sub

Információk, érdekességek

A jól járás szégyene és büszkesége

2021. november 26.

A jól járás fura dolog. Én nagyon szeretek jól járni. Szeretek kapni, nagyon is! Adni is, ugyanannyira, de kapni is nagyon! Arra törekszem, hogy akikkel kapcsolatba kerülök, azok jól járjanak. Velem ők, s végül én velük - ez sokszor főleg rajtam múlik. Megfigyeltem azonban, hogy különösen a spirituális emberek körében van egy furcsa fukarság. Valami aljas irigység arra, ha valaki jól jár, nem is nagyon, csak legalább egy kicsit jobban, mint holmi misztikus értékrend szerint ők maguk jártak. Beindul a fejükben a számológép, jönnek a beszólások, az irigység, egóval dobálódzás. Akik szerint úgy sem fog menni, akik szerint úgy ahogy vagy, csak probléma vagy, s bezzeg ők, az érdemtelen mellőzöttek, őrájuk kifigyel oda? Persze amikor már fent vagy ezredszer is a siker sísáncának napfényben fürdő tetején, és esélyes vagy a nyerésre, akkor olyan könnyűnek látszik. Sífelvonó, megfelelő öltözék, lámpafény, műhó, hűhó ...  

Amikor ezredszer is gyalog másztál fel a tetejére, amikor még nem volt elég jó a ruhád és fáztál, amikor még nem volt elég jó a szerkód, mert nem tudtad megvenni a legjobbat, akkor még nem láttak. Egy voltál a sokból. Amikor kitartottál, akkor elérted azt amire vágytál, s akkor már jöttek. Aki sokszor lesiklott már úgy igazán, profimódra, olyan rendes ruhában, igazi versenyen, fair play, az már nem is hallja meg őket. De először mindig felhallatszik a hangjuk a lelátóról. A sípálya persze lehet bármi. Egy vállalkozás, egy szervezet amely sikeres, egy ügy, vagy egy hálózat amit felépítettél. Lehetsz a színpadon is, a lényeg, hogy elöl.
 
Szinte elvárják, hogy ne járj jól. Szinte zavarban vannak, ha ők maguk véletlen jól járnak.  Turkálóban vásárolt holmiikban, óvatosan kerülik, hogy meg ne dicsérd csinosságukat. Kérkedve nélkülöznek, tobzódva abban, mennyire kevéssel is beérik ők. Piedesztált faragnak áldozati bárányságból, közben büdös szappan szaguk van és rémes, gyakran zsúfolt, kínai és poros plüss tárgyi kultúrában léteznek napról napra. Nem választás volt hogy nem tévéznek, hanem kényszerűség. 
 
Szipolyszemük éhes nem csak a jó szóra, hanem az ételre is olyan sokszor, de akkor falnak, amikor más nem látja. Titokban, félhatkor féláron vett e számokkal telezsúfolt húsos hasét, papírzacskó rejtekéből. Társaságban csakis az otthonról, kis dobozban hozott vega kaját. Nem értik, hogy akkor kerek az élet, ha a büfés is jól jár. Hogy nekik azért nincs, mert nem is juthat annak, aki ennyire szűken gondolkodik.

Önéletrajzküldés e-mailben

2021. november 25.

Az álláspályázatok küldésének egyik gyors és praktikus eszköze az elektronikus levél. Az Internetes közegben az önéletrajz küldés ezen formája megszokott, így megnyugodhat, ugyanis az önéletrajzok elektronikus postázása nem csodaszer, sőt önmagában az interjúra való behívás esélyeit sem növeli.  

Ha önmagunk mesterségének, felsőfokú szaktudásának vagy diplomájának értékesítéséről van szó, az Internetes álláshirdetés-bányászat és a számszerűen több elküldött CV vagy resumé a sikeres találatok esélyét megsokszorozhatja.

A kapcsolatépítő folyamatok, networking

Azt igazolja a világháló: minél többen ismernek, ha csak magánlevelezés szintjén is, - pláne, ha egyéb csatornáink is vannak - és tudnak szakmai kínálatunkról, annál többen vevők lehetnek rá(nk). Ezért érdemes ma már nem csak egyetlen dokumentumot tartani erre a célra, de minél több olyan adatbázisban ott lennünk, ahol az álláskereséshez szükséges infók hozzáférhetővé válnak azok számára, akik bennünket keresnek.

Diplomás pozíciók esetében ma már szinte kötelező a Linkedinen jelen lenni, sőt szakmai publikációkat is érdemes kitenni, az esély növelése érdekében. 
Ha pedig munkát keresünk, jó, ha készítünk egy oldalt, ami zárt elérésű, de akinek szüksége van az adatainkra, az bepillantást nyerhet.

