ. Pedig a világ nem omlik össze, csak nem tudjuk feldolgozni a veszteséggel járó fájdalmunkat.

Egy másik cikkemben már megemlítettem, hogy egy párkapcsolat nem két ember kapcsolata csupán. A másik mögött álló család ugyanúgy hozzátartozik a mindennapi életünkhöz, mint a párunk. Családállító terapeutaként ezt sokszor megtapasztaltam már munkám során. A párkapcsolati problémák mögött legtöbbször a származási családhoz fűződő kötelékeinket kell keresnünk.

„A szerelem a legtökéletesebb szülő”. Ez a mondat arra hívja fel a figyelmünket, hogy amikor szerelembe esünk valakivel, akkor szerelmünk tárgyától valójában azokat a dolgokat szeretnénk megkapni, amit szüleinktől annak idején nem kaptunk meg. A szeretet, törődést, figyelmet, gondoskodást.
A szerelmi háromszögek kialakulásnak egyik leggyakoribb oka az, hogy a feleség nem a feleség szerepét tölti be a kapcsolatban, hanem férje édesanyjának a szerepébe lép. Ha a férfi nem tudott még elszakadni a származási családjától, és ezen belül az édesanyjától, akkor feleségében az anya képviselőjét fogja látni. A szerelem múltával aztán a két ember egyre távolabb kerül egymástól, és mivel a férfi vágyik a valódi kapcsolatra is, keres valakit – egy szerető személyében – aki pedig majd a feleség helyét foglalja el.  Így alakul ki a háromszög, ami valójában így néz ki:


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...446