sub

Információk, érdekességek

Gyógyszeres kezelés nélkül, cukorbetegen. Lehetséges!

2021. szeptember 07.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén igen sokan szorulnak gyógyszeres kezelésre. Most már bizonyítékok sora áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogyha időben (amíg az inzulint termelő béta sejtek teljesen ki nem merülnek) sikerül életmódot váltanunk, akkor nagyon jó eséllyel elbúcsúzhatunk a gyógyszeres terápiától, legyen az inzulin, GLP1 analóg vagy orális készítmény.  Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, hogy nagyvonalakban miből is áll ez az életmódterápia.

Fotó: 123rf.comA 2-es típusú cukorbetegség kezelése

Míg az 1-es típusú cukorbetegséget minden esetben inzulinnal szükséges kezelni, addig a 2-es típus fennállásakor – a beteg állapotát figyelembe véve – több terápiás mód létezik.  Az elsődleges kezelési módszer az a megfelelő életmód kialakítása, ha ez nem elegendő – vagy ha a beteg nem tud átállni az előírt életmód terápiára – akkor lépünk tovább a gyógyszeres kezelés irányába (tabletták és bőr alá injektálandó készítmények (GLP1 analóg, inzulin).

Sokszor, mint egyedüli terápia elegendő az életmódváltás. Arra is van azonban sok példa, hogy az eleinte még szükséges gyógyszeres kezelés a kitartóan alkalmazott életmódterápia következtében elhagyható (vagy legalábbis dóziscsökkentés érhető el).

Testsúly optimalizálása

A 2-es típusú cukorbetegek nagy része kifejezett súlyfelesleggel küzd. A súlytöbblet magasabb vércukorszintet, inzulinrezisztenciát eredményez és fordítva. Ahogy csökken a felesleges zsírszövet tömege, úgy javulnak a betegek értékei és ezzel párhuzamosan csökkenthetők az éppen alkalmazott gyógyszerek dózisai, vagy esetleg a korábban alkalmazott inzulinterápia elhagyható és elegendő egy orális készítmény alkalmazása.

A fogyás elérése érdekében oda kell figyelni az étkezésre, valamint a rendszeres testmozgásra is. Fontos, hogy mindkettő személyre szabott legyen, melyben dietetikus és mozgásterapeuta van a betegek segítségére.

Szénhidrát fogyasztás meghatározása

A táplálkozás kapcsán kiemelt fontosságú a szénhidrátok mennyiségére és minőségére való odafigyelés. Megkülönböztetünk lassú és gyors felszívódású szénhidrátokat. A sejtek inzulinrezisztenciájának mértéke napszakfüggő, így nem mindegy, hogy mikor mit eszünk.  A gyors felszívódású szénhidrátok különösen a reggeli és a vacsora alkalmával kerülendők, mert ilyenkor a legkisebb a sejtek inzulinérzékenysége, azaz a legerőteljesebb az inzulinrezisztencia.

Hogy mennyi az ideális szénhidrát mennyiség, arról több tanulmány is született, de egységes álláspont még nincs, hiszen rengeteg tényező befolyásolja – pl. a beteg neme, életkora, testalkata, testsúlya, egyéb betegségei, sport mennyisége, minősége, vércukorszintje stb. Ami viszont minden cukorbetegre érvényes, az az, hogy kerüljék a gyors felszívódású finomított pékárukat és a fehér cukrot! Tudnunk kell azonban, hogy a cukorhelyettesítők nagy része szintén nem egészséges – leginkább elfogadott még a stevia használata.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. Körülbelüli szabálynak elfogadhatjuk a legalább 30 ml / ttkg folyadék bevitelét naponta. Ezen folyadék nagy része lehetőség szerint legyen tiszta víz vagy ízesítetlen tea (nem fekete). A kávét ilyen értelemben nem számítjuk folyadéknak. Az üdítőitalok pedig legyenek tabuk! Sajnos a gyümölcslevek is nagyon sok cukrot tartalmaznak így ezek sem alkalmasak cukorbetegek részére.

A szénhidrát-bevitel mellett dietetikus és diabetológus közbevonásával meg kell határozni az egyénre szabott napi fehérje, zsiradék-és kalóriabevitelt is!


Magas triglicerid szint? Gyógyszerként használható az omega 3

2021. augusztus 14.

Immár gyógyszerként is ajánlja a legnagyobb amerikai szakmai szervezet az omega 3 zsírsavakat magas triglicerid szint esetén. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta áttekintette az okokat.