A célirányos önéletrajz-küldés

Fontos szabály, hogy mindig tudjuk, hogy mely cégnek illetve mely vezetőnek küldjük a levelet, de legalább azt, hogy a HR osztály, vagy a főnök titkárnője gyűjti az anyagokat. 

Az e-mail lehetőség szerint legyen névre szóló, és csatolt dokumentumok ellenére mindig tartalmazzon egy rövid  felvezető szöveget, amely a levél küldésének apropójáról (nem csak hirdetéshre, hanem pl. találkozásra vagy telefonbeszélgetésre hivatkozva), az álláshirdetés lelőhelyéről, a megpályázott munkakörről és esetleg egy rövid személyes ambícióról (kulcs- illetve ún. hívószavakkal) szól. Nem szabad hosszú lére ereszteni, maximum három mondat (hivatkozás, hogy miért küldöm, ki vagyok és hogy mit küldök csatolva.) 

A nevünk és a pontos e-mail elérhetőség mellett egy telefonszámunkat is praktikus ideírni.

Ha netes szörfözés közben találtuk az ajánlatot, akkor érdemes a hirdetésből kikopizni a cég és a munkakör adatait a saját levelünk elejére, hasonlóan a klasszikus üzleti levélnél, mert ez számunkra is megkönnyíti a visszakeresést. ha van az állásnak hivatkozási száma, azt mindenképp tüntessük fel. 

A csatolt anyag ékezetes magyar helyesírású legyen, sőt előny, ha legalább a helyesírás ellenőrzőt végigzavarjuk rajta, de még jobb, ha egy jó helyesírású ismerőssel átnézetjük.


Becsüld meg magad, lányom!

2021. november 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ez volt nagymamám első számú tanácsa, gyerek majd kamaszkorom idején, és ezzel is távozott, akkor, amikor én épp házasságom felé igyekeztem. Gyerekfejjel ez teljesen mást jelentett, mostanság kezd új értelmet kapni ez a mondat. Kislányként azt gondoltam, hogy akkor teszek eleget a szülői, nagyszülői intésnek, ha megfogadom a jó szót és úgy viselkedem, ahogyan megmondják nekem előre.  

Aztán teltek az évek, és egyre jobban kezdett szorítani a jó-kislány cipőm... Két gyerek anyjaként, felnőtt, józan ésszel és egyensúllyal megáldott nőként már eszembe sem jut megpróbálni felvenni...

Mit is jelent az, hogy becsüljem meg magam? Nem azt semmiképp, hogy vonuljak sarokba, húzzam meg magam addig, amíg rájövök döntéseim helytelenségére... ez a mondat egy olyan ősi női bölcsesség, ami magába foglalja a pszichológia legfontosabb tanítását. Hiszen mindennek a kulcsa az önbecsülés. Addig, amíg nem tanuljuk meg magunkat becsülni, nem is vagyunk képesek másokhoz így viszonyulni.

Alaptörvény, hogy abból tudsz adni, ami neked is van, sokszor hallottam anyutól, ha olyasmit kértem, amit nagyon nem akart megadni nekem, hogy húzzak szőrt a tenyeréből... Ha neked nincs önbizalmad, ha nem szereted magad, hogyan is tudnál mást szeretni? Hogyan tudnál örömet, boldogságot, szenvedélyt adni másnak, ha te kimaradsz a saját osztásodból. Ha egy zsákba csak kígyót, békát gyűjtünk, nem tudunk virágot kivenni belőle.

Sok páciensem nem is tudja, hogyan kezdje el magát szeretni... Értetlenkedve néznek rám, amikor megkérdezem, hogy Te szereted-e önmagad? És akkor is zavar van a szemekben, ha azt kérdezem, milyen érzés, amikor megsimogatod a saját alkarod? Ha nem tudsz magadból érzéseket kiváltani egy apró érintéssel akár, hogyan tudnál egy másik emberből bármit is kiváltani?

Honnan ered bennünk az a tévhit vagy hibás gondolatmenet, hogy tudunk őszintén, tisztán, szeplőtlenül szeretni másokat akkor is, ha önmagunkat kínozzuk, bántjuk, ostorozzuk és megvetjük? Miért olyan nehéz azt az embert elfogadni, akinek megszülettünk? Miért olyan nehéz árnyaltan nézni ezt a földi lét nevű színjátékot? Hiszen, ha jól körbenézünk, nem sok igaz arc vesz minket körül... A színházi „mintha” van mindenhol... Olyan, mintha élnénk, olyan, mintha boldogak lennénk, olyan, mintha tökéletes párkapcsolatunk lenne, olyan, mintha kiegyensúlyozott gyerekek szülei lennénk... Az Arckönyv telve van tökéletesebbnél tökéletesebb minthákkal... Aztán egyszer csak a felfújt rózsaszín illúziólufi kipattan és kiömlik belőle a felgyülemlett tartalom... Aztán szépen lassan újra épül a vár, majd aztán borul... Újra és újra... Ez a mókuskerék...