Fotó: 123rf.comMiért emelkedik a triglicerid szint?

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Optimális esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen, emelkedettnek számít a 1.7 mmol/l (kb. 150 mg/dl) fölötti érték. Az értéket számos életmód tényező meg tudja emelni, elsősorban a zsírban gazdag étrend, valamint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás.

A szintén életmódbetegségeknek tekintett inzulin rezisztenciának, a 2-es típusú diabétesznek, az elhízásnak, a köszvénynek szintén van triglicerid szint emelő hatása, de azzal is tisztában kell lenni, hogy bizonyos gyógyszerek (például vérnyomáscsökkentők, hormontartalmú szerek) szintén hatással lehetnek a vérzsírszintre.  

A magas triglicerid szint azért veszélyes, mert más tényezőkkel együtt megnöveli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját, tehát mindenképpen a csökkentésére kell törekedni – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

Mi segíthet a triglicerid szint csökkentésében?

Az orvos által elrendelhető szerek eddig főként fibrát tartalmukkal csökkentették a triglicerid szintet, szerencsés esetben akár 50 %-kal. Ugyanerre a célra használják a sztatinokat is, amelyek a vérzsírok további összetevőit is képesek redukálni.

Sokan ismerték korábban is az omega 3 zsírsavak hasonló hatását, hiszen az American Heart Association már 2002-ben ajánlotta étrend kiegészítőként ezeket a készítményeket. Egész pontosan a halolajként is ismert anyagból kinyert eikozapentaénsavról (EPA) és dokozahexaénsavról (DHA) bizonyosodott be, hogy alkalmasak a triglicerid szint csökkentésére. Az is számos tanulmányból tudható, hogy a többszörösen telítetlen zsírok, így az omega 3 és az omega 6 úgy képesek redukálni az LDL („káros”) koleszterinszintet, hogy közben nem csökkentik a HDL („hasznos”) koleszterin szintjét. Ugyanakkor arról is szó esett, hogy a bevitelt egy bizonyos egyensúlyban kell tartani, ugyanis túl sok omega 6 zsírsavval éppen ellentétes hatás érhető el.

A dietetikusok ezért elsősorban a diófélék, a halak – különösen a tonhal, a lazac és a pisztráng -, valamint a hidegen sajtolt növényi olajak fogyasztását ajánlották.  Egy 2017-es tanulmány szerint már arra is van bizonyíték, hogy az halolajból származó többszörösen telítetlen zsírokban gazdag étrend a szívritmuszavarok egyes típusait is megelőzheti. 

Hogyan lesz ebből gyógyszer?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Szervezet, az FDA nemrégiben két, omega 3 tartalmú készítmény gyógyszerként való forgalmazását engedélyezte. Az egyikben EPA és DHA is van, a másikban csak EPA, és mindkettőből napi 4 g a szükséges dózis.
Érdekes adalék, hogy míg az FDA 500 mg/dl fölötti triglicerid értéknél engedélyezte a gyógyszereket, addig az American Heart Association (AHA) már 200 mg/dl fölött. Igaz, ez utóbbi szervezet az emelkedett triglicerid szint alapján két csoportba sorolta a betegeket.

Akiknél 200-499 mg/dl közt van az érték, azoknál az omega3 gyógyszerek az ajánlás szerint önmagukban képesek 20-30 százalékkal redukálni az értéket, akiknél viszont 500 mg/dl fölötti eredményeket mértek, ott ez a kezelés önmagában már kevésnek tartott, és az AHA szerint egy más gyógyszerekkel együtt alkalmazott kombinációs kezelés vezethet eredményre.  


Ezek a dolgok befolyásolhatják a pajzsmirigy kezelés hatékonyságát

2021. augusztus 11.

Fotó: gettyimages.com

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájának első lépése a laborvizsgálat, melynek során megtudhatjuk, fennáll-e nálunk a szerv alul-vagy túlműködése. Ha kiderül a pajzsmirigy probléma, az legtöbbször gyógyszeres terápiát igényel. Azonban vannak olyan tényezők, melyekkel befolyásolhatják a kezelés eredményességét. Hogy melyek ezek, azokat dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el.