Környezetbarát és megújuló energia? Igen, felelős erdőgazdálkodással

2021. november 22.

Sokakban nem az a kép él a fatüzelésről, hogy környezetbarát fűtési mód lenne. Ezen nem is kell nagyon meglepődnünk az elavult fűtőrendszereknek és a nem megfelelő minőségű fűtőanyagoknak hála, leginkább mindenkinek a füstokádó kémények és a téli szmog jut eszébe, mintsem egy környezetbarát és megújuló, tiszta energiaforrás. Pedig, lehetne másképp is csinálni. Lássuk, hogyan!  

Megújulás és karbonsemlegesség

A felelős erdőgazdálkodás azt jelenti, hogy biztosítják a kivágott mennyiségű fa megfelelő utánpótlását, így nem csökken a faállomány, hanem megújul. Így a fa megújuló energiaforrásnak minősül az összes belőle készült tüzelőanyaggal együtt. Ráadásul a faanyag elégetése során ugyanannyi szén-dioxid kerül vissza a légtérbe, mint amennyit a fa élete során megkötött, így tehát a fatüzelés karbon-, azaz szén-dioxid semleges is. Ha pedig felelős erdőgazdálkodásról beszélünk, akkor az újratelepítés után a facsemeték újra elkezdik felvenni a légkörben található szén-dioxidot.
A fenti képen látható folyamat az ideális körforgás. Ideális lehetne Magyarországon is, de van egy fő probléma. Hazánkban a fűtéshez vásárolt fa egy jelentős része nem legális forrásból származik. Ez két területen is gondot okoz. Az egyik, hogy a vásárlók sokszor esnek csalás és átverések áldozatává. A másik gond, hogy az ábrán látható körfolyamat megszakad. Ha a fa nem felelős erdőgazdálkodásból származik, akkor nem kerül sor az újra telepítésre és így sem megújulni nem tud az erdőállomány, sem a felszabadult szén-dioxid nem fog elnyelődni. A környezettudatosság első lépése, hogy mindig legális forrásból származó tűzifát vásárolunk!

Nem csak a fiatalok kiváltsága a lézeres látásjavítás

2021. november 20.

A lézeres szemműtét egyre népszerűbb és most már nem csak a fiatalok körében. Egyre többen döntenek a kezelés mellett 50 éves kor felett is, amikor a közeli látáshoz olvasószemüvegre van már szükség.   

A szem öregedése természetes jelenség. 50 éves kor után mindenki, még az abszolút jó szeműek is szembesülnek azzal a problémával, hogy nem látnak jól közelre.  

Ilyenkor általában beszerzünk egy olvasószemüveget.  Esetenként a távoli látás is romlik, tehát szükségünk van még egy szemüvegre. Egy idő után azt se tudjuk melyik szemüveghez nyúljunk.  Egy ideig segít, ha erősebb fénynél olvasunk, vagy messzebb tartjuk az olvasnivalót. De a karunk hossza véges, így előbb-utóbb nem marad más, mint a szemüvegek cserélgetése. 

Szerencsére ma már van ennél egyszerűbb, kényelmesebb megoldás is. 

Lézeres olvasószemüveg-kezelés

A lézertechnika fejlődése lehetővé tette, hogy az olvasószemüveg viselésétől is megszabadulhassunk. A világszerte akkor már 10 éve sikeres LBV-t(LaserBlendedVision), azaz a lézeres olvasószemüveg-kezelést Magyarországon 2011-ben a Focus Medical vezetett be. Az eljárás lehetővé teszi a szemüveg nélküli éleslátást közelre és távolra egyaránt.

A VISUMAX LBV olvasószemüveg-kezelés fájdalommentes, nem tart tovább néhány percnél, és jelentős életminőség javulást eredményez. A Visumax a világ legfejlettebb femtolézere, amellyel jelenleg hazánkban kizárólag a Focus Medical rendelkezik. 

A fájdalommentes kezelés után azonnal élvezhető az éleslátás öröme, nincs szükség hosszas otthoni pihenésre, általában 1-2 napon belül a szokásos munkavégzésnek sincs akadálya, sőt akár autót is vezethet, dolgozhat monitor előtt, olvashat. A sportot sem kell sokáig mellőzni, a műtét után 2-3 nappal már lehet futni, vagy kerékpározni.

A VISUMAX LBV olvasószemüveg kezelés azon 50 év felettieknek javasolt, akik a távoli éles látáshoz szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek és a koruknál fogva olvasószemüvegre is szükségük van. Az olvasószemüveg-kezelést 65 éves korig végezhető el.

Mára már nem csak a fiatalok élvezhetik a szemüveg nélküli életet, hanem az idősebb korosztály is, akiknek már olvasószemüvegük is van.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...403