Más készítményre vált

Számos vállalat gyárt szintetikus pajzsmirigy hormont, és termékeik kissé különbözhetnek egymástól (bár ez leginkább a vivőanyagokat érinti). Ez azt is jelentheti, hogy a szervezet másképp reagálhat a különböző készítményekre. Az ATA (American Thyroid Association) azt javasolja, hogy a TSH szintek ingadozásának elkerülése érdekében ragaszkodjon az Ön által ismert és alkalmazott gyógyszerekhez, melyet az orvosa javasolt. Még akkor se váltson, ha egy családtagja vagy ismerőse más készítményt szed.

Kihagyja a tablettákat

Ahhoz, hogy a legeredményesebb legyen a kezelés, fontos, hogy a pajzsmirigy gyógyszereit az előírtak szerint szedje. Bár a pótlásra került hormon a vérben hosszú ideig megmarad, ám ha több nap egymás után kimarad (akár rendszeresen) akkor ez befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Ugyanez igaz arra is, ha hetekig valamiért nem az előírt adagot veszi be, hanem többet vagy kevesebbet.

Más szokások

Szintén befolyásolhatja az pajzsmirigy kezelés hatását az, ha az egyik nap üres gyomorra szedi be a gyógyszert, ám a másikon étkezés közben. Figyeljen oda, hogy minden nap ugyanúgy vegye be a tablettát! A legjobb természetesen az lenne, ha ezt reggel ébredés után, üres gyomorral tenné. ugyanis az ételek, italok (főleg a kávé) befolyásolják a hormon felszívódását. Ha valamiért ez nem kivitelezhető, és mindig étkezés közben szedi a tablettát, akkor nagyobb adagra lehet szüksége, mintha mindig étkezés nélkül szedi.

Teherbe esik

HA terhes lesz, akkor is szednie kell a pajzsmirigy gyógyszereit. Sőt, lehet, hogy még többre lesz szüksége, mert mind önnek, mind a fejlődő babának szüksége van rá a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottságra. Éppen ezért, amint megtudjuk, hogy egy nő terhes, laborvizsgálattal ellenőrizni kell a TSH szintjét, és ha kell, növeljük a pajzsmirigy gyógyszere adagját – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Más gyógyszereket is szed

Egyes gyógyszerek zavarhatják a pajzsmirigy gyógyszer felszívódását. Ilyenek például a fogamzásgátlók, antidepresszánsok, kortikoszteroidok, koleszterin csökkentők, vasat, kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők. Ha eddig nem szedett ilyeneket, egyeztessen orvosával!


Alkohol és gyógyszerek együtt? Soha!

2021. július 20.

Fotó: 123rf.comA vény nélkül kapható gyógyszereket sokan – tévesen – veszélytelen szereknek titulálják, miközben ezekkel sem jár együtt az alkoholfogyasztási „engedély”!

„Fiatalság, bolondság” – tartja a mondás. Vannak azonban helyzetek, amikor a meggondolatlanságnak fiatalkorban sincs helye, és a gyógyszerszedés ide tartozik. Menőnek tűnhet az, hogy valaki a fájdalomcsillapító gyógyszerét sörrel nyeli le, az allergiaellenes tablettájára bort iszik, netán a hüvelygomba miatti gyógyszeres kezelése alatt alkoholos koktélokat fogyaszt, ám a következmények súlyosak lehetnek. A lehetséges komplikációk palettáján rosszullét, hányás, kipirosodás, gyomorfekély, légzésmegállás és súlyos keringési zavar is szerepel, hogy csak néhány példát említsünk.

Hüvelyfertőzés és rosszullét

A metronidazol hatóanyag, amelyet különféle bakteriális vagy amőba okozta fertőzések, köztük hüvelyi fertőzések kezelésére is használnak tablettaként vagy hüvelykúpként, nem „tűri meg” maga mellett az alkoholt. Ha valaki metronidazol használata mellett italozik, nagy valószínűséggel rosszullétet, hányingert, hányást, fejfájást, kipirulást, verejtékezést, légzési nehézséget fog tapasztalni.

Légzésbénulás?

Azoknál a gyógyszereknél, amelyek a központi idegrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat, egyértelműen kerülendő az alkoholfogyasztás. Az altatóknál, nyugtatóknál vagy epilepszia kezelésére szolgáló szereknél már kismennyiségű alkohol elfogyasztása is jelentős koncentrációképességbeli változásokhoz, viselkedésváltozáshoz vezethet, súlyos esetben életveszélyes légzésmegállás, keringési zavarok alakulhatnak ki.


Gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatás – avagy ne bánts, virág!

2021. július 02.

Patikában dolgozó gyógyszerészek nem egyszer hallhatják a kérdést: „Tessék mondani, ez a sok gyógyszer nem fog összeveszni?” Bizony, ha valaki egynél több gyógyszert szed egyszerre ott számítani lehet interakcióra, azaz kölcsönhatásra. Azonban ez nem feltétlenül jelent rossz dolgot. Sok esetben szándékos, a kezelést elősegítő kölcsönhatásról van szó.

Fotó: pixabay.comSokan tapasztalhatják, hogy magas vérnyomásra nem egy, hanem több gyógyszert is felír az orvos. Ennek oka lehet az is, hogy egy hatóanyag a szokásos dózisban nem ér el kellő hatást, illetve ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük, olyan magas dózisban kellene alkalmazni, hogy az már mellékhatást okozna. Éppen ezért az orvos más hatóanyagokat is felír, amik más úton fejtik ki a vérnyomáscsökkentő hatást, és ez hozzáadódik az első gyógyszeréhez, azaz kölcsönhatásba lép vele, így érve el a kívánt értéket. Ez egy példa a szándékos és szükséges kölcsönhatáshoz.

Vannak azonban nem kívánt kölcsönhatások is. Ilyen lehet például ha egy felső légúti fertőzés esetén a felírt hurutoldót és a köhögéscsillapítót a beteg egyszerre veszi be. Ebben az esetben a két gyógyszer jelentősen csökkenti egymás hatékonyságát.

A gyógyszerészt fontos tájékoztatni a szedett gyógyszereinkről

Ebből a példából láthatjuk, hogy a gyógyszerek megfelelő alkalmazása elengedhetetlen a nem kívánt interakciók egy részének elkerüléséhez. Az erre szolgáló tanácsokkal az orvos, illetve a gyógyszerész az egyetemen szerzett ismeretek birtokában, valamint a rendelkezésre álló számítógépes információs rendszerek segítségével megfelelően el tudja látni a beteget, illetve a terápia kiválasztásánál az orvos eleve olyan készítményeket választ, amelyek esetén nem lép fel nem kívánt kölcsönhatás. Azonban egyre nő az olyan gyógyszerek száma, amit vény nélkül, tehát akár az orvos tudta nélkül is szedhet az ember. Ekkor nő meg a gyógyszerész felelőssége, hogy megfelelően tájékozódjon az illető rendszeres gyógyszereléséről, illetve átadja az alkalmazással összefüggő információkat, ezáltal csökkentve a kölcsönhatások előfordulásának esélyét.

A gyógynövények is megzavarhatják a gyógyszerek hatását?

Azonban fel kell tennünk egy kérdést: csak a gyógyszerek léphetnek kölcsönhatásba egymással? Bizony nem. Lássuk mi minden zavarhatja meg a gyógyszerek hatását!

Elsősorban maga a táplálkozás. Általában kijelenthetjük, hogy a teli gyomor lassítja a gyógyszerek felszívódását. Egyes csontritkulásban alkalmazott szerek pedig csak savas körülmények között aktiválódnak, ezért kell reggel, étkezés előtt bevenni. Bizonyos ételekben, italokban (szőlő, egy jól kifőzött tea) nagy mennyiségben megtalálható csersav magához köthet egyes hatóanyagokat, ezáltal csökkentve a hatásosságukat. Másik, viszonylag ismert példa, hogy az elfogyasztott alkohol fokozza az ún. központi idegrendszerre ható szerek (altatók nyugtatók) hatását, ezért fogyasztása tilos azoknak, akik ilyen gyógyszert szednek.

Jól láthatjuk, hogy az elfogyasztott dolgok is kölcsönhatásba léphetnek a rendszeresen alkalmazott gyógyszerekkel. Éppen ezért az interakciók szempontjából oda kell figyelni az alkalmazott gyógynövényekre, illetve az azokból készült termékekre is.
Ha gyógynövényekről van szó nem ritkán két szélsőséges álláspont egyikével találjuk szembe magunkat.

  • Az egyik az, amely szerint szinte minden növény rendelkezik valamilyen előnyös tulajdonsággal, illetve egy növény számtalan eltérő probléma esetén alkalmazható, viszont nem kell számolni sem mellékhatással, sem kölcsönhatással.
  • A másik álláspont ennek az ellenkezője, miszerint markáns hatással nem rendelkeznek, nem igazán jók semmire de a meglévő terápiát könnyen felborítják.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...70